ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ 1 ΣΑΜΟΥΗΛ 14, 15

ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ 1 ΣΑΜΟΥΗΛ 14, 15

«Η Υπακοή Είναι Καλύτερη από τη Θυσία»

Ο προφήτης του Ιεχωβά έδωσε συγκεκριμένες οδηγίες στον βασιλιά Σαούλ (1Σα 15:3)

Ο Σαούλ προσπάθησε να δικαιολογηθεί που δεν υπάκουσε πλήρως στον Ιεχωβά (1Σα 15:13-15)

Ο Ιεχωβά δεν δέχεται τη λατρεία εκείνων που είναι ανυπάκουοι (1Σα 15:22, 23· w07 15/6 σ. 26 ¶4· it-2 σ. 1155 ¶5)

Ποια θεμελιώδης αλήθεια τονίζεται από τις εμπειρίες του Ηλεί, του Σαμουήλ, του Σαούλ και του Δαβίδ; Η εξής: «Το να υπακούει κανείς είναι καλύτερο από τη θυσία, και το να δίνει προσοχή, από το πάχος των κριαριών· διότι η στασιαστικότητα είναι όπως η αμαρτία της μαντείας, και το να προτρέχει κανείς με αυθάδεια είναι όπως η χρήση μαγικής δύναμης και θεραφίμ».—

Δεν υπάρχει υποκατάστατο για την υπακοή ούτε μπορούμε να κερδίσουμε την εύνοια του Θεού χωρίς αυτήν. Όπως είπε ο Σαμουήλ στον Βασιλιά Σαούλ: «Ευχαριστείται ο Ιεχωβά με τα ολοκαυτώματα και τις θυσίες όσο με την υπακοή [τύπος της λέξης σαμά‛] στη φωνή του Ιεχωβά; Δες! Το να υπακούει [κατά κυριολεξία, ακούει] κανείς είναι καλύτερο από τη θυσία, και το να δίνει προσοχή, από το πάχος των κριαριών». (1Σα 15:22) Όταν κάποιος δεν υπακούει, δείχνει ότι απορρίπτει το λόγο του Ιεχωβά και αποδεικνύει πως δεν έχει πραγματικά πίστη ή εμπιστοσύνη σε αυτόν το λόγο και στην Πηγή του. Επομένως, όποιος δεν υπακούει δεν διαφέρει από αυτόν που ασκεί πνευματισμό ή χρησιμοποιεί είδωλα. (1Σα 15:23· παράβαλε Ρω 6:16.) Οι προφορικές εκφράσεις συναίνεσης δεν σημαίνουν τίποτα αν δεν ακολουθούνται από τις απαιτούμενες πράξεις. Η έλλειψη ανταπόκρισης δείχνει απιστία ή ασέβεια προς την πηγή των οδηγιών. (Ματ 21:28-32) Όσοι αρκούνται απλώς και μόνο στο να ακούν και να δέχονται διανοητικά την αλήθεια του Θεού, αλλά δεν πράττουν ό,τι απαιτείται, απατούν τον εαυτό τους με εσφαλμένη λογίκευση και δεν λαβαίνουν καμιά ευλογία. (Ιακ 1:22-25) Ο Γιος του Θεού διασαφήνισε ότι ακόμη και εκείνοι που κάνουν πράγματα παρόμοια με τα εντεταλμένα, αλλά προφανώς με εσφαλμένο τρόπο ή κίνητρο, δεν θα μπουν ποτέ στη Βασιλεία και θα απορριφθούν πλήρως.—Ματ 7:15-23.

ΑΝΑΡΩΤΗΘΕΙΤΕ: “Υπακούω εγώ στις οδηγίες της οργάνωσης του Ιεχωβά αμέσως και πλήρως;”

Ο βασιλιάς Σαούλ κάνει νόημα σε έναν Ισραηλίτη στρατιώτη, ο οποίος κρατάει σπαθί, να μην σκοτώσει τον Αγάγ. Στο βάθος, ένας άλλος στρατιώτης προσέχει ένα κοπάδι πρόβατα.

Πνευματικά Πετράδια

1 Σαμ. 15:24​—Ποιο προειδοποιητικό μάθημα σχετικά με τη συμπόνια μάς διδάσκει το λάθος του Σαούλ; (it-2 1061)

Το να ενδώσει κάποιος στην πίεση να δείξει συμπόνια όταν κάτι τέτοιο αντιβαίνει στο θέλημα του Θεού μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Αυτό φαίνεται από τα όσα συνέβησαν στον Βασιλιά Σαούλ. Είχε φτάσει ο καιρός για την εκτέλεση της θεϊκής κρίσης κατά των Αμαληκιτών, του πρώτου λαού που επιτέθηκε απρόκλητα στους Ισραηλίτες μετά την αναχώρησή τους από την Αίγυπτο. Ο Σαούλ είχε λάβει εντολή να μην τους δείξει συμπόνια. Ενδίδοντας στην πίεση των υπηκόων του, δεν εκτέλεσε πλήρως την εντολή του Ιεχωβά, γι’ αυτό και ο Ιεχωβά τον απέρριψε από βασιλιά. (1Σα 15:2-24) Το να καλλιεργεί κανείς βαθιά εκτίμηση για την ορθότητα των οδών του Ιεχωβά και το να θέτει την οσιότητα προς Εκείνον πάνω από οτιδήποτε άλλο μπορεί να τον αποτρέψει από το να σφάλει, όπως έκανε ο Σαούλ, και από το να χάσει τη θεϊκή επιδοκιμασία.

1 Σαμ. 14:24-32, 44, 45—Μήπως ο Ιωνάθαν έχασε την επιδοκιμασία του Θεού επειδή έφαγε μέλι παραβιάζοντας τον όρκο του Σαούλ; Από ό,τι φαίνεται αυτή η ενέργεια δεν επέφερε στον Ιωνάθαν τη δυσμένεια του Θεού. Πρώτα από όλα, ο Ιωνάθαν δεν γνώριζε για τον όρκο του πατέρα του. Επιπλέον, ο όρκος, ο οποίος έγινε είτε από ψεύτικο ζήλο είτε από εσφαλμένη άποψη για τη βασιλική εξουσία, δημιούργησε προβλήματα στο λαό. Πώς θα μπορούσε ένας τέτοιος όρκος να έχει την επιδοκιμασία του Θεού; Παρότι ο Ιωνάθαν ήταν διατεθειμένος να αποδεχτεί τις συνέπειες για την αθέτηση του όρκου, η ζωή του διαφυλάχτηκε.

1 Σαμ. 15:6—Γιατί έδειξε ο Σαούλ ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους Κεναίους; Οι Κεναίοι ήταν γιοι του πεθερού του Μωυσή. Βοήθησαν τους Ισραηλίτες αφού εκείνοι αναχώρησαν από το Όρος Σινά. (Αριθμοί 10:29-32) Στη γη Χαναάν, οι Κεναίοι κατοίκησαν επίσης με τους γιους του Ιούδα για κάποια περίοδο. (Κριτές 1:16) Μολονότι αργότερα κατοίκησαν ανάμεσα στους Αμαληκίτες και διάφορους άλλους λαούς, οι Κεναίοι διατήρησαν φιλικές σχέσεις με τον Ισραήλ. Ο Σαούλ είχε, λοιπόν, βάσιμους λόγους να χαρίσει τη ζωή στους Κεναίους.

1 Σαμ. 15:22-25, 30. Να φυλάγεστε από την αυθάδεια—είτε αυτή εκφράζεται μέσω πράξεων ανυπακοής είτε μέσω υπερήφανης στάσης.—Παροιμίες 11:2.

1 Σαμ. 15:13-24 Θα Εξακολουθήσετε να Διορθώνεστε; Ίσα ίσα, προσπάθησε να δικαιολογηθεί μικροποιώντας τις συνέπειες της ανυπακοής του και ρίχνοντας το φταίξιμο σε άλλους.

1 Σαμ. 15:22, 23 Η Αγάπη του Θεού Είναι Παντοτινή Εκείνος βλέπει τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για να τον υπακούμε και μας βοηθάει δίνοντάς μας το ισχυρό άγιο πνεύμα του.

1 Σαμ. 14:13 Νεαροί, Μπορείτε να Έχετε μια Αληθινά Ικανοποιητική Ζωή Είχαν πίστη στον Θεό, έτρεφαν αμοιβαίο σεβασμό και έβλεπαν το θάρρος ο ένας του άλλου καθώς πολεμούσαν τους εχθρούς του Θεού.​

1 Σαμ. 15:3, 9, 15 Να Μιμείστε τη Συμπόνια του Ιεχωβά Γι’ αυτό, ο Ιεχωβά τον απέρριψε από βασιλιά του Ισραήλ.

1 Σαμ. 15:22, 23 Γιατί η Μετριοφροσύνη Παραμένει Σημαντική Αυτό πυροδότησε μια τρομερή αλληλουχία γεγονότων που τελικά του στοίχισαν τη βασιλεία του και, το σπουδαιότερο, την επιδοκιμασία του Ιεχωβά.

1 Σαμ. 15:17-23 Αποδειχτείτε Όσιοι στον Ιεχωβά Παρ’ όλο που ο Θεός είχε χρίσει τον Σαούλ, τον πατέρα του Ιωνάθαν, για να είναι βασιλιάς, εκείνος αργότερα έγινε ανυπάκουος και απορρίφθηκε από τον Ιεχωβά.

1 Σαμ. 15:22 Να Παντρεύεστε «Μόνο εν Κυρίω»—Παραμένει Ρεαλιστικό; Να είστε σίγουροι ότι ο Ιεχωβά χαίρεται να σας βλέπει σταθερά αποφασισμένους να υπακούτε στο Λόγο του.

1 Σαμ. 15:3, 9, 12 Πώς να Διατηρούμε το Πνεύμα της Αυτοθυσίας Και δείχνοντας αλαζονεία, έχτισε ένα μνημείο για τον εαυτό του.

1 Σαμ. 15:1-3, 7-9, 12 Να Αφήνετε τη Διαπαιδαγώγηση του Ιεχωβά να σας Διαπλάθει Αν μη τι άλλο, επειδή ήθελε να φέρει τιμή στον εαυτό του.

1 Σαμ. 15:12 Ας Μη σας Εμποδίζει Τίποτα να Απολαμβάνετε Δόξα Πιθανότατα δεν θα στήσει μνημείο για τον εαυτό του, όπως έκανε ο Βασιλιάς Σαούλ.

1 Σαμ. 15:22 Το να υπακούει κανείς είναι καλύτερο από τη θυσία».

1 Σαμ. 15:11 Ας Υπηρετούμε Χωρίς Ενοχές για το Παρελθόν Σε αρκετές περιπτώσεις, η Γραφή λέει ότι ο Ιεχωβά «μεταμελήθηκε».

1 Σαμ. 15:1-3 «Το να Υπακούει Κανείς Είναι Καλύτερο από τη Θυσία» Έτσι λοιπόν, ο Ιεχωβά ζήτησε λογαριασμό από τους Αμαληκίτες και διέταξε τον Σαούλ να εκτελέσει κρίση εναντίον τους.​

1 Σαμ. 15:6 “Ο Νόμος της Στοργικής Καλοσύνης” ας Διαφυλάττει τη Γλώσσα Σας Τέτοια καλοσύνη έδειξαν οι Κεναίοι σε «όλους τους γιους του Ισραήλ τον καιρό που ανέβαιναν από την Αίγυπτο».​

1 Σαμ. 15:28 Να Παραμένετε στην Εύνοια του Θεού Παρά τις Αλλαγές Όταν ο Σαμουήλ είπε στον Σαούλ ότι ο Ιεχωβά θα αφαιρούσε τη βασιλεία από αυτόν, δεν ανέφερε ότι θα γινόταν βασιλιάς ο Ιωνάθαν.

1 Σαμ. 15:22 Να Έχετε Μόνιμα τον Ιεχωβά Μπροστά Σας Το να έχουμε μόνιμα τον Ιεχωβά κατά νου θα μας βοηθάει να τον υπακούμε, και ως αποτέλεσμα θα αποκομίζουμε ευλογίες.

1 Σαμ. 15:22, 23 Ο Ιεχωβά Εκτιμάει την Υπακοή Σας Ο Θεός έστειλε κάποτε τον προφήτη Σαμουήλ να πει στον Βασιλιά Σαούλ: «Το να υπακούει κανείς είναι καλύτερο από τη θυσία».

1 Σαμ. 15:22 Αγγέλματα του Ιεχωβά για Τότε και για Τώρα Ναι, η ιδιότητα του Σαμουήλ ως προφήτη περιλάμβανε τη γνωστοποίηση των απόψεων του Θεού σχετικά με τον ορθό τρόπο ζωής.

1 Σαμ. 14:36-41 Πώς να Πλησιάζετε “Εκείνον που Ακούει Προσευχή” Όταν προέκυπταν ζητήματα εθνικής σημασίας, κάποιος εκπρόσωπος του λαού—μερικές φορές ο βασιλιάς ή ένας προφήτης—έθετε το ζήτημα ενώπιον του Θεού μέσω προσευχής.

1 Σαμ. 14:32, 33 Η βρώση αίματος με οποιονδήποτε από αυτούς τους τρόπους θα παραβίαζε το νόμο του Θεού.

1 Σαμ. 15:13-15, 20, 21 Να Φυλάγεστε από την Απάτη Η δόλια καρδιά μπορεί να καταφεύγει σε εκλογικεύσεις για κάποιο σημαντικό ελάττωμα της προσωπικότητάς μας ή να βρίσκει προφάσεις για κάποιο σοβαρό αμάρτημα.

1 Σαμ. 15:13-15, 20, 21 “Να Γυμνάζετε τον Εαυτό Σας” Πόσο εύκολο είναι να δικαιολογούμε μια άσοφη πορεία ενέργειας!

1 Σαμ. 15:22 Ο Ιεχωβά Ευλογεί και Προστατεύει Όσους Είναι Υπάκουοι Το να υπακούει κανείς είναι καλύτερο από τη θυσία, και το να δίνει προσοχή, από το πάχος των κριαριών».​

1 Σαμ. 15:23 Πρέπει να Αποβλέπετε στους Αριθμούς για Καθοδηγία; Είτε συμβαίνει αυτό σε κάποια συγκεκριμένη περίπτωση είτε όχι, ένα πράγμα είναι βέβαιο: Η άσκηση πνευματισμού καταδικάζεται από τον Θεό και μπορεί να θέσει κάποιον υπό τον έλεγχο των πονηρών πνευμάτων.​

1 Σαμ. 15:6 Να Δείχνετε Στοργική Καλοσύνη σε Όσους Έχουν Ανάγκη Ή μπορεί να στηρίζονται σε σχέσεις που προέκυψαν από προγενέστερες πράξεις καλοσύνης.

1 Σαμ. 15:22 Υπακοή—Απαραίτητο Μάθημα για τα Παιδιά; Ναι, η υπακοή είναι απαραίτητο στοιχείο για την οικοδόμηση μιας σχέσης με τον Ιεχωβά.

1 Σαμ. 15:10-29 Πώς Βλέπετε τον Εαυτό Σας; Εξαιτίας της ανυπακοής του πατέρα του, ο Ιωνάθαν έχασε την ευκαιρία να διαδεχθεί τον Σαούλ ως βασιλιάς.

1 Σαμ. 15:23 Να Αντιστέκεστε στις Πονηρές Πνευματικές Δυνάμεις Επιπλέον, αν εξακολουθούμε να ασκούμε πνευματισμό, αφότου γνωρίσαμε ποια είναι η άποψη του Ιεχωβά για αυτόν, τότε τασσόμαστε με το μέρος των στασιαστικών πονηρών πνευμάτων και είμαστε εχθροί του Θεού.

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: