ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ 1 ΣΑΜΟΥΗΛ 9-11

ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ 1 ΣΑΜΟΥΗΛ 9-11

«Ο Σαούλ στην Αρχή Ήταν Ταπεινός και Μετριόφρων»

Ο Σαούλ ήταν μετριόφρων και δίσταζε να δεχτεί τη βασιλεία (1Σα 9:21· 10:20-22· w20.08 σ. 10 ¶11)

Αναλογιστείτε τι συνέβη στον βασιλιά Σαούλ. Στην αρχή ήταν ένας μετριόφρων νεαρός. Είχε συναίσθηση των περιορισμών του και μάλιστα δίσταζε να αναλάβει περισσότερες ευθύνες. (1 Σαμ. 9:21· 10:20-22) Εντούτοις, με τον καιρό έγινε αυθάδης. Φανέρωσε αυτό το άσχημο χαρακτηριστικό λίγο αφότου έγινε βασιλιάς. Σε μια περίπτωση, έχασε την υπομονή του καθώς περίμενε τον προφήτη Σαμουήλ. Αντί να εμπιστευτεί με μετριοφροσύνη στον Ιεχωβά για να ενεργήσει εκείνος υπέρ του λαού, ο Σαούλ πρόσφερε ένα ολοκαύτωμα παρότι δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να το κάνει αυτό. Ως αποτέλεσμα, έχασε την εύνοια του Ιεχωβά και τελικά τη βασιλεία. (1 Σαμ. 13:8-14) Είναι σοφό να διδαχτούμε από αυτό το προειδοποιητικό παράδειγμα και να μην ενεργούμε με αυθάδεια.

Ο Σαούλ δεν ενεργούσε βιαστικά όταν οι άλλοι τον κατηγορούσαν (1Σα 10:27· 11:12, 13· w14 15/3 σ. 9 ¶8)

Ο Βασιλιάς Σαούλ του Ισραήλ αποτελεί προειδοποίηση για εμάς καθώς μας δείχνει πώς μπορεί η ιδιοτέλεια να διαβρώσει το αυτοθυσιαστικό μας πνεύμα. Όταν έγινε βασιλιάς, ήταν μετριόφρων και είχε ταπεινή άποψη για τον εαυτό του. (1 Σαμ. 9:21) Δεν τιμώρησε τους Ισραηλίτες που μίλησαν εναντίον της βασιλείας του, αν και θα μπορούσε να σκεφτεί ότι είχε το δικαίωμα να υπερασπιστεί τη θεόδοτη θέση του. (1 Σαμ. 10:27) Ακολουθώντας την κατεύθυνση του πνεύματος του Θεού, ο Βασιλιάς Σαούλ οδήγησε τον Ισραήλ σε νίκη εναντίον των Αμμωνιτών. Έπειτα, έδωσε ταπεινά στον Ιεχωβά την τιμή για τη νίκη.​—1 Σαμ. 11:6, 11-13.

Ο Σαούλ δεχόταν την κατεύθυνση του αγίου πνεύματος του Ιεχωβά (1Σα 11:5-7· w95 15/12 σ. 10 ¶1)

Και πάλι οι Αμμωνίτες είχαν ανταποδώσει την καλοσύνη του Ιεχωβά με εχθρότητα. Ο Ιεχωβά δεν αγνόησε αυτή τη μοχθηρή απειλή. ‘Επήλθεν επί τον Σαούλ πνεύμα Θεού, ότε ήκουσε τους λόγους εκείνους [του Νάας]· και εξήφθη η οργή αυτού σφόδρα’. Υπό την κατεύθυνση του πνεύματος του Θεού, ο Σαούλ συγκέντρωσε δύναμη 330.000 πολεμιστών οι οποίοι κατατρόπωσαν τους Αμμωνίτες έτσι ώστε «ουδέ δύο εξ αυτών δεν έμειναν ηνωμένοι».—1 Σαμουήλ 11:6, 11.

Η ταπεινοφροσύνη θα μας βοηθάει να βλέπουμε τα προνόμια και τις ικανότητές μας ως δώρα από τον Ιεχωβά. (Ρω 12:3, 16· 1Κο 4:7) Επίσης, αν είμαστε ταπεινοί, θα συνεχίσουμε να στηριζόμαστε στον Ιεχωβά για καθοδηγία.

Πρεσβύτερος δείχνει ένα εδάφιο σε μια αδελφή που κρατάει προσκλητήριο γάμου.

Πνευματικά Πετράδια

1 Σαμ. 9:9​—Τι μπορεί να σήμαιναν αυτά τα λόγια; (w05 15/3 σ. 22 ¶8)

Τι σημαίνει η έκφραση «αυτός που λέγεται σήμερα προφήτης αποκαλούνταν παλιότερα ο βλέπων»; Αυτά τα λόγια μπορεί να δείχνουν ότι, εφόσον οι προφήτες άρχισαν να παίζουν πιο σημαντικό ρόλο στις ημέρες του Σαμουήλ και κατά τη διάρκεια της περιόδου των βασιλιάδων του Ισραήλ, η λέξη «βλέπων» αντικαταστάθηκε από τον όρο «προφήτης». Ο Σαμουήλ θεωρείται ο πρώτος στη γραμμή των προφητών.—Πράξεις 3:24.

1 Σαμ. 9:21· 10:22, 27. Η μετριοφροσύνη και η ταπεινοφροσύνη που είχε ο Σαούλ όταν πρωτοέγινε βασιλιάς τον προφύλαξαν ώστε να μην ενεργήσει βιαστικά όταν κάποιοι «άχρηστοι άνθρωποι» δεν αποδέχτηκαν τη βασιλεία του. Πόσο μας προστατεύει μια τέτοια διανοητική στάση από παράλογες ενέργειες!

1 Σαμ. 9:21 Να Περπατάτε με τον Θεό σας με Ταπεινοφροσύνη και Μετριοφροσύνη Είχε συναίσθηση των περιορισμών του και μάλιστα δίσταζε να αναλάβει περισσότερες ευθύνες.

1 Σαμ. 11:1-4 Τα Έθνη «θα Γνωρίσουν Εξάπαντος ότι Εγώ Είμαι ο Ιεχωβά» Αργότερα, όταν ο Σαούλ έγινε βασιλιάς, οι Αμμωνίτες επιτέθηκαν στον Ισραήλ.

1 Σαμ. 9:20, 21· 10:20-22 Γιατί Πρέπει να Σεβόμαστε την Εξουσία; Άφησε όμως να αναπτυχθεί στην καρδιά του υπερηφάνεια και ζήλια, με αποτέλεσμα να διώκει τον Δαβίδ, ενώ εκείνος δεν είχε φταίξει σε τίποτα.

1 Σαμ. 10:8· 11:14, 15 «Ο Θεός Επιδοκίμασε» τα Δώρα Τους Μετά την απομάκρυνση της ιερής Κιβωτού από τη σκηνή της μαρτυρίας, φαίνεται ότι ο Ιεχωβά επιδοκίμαζε τις θυσίες που προσφέρονταν σε τοποθεσίες εκτός της σκηνής.​

1 Σαμ. 9:1, 2, 21· 10:20-24 Γιατί η Μετριοφροσύνη Παραμένει Σημαντική Γιατί απέρριψε ο Θεός έναν άλλοτε μετριόφρονα άνθρωπο; (Βλέπε εικόνα στην αρχή του άρθρου.)ΟΤΑΝ ο Βασιλιάς Σαούλ του αρχαίου Ισραήλ άρχισε να κυβερνάει, ήταν ένας μετριόφρων και αξιοσέβαστος άνθρωπος.

1 Σαμ. 9:2 «Του Ιεχωβά Είναι η Μάχη» Δεν είχε λάβει στρατιωτική εκπαίδευση και συνεπώς δεν ήταν συνηθισμένος να φοράει πανοπλία, πόσο μάλλον την πανοπλία του Σαούλ, ο οποίος ήταν ο πιο ψηλός άντρας στο έθνος του Ισραήλ!

1 Σαμ. 9:15, 16 Πρεσβύτεροι, Πώς Βλέπετε την Εκπαίδευση Άλλων; Μια μέρα πριν από 3.000 και πλέον χρόνια, ο Ιεχωβά είπε στον ηλικιωμένο προφήτη Σαμουήλ: «Αύριο, περίπου αυτή την ώρα, θα σου στείλω έναν άνθρωπο από τη γη του Βενιαμίν, και εσύ πρέπει να τον χρίσεις ηγέτη του λαού μου του Ισραήλ».

1 Σαμ. 11:7 Να Μιμείστε το Θάρρος και τη Διάκριση του Ιησού Ο θεοσεβής φόβος μάς δίνει το θάρρος να υπερνικούμε το φόβο του ανθρώπου.

1 Σαμ. 9:21, 10:27 Πώς να Διατηρούμε το Πνεύμα της Αυτοθυσίας Όταν έγινε βασιλιάς, ήταν μετριόφρων και είχε ταπεινή άποψη για τον εαυτό του. (1 Σαμ. 9:21) … Δεν τιμώρησε τους Ισραηλίτες που μίλησαν εναντίον της βασιλείας του, αν και θα μπορούσε να σκεφτεί ότι είχε το δικαίωμα να υπερασπιστεί τη θεόδοτη θέση του.

1 Σαμ. 10:1, 24. Υπέμεινε Παρά τις Απογοητεύσεις Είπε δε στο λαό: «Είδατε αυτόν τον οποίο εξέλεξε ο Ιεχωβά, ότι δεν υπάρχει κανείς σαν αυτόν μέσα σε όλο το λαό;»​

1 Σαμ. 11:14, 15 «Συνέχισε να Μεγαλώνει Κοντά στον Ιεχωβά» Έπειτα συνέχισε: «Βάδισα μπροστά σας από τη νεότητά μου μέχρι αυτή την ημέρα».

1 Σαμ. 9:1, 2, 21 «Το να Υπακούει Κανείς Είναι Καλύτερο από τη Θυσία» Όταν οι πρεσβύτεροι του Ισραήλ ζήτησαν από τον Σαμουήλ να διορίσει έναν βασιλιά ο οποίος θα μπορούσε να τους κρίνει και να τους οδηγεί στη μάχη, ο Ιεχωβά κατηύθυνε τον προφήτη να χρίσει τον Σαούλ ως ηγέτη και είπε: «Αυτός θα σώσει το λαό μου από το χέρι των Φιλισταίων».​—1 Σαμ. 8:4-7, 20· 9:16…. Ο Σαούλ διακρατούσε μετριόφρονα άποψη για τον εαυτό του και την οικογένειά του, μολονότι ο πατέρας του, ο Κεις, ήταν «κραταιός σε πλούτο».​

1 Σαμ. 9:26 Ο Ιεχωβά Θέλει να Είστε “Σώοι και Αβλαβείς” Εφόσον οι άνθρωποι βρίσκονταν συχνά στην επίπεδη οροφή του σπιτιού τους, το στηθαίο τούς προφύλασσε από πιθανή πτώση.

1 Σαμ. 9:20, 21· 10:20-22 Γιατί Πρέπει να Σεβόμαστε την Εξουσία; Ωστόσο, ενέδωσε στην υπερηφάνεια και στη ζήλια και μετά άρχισε να διώκει τον πιστό Δαβίδ.

1 Σαμ. 9:25, 26 Θεωρείτε τη Ζωή Πολύτιμη Όπως ο Θεός; Για παράδειγμα, ο Θεός απαιτούσε να έχουν τα σπίτια των Ισραηλιτών στηθαίο στην ταράτσα για την αποφυγή ατυχημάτων, διότι οι ταράτσες ήταν χώροι που χρησιμοποιούνταν πολύ.

1 Σαμ. 10:21, 22 Ο Ιεχωβά Εκτιμάει την Υπακοή Σας Αργότερα, όμως, η υπερηφάνεια και η εσφαλμένη λογίκευση άρχισαν να ελέγχουν τις αποφάσεις του.

1 Σαμ. 9:6-14 Ο Σαμουήλ Προωθεί την Αληθινή Λατρεία Επειδή οι άνθρωποι σέβονταν τον Σαμουήλ, αυτός είχε τη δυνατότητα να τους βοηθάει πνευματικά.

1 Σαμ. 10:5, 10 Να Κάνετε Δημόσια Διακήρυξη για το Όνομα του Ιεχωβά Αυτοί φαίνεται ότι ήταν ομάδες υπηρετών του Θεού οι οποίοι εργάζονταν μαζί, και χωρίς αμφιβολία απολάμβαναν ευχάριστη συντροφιά ο ένας με τον άλλον

1 Σαμ. 10:6 Προσδιορισμός της Ταυτότητας του Αγίου Πνεύματος Το άγιο πνεύμα μπορεί να ενεργήσει πάνω σε κάποιον, καθιστώντας τον ικανό να κάνει υπερανθρώπινα κατορθώματα.

1 Σαμ. 9:21· 10:20-23, 27· 11:12, 13 Ευτυχισμένοι Είναι Εκείνοι που Χρησιμοποιούν τη Δύναμη Σωστά! Μπορούμε να δούμε ότι ο Σαούλ έκανε πραγματικά μια καλή αρχή, με μετριοφροσύνη.

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: