ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ 1 ΣΑΜΟΥΗΛ 20-22

ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ 1 ΣΑΜΟΥΗΛ 20-22

«Πώς να Είστε Καλός Φίλος»

Να παρηγορείτε και να ενθαρρύνετε τον φίλο σας όταν περνάει κάποια στενοχώρια (1Σα 20:1, 2· w19.11 σ. 7 ¶18)

Σήμερα, οι αδελφοί και οι αδελφές μας αντιμετωπίζουν διάφορες δυσκολίες. Για παράδειγμα, πολλοί υποφέρουν από φυσικές ή ανθρωπογενείς καταστροφές. Όταν συμβαίνει αυτό, κάποιοι από εμάς ίσως μπορούμε να φιλοξενήσουμε αυτούς τους αδελφούς στο σπίτι μας. Άλλοι ίσως μπορούν να βοηθήσουν οικονομικά. Όλοι όμως μπορούμε να παρακαλούμε τον Ιεχωβά να βοηθάει τους αδελφούς και τις αδελφές μας. Αν μάθουμε ότι ένας αδελφός ή μια αδελφή έχει αποθαρρυνθεί, ίσως δεν ξέρουμε τι να πούμε ή πώς να αντιδράσουμε. Ωστόσο, όλοι έχουμε πολλά να προσφέρουμε. Λόγου χάρη, θα μπορούσαμε να αφιερώσουμε χρόνο για να κάνουμε παρέα με τον φίλο μας. Μπορούμε να ακούμε συμπονετικά καθώς μιλάει. Και μπορούμε να μοιραστούμε μαζί του το αγαπημένο μας εδάφιο που μας δίνει παρηγοριά. (Ησ. 50:4) Το σημαντικότερο είναι να είστε εκεί για τους φίλους σας όταν σας χρειάζονται.​

Να προειδοποιείτε τον φίλο σας όταν κινδυνεύει (1Σα 20:12, 13· w08 15/2 σ. 8 ¶7)

Ο Θεός αναμένει από εμάς να είμαστε αξιόπιστοι φίλοι. (Παρ. 17:17) Ο γιος του Βασιλιά Σαούλ, ο Ιωνάθαν, έγινε φίλος του Δαβίδ. Όταν ο Ιωνάθαν άκουσε ότι ο Δαβίδ είχε θανατώσει τον Γολιάθ, «η ψυχή του Ιωνάθαν συνδέθηκε με την ψυχή του Δαβίδ, και ο Ιωνάθαν τον αγάπησε όπως την ίδια του την ψυχή». (1 Σαμ. 18:1, 3) Ο Ιωνάθαν προειδοποίησε μάλιστα τον Δαβίδ όταν ο Σαούλ ήθελε να τον σκοτώσει. Αφού ο Δαβίδ διέφυγε, ο Ιωνάθαν τον συνάντησε και σύναψε διαθήκη μαζί του. Όταν κάποτε ο Ιωνάθαν μίλησε στον Σαούλ για τον Δαβίδ, αυτό παραλίγο να του στοιχίσει τη ζωή, αλλά οι δύο φίλοι συναντήθηκαν ξανά και ανανέωσαν τη φιλία τους. (1 Σαμ. 20:24-41) Στην τελευταία τους συνάντηση, ο Ιωνάθαν ενίσχυσε το χέρι του Δαβίδ «σε σχέση με τον Θεό».—1 Σαμ. 23:16-18.

Να υπερασπίζεστε τον φίλο σας όταν τον συκοφαντούν (1Σα 20:30-32· w09 15/10 σ. 19 ¶11)

Να είστε πιστοί φίλοι. «Ο αληθινός σύντροφος αγαπάει πάντοτε και είναι αδελφός που γεννιέται για καιρό στενοχώριας», ανέφερε ο Σολομών. (Παρ. 17:17) Όταν έγραψε αυτά τα λόγια, ο Σολομών ίσως είχε υπόψη του τη φιλία που απολάμβανε ο πατέρας του, ο Δαβίδ, με τον Ιωνάθαν. (1 Σαμ. 18:1) Ο Βασιλιάς Σαούλ ήθελε να κληρονομήσει ο γιος του ο Ιωνάθαν το θρόνο του Ισραήλ. Αλλά ο Ιωνάθαν αποδέχτηκε το γεγονός ότι ο Ιεχωβά είχε επιλέξει τον Δαβίδ για αυτό το προνόμιο. Ανόμοια με τον Σαούλ, ο Ιωνάθαν δεν ανέπτυξε φθόνο για τον Δαβίδ. Δεν δυσανασχέτησε με τον έπαινο που έλαβε ο Δαβίδ ούτε πίστεψε τις συκοφαντίες που διέδωσε ο Σαούλ για τον Δαβίδ. (1 Σαμ. 20:24-34) Είμαστε εμείς σαν τον Ιωνάθαν; Όταν οι φίλοι μας λαβαίνουν προνόμια, χαιρόμαστε για αυτούς; Όταν περνούν δυσκολίες, τους παρηγορούμε και τους στηρίζουμε; Αν ακούσουμε επιβλαβή κουτσομπολιά για κάποιον φίλο μας, μήπως τα πιστεύουμε αβίαστα; Ή υπερασπιζόμαστε πιστά το φίλο μας, όπως ο Ιωνάθαν;

Οι υπηρέτες του Ιεχωβά έχουν πολλές ευκαιρίες να αναπτύξουν καλές φιλίες. Για να έχουμε φίλους, πρέπει να είμαστε φίλοι. Με ποιον από την εκκλησία σας θα θέλατε να γίνετε φίλοι;

Ζευγάρι ακούει έναν αδελφό που το έχει ανάγκη.

Πνευματικά Πετράδια

1 Σαμ. 21:12,13​—Τι μαθαίνουμε από τις ενέργειες του Δαβίδ; (w05 15/3 σ. 24 ¶4)

Ο Ιεχωβά αναμένει από εμάς να χρησιμοποιούμε τις διανοητικές μας δυνάμεις και ικανότητες για να χειριζόμαστε δύσκολες καταστάσεις στη ζωή. Μας έχει δώσει τον εμπνευσμένο Λόγο του, ο οποίος παρέχει σύνεση, γνώση και ικανότητα σκέψης. (Παροιμίες 1:4) Έχουμε επίσης τη βοήθεια των διορισμένων Χριστιανών πρεσβυτέρων.

1 Σαμ. 20:41,42. Αληθινοί φίλοι μπορούν να βρεθούν μεταξύ εκείνων που αγαπούν τον Ιεχωβά.

1 Σαμ. 21:12,13. Ο Ιεχωβά αναμένει από εμάς να χρησιμοποιούμε τις διανοητικές μας δυνάμεις και ικανότητες για να χειριζόμαστε δύσκολες καταστάσεις στη ζωή. Μας έχει δώσει τον εμπνευσμένο Λόγο του, ο οποίος παρέχει σύνεση, γνώση και ικανότητα σκέψης. (Παροιμίες 1:4) Έχουμε επίσης τη βοήθεια των διορισμένων Χριστιανών πρεσβυτέρων.

1 Σαμ. 20:42 Ο Δαβίδ είχε κάνει διαθήκη φιλίας με τον Ιωνάθαν, η οποία θα ωφελούσε τους απογόνους του, περιλαμβανομένου και του γιου του Ιωνάθαν του Μεφιβοσθέ.

1 Σαμ. 21:1,3 «Εκείνοι που Εκζητούν τον Ιεχωβά Δεν θα Στερηθούν Τίποτα Καλό» Όταν ο Δαβίδ χρειάστηκε προμήθειες, σταμάτησε στην πόλη Νωβ, όπου ζήτησε πολύ λίγα πράγματα​—πέντε ψωμιά.

1 Σαμ. 20:9,14,15 Να Δείχνετε Όσια Αγάπη ο Ένας στον Άλλον Ο Δαβίδ συνέχισε να το κάνει αυτό χρόνια μετά τον θάνατο του Ιωνάθαν, όταν έδειξε όσια αγάπη στον γιο του Ιωνάθαν τον Μεφιβοσθέ.​

1 Σαμ. 20:31,42 Ο Ιωνάθαν και ο Δαβίδ υποσχέθηκαν να παραμείνουν φίλοι και να στηρίζουν πάντα ο ένας τον άλλον.​ Ως γιος του βασιλιά Σαούλ, θα μπορούσε να επιμένει ότι εκείνος ήταν ο δικαιωματικός διάδοχος του θρόνου.

1 Σαμ.20:15-17, 30-34 Επιλέξτε για Φίλους Άτομα που Αγαπούν τον Θεό Υποσχέθηκε να φροντίζει την οικογένεια του Ιωνάθαν, και κράτησε την υπόσχεσή του ακόμη και μετά τον θάνατο του Ιωνάθαν.​

1 Σαμ. 22:16-19 «Το να Υπακούει Κανείς Είναι Καλύτερο από τη Θυσία» Διόλου παράξενο που ο Ιεχωβά εγκατέλειψε τον Σαούλ!​

1 Σαμ. 20:30-33 Να Επιλέγετε τους Φίλους σας Σοφά Αναγνώριζε ότι ο Θεός είχε διορίσει τον Δαβίδ να γίνει ο επόμενος βασιλιάς και ήταν ικανοποιημένος με το να υποστηρίζει το φίλο του.​

1 Σαμ. 20:24-34 Πώς να Διατηρούμε Φιλίες σε έναν Άστοργο Κόσμο Δεν δυσανασχέτησε με τον έπαινο που έλαβε ο Δαβίδ ούτε πίστεψε τις συκοφαντίες που διέδωσε ο Σαούλ για τον Δαβίδ.

1 Σαμ. 21:10-15 Πώς Μπορώ να Αποκτήσω τη Φιλία του Θεού; Ενώ φαινόταν ότι αντιμετώπιζε βέβαιο θάνατο, συγκάλυψε με ευφυΐα τη διανοητική του υγεία και κατάφερε να σωθεί.​

1 Σαμ. 20:24-41 Να Περπατάτε στις Οδούς του Ιεχωβά Όταν κάποτε ο Ιωνάθαν μίλησε στον Σαούλ για τον Δαβίδ, αυτό παραλίγο να του στοιχίσει τη ζωή, αλλά οι δύο φίλοι συναντήθηκαν ξανά και ανανέωσαν τη φιλία τους.

1 Σαμ. 21:11,12 Μη Φοβάστε—Ο Ιεχωβά Είναι Μαζί Σας! Ο Ιακώβ, ο Δαβίδ και ο Ηλίας συγκαταλέγονται στους υπηρέτες του Ιεχωβά οι οποίοι ένιωσαν κάποιον φόβο όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με ενδεχόμενο κίνδυνο.

1 Σαμ. 22:1-4 Φροντίδα για τους Ηλικιωμένους—Μια Χριστιανική Ευθύνη Ναι, το να τιμούμε τους ηλικιωμένους γονείς περιλαμβάνει το να τους προστατεύουμε και να τους παρέχουμε τα αναγκαία από υλική άποψη όταν δεν είναι σε θέση να φροντίσουν τον εαυτό τους.

1 Σαμ. 22:1, 5 Πού Μπορεί να Βρεθεί Αληθινή Παρηγοριά; Εκείνη την περίοδο, ο Ιεχωβά χρησιμοποίησε τον προφήτη Γαδ και τον ιερέα Αβιάθαρ για να παράσχει κατεύθυνση στον Δαβίδ, καθώς και τον Ιωνάθαν το γιο του Σαούλ για να ενισχύσει αυτόν το νεαρό.

1 Σαμ. 20:12-17 Αντιμετώπισαν τα Αγκάθια της Σάρκας Τους Αν και ήταν γιος του Βασιλιά Σαούλ, ο Ιωνάθαν είχε αναγνωρίσει ταπεινά τον Δαβίδ ως εκείνον που είχε επιλέξει ο Ιεχωβά για να είναι βασιλιάς του Ισραήλ.

1 Σαμ. 20:30-34 Γιατί Είναι Κακό να Παίρνεις Εκδίκηση; Ζηλεύοντας τα πολεμικά επιτεύγματα του νεαρού Δαβίδ, έριξε επανειλημμένα το δόρυ, όχι μόνο εναντίον του Δαβίδ, αλλά και εναντίον του ίδιου του τού γιου, του Ιωνάθαν!​

1 Σαμ. 21:10-12 Θα Παραμείνει Φίλος μου ο Θεός; ‘Ο Θεός με ελευθέρωσε από όλους τους φόβους μου’, έγραψε ο Βασιλιάς Δαβίδ αφού γλίτωσε παρά τρίχα από μια κατάσταση που απειλούσε τη ζωή του.

1 Σαμ. 20:9-14 Μπορείτε να Απολαύσετε Διαρκείς Φιλίες Γι’ αυτό μπορούσαν να σέβονται ο ένας τον άλλον.

1 Σαμ. 21:12, 13 Πώς να Αποτρέψετε το Βιασμό Η παθητική αντίσταση μπορεί να περιλαμβάνει οτιδήποτε, όπως το να κερδίσετε χρόνο μιλώντας στο βιαστή ή να προσποιηθείτε ότι έχετε κάποια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια ή να κάνετε εμετό πάνω σε αυτόν που σας επιτίθεται.

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: