ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ 2 ΚΟΡΙΝΘΙΟΥΣ 1-3

«Ιεχωβά​—“Ο Θεός Κάθε Παρηγοριάς”»

2 Κορ. 1:3, 4 Μια πηγή παρηγοριάς που παρέχει ο Ιεχωβά είναι η Χριστιανική εκκλησία. Με ποιους τρόπους μπορούμε να παρηγορούμε εκείνους που πενθούν;

  • Να τους ακούτε χωρίς να τους διακόπτετε
  • «Να κλαίτε με όσους κλαίνε».​—Ρω 12:15
  • Στείλτε μια ενθαρρυντική κάρτα, ένα e-mail ή ένα μήνυμα.​—w17.07 σ. 15, πλαίσιο
  • Να προσεύχεστε μαζί με αυτούς και για αυτούς
  • Πολλοί έχουν παρηγορηθεί από τα ακόλουθα εδάφια:

«Ο Ιεχωβά είναι κοντά σε εκείνους που έχουν συντετριμμένη καρδιά· σώζει εκείνους που έχουν καταθλιμμένο πνεύμα».​—Ψλ 34:18, 19

«Όταν οι έγνοιες με έπνιξαν, εσύ [Ιεχωβά] με παρηγόρησες και με καθησύχασες».​—Ψλ 94:19

«Εύχομαι ο ίδιος ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός και ο Θεός ο Πατέρας μας, ο οποίος μας αγάπησε και έδωσε αιώνια παρηγοριά και καλή ελπίδα μέσω παρ’ αξίαν καλοσύνης, να παρηγορήσουν την καρδιά σας και να σας κάνουν σταθερούς».​—2Θε 2:16, 17

2 Κορ.1:3​—Ο Ιεχωβά είναι «ο Πατέρας του τρυφερού ελέους»

Ο Πατέρας μας του τρυφερού ελέους έχει βιώσει και ο ίδιος την απώλεια αγαπημένων προσώπων, όπως ήταν ο Αβραάμ, ο Ισαάκ, ο Ιακώβ, ο Μωυσής και ο βασιλιάς Δαβίδ. (Αριθ. 12:6-8· Ματθ. 22:31, 32· Πράξ. 13:22) Ο Λόγος του Θεού μάς διαβεβαιώνει ότι ο Ιεχωβά έχει μεγάλη προσμονή​—έντονη λαχτάρα—​για τον καιρό που θα τους επαναφέρει στη ζωή. (Ιώβ 14:14, 15) Τότε θα είναι ευτυχισμένοι και θα σφύζουν από υγεία. Σκεφτείτε επίσης ότι ο αγαπημένος Γιος του Θεού​—“εκείνος για τον οποίο έτρεφε ιδιαίτερη συμπάθεια”—​πέθανε με βασανιστικό τρόπο. (Παρ. 8:22, 30) Τα λόγια δεν μπορούν να περιγράψουν τον πόνο που πρέπει να ένιωσε ο Ιεχωβά.​—Ιωάν. 5:20· 10:17.

2 Κορ.1:4​—Παρηγορούμε άλλους με την παρηγοριά που παρέχει ο Ιεχωβά

Δικαιολογημένα λοιπόν, μπορεί να δυσκολευόμαστε να βρούμε τι να πούμε σε κάποιον που έχει καταρρακωθεί από τη θλίψη. Ωστόσο, η Γραφή δηλώνει ότι «η γλώσσα των σοφών είναι γιατρειά». (Παρ. 12:18) Πολλοί χρησιμοποιούν κάποιες παρηγορητικές σκέψεις από το ειδικό βιβλιάριο Όταν Πεθαίνει Κάποιος που Αγαπάτε.* Συχνά όμως, αυτό που μπορεί να βοηθήσει περισσότερο είναι το να «κλαίτε με όσους κλαίνε». (Ρωμ. 12:15) «Τα δάκρυα έχουν γίνει η γλώσσα της καρδιάς μου», παραδέχεται η Γκάμπι, η οποία έχασε τον σύζυγό της. «Να γιατί βρίσκω κάποια παρηγοριά όταν οι αδελφοί κλαίνε μαζί μου. Εκείνη τη στιγμή, δεν νιώθω τόσο μόνη στη θλίψη μου».

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια:

2 Κορ. 1:22​—Τι είναι η «εγγύηση» και η «σφραγίδα» που λαβαίνει ο κάθε χρισμένος Χριστιανός από τον Θεό; (w16.04 32)

Εγγύηση: Σύμφωνα με κάποιο σύγγραμμα, η λέξη ἀρραβών του πρωτότυπου κειμένου που αποδίδεται «εγγύηση» στο εδάφιο 2 Κορινθίους 1:22 ήταν «τεχνικός όρος νομικής και εμπορικής φύσης» που σήμαινε «πρώτη δόση, προκαταβολή, προπληρωμή, εχέγγυο, κάτι με το οποίο πληρωνόταν εκ των προτέρων μέρος της τιμής αγοράς και ως εκ τούτου διασφαλιζόταν η νομική αξίωση επί του εκάστοτε αγαθού ή επικυρωνόταν ένα συμβόλαιο». Στην περίπτωση των χρισμένων, η πλήρης πληρωμή τους, δηλαδή η ανταμοιβή τους, περιγράφεται στα εδάφια 2 Κορινθίους 5:1-5 και περιλαμβάνει το ότι ντύνονται ένα άφθαρτο ουράνιο σώμα. Η ανταμοιβή περιλαμβάνει επίσης το δώρο της αθανασίας που λαβαίνουν.​—1 Κορ. 15:48-54.

Στη σύγχρονη ελληνική, χρησιμοποιείται κάτι σχετικό για το δαχτυλίδι των αρραβώνων. Είναι ένα εύστοχο παράδειγμα για εκείνους που θα γίνουν μέρος της συμβολικής συζύγου του Χριστού.​—2 Κορ. 11:2· Αποκ. 21:2, 9.

Σφραγίδα: Στο παρελθόν, η σφραγίδα χρησίμευε ως υπογραφή για να πιστοποιηθεί η κυριότητα, η γνησιότητα ή κάποια συμφωνία. Στην περίπτωση των χρισμένων, αυτοί “σφραγίζονται”, ή αλλιώς σημαδεύονται, συμβολικά από το άγιο πνεύμα ως ιδιοκτησία του Θεού. (Εφεσ. 1:13, 14) Ωστόσο, αυτό το σφράγισμα δεν γίνεται οριστικό παρά μόνο είτε κάποια στιγμή προτού το άτομο πεθάνει πιστό είτε κάποια στιγμή πριν από το ξέσπασμα της μεγάλης θλίψης.​—Εφεσ. 4:30· Αποκ. 7:2-4.

2 Κορ.2:14-16​—Τι μπορεί να είχε κατά νου ο απόστολος Παύλος όταν έκανε λόγο για «θριαμβευτική πομπή»; (w10 1/8 23)

Ο Παύλος έγραψε: «[Ο Θεός] μας οδηγεί σε θριαμβευτική πομπή μαζί με τον Χριστό και χρησιμοποιώντας εμάς κάνει την οσμή της γνώσης σχετικά με αυτόν αντιληπτή σε κάθε τόπο! Διότι για τον Θεό εμείς είμαστε ευωδιά του Χριστού ανάμεσα σε εκείνους που σώζονται και ανάμεσα σε εκείνους που αφανίζονται· για τους τελευταίους οσμή που προέρχεται από θάνατο για θάνατο, για τους πρώτους οσμή που προέρχεται από ζωή για ζωή».​—2 Κορινθίους 2:14-16.

Ο απόστολος αναφερόταν εδώ στη συνήθεια που είχαν οι Ρωμαίοι να πραγματοποιούν εορταστική πομπή προς τιμήν κάποιου στρατηγού για τη νίκη του εναντίον εχθρών του Κράτους. Σε αυτές τις εκδηλώσεις, πρόβαλλαν σε κοινή θέα τόσο τα λάφυρα όσο και τους αιχμαλώτους πολέμου, οδηγούσαν δε ταύρους ως σφάγια, ενώ ταυτόχρονα ο λαός επευφημούσε το νικηφόρο στρατηγό και το στρατό του. Στο τέλος της πομπής, οι ταύροι θυσιάζονταν και, πιθανότατα, πολλοί από τους αιχμαλώτους εκτελούνταν.

Η μεταφορά σχετικά με την «ευωδιά του Χριστού», η οποία σημαίνει ζωή για μερικούς και θάνατο για άλλους, «βασίζεται μάλλον στη συνήθεια που είχαν οι Ρωμαίοι να καίνε θυμίαμα στο δρόμο από τον οποίο περνούσε η πομπή», λέει Η Διεθνής Στερεότυπη Εγκυκλοπαίδεια της Βίβλου (The International Standard Bible Encyclopedia). «Το άρωμα που σήμαινε θρίαμβο για τους νικητές υπενθύμιζε στους αιχμαλώτους την εκτέλεση που πιθανότατα τους περίμενε».

2 Κορ.2:​15, 16​—Πώς είμαστε «ευωδιά του Χριστού»; Αυτό συμβαίνει επειδή προσκολλούμαστε στη Γραφή και συμμετέχουμε στη μετάδοση του αγγέλματός της. Αν και ένα τέτοιο «άρωμα» μπορεί να είναι αηδιαστικό για άδικα άτομα, είναι ευωδιαστό για τον Ιεχωβά και για όσους έχουν ειλικρινή καρδιά.

2 Κορ.3:5. Ουσιαστικά, αυτό το εδάφιο μας λέει ότι ο Ιεχωβά δίνει στους Χριστιανούς επαρκή προσόντα για τη διακονία μέσω του Λόγου του, του αγίου του πνεύματος και του επίγειου τμήματος της οργάνωσής του. (Ιωάν. 16:7· 2 Τιμ. 3:​16, 17) Είναι καλό να μελετάμε τη Γραφή και τα Γραφικά έντυπα επιμελώς, να προσευχόμαστε επίμονα για άγιο πνεύμα, καθώς και να παρευρισκόμαστε και να συμμετέχουμε σε τακτική βάση στις Χριστιανικές συναθροίσεις.​—Ψαλμ. 1:​1-3· Λουκ. 11:​10-13· Εβρ. 10:​24, 25.

2 Κορ. 1:24 Συνεχίστε να Λατρεύετε τον Ιεχωβά σε Περίπτωση Απαγόρευσης Όταν κάποιος θεσπίζει αχρείαστους κανόνες δεν προστατεύει την ασφάλεια του αδελφού του​—προσπαθεί να εξουσιάσει την πίστη του αδελφού του.​

2 Κορ. 2:11 «Προσέξτε να Μη σας Αιχμαλωτίσει Κανείς»! Να φυλάγεστε συνεχώς από τις τακτικές του Σατανά.

2 Κορ. 1:3, 4 Παρηγοριά για Θύματα Κακοποίησης «Ο Θεός κάθε παρηγοριάς . . . μας παρηγορεί σε κάθε μας δοκιμασία».​

2 Κορ. 2:5-10 Αγάπη και Δικαιοσύνη Παρά την Πονηρία Οι βασισμένες στη Γραφή συμβουλές τους μπορούν να τον βοηθήσουν να αποκαταστήσει τη σχέση του με τον Θεό, αλλά αυτό είναι εφικτό μόνο αν έχει μετανοήσει ειλικρινά.​

2 Κορ. 1:3, 4 «Αυτός Ενδιαφέρεται για Εσάς» Ο Ιεχωβά είναι «ο Πατέρας του τρυφερού ελέους και ο Θεός κάθε παρηγοριάς, ο οποίος μας παρηγορεί σε κάθε μας δοκιμασία».​

2 Κορ. 1:20 Ο Ιεχωβά Εκτιμάει το «Αμήν» Σας Ο Ιησούς μπορούσε να μιλάει με τέτοια βεβαιότητα επειδή ήταν εκείνος που είχε εξουσιοδοτηθεί να εκπληρώσει όλες τις υποσχέσεις του Θεού.​

2 Κορ. 1:20 Να Ακούτε τη Φωνή του Ιεχωβά Αφού ο Ιεχωβά είναι τόσο βέβαιος για τον Γιο του, μπορούμε και εμείς να είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι ο Ιησούς θα εκπληρώσει πιστά όλες τις υποσχέσεις του Ιεχωβά.

2 Κορ. 3:17 Νεαροί, ο Δημιουργός σας Θέλει να Είστε Ευτυχισμένοι Γιατί πρέπει να θεωρούμε πολύτιμη την ελευθερία και να τη χρησιμοποιούμε σοφά; «Όπου υπάρχει το πνεύμα του Ιεχωβά, υπάρχει ελευθερία», έγραψε ο Παύλος.

2 Κορ. 3:17 Ποιος Διαπλάθει τον Τρόπο Σκέψης Σας; Όπως δηλώνει το εδάφιο 2 Κορινθίους 3:17, «όπου υπάρχει το πνεύμα του Ιεχωβά, υπάρχει ελευθερία».

2 Κορ. 2:11 Να Λέτε την Αλήθεια Πώς παροδηγεί ο Σατανάς την ανθρωπότητα σήμερα; Ο απόστολος Παύλος ήξερε ότι μπορούμε να αποφύγουμε να «μας ξεγελάσει ο Σατανάς, γιατί δεν έχουμε άγνοια για τις προθέσεις του».

2 Κορ. 1:11 «Αν Γνωρίζετε Αυτά τα Πράγματα, Ευτυχισμένοι θα Είστε αν τα Εκτελείτε» Η προσευχή για τους άλλους υπηρέτες του Ιεχωβά έχει πραγματική δύναμη, ιδίως όταν τους θυμόμαστε ως άτομα, όπως όταν τους αναφέρουμε ονομαστικά.​

2 Κορ. 1:24 Να Ενθαρρύνετε ο Ένας τον Άλλον Όλο και Περισσότερο Και έτσι πρέπει να συμβαίνει, διότι αυτοί οι πρεσβύτεροι δεν “εξουσιάζουν” την πίστη των άλλων αλλά “είναι συνεργάτες” για τη χαρά των αδελφών τους.​

2 Κορ. 2:11 Γνωρίζετε Εσείς τον Ιεχωβά Όπως ο Νώε, ο Δανιήλ και ο Ιώβ; Τότε η πίστη και η θεϊκή σοφία θα μας προστατεύουν από τα πανούργα σχέδια του Σατανά και από το πονηρό πνεύμα του κόσμου.

2 Κορ. 1:3, 4 Πώς Ντυνόμαστε τη Νέα Προσωπικότητα και τη Διατηρούμε Αυτές οι πτυχές της νέας προσωπικότητας θα μας βοηθούν να μιμούμαστε τον Θεό και να παρηγορούμε τους άλλους.​

2 Κορ. 1:8-11 Όταν Ένα Αγαπημένο Πρόσωπο Έχει Καταληκτική Ασθένεια Ο Παύλος ικέτευσε τους φίλους του: «Μπορείτε και εσείς να βοηθάτε με τη δέησή σας για εμάς».

2 Κορ. 1:3, 4 Μην Αφήσετε την Αγάπη σας να Ψυχρανθεί Συνέχισε να στηρίζεται “στον Θεό κάθε παρηγοριάς, ο οποίος μας παρηγορεί σε κάθε μας θλίψη”.

2 Κορ. 1:24 Να Ασκείτε Πίστη—Να Παίρνετε Σοφές Αποφάσεις! Πώς μπορούμε να βοηθάμε άλλους καθώς παίρνουν προσωπικές αποφάσεις; Ο Παύλος έθεσε εξαίρετο παράδειγμα σεβόμενος το δικαίωμα της ελεύθερης βούλησης που είχαν οι αδελφοί του να αποφασίζουν.

2 Κορ. 1:24 Να Δίνετε Τιμή σε Εκείνους που τους Οφείλεται Εντούτοις, σεβόμαστε και τιμούμε αυτούς τους αδελφούς για τη σκληρή τους εργασία και την ταπεινοφροσύνη τους.

2 Κορ. 1:19, 20 Ο Σκοπός του Ιεχωβά θα Εκπληρωθεί! Πράγματι, το λύτρο είναι το κλειδί που ξεκλειδώνει την πόρτα για την εκπλήρωση του αρχικού σκοπού του Θεού.

2 Κορ. 1:3 Ο Ιεχωβά Ανταμείβει Εκείνους που τον Αναζητούν Ένθερμα «Ο Πατέρας του τρυφερού ελέους και ο Θεός κάθε παρηγοριάς» θα μας δώσει απλόχερα τη συναισθηματική και την πνευματική στήριξη που χρειαζόμαστε, πιθανώς κάνοντάς το αυτό μέσω των συλλάτρεών μας.

2 Κορ. 1:3, 4 Πώς να Αντιμετωπίσετε τη Θλίψη Πολλοί Χριστιανοί που πενθούν έχουν διαπιστώσει ότι βρίσκουν μεγάλη παρηγοριά προσφέροντας βοήθεια σε άλλους.​

2 Κορ. 3:18 Να Στοχάζεστε Πνευματικά Πράγματα Αυτό θα μας υποκινεί να αντανακλούμε τη δόξα, τις ιδιότητες και την προσωπικότητα του Ιεχωβά, όπως αποκαλύπτονται στη Γραφή.

2 Κορ. 1:3, 4 Προσευχή—Πώς Μπορεί να σας Ωφελήσει Η Γραφή λέει ότι αυτός «μας παρηγορεί σε κάθε μας θλίψη».

2 Κορ. 2:11 Να Παραμένετε Όσιοι στη Βασιλεία του Θεού Δεν παρασυρόμαστε από προσπάθειες που σκοπό έχουν να μας κάνουν να εξυψώσουμε ένα τμήμα του κόσμου του Σατανά πάνω από κάποιο άλλο.

2 Κορ. 1:24 Πρεσβύτεροι, Πώς Βλέπετε την Εκπαίδευση Άλλων; Οι μεγαλόκαρδοι δάσκαλοι βλέπουν τους πρόθυμους εκπαιδευόμενους, όχι ως ανταγωνιστές, αλλά ως «συνεργάτες»​—πολύτιμα δώρα στην εκκλησία.

2 Κορ. 3:1, 2 Βρήκαμε μια Πιο Ανταμειφτική Σταδιοδρομία Αυτές οι «συστατικές επιστολές» αξίζουν περισσότερο από οποιαδήποτε δόξα έχει να προσφέρει ο κόσμος.

2 Κορ. 1:3, 4 Να Μιμείστε το Θάρρος και τη Διάκριση του Ιησού Αποβλέπουμε με πεποίθηση στον “Θεό κάθε παρηγοριάς” για να μας δώσει δύναμη.

2 Κορ. 1:3 Να Μιμείστε την Ταπεινοφροσύνη και την Τρυφερότητα του Ιησού Οι Γραφές αναφέρονται στην “τρυφερή συμπόνια”, στο “τρυφερό έλεος” και στην «τρυφερή στοργή».

2 Κορ. 1:24 Να Θεωρείτε Πολύτιμο το Προνόμιο της Συνεργασίας σας με τον Ιεχωβά! Ποιο καλό παράδειγμα δίνουν οι πρεσβύτεροι στην εκκλησία; Ο τρόπος με τον οποίο οι πρεσβύτεροι αναλαμβάνουν την ηγεσία στην εκκλησία αντανακλά την ισχυρή τους επιθυμία να εκπληρώνουν το θέλημα του Ιεχωβά.

2 Κορ. 2:6-8 Είστε Πεπεισμένοι ότι Έχετε την Αλήθεια; Γιατί; Χιλιάδες έχουν μετανοήσει για τις αντιχριστιανικές τους ενέργειες και έχουν γίνει ξανά ευπρόσδεκτοι στην εκκλησία.

2 Κορ. 1:24 Να Έχετε Μεγάλο Θάρρος—Ο Ιεχωβά Είναι Βοηθός Σας! Οι πρεσβύτεροι δεν μπορούν να πάρουν αποφάσεις για εσάς, αλλά θα σας βοηθήσουν να κάνετε επιλογές που θα σας φέρουν ευτυχία μακροπρόθεσμα.​

2 Κορ. 1:3, 4 Ποιμένες, να Μιμείστε τους Μεγαλύτερους Ποιμένες Θα μας παρηγορήσει όταν περνάμε κάποια μεγάλη δοκιμασία ή όταν έχουμε κάποια ειδική ανάγκη.​

2 Κορ. 1:24 Να Υπακούτε στους Ποιμένες του Ιεχωβά Στόχος τους δεν είναι να υπαγορεύουν στους αδελφούς τους πώς πρέπει να ζουν τη ζωή τους.

2 Κορ. 1:11 «Να Αγρυπνείτε σε Σχέση με τις Προσευχές» Οι προσευχές που κάνουμε στον Ιεχωβά Θεό για άλλους μπορούν όντως να τους βοηθήσουν.

2 Κορ. 3:1-3 «Να Υπηρετείτε τον Ιεχωβά ως Δούλοι» Αντί για κοσμικά διπλώματα και τίτλους, οι αληθινοί Χριστιανοί επιδιώκουν να αποκτήσουν «συστατικές επιστολές» συμμετέχοντας όσο το δυνατόν πληρέστερα στη διακονία αγρού.​

2 Κορ. 2:7, 8 Να Σκέφτεστε και να Ενθαρρύνετε ο Ένας τον Άλλον Γι’ αυτό, σας προτρέπω να επιβεβαιώσετε την αγάπη σας για αυτόν».

2 Κορ. 2:5-8 Να Συγχωρείτε ο Ένας τον Άλλον Ανεπιφύλακτα Θα συγχωρήσετε αυτούς τους οποίους οι πρεσβύτεροι έχουν κρίνει ως μετανοημένους και θα επιβεβαιώσετε την αγάπη σας για αυτούς;

2 Κορ. 2:5-8 Να Ενεργείτε ως Πολίτες της Βασιλείας! Όσοι μετανοούν και αλλάζουν πορεία μπορούν να ανακτήσουν την καλή τους υπόσταση ενώπιόν του και να παραμείνουν πολίτες της Βασιλείας.

2 Κορ. 2:11 Μην Κοιτάζετε «τα Πράγματα που Βρίσκονται Πίσω» Κατ’ αρχάς, χρειάζεται να προσδιορίσουμε μερικά από τα πράγματα που βρίσκονται πίσω μας τα οποία ίσως μπούμε στον πειρασμό να κοιτάξουμε.

2 Κορ. 1:4 “Να Παρηγορείτε Όλους Όσους Πενθούν” Ο απόστολος Παύλος επισήμανε μια πτυχή αυτής της αγάπης όταν περιέγραψε τον Ιεχωβά ως “τον Θεό κάθε παρηγοριάς”. (2 Κορ. 1:3) … Είναι καλό δε να θυμόμαστε ότι ο Θεός «μάς παρηγορεί σε κάθε μας θλίψη, για να μπορούμε να παρηγορούμε εκείνους που περνούν οποιοδήποτε είδος θλίψης».​

2 Κορ. 1:3-6 Ποιο Είναι το Σημαντικότερο Πρόσωπο στη Ζωή Σας; Αυτός θα μας δίνει τη δύναμη που χρειαζόμαστε για να εγκαρτερούμε πιστά.​

2 Κορ. 2:11 «Μη Φοβάσαι. Εγώ θα σε Βοηθήσω» Ένας τρόπος με τον οποίο ο Ιεχωβά μάς βοηθάει να είμαστε προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε την εναντίωση είναι το ότι μας κάνει γνωστές τις μεθόδους που χρησιμοποιούν ο Σατανάς και τα υποχείριά του.

2 Κορ. 2:4 Αδελφοί—Να Σπέρνετε στο Πνεύμα για να Επιδιώκετε Προνόμια Υπηρεσίας! Ο Παύλος είπε στους ομοπίστους του στην Κόρινθο: «Από πολλή θλίψη και οδύνη καρδιάς σάς έγραψα με πολλά δάκρυα, όχι για να λυπηθείτε, αλλά για να γνωρίσετε την αγάπη την οποία έχω ειδικότερα για εσάς».

2 Κορ. 1:22 Μη Λυπείτε το Άγιο Πνεύμα του Ιεχωβά Το άγιο πνεύμα του Θεού ήταν και εξακολουθεί να είναι σφραγίδα, ή αλλιώς προκαταβολική «εγγύηση εκείνου που θα έρθει» για τους χρισμένους τηρητές ακεραιότητας.

2 Κορ. 2:11 Να Απομακρύνετε τα Μάτια σας από Ό,τι Δεν Έχει Αξία! Ένα από τα πιο δραστικά «σχέδια» που χρησιμοποιεί ο Σατανάς για να παροδηγεί την ανθρωπότητα είναι η έκκληση στην «επιθυμία των ματιών».

2 Κορ. 3:5 Να Περπατάτε Σύμφωνα με το Πνεύμα και θα Εκπληρώνετε την Αφιέρωσή Σας Αλλά, όπως συμβαίνει και με τους χρισμένους, ο Θεός είναι εκείνος που σας δίνει τα προσόντα.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: