ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ 1 ΣΑΜΟΥΗΛ 3-5

ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ 1 ΣΑΜΟΥΗΛ 3-5

«Ο Ιεχωβά Σκέφτεται τους Άλλους»

Ο Σαμουήλ νόμιζε ότι τον φώναζε ο Ηλεί (1Σα 3:4-7· w18.09 σ. 24 ¶3)

Ο Σαμουήλ άρχισε να “διακονεί τον Ιεχωβά” στη σκηνή της μαρτυρίας σε πολύ μικρή ηλικία. (1 Σαμ. 3:1) Ένα βράδυ που είχε πέσει για ύπνο, συνέβη κάτι εξαιρετικά ασυνήθιστο.* (Διαβάστε 1 Σαμουήλ 3:2-10) Άκουσε μια φωνή να τον καλεί. Πιστεύοντας ότι αυτός που τον φώναζε ήταν ο ηλικιωμένος αρχιερέας Ηλεί, ο Σαμουήλ έτρεξε υπάκουα κοντά του και είπε: «Ορίστε! Με φώναξες;» Ο Ηλεί όμως είπε πως δεν τον είχε φωνάξει. Όταν αυτό επαναλήφθηκε άλλες δύο φορές, ο Ηλεί κατάλαβε ότι εκείνος που φώναζε τον Σαμουήλ ήταν ο Θεός. Είπε λοιπόν στο παιδί πώς να απαντήσει, και εκείνο υπάκουσε. Γιατί δεν αποκαλύφτηκε ο Ιεχωβά στον Σαμουήλ μέσω του αγγέλου του από την πρώτη φορά; Η Γραφή δεν αναφέρει, αλλά η εξέλιξη των γεγονότων υποδηλώνει ότι η περίσκεψη για τον μικρό Σαμουήλ έπαιξε σημαντικό ρόλο. Γιατί το λέμε αυτό;

Ο Ιεχωβά ξεκαθάρισε ότι Εκείνος φώναζε τον Σαμουήλ (1Σα 3:8, 9)

Ο Ιεχωβά έδειξε ότι σκέφτηκε με τρυφερότητα τον μικρό Σαμουήλ (1Σα 3:15-18· w18.09 σ. 24 ¶4)

Ο Νόμος του Ιεχωβά πρόσταζε τα παιδιά να σέβονται τους ηλικιωμένους, ιδίως αν επρόκειτο για κάποιον αρχηγό του λαού. (Έξοδ. 22:28· Λευιτ. 19:32) Φαντάζεστε λοιπόν τον Σαμουήλ να πηγαίνει το επόμενο πρωί στον Ηλεί και να του ανακοινώνει με τόλμη το καυστικό άγγελμα κρίσης του Θεού; Ούτε κατά διάνοια! Μάλιστα, η αφήγηση λέει ότι ο Σαμουήλ «φοβόταν . . . να πει στον Ηλεί για το όραμα». Ωστόσο, ο Θεός έδειξε σαφώς στον Ηλεί ότι Εκείνος καλούσε τον Σαμουήλ. Ως αποτέλεσμα, ο Ηλεί πήρε την πρωτοβουλία και είπε στον Σαμουήλ να μιλήσει. «[Μη] μου κρύψεις έστω και μία λέξη από όλα όσα σου είπε», τον πρόσταξε. Ο Σαμουήλ υπάκουσε και «του τα είπε όλα».

ΑΝΑΡΩΤΗΘΕΙΤΕ: “Με ποιους τρόπους μπορώ να δείχνω ότι σκέφτομαι τους μικρότερους και τους μεγαλύτερους; Πώς μπορώ να δείχνω ότι σκέφτομαι τους άλλους στις συναθροίσεις;”

Κολάζ: 1. Ο μικρός Σαμουήλ ακούει καθώς του μιλάει ο Ιεχωβά. 2. Ο Σαμουήλ μεταφέρει στον Ηλεί το άγγελμα του Ιεχωβά.

Πνευματικά Πετράδια

1 Σαμ. 3:3​—Πώς ξέρουμε ότι ο Σαμουήλ δεν κοιμόταν στα Άγια των Αγίων; (w05 15/3 σ. 21 ¶6)

1 Σαμ. 3:3—Κοιμόταν πράγματι ο Σαμουήλ στα Άγια των Αγίων; Όχι. Ο Σαμουήλ ήταν Λευίτης από τη μη ιερατική οικογένεια των Κααθιτών. (1 Χρονικών 6:33-38) Ως εκ τούτου, δεν επιτρεπόταν να “μπει για να δει τα άγια πράγματα”. (Αριθμοί 4:17-20) Το μόνο μέρος του αγιαστηρίου στο οποίο είχε πρόσβαση ο Σαμουήλ ήταν η αυλή της σκηνής της μαρτυρίας. Πιθανότατα εκεί κοιμόταν. Από ό,τι φαίνεται, και ο Ηλεί κοιμόταν κάπου στην αυλή. Η έκφραση «όπου βρισκόταν η κιβωτός του Θεού» αναφέρεται προφανώς στο χώρο που καταλάμβανε η σκηνή της μαρτυρίας.

1 Σαμ. 3:5-8,15,19. Αν προσκολλούμαστε στο θεόδοτο έργο μας, επωφελούμαστε από την πνευματική εκπαίδευση και εκδηλώνουμε ευγένεια και σεβασμό, γινόμαστε “πιο αρεστοί” τόσο στον Θεό όσο και στους ανθρώπους.

1 Σαμ. 4:3,4,10. Ακόμη και ένα αντικείμενο τόσο άγιο όσο η κιβωτός της διαθήκης δεν αποδείχτηκε φυλαχτό για προστασία. Πρέπει να “φυλαγόμαστε από τα είδωλα”.—1 Ιωάννη 5:21.

1 Σαμ. 5:1-4 Τα Έθνη «θα Γνωρίσουν Εξάπαντος ότι Εγώ Είμαι ο Ιεχωβά» Λάτρευαν ψεύτικους θεούς, όπως τον Βάαλ-ζεβούλ και τον Δαγών.

1 Σαμ. 4:3, 11 «Ο Θεός Επιδοκίμασε» τα Δώρα Τους Μετά την απομάκρυνση της ιερής Κιβωτού από τη σκηνή της μαρτυρίας, φαίνεται ότι ο Ιεχωβά επιδοκίμαζε τις θυσίες που προσφέρονταν σε τοποθεσίες εκτός της σκηνής.​

1 Σαμ. 3:12-14 Διαπαιδαγώγηση—Απόδειξη της Αγάπης του Θεού Ναι, ο Ιεχωβά θεωρεί τους Χριστιανούς γονείς υπόλογους αν δεν παρέχουν την απαραίτητη διαπαιδαγώγηση στο παιδί τους!

1 Σαμ. 3:19 Θεωρείτε Εσείς Εξαιρετικά Πολύτιμο το Βιβλίο του Ιεχωβά; Οι θεοφοβούμενοι πατέρες και μητέρες θέλουν να μοιάζουν τα παιδιά τους στον Σαμουήλ, διότι ο Ιεχωβά ήταν μαζί του καθώς μεγάλωνε.

1 Σαμ. 3:10-14 Μην Αφήνετε τα Λάθη των Άλλων να σας Κάνουν να Προσκόψετε Ως αποτέλεσμα, ο Θεός έκρινε δυσμενώς το σπιτικό του Ηλεί.

1 Σαμ. 4:2-4, 10, 11 Πώς Μπορούμε να Δείχνουμε ότι Αγαπάμε τον Ιεχωβά; Και η κιβωτός του Θεού πιάστηκε».

1 Σαμ. 3:19 Υπομένω Επειδή Θυμάμαι την Πρώτη μου Αγάπη Ο Ιεχωβά ήταν μαζί τους καθώς μεγάλωναν.

1 Σαμ. 4:1, 2, 10 Υπέμεινε Παρά τις Απογοητεύσεις Το βέβαιο είναι ότι ο Ισραήλ είχε υποστεί πανωλεθρία από τους Φιλισταίους, χάνοντας γύρω στους 30.000 στρατιώτες, λίγο μετά την απώλεια 4.000 αντρών σε άλλη μάχη.​

1 Σαμ. 4:3, 10, 11 “Βρείτε Καταφύγιο στο Όνομα του Ιεχωβά” Προγενέστερα, οι Ισραηλίτες έβλεπαν την κιβωτό της διαθήκης σαν φυλαχτό που θα τους προστάτευε στη μάχη.

1 Σαμ. 4:17, 18 Να Είστε Υποχωρητικοί, να Είστε Ισορροπημένοι Είναι φανερό ότι η ακατάλληλη υποχωρητικότητα που έδειξε ο Ηλεί απέναντι στις πονηρές τους πράξεις—με την έννοια ότι τους επέτρεψε να τις συνεχίσουν—δεν ήταν σωστή.

1 Σαμ. 3:10-18 Ο Σαμουήλ Προωθεί την Αληθινή Λατρεία Χρειαζόταν θάρρος για να κάνει κάτι τέτοιο!

1 Σαμ. 3:1, 11-14 Αγγέλματα του Ιεχωβά για Τότε και για Τώρα Αρχίζοντας από τον Ενώχ, πολλοί Βιβλικοί προφήτες όντως προέλεγαν το μέλλον.

1 Σαμ. 3:1 Ο Λαός του Θεού Πρέπει να Αγαπάει την Καλοσύνη Δεν είναι άξιο απορίας που «ο λόγος από τον Ιεχωβά είχε γίνει σπάνιος εκείνες τις ημέρες»!

1 Σαμ. 4:3, 4 Να Λατρεύετε τον Θεό «με Πνεύμα» Οι Ισραηλίτες προσπάθησαν επίσης να χρησιμοποιήσουν την κιβωτό της διαθήκης ως φυλαχτό κατά των εχθρών τους, με καταστροφικές συνέπειες.

1 Σαμ. 3:1-5 Να Θυμάσαι τον Μεγαλειώδη Δημιουργό Σου! Ο Λευίτης Σαμουήλ θυμόταν τον Δημιουργό του, όχι μόνο στην παιδική του ηλικία, αλλά και σε ολόκληρη τη ζωή του.

1 Σαμ. 3:1-21 Γονείς, Τι Διδάσκει το Παράδειγμά Σας; Αργότερα, ο Ιεχωβά ανέθεσε στον Σαμουήλ την ευθύνη να υπηρετεί ως προφήτης Του.

1 Σαμ. 3:12, 13 Ιεχωβά—Η Πηγή Αληθινής Κρίσης και Δικαιοσύνης Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Θεός παραβλέπει την πονηρία, διότι κάτι τέτοιο θα ενθάρρυνε την αδικία.

1 Σαμ. 3:1 «Από το Στόμα Νηπίων» ΟΤΑΝ ο Σαμουήλ ήταν μικρό παιδί, έμενε σταθερά προσκολλημένος στις ορθές αρχές παρά την πονηρία των γιων του Αρχιερέα Ηλεί.

1 Σαμ. 3:1-18 Είμαι σε Θέση να Βαφτιστώ; Ο προφήτης Σαμουήλ άρχισε να υπηρετεί τον Ιεχωβά σε πολύ τρυφερή ηλικία.

1 Σαμ. 3:11-18· 4:1-4 Μπορείτε να Δεχθείτε Διαπαιδαγώγηση; Η απόρριψη της διαπαιδαγώγησης από μέρους τους, οδήγησε στο να φονευθούν στη μάχη, και η μεγάλη ταραχή όταν έφεραν τα νέα προξένησε τον θάνατο του ίδιου του Ηλεί.

1 Σαμ. 3:12-14 Αυτοί που θα Επιζήσουν από Όλα τα Έθνη Οποιοσδήποτε επιμένει να ‘καταριέται’ τον Ιεχωβά, με το να τον περιφρονεί ή με το να παίρνει ελαφρά τους στοργικούς σκοπούς του, μπαίνει κάτω από κατάρα που θα σημάνει την αιώνια καταστροφή του.

1 Σαμ. 4:8 Βοήθεια για Υπομονή Κάτω από Παθήματα Έτσι, το όνομα του Ιεχωβά διακηρύχθηκε σε όλη τη γη, αποφέροντας δόξα και τιμή σ’ αυτό το όνομα, και υποκινώντας τους ειλικρινείς ανθρώπους ν’ αναγνωρίσουν την υπέρτατη θέσι του.

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: