ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ 1 ΣΑΜΟΥΗΛ 12, 13

ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ 1 ΣΑΜΟΥΗΛ 12, 13

«Η Αυθάδεια Οδηγεί στην Ατίμωση»

Ο βασιλιάς Σαούλ πίστευε ότι ήταν σε απελπιστική κατάσταση (1Σα 13:5-7)

Αντί να ακολουθήσει με μετριοφροσύνη τις οδηγίες του Ιεχωβά, ο Σαούλ ενήργησε με αυθάδεια (1Σα 13:8, 9· w00 1/8 σ. 13 ¶17)

Εκ πρώτης όψεως, οι ενέργειες του Σαούλ ίσως φαίνονταν δικαιολογημένες. Στο κάτω κάτω, ο λαός του Θεού βρισκόταν «σε πολύ δυσχερή θέση», δεχόταν «μεγάλη πίεση» και έτρεμε εξαιτίας της απελπιστικής του κατάστασης. (1 Σαμουήλ 13:6, 7) Ασφαλώς, δεν είναι λάθος να πάρει κάποιος την πρωτοβουλία όταν οι περιστάσεις το δικαιολογούν.* Να θυμάστε, όμως, ότι ο Ιεχωβά είναι σε θέση να διαβάζει καρδιές και να αντιλαμβάνεται τα ενδόμυχα κίνητρά μας. (1 Σαμουήλ 16:7) Επομένως, θα πρέπει να είχε διακρίνει μερικούς παράγοντες σχετικά με τον Σαούλ οι οποίοι δεν αναφέρονται ευθέως στη Βιβλική αφήγηση. Παραδείγματος χάρη, ο Ιεχωβά μπορεί να είχε διακρίνει ότι η ανυπομονησία του Σαούλ υποκινούνταν από υπερηφάνεια. Ο Σαούλ ίσως να ήταν έντονα ενοχλημένος για το ότι εκείνος​—ο βασιλιάς όλου του Ισραήλ—​χρειαζόταν να περιμένει έναν γηραλέο, βραδυκίνητο προφήτη, όπως τον θεωρούσε ο ίδιος. Όπως και αν είχαν τα πράγματα, ο Σαούλ πίστευε ότι η καθυστέρηση του Σαμουήλ τού έδινε το δικαίωμα να πάρει τα ζητήματα στα δικά του χέρια και να αψηφήσει τις ρητές οδηγίες που του είχαν δοθεί. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Ο Σαμουήλ δεν επαίνεσε τον Σαούλ για την πρωτοβουλία που πήρε. Απεναντίας, τον επέπληξε έντονα, λέγοντας: «Η βασιλεία σου δεν θα διαρκέσει . . . επειδή εσύ δεν τήρησες αυτό που σε διέταξε ο Ιεχωβά». (1 Σαμουήλ 13:13, 14) Για άλλη μια φορά, η αυθάδεια οδήγησε στην ατίμωση.

Ο Ιεχωβά διαπαιδαγώγησε τον Σαούλ (1Σα 13:13, 14· w07 15/6 σ. 27 ¶8)

Η Γραφική αφήγηση για τον Βασιλιά Σαούλ τονίζει τη ζωτική σημασία της υπακοής. Ο Σαούλ ξεκίνησε ως ταπεινός και μετριόφρων άρχοντας, “μικρός στα ίδια του τα μάτια”. Αργότερα, όμως, η υπερηφάνεια και η εσφαλμένη λογίκευση άρχισαν να ελέγχουν τις αποφάσεις του. (1 Σαμουήλ 10:21, 22· 15:17) Σε μια περίπτωση, ο Σαούλ επρόκειτο να αντιμετωπίσει τους Φιλισταίους σε μάχη. Ο Σαμουήλ είπε στο βασιλιά να τον περιμένει να έρθει για να προσφέρει θυσίες στον Ιεχωβά και να παράσχει περαιτέρω κατεύθυνση. Ωστόσο, ο Σαμουήλ δεν ήρθε όσο γρήγορα τον περίμεναν, και ο λαός άρχισε να διαλύεται. Όταν το είδε αυτό ο Σαούλ, «πρόσφερε το ολοκαύτωμα». Αυτή η ενέργεια δυσαρέστησε τον Ιεχωβά. Όταν ο Σαμουήλ ήρθε τελικά, ο βασιλιάς δικαιολογήθηκε για την ανυπακοή του λέγοντας ότι, επειδή ο Σαμουήλ άργησε, “πίεσε τον εαυτό του” να προσφέρει το ολοκαύτωμα για να απαλύνει το πρόσωπο του Ιεχωβά. Κατά τη γνώμη του Βασιλιά Σαούλ, το να προσφέρει εκείνη τη θυσία ήταν πιο σημαντικό από το να υπακούσει στην κατεύθυνση που είχε λάβει να περιμένει ώστε να κάνει τη θυσία ο Σαμουήλ. Ο Σαμουήλ τού είπε: «Ενήργησες ανόητα. Δεν τήρησες την εντολή την οποία σε διέταξε ο Ιεχωβά ο Θεός σου». Η ανυπακοή στον Ιεχωβά στοίχισε στον Σαούλ τη βασιλεία του.—1 Σαμουήλ 10:8· 13:5-13.

Αυτός που ενεργεί με αυθάδεια κάνει με απερισκεψία ή ανοησία κάτι το οποίο δεν είναι εξουσιοδοτημένος να κάνει. Η αυθάδεια είναι το αντίθετο της μετριοφροσύνης. Ποιες καταστάσεις θα μπορούσαν να βάλουν κάποιον στον πειρασμό να γίνει αυθάδης;

Ο βασιλιάς Σαούλ προσφέρει με αυθάδεια ολοκαύτωμα πάνω σε ένα θυσιαστήριο.

Πνευματικά Πετράδια

1 Σαμ. 12:21​—Πώς θα μπορούσε ο λαός να ακολουθεί «κενά πράγματα» (ή όσα «δεν αντιπροσωπεύουν κάτι πραγματικό», υποσ.); (w11 15/7 σ. 13 ¶15)

Πίστευε άραγε εκείνος ο λαός ότι ένας ανθρώπινος βασιλιάς θα ήταν κατά κάποιον τρόπο πιο πραγματικός, πιο αξιόπιστος από τον Ιεχωβά; Αν ναι, τότε όντως επιδίωκαν «κάτι το μη πραγματικό»! Κινδύνευαν μάλιστα να αρχίσουν να επιδιώκουν και πολλές άλλες σατανικές ψευδαισθήσεις. Οι ανθρώπινοι βασιλιάδες θα μπορούσαν εύκολα να τους οδηγήσουν στην ειδωλολατρία. Οι ειδωλολάτρες κάνουν το λάθος να πιστεύουν ότι τα απτά αντικείμενα​—οι θεοί που είναι φτιαγμένοι από ξύλο ή πέτρα—​είναι κατά κάποιον τρόπο πιο πραγματικά, πιο αξιόπιστα από τον αόρατο Θεό, τον Ιεχωβά, που δημιούργησε τα πάντα. Αλλά όπως επισήμανε ο απόστολος Παύλος, τα είδωλα είναι ένα «τίποτα». (1 Κορ. 8:4) Δεν είναι ικανά ούτε να δουν ούτε να ακούσουν ούτε να μιλήσουν ούτε να αναλάβουν δράση. Μπορείτε μεν να τα βλέπετε και να τα αγγίζετε, αλλά αν λατρεύατε ένα τέτοιο είδωλο, στην ουσία θα επιδιώκατε «κάτι το μη πραγματικό»​—μια μάταιη ψευδαίσθηση που μόνο σε συμφορά θα μπορούσε να οδηγήσει.​—Ψαλμ. 115:4-8.

1 Σαμ. 12:20, 21. Ποτέ μην επιτρέψετε σε «κάτι το μη πραγματικό», όπως η εμπιστοσύνη σε ανθρώπους, η πεποίθηση στη στρατιωτική δύναμη των εθνών ή η ειδωλολατρία, να σας κάνει να παρεκκλίνετε από την υπηρεσία σας προς τον Ιεχωβά.

1 Σαμ. 12:24. Ένας βασικός τρόπος για να διατηρούμε ευλαβικό φόβο για τον Ιεχωβά και να τον υπηρετούμε με όλη μας την καρδιά είναι να “δούμε τι μεγάλα πράγματα έχει κάνει” για το λαό του κατά την αρχαιότητα καθώς και στους σύγχρονους καιρούς.

1 Σαμ. 13:10-14 Να φυλάγεστε από την αυθάδεια—είτε αυτή εκφράζεται μέσω πράξεων ανυπακοής είτε μέσω υπερήφανης στάσης.—Παροιμίες 11:2.

1 Σαμ. 13:10-14 Θα Εξακολουθήσετε να Διορθώνεστε; Κάτι παρόμοιο είχε κάνει και πρωτύτερα.

1 Σαμ. 13:8-14 Να Περπατάτε με τον Θεό σας με Ταπεινοφροσύνη και Μετριοφροσύνη Ως αποτέλεσμα, έχασε την εύνοια του Ιεχωβά και τελικά τη βασιλεία.

1 Σαμ. 13:3 Νεαροί, Μπορείτε να Έχετε μια Αληθινά Ικανοποιητική Ζωή Είχαν πίστη στον Θεό, έτρεφαν αμοιβαίο σεβασμό και έβλεπαν το θάρρος ο ένας του άλλου καθώς πολεμούσαν τους εχθρούς του Θεού.​

1 Σαμ. 13:1 Είστε Πρόθυμοι να Περιμένετε Υπομονετικά; Αν και ο Ιεχωβά απέρριψε τον Σαούλ ενώ είχε κυβερνήσει λίγο πάνω από δύο χρόνια, του επέτρεψε να συνεχίσει να κυβερνάει επί 38 ακόμα χρόνια, μέχρι τον θάνατό του.​

1 Σαμ. 13:13, 14 Ο Ιεχωβά Οδηγεί τον Λαό Του Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο Ιεχωβά διαπαιδαγώγησε ή αντικατέστησε αυτούς τους ηγέτες.

1 Σαμ. 13:5-9 Γιατί η Μετριοφροσύνη Παραμένει Σημαντική Ο Ιεχωβά δεν ευαρεστήθηκε με αυτό.

1 Σαμ. 13:13, 14 Μην Αφήνετε τα Λάθη των Άλλων να σας Κάνουν να Προσκόψετε Πώς αμάρτησε σοβαρά ο Δαβίδ, και τι έκανε ο Θεός για αυτό; Ο Ιεχωβά αγαπούσε τον Δαβίδ και τον περιέγραψε ως «άντρα . . . σε αρμονία με την καρδιά του».

1 Σαμ. 13:14 Ο Ιεχωβά Αποκαλύπτει το Σκοπό Του Ο Ιεχωβά χαρακτήρισε τον Δαβίδ “άντρα σε αρμονία με την καρδιά του”.

1 Σαμ. 12:1-5 Εκτιμάτε Αυτά που σας Έχουν Δοθεί; Αυτό συνέβη και με την οικογένεια ενός προφήτη, του Σαμουήλ, ο οποίος υπηρετούσε τον Ιεχωβά από νεαρή ηλικία και είχε θαυμάσιο υπόμνημα ενώπιόν Του.

1 Σαμ. 12:1-4 Υπέμεινε Παρά τις Απογοητεύσεις Όσο για τον εαυτό του, έριχνε το βάρος στο υπόμνημα ακεραιότητας που είχε δημιουργήσει ενώπιον του Θεού και όχι στο να έχει την επιδοκιμασία αλλοπρόσαλλων ανθρώπων.

1 Σαμ. 13:14 Ο Ιεχωβά μάς Περιφρουρεί για Σωτηρία Στο πρόσωπο αυτού του μικρότερου γιου του Ιεσσαί, ο Ιεχωβά είχε βρει “έναν άντρα σε αρμονία με την καρδιά του” και τον είχε πάρει “από το ποίμνιο για να γίνει ηγέτης” του Ισραήλ.

1 Σαμ. 12:2-5,17,18 Αν και έβλεπε διεφθαρμένους ιερείς να εκμεταλλεύονται άλλους ανθρώπους, ο Σαμουήλ παρέμεινε πιστός, έντιμος και γενναίος.​

1 Σαμ. 12:20-22 Να Εμπιστεύεστε στον Ιεχωβά, “τον Θεό Κάθε Παρηγοριάς” Ο Ιεχωβά δεν θα εγκαταλείψει το λαό του, για χάρη του μεγάλου του ονόματος».

1 Σαμ. 13:14 Ένας Άντρας σε Αρμονία με την Καρδιά του Ιεχωβά Ωστόσο, αυτό που μας ελκύει πρωτίστως στο πρόσωπό του είναι κάτι που είπε για εκείνον ο προφήτης Σαμουήλ​—το ότι θα αποδεικνυόταν “άντρας σε αρμονία με την καρδιά του Ιεχωβά”.​

1 Σαμ. 12:21 Θα Ακολουθήσετε τη Στοργική Καθοδηγία του Ιεχωβά; Αν και ο Ιεχωβά τούς επέτρεψε να έχουν ανθρώπινο βασιλιά, ανέθεσε στον προφήτη του τον Σαμουήλ να τους προειδοποιήσει ρητά ότι δεν έπρεπε να επιδιώκουν «κάτι το μη πραγματικό».​

1 Σαμ. 12:1-4 Υπέμεινε Παρά τις Απογοητεύσεις Όσο για τον εαυτό του, έριχνε το βάρος στο υπόμνημα ακεραιότητας που είχε δημιουργήσει ενώπιον του Θεού και όχι στο να έχει την επιδοκιμασία άστατων ανθρώπων.

1 Σαμ. 13:14 Αυτός «Βλέπει την Καρδιά» Αλλά η καρδιά του είναι αυτή που τον κάνει αληθινά ευάρεστο στα μάτια του Θεού.​

1 Σαμ. 12:22 «Ως το Πιο Απομακρυσμένο Μέρος της Γης» Ας θυμόμαστε επίσης ότι για χάρη του μεγάλου του ονόματος ο Ιεχωβά δεν εγκαταλείπει ποτέ το λαό του.​

1 Σαμ. 13:14 Επιδιώκουμε Ουσιαστικό Σκοπό στη Ζωή Τον Δαβίδ δεν τον θυμόμαστε κυρίως ως στρατιωτικό διοικητή ούτε ως μουσικό και συνθέτη, αλλά ως “έναν άντρα που ήταν σε αρμονία με την καρδιά του Θεού”.

1 Σαμ. 13:5-13 Ο Ιεχωβά Εκτιμάει την Υπακοή Σας Η ανυπακοή στον Ιεχωβά στοίχισε στον Σαούλ τη βασιλεία του.

1 Σαμ. 12:2-5 Ηλικιωμένοι—Ευλογία για τους Νέους Ήταν όσιος στον Ιεχωβά σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.

1 Σαμ. 12:11 Ο Ιεφθάε Εκπληρώνει την Ευχή του προς τον Ιεχωβά Οι Γραφές μιλούν ευμενώς για τον Ιεφθάε λόγω της πίστης του και του ρόλου που έπαιξε σε σχέση με το θεϊκό σκοπό.

1 Σαμ. 12:11-19 Ο Σαμουήλ Προωθεί την Αληθινή Λατρεία Ως αποτέλεσμα, ο λαός φοβάται πολύ τον Ιεχωβά και τον εκπρόσωπό του, τον Σαμουήλ.

1 Σαμ. 13:14 Μάθημα Υπερηφάνειας και Ταπεινοφροσύνης Αυτή η στάση μάς βοηθάει να κατανοήσουμε γιατί ο Ιεχωβά αποκάλεσε τον Δαβίδ «άντρα σε αρμονία με την καρδιά μου».

1 Σαμ. 12:21 Ο Ιεχωβά Ευλογεί και Προστατεύει Όσους Είναι Υπάκουοι Δυστυχώς, όμως, πολύ συχνά ο λαός εγκατέλειπε τον Πλάστη του και στρεφόταν σε θεούς από ξύλο και πέτρα​—«αυτά που είναι κάτι το μη πραγματικό, τα οποία δεν ωφελούν και δεν απελευθερώνουν».

1 Σαμ. 12:20-22 Ο Ιεχωβά Είναι Θεός Μακροθυμίας Πρωτίστως για να μεγαλύνει το άγιο όνομά του και να δικαιώσει την κυριαρχία του.

1 Σαμ. 13:14 Αποκτήστε Καρδιά που να Είναι σε Αρμονία με τον Ιεχωβά Όπως αποδείχτηκε, ο Ιεχωβά είχε επιλέξει το νεότερο γιο του Ιεσσαί, τον Δαβίδ​—“έναν άντρα που ήταν σε αρμονία με την καρδιά του”.​

1 Σαμ. 12:3, 4 Ενισχυμένοι Ώστε να Λέμε Όχι στην Αδικοπραγία Ο προφήτης Σαμουήλ αρνήθηκε να καταχράται την εξουσία του με το να δωροδοκείται.

1 Σαμ. 12:22 Θα Είστε Πιστοί σαν τον Ηλία; Η εμπειρία του θα πρέπει να μας βοηθήσει να αντιληφθούμε ότι ο Ιεχωβά δεν εγκαταλείπει το λαό του.

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: