ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ 1 ΣΑΜΟΥΗΛ 18, 19

ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ 1 ΣΑΜΟΥΗΛ 18, 19

«Να Παραμένετε Ταπεινοί στις Επιτυχίες»

Ο λαός δόξαζε τον Δαβίδ (1Σα 18:5-7· w04 1/4 σ. 15 ¶4)

Λίγο καιρό αργότερα, αυτός ο νεαρός βοσκός επρόκειτο να γίνει ξακουστός σε όλο το έθνος. Κλήθηκε να υπηρετεί το βασιλιά και να του παίζει μουσική. Σκότωσε τον πολεμιστή Γολιάθ, έναν γίγαντα τόσο άγριο που ακόμη και οι σκληραγωγημένοι στρατιώτες του Ισραήλ φοβούνταν να αναμετρηθούν μαζί του. Ο Δαβίδ τοποθετήθηκε επικεφαλής των πολεμιστών και νικούσε τους Φιλισταίους. Ο λαός τον αγαπούσε. Συνέθεσαν τραγούδια που τον εξυμνούσαν. Πρωτύτερα, ένας σύμβουλος του Βασιλιά Σαούλ είχε περιγράψει τον νεαρό Δαβίδ, όχι μόνο ως “δεξιοτέχνη στο παίξιμο” της άρπας, αλλά επίσης ως “γενναίο και κραταιό, άντρα πολεμιστή, συνετό στο λόγο και με ωραία διάπλαση”.​—1 Σαμουήλ 16:18· 17:23, 24, 45-51· 18:5-7.

Ό,τι και αν έκανε ο Δαβίδ, ο Ιεχωβά τού χάριζε την επιτυχία (1Σα 18:14)

Ο Δαβίδ παρέμεινε ταπεινός (1Σα 18:22, 23· w18.01 σ. 28 ¶6, 7)

Ορισμένοι γίνονται υπερήφανοι επειδή έχουν καλή εμφάνιση, δημοφιλία, ταλέντο στη μουσική, σωματική δύναμη ή υψηλή θέση. Ο Δαβίδ δεν είχε μόνο ένα από αυτά τα προσόντα. Τα είχε όλα. Εντούτοις, παρέμεινε ταπεινός σε όλη του τη ζωή. Όταν ο Δαβίδ σκότωσε τον Γολιάθ και ο Σαούλ τού πρόσφερε την κόρη του για σύζυγο, εκείνος είπε: «Ποιος είμαι εγώ και ποιοι είναι οι συγγενείς μου, η οικογένεια του πατέρα μου στον Ισραήλ, για να γίνω γαμπρός του βασιλιά;» (1 Σαμ. 18:18) Τι τον βοήθησε να παραμείνει ταπεινός; Ο Δαβίδ είχε όλες αυτές τις ιδιότητες, τις ικανότητες και τα προνόμια επειδή ο Θεός “έσκυψε”, δηλαδή ταπείνωσε τον εαυτό του, για να του δώσει προσοχή. (Ψαλμ. 113:5-8) Ο Δαβίδ ήξερε πως οτιδήποτε καλό είχε προερχόταν από τον Ιεχωβά.​—Παράβαλε 1 Κορινθίους 4:7.

Όπως ο Δαβίδ, έτσι και οι υπηρέτες του Ιεχωβά σήμερα αγωνίζονται να δείχνουν ταπεινοφροσύνη. Μας γεμίζει δέος η σκέψη ότι ο Ιεχωβά, η ύψιστη Προσωπικότητα στο σύμπαν, εκδηλώνει την ελκυστική ιδιότητα της ταπεινοφροσύνης. (Ψαλμ. 18:35) Παίρνουμε στα σοβαρά τη θεόπνευστη συμβουλή: «Ντυθείτε την τρυφερή στοργή της συμπόνιας, την καλοσύνη, την ταπεινοφροσύνη, την πραότητα και τη μακροθυμία». (Κολ. 3:12) Ξέρουμε επίσης ότι η αγάπη «δεν κομπάζει, δεν φουσκώνει από υπερηφάνεια». (1 Κορ. 13:4) Όταν δείχνουμε ταπεινοφροσύνη, οι άνθρωποι μπορεί να ελκυστούν στον Ιεχωβά. Όπως οι σύζυγοι μπορεί να κερδηθούν χωρίς λόγια μέσω της διαγωγής των γυναικών τους, έτσι και κάποια άτομα μπορεί να ελκυστούν στον Θεό μέσω της ταπεινοφροσύνης που εκδηλώνουν οι υπηρέτες του.​—1 Πέτρ. 3:1.

Γιατί είναι σημαντικό να παραμένουμε ταπεινοί όταν λαβαίνουμε ευλογίες από τον Ιεχωβά; Τι θα μας βοηθήσει να παραμένουμε ταπεινοί;

Κολάζ: 1. Αδελφός κάνει ομιλία σε μια συνέλευση. 2. Κάποιοι αδελφοί τον πλησιάζουν και τον επαινούν, αλλά εκείνος αρνείται ταπεινά να λάβει τη δόξα.

Πνευματικά Πετράδια

1 Σαμ. 19:23, 24​—Με ποιον τρόπο ίσως συμπεριφέρθηκε «ως προφήτης» ο βασιλιάς Σαούλ; (it-2 797, 798)

Αν και οι προφήτες διορίζονταν από το πνεύμα του Ιεχωβά, δεν φαίνεται να μιλούσαν συνεχώς υπό θεϊκή έμπνευση. Απεναντίας, το πνεύμα του Θεού “ερχόταν πάνω τους” σε συγκεκριμένες στιγμές, αποκαλύπτοντας τα αγγέλματα που έπρεπε να ανακοινωθούν. (Ιεζ 11:4, 5· Μιχ 3:8) Αυτό είχε υποκινητική επίδραση πάνω τους, ωθώντας τους να μιλήσουν. (1Σα 10:10· Ιερ 20:9· Αμ 3:8) Όχι μόνο έκαναν ασυνήθιστα πράγματα, αλλά τόσο η έκφραση όσο και ο τρόπος τους αναμφίβολα αντανακλούσαν πραγματικά εξαιρετική ένταση και αίσθημα. Αυτό ίσως εξηγεί εν μέρει τι εννοείται όταν λέγεται ότι ορισμένοι “συμπεριφέρονταν σαν προφήτες”. (1Σα 10:6-11· 19:20-24· Ιερ 29:24-32· παράβαλε Πρ 2:4, 12-17· 6:15· 7:55.) Η απόλυτη συγκέντρωση στην αποστολή τους και η τόλμη που επιδείκνυαν με ζήλο καθώς την εκτελούσαν έκαναν ενδεχομένως τη συμπεριφορά τους να φαίνεται παράξενη, ακόμη και παράλογη, στους άλλους, όπως ακριβώς φάνηκε κάποιος προφήτης στους στρατιωτικούς αρχηγούς όταν χρίστηκε ο Ιηού. Μόλις, όμως, οι αρχηγοί αντιλήφθηκαν ότι ο άνθρωπος ήταν προφήτης, δέχτηκαν το άγγελμά του με πλήρη σοβαρότητα. (2Βα 9:1-13· παράβαλε Πρ 26:24, 25.) Όταν ο Σαούλ, ενώ καταδίωκε τον Δαβίδ, υποκινήθηκε να “συμπεριφερθεί σαν προφήτης”, έβγαλε τα ενδύματά του και κειτόταν «γυμνός όλη εκείνη την ημέρα και όλη εκείνη τη νύχτα», διάστημα κατά το οποίο ο Δαβίδ προφανώς διέφυγε. (1Σα 19:18–20:1) Αυτό δεν σημαίνει ότι οι προφήτες γυμνώνονταν συχνά, διότι το Βιβλικό υπόμνημα δείχνει το αντίθετο. Στις άλλες δύο καταγραμμένες περιπτώσεις, ο προφήτης γυμνώθηκε σκόπιμα, για να συμβολίσει κάποια πτυχή της προφητείας του. (Ησ 20:2-4· Μιχ 1:8-11) Ο λόγος για τον οποίο γυμνώθηκε ο Σαούλ—είτε για να φανεί ότι ήταν ένας απλός άνθρωπος, απογυμνωμένος από τη βασιλική του περιβολή και ανίσχυρος μπροστά στη βασιλική εξουσία και στη δύναμη του Ιεχωβά, είτε για να επιτευχθεί κάποιος άλλος σκοπός—δεν δηλώνεται.

1 Σαμ. 18:1, 3. Αληθινοί φίλοι μπορούν να βρεθούν μεταξύ εκείνων που αγαπούν τον Ιεχωβά.

1 Σαμ. 18:10, 11 Πώς να τα Βγάλετε Πέρα με την Ανησυχία Εκείνος πέρασε πολλές δύσκολες καταστάσεις στη ζωή του, ενώ κάποιες φορές ήρθε αντιμέτωπος ακόμη και με τον θάνατο.

1 Σαμ. 18:1 Ο Δαβίδ είχε κάνει διαθήκη φιλίας με τον Ιωνάθαν, η οποία θα ωφελούσε τους απογόνους του, περιλαμβανομένου και του γιου του Ιωνάθαν του Μεφιβοσθέ.

1 Σαμ. 18:12 «Εκείνοι που Εκζητούν τον Ιεχωβά Δεν θα Στερηθούν Τίποτα Καλό» Αλλά «ο Ιεχωβά ήταν μαζί» με τον Δαβίδ.

1 Σαμ. 18:1 Να Διαλέγετε τους Φίλους σας Σοφά

1 Σαμ. 18:1 Με τον Ιεχωβά, Δεν Είστε Ποτέ Μόνοι Ο Δαβίδ ήταν πολύ νεότερος από τον Ιωνάθαν, αλλά αυτό δεν τους εμπόδισε να έχουν στενή φιλία.

1 Σαμ. 19:11, 12 Να Υποτάσσεστε Πρόθυμα στον Ιεχωβά—Γιατί και Πώς; Επιπρόσθετα, ήταν τόσο ταπεινός ώστε δεχόταν σωστές συμβουλές, όχι μόνο από άντρες, αλλά και από γυναίκες.

1 Σαμ. 18:7-11 Γιατί Πρέπει να Σεβόμαστε την Εξουσία; Άφησε όμως να αναπτυχθεί στην καρδιά του υπερηφάνεια και ζήλια, με αποτέλεσμα να διώκει τον Δαβίδ, ενώ εκείνος δεν είχε φταίξει σε τίποτα.

1 Σαμ. 18:1 Επιλέξτε για Φίλους Άτομα που Αγαπούν τον Θεό Υποσχέθηκε να φροντίζει την οικογένεια του Ιωνάθαν, και κράτησε την υπόσχεσή του ακόμη και μετά τον θάνατο του Ιωνάθαν.​

1 Σαμ. 18:1 Νεαροί, Μπορείτε να Έχετε μια Αληθινά Ικανοποιητική Ζωή Είχαν πίστη στον Θεό, έτρεφαν αμοιβαίο σεβασμό και έβλεπαν το θάρρος ο ένας του άλλου καθώς πολεμούσαν τους εχθρούς του Θεού.​

1 Σαμ. 18:18 Να Βλέπετε τη Διαφορά στους Ανθρώπους Όταν ο Δαβίδ σκότωσε τον Γολιάθ και ο Σαούλ τού πρόσφερε την κόρη του για σύζυγο, εκείνος είπε: «Ποιος είμαι εγώ και ποιοι είναι οι συγγενείς μου, η οικογένεια του πατέρα μου στον Ισραήλ, για να γίνω γαμπρός του βασιλιά;»

1 Σαμ. 18:1 Παραμένοντας Φίλος Όταν μια Φιλία Κινδυνεύει Ο Ιωνάθαν είναι ένας από αυτούς τους φίλους που ίσως σας έρχονται στο μυαλό.

1 Σαμ. 18:3 Μάθετε από τους Όσιους Υπηρέτες του Ιεχωβά Ο άλλος ήταν ο Αβενήρ, ο αρχηγός του στρατεύματος.

1 Σαμ. 18:1 Πώς να Αντιμετωπίσεις τη Μοναξιά Παρά τη διαφορά ηλικίας, οι δυο τους έγιναν στενοί φίλοι.

1 Σαμ. 18:8, 9 Αντιμετωπίστε με Θάρρος τις Αντιξοότητες της Εποχής Μας Μεταξύ άλλων, βίωσε το μένος ενός βασιλιά, επιθέσεις από εχθρούς, την απαγωγή των γυναικών του, την προδοσία δικών του ανθρώπων, καθώς και συναισθηματική οδύνη.

1 Σαμ. 18:9 Τι Είδους Πνεύμα Δείχνετε Εσείς; Όταν ο Βασιλιάς Σαούλ του Ισραήλ άρχισε να θεωρεί τον Δαβίδ απειλή για τη βασιλεία του, «έβλεπε καχύποπτα τον Δαβίδ από εκείνη την ημέρα και έπειτα».

1 Σαμ. 18:1 Μια Τάση που Μπορεί να Δηλητηριάσει τη Διάνοιά Μας—Φθόνος Ο Ιωνάθαν, αντί να φθονεί τον Δαβίδ, «τον αγάπησε όπως την ίδια του την ψυχή».​

1 Σαμ. 18:1· 19:2 Πώς θα Τονώσω τον Αυτοσεβασμό Μου; Ο καλός φίλος είναι εξαιρετικό στήριγμα σε καιρούς στενοχώριας.

1 Σαμ. 18:1 Με Ποιους Μπορώ να Ταιριάξω; Τα Βιβλικά πρόσωπα Ιωνάθαν και Δαβίδ είχαν προφανώς γύρω στα 30 χρόνια διαφορά, και όμως έγιναν «οι καλύτεροι φίλοι»

1 Σαμ. 18:11 «Το να Υπακούει Κανείς Είναι Καλύτερο από τη Θυσία» Διόλου παράξενο που ο Ιεχωβά εγκατέλειψε τον Σαούλ!​

1 Σαμ. 19:1, 2 Να Επιλέγετε τους Φίλους σας Σοφά Αναγνώριζε ότι ο Θεός είχε διορίσει τον Δαβίδ να γίνει ο επόμενος βασιλιάς και ήταν ικανοποιημένος με το να υποστηρίζει το φίλο του.​

1 Σαμ. 18:8,9· 19:9,10 Να Παραμένετε στην Εύνοια του Θεού Παρά τις Αλλαγές Οι σχέσεις του Δαβίδ με τον Σαούλ έγιναν εξαιρετικά τεταμένες.

1 Σαμ. 18:1, 3 Γιατί Πρέπει να Αφιερώσετε τον Εαυτό σας στον Ιεχωβά; Μια από τις πιο ξεχωριστές φιλίες που περιγράφονται στην Αγία Γραφή είναι αυτή του Δαβίδ και του Ιωνάθαν, οι οποίοι σύναψαν μάλιστα διαθήκη φιλίας μεταξύ τους.

1 Σαμ. 18:1 Πώς να Διατηρούμε Φιλίες σε έναν Άστοργο Κόσμο Όταν έγραψε αυτά τα λόγια, ο Σολομών ίσως είχε υπόψη του τη φιλία που απολάμβανε ο πατέρας του, ο Δαβίδ, με τον Ιωνάθαν.

1 Σαμ. 18:6, 7 Να Μιμείστε την Οσιότητα του Ιτταΐ Δεν έβλεπε τον Δαβίδ απλώς και μόνο ως κάποιον που είχε θανατώσει τον Φιλισταίο πρόμαχο Γολιάθ και πολλούς άλλους συμπατριώτες του Ιτταΐ.

1 Σαμ. 19:11, 12 Ο Ιεχωβά Ακούει τις Κραυγές που Υψώνουμε για Βοήθεια Εκτός του ότι προσευχήθηκε, ο Δαβίδ άκουσε τη σύζυγό του και έκανε ό,τι ήταν απαραίτητο για να διαφύγει.

1 Σαμ. 18:1, 3 Να Περπατάτε στις Οδούς του Ιεχωβά Όταν ο Ιωνάθαν άκουσε ότι ο Δαβίδ είχε θανατώσει τον Γολιάθ, «η ψυχή του Ιωνάθαν συνδέθηκε με την ψυχή του Δαβίδ, και ο Ιωνάθαν τον αγάπησε όπως την ίδια του την ψυχή».

1 Σαμ. 19:18-20 Ο Σαμουήλ Προωθεί την Αληθινή Λατρεία Παρ’ όλες αυτές τις δοκιμασίες, ο Σαμουήλ παρέμεινε δραστήριος στα γηρατειά του και έκανε ό,τι μπορούσε στην υπηρεσία του Ιεχωβά.

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: