ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ 1 ΣΑΜΟΥΗΛ 27-29

ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ 1 ΣΑΜΟΥΗΛ 27-29

«Η Πολεμική Στρατηγική του Δαβίδ»

Ο Δαβίδ προσπαθούσε να ξεφύγει από τον Σαούλ (1Σα 27:5-7· it-1 86)

Σε δύο περιπτώσεις, όταν ο Δαβίδ ζούσε ως φυγάς εξαιτίας του Σαούλ, βρήκε καταφύγιο στην επικράτεια του Βασιλιά Αγχούς. Στην πρώτη περίπτωση, όταν άρχισαν να τον υποπτεύονται ως εχθρό, ο Δαβίδ προσποιήθηκε ότι ήταν παράφρων και ο Αγχούς τον άφησε να φύγει νομίζοντας ότι ήταν ένας ακίνδυνος τρελός. (1Σα 21:10-15· Ψλ 34) Τη δεύτερη φορά ο Δαβίδ συνοδευόταν από 600 πολεμιστές και τις οικογένειές τους, και έτσι ο Αγχούς τούς παραχώρησε τη Σικλάγ για να μείνουν εκεί. Τον έναν χρόνο και τους τέσσερις μήνες που βρίσκονταν εκεί, ο Αγχούς πίστευε ότι ο Δαβίδ και οι άντρες του έκαναν επιδρομές στις πόλεις του Ιούδα, ενώ στην πραγματικότητα ο Δαβίδ λεηλατούσε τους Γεσουρίτες, τους Γιρζίτες και τους Αμαληκίτες. (1Σα 27:1-12) Ο Δαβίδ τον εξαπάτησε τόσο καλά ώστε ο Αγχούς τον διόρισε προσωπικό του σωματοφύλακα σε μια επίθεση που οργάνωναν οι Φιλισταίοι εναντίον του Βασιλιά Σαούλ, και μόνο την τελευταία στιγμή, λόγω της επιμονής των υπόλοιπων «αρχόντων του άξονα» των Φιλισταίων, ο Δαβίδ και οι άντρες του στάλθηκαν πίσω στη Σικλάγ. (1Σα 28:2· 29:1-11) Όταν ο Δαβίδ έγινε βασιλιάς και πολέμησε εναντίον της Γαθ, ο Αγχούς προφανώς δεν θανατώθηκε. Έζησε μέχρι και την εποχή της βασιλείας του Σολομώντα.—1Βα 2:39-41· βλέπε ΓΑΘ.

Ο Δαβίδ προστάτευε τα όρια του Ιούδα (1Σα 27:8, 9· w21.03 σ. 4 ¶8)

Σκεφτείτε μια άλλη δυσκολία που αντιμετώπισε ο Δαβίδ. Αφού χρίστηκε βασιλιάς, χρειάστηκε να περιμένει πολλά χρόνια προτού ενθρονιστεί επισήμως ως βασιλιάς του Ιούδα. (1 Σαμ. 16:13· 2 Σαμ. 2:3, 4) Τι τον βοήθησε να περιμένει υπομονετικά; Αντί να παραλύσει από την αποθάρρυνση, εστίασε σε αυτά που μπορούσε να κάνει. Για παράδειγμα, ενόσω ζούσε ως φυγάς στην περιοχή των Φιλισταίων, άδραξε την ευκαιρία για να πολεμήσει εναντίον των εχθρών του Ισραήλ. Κάνοντάς το αυτό, προστάτεψε τα όρια της περιοχής του Ιούδα.​—1 Σαμ. 27:1-12.

Ο Δαβίδ δεν αποκάλυπτε στον Αγχούς όλες τις λεπτομέρειες (1Σα 27:10-12· it-2 σ. 1348 ¶7)

Ενώ το κακεντρεχές ψέμα καταδικάζεται ρητά στην Αγία Γραφή, αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος είναι υποχρεωμένος να κοινοποιεί αληθείς πληροφορίες σε ανθρώπους που δεν δικαιούνται να τις γνωρίζουν. Ο Ιησούς Χριστός συμβούλεψε: «Μη δώσετε ό,τι είναι άγιο στους σκύλους, ούτε να ρίξετε τα μαργαριτάρια σας μπροστά στα γουρούνια, για να μην τα ποδοπατήσουν ποτέ και γυρίσουν και σας ξεσκίσουν». (Ματ 7:6) Γι’ αυτόν το λόγο ο Ιησούς απέφυγε σε μερικές περιπτώσεις να δώσει πλήρεις πληροφορίες ή άμεσες απαντήσεις σε κάποιες ερωτήσεις, όταν κάτι τέτοιο θα προξενούσε άσκοπη βλάβη. (Ματ 15:1-6· 21:23-27· Ιωα 7:3-10) Προφανώς, ο τρόπος με τον οποίο ενήργησε ο Αβραάμ, ο Ισαάκ, η Ραάβ και ο Ελισαιέ, οι οποίοι παροδήγησαν άτομα που δεν ήταν λάτρεις του Ιεχωβά ή δεν τους αποκάλυψαν όλα τα γεγονότα, πρέπει να εξεταστεί μέσα από το ίδιο πρίσμα.—Γε 12:10-19· κεφ. 20· 26:1-10· Ιη 2:1-6· Ιακ 2:25· 2Βα 6:11-23.

Στις μέρες μας, οι αρχές ίσως περιορίσουν τις δραστηριότητες της Βασιλείας και μας ζητήσουν πληροφορίες για τους αδελφούς μας. Σε τέτοιες στιγμές, είναι σοφό να παραμείνουμε σιωπηλοί ώστε να μη βάλουμε τους αδελφούς μας σε κίνδυνο.​—Παρ 10:19· 11:12· Εκ 3:7.

Αδελφός παραμένει σιωπηλός ενώ τον ανακρίνουν οι αστυνομικοί.

Πνευματικά Πετράδια

1 Σαμ.28:15​—Ποιον «είδε» ο Σαούλ σε αυτή την περίπτωση; (w10 1/1 σ. 20 ¶5, 6)

Αναλογιστείτε. Η Γραφή λέει ότι, κατά τη στιγμή του θανάτου, το άτομο «επιστρέφει στη γη του» και ότι «οι σκέψεις του αφανίζονται». (Ψαλμός 146:4) Τόσο ο Σαούλ όσο και ο Σαμουήλ γνώριζαν ότι ο Θεός καταδικάζει την επαφή με πνευματιστικούς μεσάζοντες. Μάλιστα, ο Σαούλ είχε πρωτοστατήσει παλιότερα στο να απαλλαχτεί ο τόπος από τις πνευματιστικές συνήθειες!​—Λευιτικό 19:31.

Κάντε μερικές σκέψεις γύρω από το ζήτημα. Αν ο πιστός Σαμουήλ ζούσε ακόμη ως πνεύμα, υπήρχε άραγε περίπτωση να παραβιάσει το νόμο του Θεού και να συνεργαστεί με ένα μέντιουμ για να συναντήσει τον Σαούλ; Ο Ιεχωβά είχε αρνηθεί να μιλήσει με τον Σαούλ. Θα μπορούσε ένα μέντιουμ, στην ουσία, να αναγκάσει τον Παντοδύναμο Θεό να επικοινωνήσει με τον Σαούλ μέσω του νεκρού Σαμουήλ; Όχι. Είναι σαφές ότι αυτός ο «Σαμουήλ» δεν ήταν ο πιστός προφήτης του Θεού με οποιαδήποτε μορφή. Ήταν ένα πνεύμα​—ένας πονηρός δαίμονας προσποιούμενος τον νεκρό Σαμουήλ.

1 Σαμ.28:8-19. Στην προσπάθειά τους να παροδηγήσουν ή να βλάψουν τους ανθρώπους, τα πονηρά πνεύματα μπορούν να προσποιηθούν ότι είναι κάποια συγκεκριμένα άτομα που έχουν πεθάνει. Πρέπει να αποφεύγουμε κάθε μορφή πνευματισμού.—Δευτερονόμιο 18:10-12.

1 Σαμ. 27:1-12 Νεαροί Άντρες—Πώς θα Κερδίσετε την Εμπιστοσύνη των Άλλων; Κάνοντάς το αυτό, προστάτεψε τα όρια της περιοχής του Ιούδα.​

1 Σαμ. 28:3-19 Η Αλήθεια για τους Αγγέλους Το μέντιουμ μπορεί να του πει κάτι ενδιαφέρον για τον νεκρό φίλο ή συγγενή του ή ακόμα και να μιμηθεί τη φωνή του νεκρού.

1 Σαμ. 28:5, 7 Τι Διδάσκει η Αγία Γραφή για τον Πνευματισμό; Εκμεταλλεύονται ακόμη και την έμφυτη περιέργεια των ανθρώπων να μάθουν για το μέλλον.​

1 Σαμ. 28:7-19 Πιστεύετε ότι Έχετε Ζήσει στο Παρελθόν; Ενίοτε, πονηρές πνευματικές δυνάμεις δημιουργούν μεταφυσικές εμπειρίες που κάνουν το εξωπραγματικό να μοιάζει πραγματικό.​

1 Σαμ. 28:3-20 Μπορούν οι Νεκροί να Βοηθήσουν τους Ζωντανούς; Αυτός που έδωσε πληροφορίες στον Σαούλ ήταν ένας δαίμονας που απλώς παρίστανε τον Σαμουήλ.​

1 Σαμ. 27:2, 3 Να Μιμείστε την Οσιότητα του Ιτταΐ Η κατάσταση του Ιτταΐ και όσων τον ακολουθούσαν ίσως είχε θυμίσει στον Δαβίδ τις μέρες που ήταν και ο ίδιος εξόριστος φυγάς, όταν αυτός και 600 Ισραηλίτες πολεμιστές εγκαταστάθηκαν στην περιοχή των Φιλισταίων και μπήκαν στην επικράτεια του Αγχούς, του βασιλιά της Γαθ.

1 Σαμ. 28:20 Νηστεία—Σας Φέρνει Πιο Κοντά στον Θεό; Ο Βασιλιάς Σαούλ νήστεψε προτού συμβουλευτεί μια πνευματιστική μεσάζουσα.

1 Σαμ. 27:5-7 Να Φοβάστε τον Ιεχωβά—Να Είστε Ευτυχισμένοι! Επί έναν χρόνο και τέσσερις μήνες, ο Δαβίδ και οι άντρες του κρύβονταν από τον Σαούλ στη Σικλάγ, στην επαρχιακή περιοχή των Φιλισταίων.

1 Σαμ. 28:3-19 Πνευματικά Πλάσματα—Πώς μας Επηρεάζουν Επειδή οι δαίμονες μπορούν να μιμηθούν τη φωνή ενός νεκρού και να δώσουν σε έναν πνευματιστικό μεσάζοντα πληροφορίες σχετικά με το άτομο που πέθανε.

1 Σαμ. 28:6 Ο Ιεχωβά Αποκαλύπτει τη Δόξα του στους Ταπεινούς Το αποτέλεσμα ήταν να χάσει το πνεύμα και την εύνοια του Θεού, κάτι που τελικά οδήγησε στον ατιμωτικό του θάνατο.

1 Σαμ. 27:8 Ελέγχουν οι Περιστάσεις σας τη Ζωή Σας; Αργότερα, στη διάρκεια της παραμονής του στη Σικλάγ, ο Δαβίδ έκανε επιδρομές σε πόλεις που κατείχαν εχθροί του Ισραήλ στα νότια, διασφαλίζοντας έτσι τα σύνορα του Ιούδα.

1 Σαμ. 28:6, 7 Εσείς Ρωτάτε «Πού Είναι ο Ιεχωβά»; Όταν όμως δεν έλαβε απάντηση, συμβουλεύτηκε μια πνευματιστική μεσάζουσα, αν και γνώριζε ότι ο Ιεχωβά καταδίκαζε κάτι τέτοιο.

1 Σαμ. 28:1-20 Η Υπόσχεση για έναν Άρχοντα Ειρήνης Αντί για αυτό, όπως και ο Βασιλιάς Σαούλ στην αρχαιότητα, ασχολούνται με τον πνευματισμό αναζητώντας απαντήσεις στα προβλήματά τους καθώς προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τους νεκρούς.

1 Σαμ. 28:4-19 Γιατί Πρέπει να Αποφεύγετε τον Πνευματισμό Ο Ισραήλ επρόκειτο να δοθεί στα χέρια των εχθρών, ενώ ο Σαούλ και οι γιοι του θα ήταν μαζί με τον «Σαμουήλ», πράγμα που υποδήλωνε ότι θα πέθαιναν.

1 Σαμ. 28:22 Ο Ιεχωβά Είναι σε Θέση να σας Καταστήσει Δυνατούς Ο άνθρωπος και τα ζώα αντλούν σωματική δύναμη από αυτή την εκδήλωση της δύναμης του Θεού.

1 Σαμ. 28:3-20 Η Λατρεία του Σατανά στις Μέρες Μας Προειδοποιούμαστε επίσης ενάντια στους μάγους οι οποίοι ισχυρίζονται ότι επικοινωνούν με νεκρές ψυχές, για να φοβίζουν τους ζωντανούς.

1 Σαμ. 28:6 Ευτυχισμένοι Είναι Εκείνοι που Χρησιμοποιούν τη Δύναμη Σωστά! Πόσο λυπηρό είναι που άρχισε να κάνει κατάχρηση της βασιλικής του δύναμης, κι έτσι βρήκε άσχημο τέλος!

1 Σαμ. 28:7-19 Προγονολατρία—Γιατί Εξακολουθεί να Υπάρχει Όπως είναι φανερό, οι δαιμονικοί ακόλουθοι του Σατανά ευχαριστιούνται να παραπλανούν τους ανθρώπους παριστάνοντας τους πεθαμένους προγόνους.

1 Σαμ. 28:6 Αν Αποκοπεί ένας Συγγενής Έτσι, τα μέλη της οικογένειας μολονότι αναγνωρίζουν τους οικογενειακούς δεσμούς δεν θάχουν πια καμιά πνευματική συναναστροφή μαζί του.

1 Σαμ. 28:4-8 Πνευματιστική Θρησκεία—Γιατί Είναι Ελκυστική σε Πολλούς—Είναι για Σας; Μολονότι μερικοί επιζητούν «θεραπευτικές» εκκλησίες, άλλοι ψάχνουν γι αυτή την απάντησι με το να επικοινωνούν με πνευματικές προσωπικότητες μέσω πνευματιστών, όπως έκανε ο Βασιλεύς Σαούλ τον αρχαίο καιρό.

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: