ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ 1 ΣΑΜΟΥΗΛ 30, 31

ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ 1 ΣΑΜΟΥΗΛ 30, 31

Ενισχύστε τον Εαυτό σας Μέσω του Ιεχωβά του Θεού Σας

Οι Αμαληκίτες έκαψαν τη Σικλάγ και πήραν αιχμαλώτους (1Σα 30:1, 2)

Ο Δαβίδ και οι άντρες του ήταν πικραμένοι και στενοχωρημένοι (1Σα 30:3-5· w06 1/8 σ. 28 ¶12)

Ο φόβος του Δαβίδ για τον Ιεχωβά δεν τον συγκρατούσε μόνο από το να κάνει κάτι εσφαλμένο. Τον ενίσχυε για να ενεργεί με αποφασιστικότητα και σοφία κάτω από δύσκολες περιστάσεις. Επί έναν χρόνο και τέσσερις μήνες, ο Δαβίδ και οι άντρες του κρύβονταν από τον Σαούλ στη Σικλάγ, στην επαρχιακή περιοχή των Φιλισταίων. (1 Σαμουήλ 27:5-7) Κάποια μέρα, ενώ οι άντρες απουσίαζαν, μια ληστρική ομάδα Αμαληκιτών έκαψαν την πόλη και πήραν όλες τις συζύγους, τα παιδιά και τα ποίμνια των αντρών. Όταν ο Δαβίδ και οι άντρες του επέστρεψαν και είδαν τι είχε συμβεί, έκλαψαν. Η λύπη σύντομα μετατράπηκε σε πικρία, και οι άντρες του Δαβίδ ήθελαν να τον λιθοβολήσουν. Αν και ήταν στενοχωρημένος, ο Δαβίδ δεν απελπίστηκε. (Παροιμίες 24:10) Ο φόβος του για τον Θεό τον υποκίνησε να στραφεί στον Ιεχωβά, και ο ίδιος «ενίσχυσε τον εαυτό του μέσω του Ιεχωβά». Με τη βοήθεια του Θεού, ο Δαβίδ και οι άντρες του πρόφτασαν τους Αμαληκίτες και τα πήραν όλα πίσω.—1 Σαμουήλ 30:1-20.

Ο Δαβίδ πήρε δύναμη από τον Ιεχωβά (1Σα 30:6· w12 15/4 σ. 30 ¶14)

Ο Δαβίδ αντιμετώπισε πολλές στενοχώριες στη ζωή του. (1 Σαμ. 30:3-6) Τα θεόπνευστα λόγια του αποκαλύπτουν ότι ο Ιεχωβά γνώριζε τα αισθήματά του. (Διαβάστε Ψαλμός 34:18· 56:8) Ο Θεός γνωρίζει και τα δικά μας αισθήματα. Όταν έχουμε «συντετριμμένη καρδιά» ή «καταθλιμμένο πνεύμα», έρχεται κοντά μας. Αυτό από μόνο του μπορεί να είναι παρηγορητικό, όπως ήταν και για τον Δαβίδ, ο οποίος έψαλε: «Θα ευφραίνομαι και θα χαίρομαι με τη στοργική σου καλοσύνη, εφόσον είδες την ταλαιπωρία μου· έμαθες για τις στενοχώριες της ψυχής μου». (Ψαλμ. 31:7) Εντούτοις, ο Ιεχωβά, όχι μόνο παρατηρεί τη στενοχώρια μας, αλλά και μας στηρίζει δίνοντάς μας παρηγοριά και ενθάρρυνση. Ένας τρόπος με τον οποίο το κάνει αυτό είναι οι Χριστιανικές συναθροίσεις.

ΓΙΑ ΣΤΟΧΑΣΜΟ: Όταν με πνίγει η στενοχώρια, σε ποιον στρέφομαι εγώ για δύναμη;

Πικραμένος αδελφός κρατάει στο στήθος του μια φωτογραφία.

Πνευματικά Πετράδια

1 Σαμ. 30:23, 24​—Τι μαθαίνουμε από αυτή την αφήγηση; (w05 15/3 σ. 24 ¶8)

Αυτή η απόφαση, βασισμένη στο εδάφιο Αριθμοί 31:27, δείχνει ότι ο Ιεχωβά εκτιμάει όσους υπηρετούν σε βοηθητικούς ρόλους μέσα στην εκκλησία. Οτιδήποτε και αν κάνουμε, λοιπόν, ας “εργαζόμαστε σε αυτό ολόψυχα όπως για τον Ιεχωβά, και όχι για ανθρώπους”.—Κολοσσαείς 3:23.

1 Σαμ. 30:1-6 Πώς να τα Βγάλετε Πέρα με την Ανησυχία Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι έμπιστοι άντρες του «έλεγαν ότι θα τον λιθοβολήσουν».

1 Σαμ. 30:21-25 Μην Παραιτείστε! Όταν κέρδισαν τη μάχη, ο Δαβίδ διέταξε να μοιραστούν όλοι τα λάφυρα εξίσου μεταξύ τους.

1 Σαμ. 30:7-10 Νεαροί Άντρες—Πώς θα Κερδίσετε την Εμπιστοσύνη των Άλλων; Ο Ιεχωβά τού απάντησε ότι έπρεπε να το κάνει αυτό και τον διαβεβαίωσε ότι θα είχε επιτυχία.

1 Σαμ. 31:2 Επιλέξτε για Φίλους Άτομα που Αγαπούν τον Θεό Ο Ιωνάθαν περνούσε 30 χρόνια τον Δαβίδ και ήταν ο διάδοχος του θρόνου του Ισραήλ.

1 Σαμ. 31:1-6 Γιατί η Μετριοφροσύνη Παραμένει Σημαντική Παρά το ελπιδοφόρο ξεκίνημα, η ζωή του Σαούλ είχε τραγική κατάληξη.

1 Σαμ. 31:1, 2 Αποδειχτείτε Όσιοι στον Ιεχωβά Για παράδειγμα, πολέμησαν μαζί για να υπερασπιστούν τον λαό του Θεού.​

1 Σαμ. 30:1-6 Φτάνετε Εσείς στο Ανάστημα που Αντιστοιχεί στον Χριστό; Για παράδειγμα, ο Βασιλιάς Σαούλ προσπάθησε να τον σκοτώσει, κάποιοι ανάμεσα στον λαό ήθελαν να τον λιθοβολήσουν, και ακόμα και η ίδια η σύζυγός του τού μίλησε περιπαικτικά.

1 Σαμ. 30:3, 6 Να Εμπιστεύεστε στον Ιεχωβά Πάντοτε! Συνεχίστε να τον πλησιάζετε όλο και περισσότερο.

1 Σαμ. 31:2, 8-13 Αν και η Αγία Γραφή δεν σχολιάζει συγκεκριμένα αυτή την πρακτική, είναι αξιοσημείωτο ότι τα νεκρά σώματα του Βασιλιά Σαούλ και του γιου του, του Ιωνάθαν, πρώτα κάηκαν και κατόπιν θάφτηκαν.

1 Σαμ. 30:1-5 Αντιμετωπίστε με Θάρρος τις Αντιξοότητες της Εποχής Μας Μεταξύ άλλων, βίωσε το μένος ενός βασιλιά, επιθέσεις από εχθρούς, την απαγωγή των γυναικών του, την προδοσία δικών του ανθρώπων, καθώς και συναισθηματική οδύνη.

1 Σαμ. κεφ 30 Υπέρμαχοι της Αλήθειας Μαθαίνουμε πολλά από την αφήγηση στο βιβλίο

1 Σαμ. 30:3-6 Ο Ιεχωβά μάς Περιφρουρεί για Σωτηρία Πώς δείχνουν οι Γραφές ότι ο Ιεχωβά δίνει προσοχή στα αισθήματά μας; Ο Δαβίδ αντιμετώπισε πολλές στενοχώριες στη ζωή του.

1 Σαμ. 30:7-9, 18-20 «Μη Στηρίζεσαι στη Δική σου Κατανόηση» Ο Δαβίδ υπάκουσε «και απελευθέρωσε . . . όλα όσα είχαν πάρει οι Αμαληκίτες».​

1 Σαμ. 31:2, 8-13 Πρέπει να Αντιτίθεστε στην Αποτέφρωση των Νεκρών; Ωστόσο, οι Ισραηλίτες κάτοικοι της Ιαβείς-γαλαάδ, ακούγοντας για αυτή την ατιμωτική μεταχείριση των πτωμάτων, τα πήραν και τα έκαψαν, ενώ μετά έθαψαν τα κόκαλα.

1 Σαμ. 30:1-20 Να Φοβάστε τον Ιεχωβά—Να Είστε Ευτυχισμένοι! Με τη βοήθεια του Θεού, ο Δαβίδ και οι άντρες του πρόφτασαν τους Αμαληκίτες και τα πήραν όλα πίσω.

1 Σαμ. 23:2· 30:8 Εσείς Ρωτάτε «Πού Είναι ο Ιεχωβά»; Επανειλημμένα, στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Δαβίδ ρωτούσε τον Ιεχωβά όταν χρειαζόταν να πάρει αποφάσεις.

1 Σαμ. 30:16-25 Η Αγάπη για τον Ιεχωβά Ωθεί σε Αληθινή Λατρεία Για να δείξουμε την ενότητα δράσης που χαρακτηρίζεται από αγάπη και την οποία έχουν μεταξύ τους όλοι όσοι ανήκουν στο λαό του Θεού σήμερα, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε την αφήγηση των εδαφίων 1 Σαμουήλ 30:16-25

1 Σαμ. 31:4 Ποιος Έχει το Δικαίωμα ν’ Αποφασίσει Πότε Μπορώ να Πεθάνω; Ο οπλοφόρος του Σαούλ αρνήθηκε να υπακούσει όταν ο βασιλιάς ζήτησε τη βοήθειά του για να ‘πεθάνει με αξιοπρέπεια’, και ο Δαβίδ θανάτωσε ως συνένοχο φόνου έναν άλλο άντρα που ισχυρίστηκε ότι είχε επιφέρει εκείνη την ‘ευθανασία’.

1 Σαμ. 31:3-6 Ευτυχισμένοι Είναι Εκείνοι που Χρησιμοποιούν τη Δύναμη Σωστά! Πόσο λυπηρό είναι που άρχισε να κάνει κατάχρηση της βασιλικής του δύναμης, κι έτσι βρήκε άσχημο τέλος!

1 Σαμ. 31:4 Φυλαχτείτε από την Αλαζονεία! Συνεχίζοντας την περήφανη αλαζονική πορεία του, ο Σαούλ τελικά αυτοκτόνησε.

1 Σαμ. 31:4 Οι λίγες αυτοκτονίες που μνημονεύονται στην Αγία Γραφή είναι εκείνων οι οποίοι υπήρξαν άπιστοι στον Ιεχωβά και παρέλειψαν να λάβουν υπ’ όψιν ότι η ζωή τους πραγματικά ανήκε στον Θεό.

1 Σαμ. 31:13 Είναι η Νηστεία για τους Χριστιανούς; Στις περιπτώσεις που αναφέρονται στη Γραφή, η νηστεία εγίνετο ως έκφρασις θλίψεως και μετανοίας αμαρτημάτων ή όταν ήταν κανείς κάτω από συνθήκες θλίψεως.

1 Σαμ. 31:3, 4 Ευθανασία και ο Νόμος του Θεού Πραγματικά, ο άπιστος Βασιλεύς Σαούλ εφήρμοσε την ευθανασία στον εαυτό του, διαπράττοντας αυτοκτονία για να μην υποφέρη περισσότερο στα χέρια των Φιλισταίων.​

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: