ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ 1 ΣΑΜΟΥΗΛ 16, 17

ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ 1 ΣΑΜΟΥΗΛ 16, 17

«Η Μάχη Είναι του Ιεχωβά»

Η πίστη του Δαβίδ στον Ιεχωβά βασιζόταν στη γνώση και στην πείρα (1Σα 17:36, 37· wp16.5 σ. 11 ¶2, 3)

Ο Δαβίδ καθησύχασε τον Σαούλ διηγούμενος τι είχε συμβεί με το λιοντάρι και την αρκούδα. Μήπως κόμπαζε; Όχι. Ο Δαβίδ ήξερε πώς είχε κερδίσει εκείνες τις μάχες. Είπε: «Ο Ιεχωβά ο οποίος με ελευθέρωσε από το πέλμα του λιονταριού και από το πέλμα της αρκούδας, εκείνος θα με ελευθερώσει από το χέρι αυτού του Φιλισταίου». Με τα πολλά, ο Σαούλ υποχώρησε και αποκρίθηκε: «Πήγαινε και είθε ο Ιεχωβά να είναι μαζί σου».​—1 Σαμουήλ 17:37.

Θα θέλατε να έχετε την πίστη που είχε ο Δαβίδ; Τότε προσέξτε ότι αυτή δεν ήταν απλός ιδεαλισμός ή ευσεβής πόθος. Η πίστη που είχε στον Θεό του βασιζόταν στη γνώση και στην πείρα. Γνώριζε τον Ιεχωβά ως στοργικό Προστάτη και Τηρητή υποσχέσεων. Για να αποκτήσουμε και εμείς τέτοια πίστη, πρέπει να συνεχίσουμε να μαθαίνουμε για τον Θεό της Γραφής. Αν ζούμε σε αρμονία με όσα μαθαίνουμε, τα καλά αποτελέσματα που θα προκύπτουν θα ενισχύουν κατά τον ίδιο τρόπο και τη δική μας πίστη.​—Εβραίους 11:1.

Ο Δαβίδ έβλεπε τον Γολιάθ σε σύγκριση με τον Ιεχωβά και όχι με τον εαυτό του (1Σα 17:45-47· wp16.5 11, 12)

Η απάντηση του Δαβίδ αποτελεί μέχρι σήμερα μια συγκλονιστική διακήρυξη πίστης. Οραματιστείτε τον νεαρό να λέει δυνατά στον Γολιάθ: «Εσύ έρχεσαι σε εμένα με σπαθί και με δόρυ και με ακόντιο· εγώ όμως έρχομαι σε εσένα με το όνομα του Ιεχωβά των στρατευμάτων, του Θεού των στρατευμάτων του Ισραήλ, που εσύ ενέπαιξες». Ο Δαβίδ γνώριζε ότι η ανθρώπινη δύναμη και ο οπλισμός δεν είχαν καμιά σημασία. Ο Γολιάθ είχε δείξει ασέβεια για τον Ιεχωβά Θεό, και ο Ιεχωβά θα αντιδρούσε. Ο Δαβίδ το έθεσε ως εξής: «Του Ιεχωβά είναι η μάχη».​—1 Σαμουήλ 17:45-47.

Ο Δαβίδ φυσικά και έβλεπε το μέγεθος και τα όπλα του Γολιάθ. Ωστόσο, δεν επέτρεψε σε τέτοια πράγματα να τον πτοήσουν. Δεν έκανε το λάθος που έκαναν ο Σαούλ και οι στρατιώτες του. Δεν σύγκρινε τον εαυτό του με τον Γολιάθ. Απεναντίας, έβλεπε τον Γολιάθ σε σύγκριση με τον Ιεχωβά. Με ύψος περίπου δύο μέτρα και ενενήντα εκατοστά, ο Γολιάθ ορθωνόταν σαν πύργος πάνω από όλους τους άλλους άντρες, αλλά πόσο μεγάλος ήταν σε σύγκριση με τον Κυρίαρχο του σύμπαντος; Πράγματι, όπως κάθε άλλος άνθρωπος, έτσι και αυτός δεν ήταν παρά ένα έντομο​—εν προκειμένω, ένα έντομο που ο Ιεχωβά σκόπευε να εξολοθρεύσει!

Ο Ιεχωβά χάρισε στον Δαβίδ τη νίκη εναντίον ενός επιβλητικού εχθρού (1Σα 17:48-50· wp16.5 σ. 12 ¶4)

Σήμερα, οι υπηρέτες του Θεού δεν εμπλέκονται σε κατά γράμμα πολέμους. Αυτός ο καιρός έχει περάσει. (Ματθαίος 26:52) Ωστόσο, είναι αναγκαίο να μιμούμαστε την πίστη του Δαβίδ. Όπως αυτός, έτσι και εμείς χρειάζεται να θεωρούμε τον Ιεχωβά πραγματικό​—ως τον μόνο Θεό που πρέπει να υπηρετούμε και να φοβόμαστε. Ίσως κατά καιρούς νιώθουμε μικροί σε σύγκριση με τα προβλήματά μας, αλλά τα προβλήματά μας είναι μικρά συγκρινόμενα με την απεριόριστη δύναμη του Ιεχωβά. Αν επιλέγουμε τον Ιεχωβά ως Θεό μας και εκδηλώνουμε πίστη σε αυτόν όπως ο Δαβίδ, τότε καμιά πρόκληση, κανένα πρόβλημα, δεν θα μας πτοεί. Η δύναμη του Ιεχωβά μπορεί να νικήσει τα πάντα!

Κατά καιρούς, ίσως αντιμετωπίζουμε τεράστιες προκλήσεις, όπως διωγμό ή μια κακή συνήθεια. Όταν τα προβλήματα φαίνονται πολύ μεγάλα, να θυμάστε ότι είναι μικρά σε σύγκριση με την απεριόριστη δύναμη του Ιεχωβά.—Ιώβ 42:1, 2.

Άντρας πετάει στα σκουπίδια ένα πακέτο τσιγάρα.

Πνευματικά Πετράδια

1Σα 16:14​—Με ποια έννοια κατέλαβε τον Σαούλ «ένα κακό πνεύμα από τον Ιεχωβά»; (it-2 886)

Αφού συνέβη αυτό και αφού χρίστηκε ο Δαβίδ ως μελλοντικός βασιλιάς του Ισραήλ, το πνεύμα του Ιεχωβά έφυγε από τον Σαούλ. Έκτοτε, «ένα κακό πνεύμα από τον Ιεχωβά τον τρομοκρατούσε». Εφόσον είχε αποσύρει το πνεύμα του από τον Σαούλ, ο Ιεχωβά έδωσε τη δυνατότητα σε ένα κακό πνεύμα να τον καταλάβει, στερώντας από τον Σαούλ την ειρήνη διάνοιας και διεγείροντας με εσφαλμένο τρόπο τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τη φαντασία του. Το γεγονός ότι ο Σαούλ δεν υπάκουσε στον Ιεχωβά υποδήλωνε μια κακή τάση διάνοιας και καρδιάς, από την οποία τάση το πνεύμα του Θεού δεν προστάτευε τον Σαούλ ούτε του έδινε τη δύναμη να αντιστέκεται σε αυτήν. Ωστόσο, εφόσον ο Ιεχωβά είχε επιτρέψει στο «κακό πνεύμα» να αντικαταστήσει το δικό του πνεύμα και να τρομοκρατεί τον Σαούλ, αυτό μπορούσε να χαρακτηριστεί «κακό πνεύμα από τον Ιεχωβά», και ως εκ τούτου οι υπηρέτες του Σαούλ το αποκαλούσαν «κακό πνεύμα του Θεού». Με την υπόδειξη ενός υπηρέτη του, ο Σαούλ ζήτησε τον Δαβίδ ως μουσικό στην αυλή του για να τον ηρεμεί όταν θα ταραζόταν από το «κακό πνεύμα».—1 Σαμ. 16:14-23· 17:15.

1 Σαμ. 16:14—Ποιο κακό πνεύμα τρομοκρατούσε τον Σαούλ; Το κακό πνεύμα που στερούσε από τον Σαούλ την ειρήνη διάνοιας ήταν η κακή τάση της διάνοιας και της καρδιάς του—η εσωτερική ώθηση που τον υποκινούσε να ενεργεί εσφαλμένα. Όταν ο Ιεχωβά απέσυρε το άγιο πνεύμα του, ο Σαούλ έχασε την προστασία που του παρείχε αυτό και περιήλθε υπό την εξουσία του δικού του κακού πνεύματος. Εφόσον ο Θεός επέτρεψε σε αυτό το πνεύμα να αντικαταστήσει το άγιο πνεύμα Του, αυτό το κακό πνεύμα χαρακτηρίζεται ως «ένα κακό πνεύμα από τον Ιεχωβά».

1 Σαμ. 17:55-58—Αν λάβουμε υπόψη τα εδάφια 1 Σαμουήλ 16:17-23, γιατί ρώτησε ο Σαούλ τίνος γιος ήταν ο Δαβίδ; Η ερώτηση του Σαούλ δεν αφορούσε μόνο το όνομα του πατέρα του Δαβίδ. Πιθανότατα, ήθελε να μάθει τι είδους άνθρωπος ήταν ο πατέρας του νεαρού που είχε μόλις πραγματοποιήσει τον εκπληκτικό άθλο να θανατώσει έναν γίγαντα.

1 Σαμ. 16:6, 7. Αντί να εντυπωσιαζόμαστε από την εξωτερική εμφάνιση των άλλων ή να τους κρίνουμε βιαστικά, πρέπει να προσπαθούμε να τους βλέπουμε όπως τους βλέπει ο Ιεχωβά.

1 Σαμ. 17:47-50. Μπορούμε να αντιμετωπίζουμε θαρραλέα την εναντίωση ή το διωγμό από εχθρούς όμοιους με τον Γολιάθ επειδή «του Ιεχωβά είναι η μάχη».

1 Σαμ. 17:34, 35 Πώς να τα Βγάλετε Πέρα με την Ανησυχία Εκείνος πέρασε πολλές δύσκολες καταστάσεις στη ζωή του, ενώ κάποιες φορές ήρθε αντιμέτωπος ακόμη και με τον θάνατο.

1 Σαμ. 16:7 Εμπιστεύεστε τον Τρόπο με τον Οποίο Ενεργεί ο Ιεχωβά; Επειδή είμαστε ατελείς, κάποιες φορές ίσως βλέπουμε τα πράγματα είτε με περισσότερη αυστηρότητα είτε με περισσότερη επιείκεια από ό,τι ο Ιεχωβά.

1 Σαμ. 16:1,12,13 «Εκείνοι που Εκζητούν τον Ιεχωβά Δεν θα Στερηθούν Τίποτα Καλό» Ο Ιεχωβά τού ανέθεσε αυτόν τον ρόλο.

1 Σαμ. 16:7 Να Χαίρεστε με τη Δική σας Πρόοδο! Εξετάζει την καρδιά σας, τον εσωτερικό σας άνθρωπο.

1 Σαμ. 16:16, 23 Νεαροί Άντρες—Πώς θα Κερδίσετε την Εμπιστοσύνη των Άλλων; Επίσης, καλλιέργησε το ταλέντο του στη μουσική και το χρησιμοποίησε προς όφελος του Σαούλ, του διορισμένου από τον Θεό βασιλιά.

1 Σαμ. 16:7 Να Καλλιεργείτε Τρυφερή Στοργή Θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για να βλέπουμε τους αδελφούς μας όπως τους βλέπει ο Ιεχωβά.​

1 Σαμ. 16:7 Ο Θεός εστιάζει στον εσωτερικό άνθρωπο, όχι στην εξωτερική εμφάνιση: «Ο άνθρωπος βλέπει ό,τι είναι ορατό στα μάτια, αλλά ο Ιεχωβά βλέπει μέσα στην καρδιά».​

1 Σαμ. 16:1, 10-13 Να Περπατάτε με τον Θεό σας με Ταπεινοφροσύνη και Μετριοφροσύνη Ωστόσο, εκείνον επέλεξε ο Ιεχωβά για να αντικαταστήσει τον βασιλιά Σαούλ.​

1 Σαμ. 17:41-45, 50 «Όταν Είμαι Αδύναμος, Τότε Είμαι Δυνατός» Βασίστηκε στον Ιεχωβά για να του δώσει ισχύ και νίκησε τον εχθρό του.​

1 Σαμ. 17:34, 35 «Θα Ψάξω ο Ίδιος για τα Πρόβατά Μου» Ο Δαβίδ, για παράδειγμα, τα έβαλε με ένα λιοντάρι και με μια αρκούδα προκειμένου να προστατέψει το κοπάδι του.

1 Σαμ. 16:1, 6, 7 Να Ακούτε, να Μαθαίνετε και να Δείχνετε Συμπόνια Ο Ιεχωβά συνέχισε: «Ο άνθρωπος βλέπει ό,τι είναι ορατό στα μάτια, αλλά ο Ιεχωβά βλέπει μέσα στην καρδιά».​

1 Σαμ. 16:13 «Το Ίδιο το Πνεύμα Δίνει Μαρτυρία» Ο Δαβίδ καθοδηγούνταν από το άγιο πνεύμα.

1 Σαμ. 17:37 Πόσο Καλά Γνωρίζετε τον Ιεχωβά; Όταν κατατρόπωσε τον γίγαντα πολεμιστή Γολιάθ, είδε ξεκάθαρα ότι ο Ιεχωβά ήταν αυτός που τον οδηγούσε.

1 Σαμ. 17:26-28 Πίστη—Μια Ενισχυτική Ιδιότητα Για παράδειγμα, σε μια περίπτωση ο Ελιάβ, ο μεγαλύτερος αδελφός του, φανέρωσε έλλειψη πίστης όταν επέπληξε τον Δαβίδ επειδή είχε αναστατωθεί με την πρόκληση του Γολιάθ.

1 Σαμ. 17:37, 45-47 Προετοιμαστείτε από Τώρα για τον Διωγμό Επειδή πίστευε ακράδαντα ότι ο Ιεχωβά ήταν μαζί του.

1 Σαμ. 16:7 Αγάπη και Δικαιοσύνη στον Αρχαίο Ισραήλ Βλέπει ποιοι είμαστε πραγματικά μέσα μας, στην καρδιά μας.

1 Σαμ. 16:7 Τι Προσωπικότητα Έχει ο Θεός; Επειδή «ο Ιεχωβά βλέπει μέσα στην καρδιά», δεν ξεγελιέται από την υποκρισία, αλλά είναι πάντοτε σε θέση να αντιληφθεί την αλήθεια και να κρίνει σωστά.

1 Σαμ. 16:4, 5 «Ο Θεός Επιδοκίμασε» τα Δώρα Τους Μετά την απομάκρυνση της ιερής Κιβωτού από τη σκηνή της μαρτυρίας, φαίνεται ότι ο Ιεχωβά επιδοκίμαζε τις θυσίες που προσφέρονταν σε τοποθεσίες εκτός της σκηνής.​

1 Σαμ. 17:33 Επιλέξτε για Φίλους Άτομα που Αγαπούν τον Θεό Ο Ιωνάθαν περνούσε 30 χρόνια τον Δαβίδ και ήταν ο διάδοχος του θρόνου του Ισραήλ.

1 Σαμ. 16:6, 7 Σας Καταλαβαίνει ο Θεός; Επιπλέον, ο Ιεχωβά γνωρίζει τα ενδόμυχα αισθήματά μας και μάλιστα «διακρίνει κάθε τάση των σκέψεων».

1 Σαμ. 17:34, 35 «Να Είσαι Θαρραλέος και να Αναλάβεις Δράση» Παιδί ακόμα, ο Δαβίδ πάλεψε με άγρια θηρία τα οποία άρπαξαν πρόβατα από το κοπάδι του πατέρα του.

1 Σαμ. 16:7 Μπορείτε να Δείτε Πέρα από την Εξωτερική Εμφάνιση; Μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ο Θεός, που «βλέπει την καρδιά», θα κάνει την αλήθεια να αναπτυχθεί στις καρδιές όσων έχουν τη σωστή διάθεση.​

1 Σαμ. 16:7 Συμμερίζεστε Εσείς το Αίσθημα Δικαιοσύνης του Ιεχωβά; Όσα πράγματα και αν ξέρουμε για μια κατάσταση, μόνο ο Ιεχωβά μπορεί να διαβάσει τη συμβολική καρδιά κάποιου.

1 Σαμ. 17:37, 50 Ο Ιεχωβά Οδηγεί τον Λαό Του Και «το πνεύμα του Ιεχωβά άρχισε να επενεργεί στον Δαβίδ». (1 Σαμ. 16:13) … Όλοι εκείνοι οι άντρες βασίζονταν στο πνεύμα του Θεού για βοήθεια, και αυτό το πνεύμα τούς ενδυνάμωνε ώστε να επιτελούν κατορθώματα τα οποία δεν θα είχαν καταφέρει με τη δική τους δύναμη.

1 Σαμ. 16:7 Δοξάζει το Ντύσιμό σας τον Θεό; Πολλοί σχηματίζουν εντυπώσεις και απόψεις για εμάς σύμφωνα με «ό,τι είναι ορατό στα μάτια».

1 Σαμ 16:7 Φυσική Ομορφιά Ωστόσο, μια τέτοια μυωπική προσέγγιση ίσως μας κάνει να παραβλέπουμε κάτι πολύ πιο σημαντικό—την καρδιά του ατόμου.

1 Σαμ. 17:23, 26, 48-51 Μάθετε από τους Όσιους Υπηρέτες του Ιεχωβά Ως νεαρός, υποκινήθηκε να αντιμετωπίσει τον Φιλισταίο γίγαντα Γολιάθ, ο οποίος είχε το θράσος να “εμπαίξει τα στρατεύματα του ζωντανού Θεού”!

1 Σαμ. 17:57 Αποδειχτείτε Όσιοι στον Ιεχωβά Τώρα, ο Δαβίδ στεκόταν μπροστά στον πατέρα του Ιωνάθαν, τον Βασιλιά Σαούλ του Ισραήλ, με «το κεφάλι του Φιλισταίου στο χέρι του».

1 Σαμ. 16:13 Το Πνεύμα Δίνει Μαρτυρία Μαζί με το Πνεύμα Μας Παρόμοια, και ο Δαβίδ υποκινούνταν από το άγιο πνεύμα.

1 Σαμ. 16:7 Η Βασιλεία του Θεού—Μια Αδιάφθορη Κυβέρνηση Ασφαλώς, ο Θεός, ο οποίος διαβάζει καρδιές, όντως μπορούσε να επιβάλει τέτοιες εντολές.​

1 Σαμ. 17:34, 35 Προστατευτική Δύναμη​—«Ο Θεός Είναι για Εμάς Καταφύγιο» Ο ποιμένας των Βιβλικών χρόνων έπρεπε να είναι θαρραλέος για να προστατεύει τα πρόβατά του από λιοντάρια, λύκους και αρκούδες, καθώς και από κλέφτες.

1 Σαμ. 17:12 Ο Ιεχωβά Αποκαλύπτει το Σκοπό Του Ο Ιεχωβά χαρακτήρισε τον Δαβίδ “άντρα σε αρμονία με την καρδιά του”.

1 Σαμ. 17:33-37, 50 Να Τιμάτε τους Ηλικιωμένους Ανάμεσά Σας Εκείνος υπηρέτησε τον Θεό από τα νιάτα του μέχρι τα γεράματά του, και ο Ιεχωβά τον χρησιμοποίησε με δυναμικούς τρόπους.

1 Σαμ. 16:1, 2, 11-13 Ενήργησε με Φρόνηση Αυτός ήταν ο πιστός υπηρέτης του Ιεχωβά τον οποίο είχε χρίσει ο προφήτης Σαμουήλ, αποκαλύπτοντας ότι ο Θεός τον είχε επιλέξει ως διάδοχο του Σαούλ στο θρόνο.

1 Σαμ. 16:1-13 Να Εκτιμάτε τις Ιδιότητες του Ιεχωβά στο Πλήρες Αυτή είναι μία μόνο από τις πολλές Γραφικές αφηγήσεις που καταδεικνύουν τη συγκινητική αλήθεια ότι ο Ιεχωβά φέρεται σε όλους τους υπηρέτες του με απροσωποληψία.​

1 Σαμ 16:7 Ο Ιεχωβά «Δεν Είναι Προσωπολήπτης» Απεναντίας, ο Ιεχωβά βλέπει τι υπάρχει στην καρδιά μας.

1 Σαμ. 16:6-12 Πρέπει να Εμπιστεύεστε τις Πρώτες Εντυπώσεις Σας; Τελικά, αντίθετα από ό,τι νόμιζε ο προφήτης και ο Ιεσσαί, ο Θεός εξέλεξε ως μελλοντικό βασιλιά τον όγδοο γιο​—τον Δαβίδ—​έναν νεαρό τον οποίο κανείς δεν είχε καν σκεφτεί να καλέσει.​

1 Σαμ. 16:7 Να Εμπιστεύεστε στον Ιεχωβά, “τον Θεό Κάθε Παρηγοριάς” Εφόσον ο Ιεχωβά «βλέπει την καρδιά», όταν επέλεξε τον Δαβίδ ως μελλοντικό βασιλιά του Ισραήλ γνώριζε ότι εκείνος ήταν ειλικρινής και αφοσιωμένος στην αληθινή λατρεία.

1 Σαμ. 16:7 Σας Γνωρίζει Εσάς ο Ιεχωβά; Πόσο χαρούμενοι μπορούμε να είμαστε, όμως, που ο Θεός μάς βλέπει από διαφορετική οπτική γωνία!

1 Σαμ. 16:7 Θεωρεί ο Θεός Κάποια Φυλή Ανώτερη από τις Άλλες; Ο άνθρωπος βλέπει τα φαινόμενα, εγώ όμως βλέπω την καρδιά»

1 Σαμ. 16:7 Η Πλήρης Εμπιστοσύνη στον Ιεχωβά μάς Γεμίζει Πεποίθηση Ο Ιεχωβά γνωρίζει ποιοι είναι οι πονηροί επειδή «βλέπει την καρδιά».

1 Σαμ. 16:7 Μη Συγκρίνετε τον Εαυτό σας με Άλλους «Ο άνθρωπος βλέπει ό,τι είναι ορατό στα μάτια· αλλά ο Ιεχωβά* βλέπει την καρδιά».

1 Σαμ. 17:57 Γιατί Πρέπει να Αφιερώσετε τον Εαυτό σας στον Ιεχωβά; Μια από τις πιο ξεχωριστές φιλίες που περιγράφονται στην Αγία Γραφή είναι αυτή του Δαβίδ και του Ιωνάθαν, οι οποίοι σύναψαν μάλιστα διαθήκη φιλίας μεταξύ τους.

1 Σαμ. 16:7 «Εξακολούθησε να Μιλάς και Μη Σωπάσεις» Ποτέ μην ξεχνάτε ότι ο Ιεχωβά διαβάζει καρδιές και ελκύει στον εαυτό του τα άτομα που έχουν ειλικρινή καρδιά.

1 Σαμ. 17:45-50 Το Άγιο Πνεύμα—Μια Δύναμη που Χρειάζεστε στη Ζωή Σας Όταν ήταν ακόμη έφηβος, το άγιο πνεύμα τού είχε δώσει τη δυνατότητα να κατατροπώσει τον Γολιάθ​—έναν τρομερό πολεμιστή.

1 Σαμ. 16:7 Τι να Κάνω αν Δεν μου Αρέσει η Εμφάνισή Μου; «Ο άνθρωπος βλέπει ό,τι είναι ορατό στα μάτια· αλλά ο Ιεχωβά βλέπει την καρδιά».​

1 Σαμ. 16:7 Να Τιμάτε τον Ιεχωβά Εκδηλώνοντας Αξιοπρέπεια Πρέπει να προχωρεί πέρα από αυτά που βλέπουν τα ανθρώπινα μάτια και να φτάνει σε αυτό που βλέπει ο Θεός​—την καρδιά μας.

1 Σαμ. 17:32-51 Ενόσω Είστε Νέοι, Επιλέξτε να Υπηρετείτε τον Ιεχωβά Ο Θεός τον υποστήριξε όταν πολέμησε τον Γολιάθ και τον έσωσε από πολλές άλλες συμφορές.

1 Σαμ. 16:7 Να Επιζητείτε την Καθοδηγία του Θεού στο Καθετί Γνωρίζει πολύ καλά τον καθένα μας και είναι σε θέση να διαβάζει την ίδια την καρδιά μας.

1 Σαμ. 16:7 Όσοι Έχουν «τη Σωστή Διάθεση» Ανταποκρίνονται Βλέπει τις δυνατότητες του καθενός.

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: