ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ 2 ΚΟΡΙΝΘΙΟΥΣ 11-13

«Το “Αγκάθι στη Σάρκα” του Παύλου»

2 Κορ. 12:7-10 Στη Γραφή, τα αγκάθια χρησιμοποιούνται συχνά με μεταφορική έννοια. Μπορεί να περιγράφουν ανθρώπους που ενοχλούν και βλάπτουν ή πράγματα που δημιουργούν προβλήματα. (Αρ 33:55· Παρ 22:5· Ιεζ 28:24) Όταν ο Παύλος έγραψε για το «αγκάθι στη σάρκα» του, μπορεί να αναφερόταν στους ψευδαποστόλους και σε άλλους που αμφισβητούσαν την αποστολική του ιδιότητα και το έργο του.

Σύμφωνα με τα παρακάτω εδάφια, τι άλλο θα μπορούσε να είναι το «αγκάθι στη σάρκα» του Παύλου;

  • Πρ 23:1-5
  • Γα 4:14, 15
  • Γα 6:11

Ποιο είναι το δικό σας «αγκάθι στη σάρκα»;

Πώς μπορείτε να στηρίζεστε στον Ιεχωβά για να σας βοηθάει να υπομένετε;

2 Κορ. 12:7​—Ο Παύλος αντιμετώπιζε ένα επίμονο πρόβλημα που ήταν σαν ενοχλητικό αγκάθι (w08 15/6 3, 4)

Άλλος ένας πιστός υπηρέτης ζήτησε από τον Ιεχωβά να απομακρύνει κάποιο «αγκάθι στη σάρκα», ένα επίμονο πρόβλημα. Ο απόστολος Παύλος ικέτευσε τον Θεό τρεις φορές να απαλλαχτεί από αυτή τη δοκιμασία. Ό,τι και αν ήταν αυτή, σαν ένα ενοχλητικό αγκάθι, θα μπορούσε να είχε στερήσει από τον Παύλο τη χαρά του στην υπηρεσία του Ιεχωβά. Ο Παύλος το παρομοίασε με συνεχές χαστούκισμα. Η απάντηση του Ιεχωβά ήταν: «Η παρ’ αξία καλοσύνη μου είναι επαρκής για εσένα· διότι η δύναμή μου τελειοποιείται στην αδυναμία». Ο Ιεχωβά δεν αφαίρεσε εκείνο το αγκάθι στη σάρκα. Ο Παύλος έπρεπε να παλέψει με αυτό, αλλά ο ίδιος πρόσθεσε: «Όταν είμαι αδύναμος, τότε είμαι δυνατός». (2 Κορ. 12:7-10) Τι εννοούσε;

2 Κορ. 12:8, 9​—Παρά τις ικεσίες του Παύλου, ο Ιεχωβά επέλεξε να μην αφαιρέσει το αγκάθι (w06 15/12 σ. 24 ¶17, 18)

Πώς απάντησε ο Ιεχωβά στις προσευχές του Παύλου; Απαντώντας στις προσευχές του Παύλου, ο Θεός τού είπε: «Η παρ’ αξία καλοσύνη μου είναι επαρκής για εσένα· διότι η δύναμή μου τελειοποιείται στην αδυναμία». Ο Παύλος είπε: «Με μεγάλη ευχαρίστηση, λοιπόν, θα καυχηθώ όσον αφορά τις αδυναμίες μου μάλλον, ώστε η δύναμη του Χριστού να παραμείνει σαν σκηνή πάνω μου». (2 Κορινθίους 12:9· Ψαλμός 147:5) Έτσι λοιπόν, ο Παύλος διαπίστωσε ότι, μέσω του Χριστού, η ισχυρή προστασία του Θεού ήταν απλωμένη πάνω του σαν σκηνή. Σήμερα, ο Ιεχωβά απαντάει στις προσευχές μας με παρόμοιο τρόπο. Απλώνει την προστασία του σαν σκέπη πάνω στους υπηρέτες του.

Γιατί μπορούμε να υπομένουμε τις δοκιμασίες; Βέβαια, μια σκηνή δεν εμποδίζει τη βροχή να πέφτει ούτε τους ανέμους να φυσούν, αλλά παρέχει κάποια προστασία από αυτά τα στοιχεία. Παρόμοια, η σκέπη την οποία παρέχει «η δύναμη του Χριστού» δεν εμποδίζει τις δοκιμασίες και τις κακουχίες να μας πλήττουν. Εντούτοις, παρέχει πνευματική προστασία από τα βλαβερά στοιχεία αυτού του κόσμου και από τις επιθέσεις του άρχοντά του, του Σατανά. (Αποκάλυψη 7:9, 15, 16) Γι’ αυτό, ακόμα και αν αντιμετωπίζετε μια δοκιμασία που δεν “φεύγει από εσάς”, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι ο Ιεχωβά γνωρίζει τον αγώνα σας και ότι έχει ανταποκριθεί στον “ήχο της κραυγής σας”. (Ησαΐας 30:19· 2 Κορινθίους 1:3, 4) Ο Παύλος έγραψε: «Ο Θεός είναι πιστός και δεν θα σας αφήσει να πειραστείτε πέρα από αυτό που μπορείτε να αντέξετε, αλλά μαζί με τον πειρασμό θα προμηθεύσει και τη διέξοδο για να μπορέσετε να τον υπομείνετε».—1 Κορινθίους 10:13· Φιλιππησίους 4:6, 7.

2 Κορ. 12:10​—Ο Παύλος μπόρεσε να εκπληρώσει τον διορισμό του επειδή βασιζόταν στο άγιο πνεύμα του Θεού (w18.01 σ. 9 ¶8, 9)

Όσες ικανότητες και αν έχουμε, αυτά που μπορούμε να επιτελέσουμε με τη δική μας δύναμη είναι περιορισμένα. Αυτό είναι ένα μάθημα για όλους μας. Αν και ο απόστολος Παύλος ήταν ικανός άνθρωπος, είχε περιορισμούς που δεν τον άφηναν να κάνει όλα όσα ήθελε. Όταν εξέφρασε στον Θεό αυτό που τον απασχολούσε, εκείνος του είπε: «Η δύναμή μου τελειοποιείται στην αδυναμία». Ο Παύλος έπιασε το νόημα. Κατέληξε στο εξής συμπέρασμα: «Όταν είμαι αδύναμος, τότε είμαι δυνατός». (2 Κορ. 12:7-10) Τι εννοούσε;

Ο Παύλος συνειδητοποίησε ότι υπήρχαν όρια σε αυτά που μπορούσε να κάνει χωρίς τη βοήθεια μιας ανώτερης πηγής. Το άγιο πνεύμα του Θεού μπορούσε να του δώσει τη δύναμη που του έλειπε. Εκτός αυτού, το πνεύμα του Θεού θα τον καθιστούσε ικανό να κάνει πράγματα που δεν θα κατάφερνε ποτέ να επιτελέσει με τη δική του δύναμη. Το ίδιο αληθεύει και για εμάς. Όταν η δύναμή μας προέρχεται από τον Ιεχωβά, θα είμαστε όντως δυνατοί!

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

2 Κορ. 12:2-4​—Σε τι αναφέρονται πιθανότατα “ο τρίτος ουρανός” και “ο παράδεισος”; (w18.12 σ. 8 ¶10-12)

“Ο τρίτος ουρανός” που αναφέρεται στο εδάφιο 2 Κορινθίους 12:2 είναι πιθανότατα η Μεσσιανική Βασιλεία υπό τον Ιησού Χριστό και τους 144.000, οι “νέοι ουρανοί”.​—2 Πέτρ. 3:13.

Είναι “ο τρίτος ουρανός” επειδή η Βασιλεία είναι μια υπέρτατη, εξυψωμένη μορφή διακυβέρνησης.

Ο “παράδεισος” στον οποίο «αρπάχθηκε» ο Παύλος σε όραμα πιθανώς αναφέρεται (1) στον κυριολεκτικό Παράδεισο που θα έρθει στη γη, (2) στον πνευματικό παράδεισο που θα υπάρχει τότε, ο οποίος θα είναι πιο εκτεταμένος από τον πνευματικό παράδεισο που υπάρχει τώρα, και (3) «στον παράδεισο του Θεού» στον ουρανό. Όλα αυτά θα συνυπάρχουν στον νέο κόσμο

2 Κορ. 13:12​—Τι ήταν προφανώς το «άγιο φιλί»; (it-2 1192)

Το «Άγιο Φιλί». Μεταξύ των πρώτων Χριστιανών υπήρχε το «άγιο φιλί» (Ρω 16:16· 1Κο 16:20· 2Κο 13:12· 1Θε 5:26), ή αλλιώς «φιλί αγάπης» (1Πε 5:14), το οποίο πιθανόν να δινόταν σε άτομα του ίδιου φύλου. Αυτός ο χαιρετισμός των πρώτων Χριστιανών ίσως αντιστοιχούσε στην αρχαία εβραϊκή συνήθεια του χαιρετισμού με φιλί. Αν και οι Γραφές δεν δίνουν λεπτομέρειες, το «άγιο φιλί», ή αλλιώς «φιλί αγάπης», αντανακλούσε προφανώς την κατάλληλη αγάπη και ενότητα που επικρατούσε στη Χριστιανική εκκλησία.—Ιωα 13:34, 35.

2 Κορ. 11:1, 16· 12:​11​—Μήπως μίλησε παράλογα ο Παύλος στους Κορινθίους; Όχι. Ωστόσο, μπορεί να φαινόταν σε μερικούς ότι ήταν κομπαστής και παράλογος λόγω των όσων αναγκάστηκε να πει για να υπερασπίσει την αποστολική του ιδιότητα.

2 Κορ. 12:​1-4​—Ποιος «αρπάχθηκε στον παράδεισο»; Εφόσον η Γραφή δεν αναφέρει κανένα άλλο άτομο που είχε τέτοιο όραμα και εφόσον η περικοπή έπεται των λόγων του Παύλου με τα οποία υπερασπίζεται την αποστολική του ιδιότητα, μάλλον ο ίδιος αφηγούνταν τη δική του εμπειρία. Πιθανώς ο απόστολος είδε σε όραμα τον πνευματικό παράδεισο που απολαμβάνει η Χριστιανική εκκλησία «τον καιρό του τέλους».​—Δαν. 12:4.

2 Κορ. 13:5. Για να “δοκιμάζουμε τον εαυτό μας αν είμαστε στην πίστη”, χρειάζεται να αξιολογούμε τη διαγωγή μας υπό το φως των όσων μαθαίνουμε από τη Γραφή. Για να “αποδεικνύουμε τι είμαστε”, χρειάζεται να αξιολογούμε επίσης το επίπεδο της πνευματικότητάς μας, περιλαμβανομένης και της οξύτητας των “δυνάμεων της αντίληψής μας”, καθώς και το εύρος των έργων πίστης που κάνουμε. (Εβρ. 5:​14· Ιακ. 1:​22-25) Εφαρμόζοντας τις ωφέλιμες συμβουλές του Παύλου, μπορούμε να συνεχίσουμε να περπατάμε στην οδό της αλήθειας.

2 Κορ. 11:23-27 «Δεν Παραιτούμαστε»! Ο Παύλος είχε παραγωγική διακονία παρά τις φυλακίσεις, τους ξυλοδαρμούς, τον λιθοβολισμό και τα ναυάγια, και παρότι είχε στερηθεί την τροφή και τα ρούχα.

2 Κορ. 11:28, 29 Πώς να Προσαρμοστείτε σε έναν Καινούριο Διορισμό Μας λείπουν εκείνοι που αφήσαμε πίσω και ανησυχούμε για αυτούς, ιδίως αν αναγκαστήκαμε να φύγουμε λόγω διωγμού.

2 Κορ. 11:23-27 Συνεχίστε να Λατρεύετε τον Ιεχωβά σε Περίπτωση Απαγόρευσης Εντούτοις, αντιμετώπισε δριμύτατο διωγμό.

2 Κορ. 11:13-15 Να Ανατρέπετε Κάθε Συλλογισμό που Είναι Εναντίον της Γνώσης του Θεού! Αντίθετα, το ρήμα μετασχηματίζομαι του πρωτότυπου ελληνικού κειμένου, που αποδίδεται με το ρήμα «μεταμφιέζομαι» στα εδάφια 2 Κορινθίους 11:13-15, αναφέρεται σε αλλαγή που είναι μόνο εξωτερική, μια επιφανειακή αλλαγή της εμφάνισης.

2 Κορ. 11:7,9 Επιτελείτε Εσείς Πλήρως τη Διακονία Σας; Ασκούσε αυτό το επάγγελμα για να συντηρεί τον εαυτό του στη διακονία και έτσι να διακηρύττει τα καλά νέα στους Κορινθίους «δωρεάν», χωρίς να τους επιβαρύνει οικονομικά. (2 Κορ. 11:7) … «Άρχισε να ασχολείται εντατικά με τον λόγο, δίνοντας μαρτυρία στους Ιουδαίους για να αποδείξει ότι ο Ιησούς είναι ο Χριστός».

2 Κορ. 11:29 Να Δείχνετε Ενδιαφέρον για τα Αισθήματα των Άλλων Μπορούμε όμως να προσπαθούμε να καταλάβουμε τα συναισθήματα και τις ανάγκες των άλλων.

2 Κορ. 13:11 Ευημερώ Χάρη στην Πλούσια Χριστιανική Κληρονομιά Μου Καθώς εξακολουθούσαμε να διορθωνόμαστε, βλέπαμε ότι τα πράγματα συνεχώς βελτιώνονταν​—και τα καλύτερα βρίσκονται μπροστά μας!​

2 Κορ. 11:13-15 Γνωρίστε τον Εχθρό Σας Ως αποτέλεσμα, ειλικρινή άτομα που πιστεύουν ότι λατρεύουν τον Θεό έχουν εξαπατηθεί και λατρεύουν δαίμονες.

2 Κορ. 12:15 Να Ενθαρρύνετε ο Ένας τον Άλλον Όλο και Περισσότερο Ο Παύλος ήταν πρόθυμος, όχι μόνο να ενθαρρύνει τους αδελφούς του, αλλά επίσης “να δαπανήσει και να δαπανηθεί εντελώς για” αυτούς.

2 Κορ. 12:15 «Το Γενναιόδωρο Άτομο θα Ευλογηθεί» Έγραψε τα εξής στους Χριστιανούς αδελφούς του στην Κόρινθο: «Εγώ δε με μεγάλη ευχαρίστηση θα δαπανήσω και θα δαπανηθώ εντελώς για τις ψυχές σας».

2 Κορ. 12:9, 10 «Ας Αγαπάμε . . . με Έργα και Αλήθεια» Ακόμα και ο απόστολος Παύλος παραδεχόταν τις αδυναμίες του.

2 Κορ. 11:14 Υπάρχουν Κακοί Άγγελοι; Αυτοί οι δαίμονες έχουν τεθεί από μόνοι τους υπό τον έλεγχο του Σατανά του Διαβόλου, «του άρχοντα των δαιμόνων», ο οποίος «μετασχηματίζεται σε άγγελο φωτός».​

2 Κορ. 13:11 «Ας Στέψει με Επιτυχία Όλα σου τα Σχέδια» Ο Δημιουργός σας είναι «ο Θεός της αγάπης», “ο ευτυχισμένος Θεός”, ο οποίος έφτιαξε τους ανθρώπους «κατά την εικόνα του».

2 Κορ. 11:26 Ερωτήσεις από Αναγνώστες Παρά τις πολλές δυσκολίες που πέρασε ο Παύλος, περιλαμβανομένων και των “κινδύνων από ληστές”, έζησε σύμφωνα με τα λόγια του​—ποτέ δεν έβαλε την προσωπική ασφάλεια πάνω από τις Γραφικές αρχές.

2 Κορ. 11:3 Η Μάχη για τη Διάνοιά Σας—Πώς να την Κερδίσετε Να γιατί ο Παύλος έδωσε την ακόλουθη προειδοποίηση: «Φοβάμαι μήπως με κάποιον τρόπο, όπως το φίδι παραπλάνησε την Εύα με την πανουργία του, οι διάνοιές σας διαφθαρούν φεύγοντας από την ειλικρίνεια και την αγνότητα που οφείλονται στον Χριστό».​

2 Κορ. 12:14 Να Βοηθάτε τα Παιδιά των “Ξένων Κατοίκων” Να θυμάστε ότι «δεν οφείλουν τα παιδιά να αποταμιεύουν για τους γονείς τους, αλλά οι γονείς για τα παιδιά τους».​

2 Κορ. 12:7 Συνεχίστε να Αγωνίζεστε για την Ευλογία του Ιεχωβά Όπως επισήμανε ο ίδιος, το άρθρο ανέφερε ότι για μερικούς η μάχη είναι «ένα αγκάθι στη σάρκα».

2 Κορ. 13:5 Αφήνετε Εσείς τον Μεγάλο Αγγειοπλάστη να σας Διαπλάθει; «Να δοκιμάζετε τον εαυτό σας σχετικά με το αν είστε στην πίστη· να αποδεικνύετε τι είστε», μας συμβουλεύει η Γραφή.

2 Κορ. 11:23-29 “Η Υπομονή ας Έχει το Έργο της Πλήρες” Εκείνος αντιμετώπιζε πολλά πράγματα «εξωτερικής φύσης» από μοχθηρούς διώκτες, και ένιωθε καθημερινά πίεση επειδή ανησυχούσε για τις εκκλησίες.

2 Κορ. 12:9, 10 Εκατό Χρόνια Υπό τη Διακυβέρνηση της Βασιλείας! Όταν συμμετέχουμε σε μια νέα μορφή έργου, ίσως σε κάποια στην οποία δεν νιώθουμε άνετα, οικοδομούμε εμπιστοσύνη και πίστη στον Ιεχωβά, κάτι που οδηγεί σε μεγαλύτερη πνευματικότητα.​

2 Κορ. 13:5 «Δώσε μας Περισσότερη Πίστη» Κάνουμε όλα όσα μπορούμε, αναζητώντας ίσως τρόπους για να διευρύνουμε τη συμμετοχή μας στο έργο;

2 Κορ. 11:2 «Πλησιάζει η Απελευθέρωσή Σας»! Βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τους καθαρούς, όμοιους με παρθένα χρισμένους του Θεού.

2 Κορ. 13:5 Πώς Εκπαιδεύουν οι Πρεσβύτεροι Άλλους για να Αποκτήσουν τα Προσόντα Κατόπιν, από καιρό σε καιρό, να κάθεστε μαζί του και να συζητάτε συγκεκριμένα εδάφια που θα τον βοηθήσουν να κάνει σκέψεις γύρω από την αφιέρωσή του στον Ιεχωβά.

2 Κορ. 11:2 Εσείς θα «Είστε σε Εγρήγορση»; Επιπλέον, υπό θεϊκή έμπνευση, τόσο ο απόστολος Παύλος όσο και ο απόστολος Ιωάννης παρομοίασαν τους χρισμένους ακολούθους του Χριστού με αγνές παρθένες.

2 Κορ. 13:5 Γιατί Πρέπει να Είμαστε Άγιοι Αυτό προϋποθέτει τακτική αυτοεξέταση, η οποία ίσως δείξει σε μερικούς ότι χρειάζεται να κάνουν σημαντικές αλλαγές για να είναι άγιοι.

2 Κορ. 13:5 «Ο Ιεχωβά Γνωρίζει Εκείνους που Ανήκουν σε Αυτόν» Η Γραφή μάς προτρέπει: «Να δοκιμάζετε τον εαυτό σας σχετικά με το αν είστε στην πίστη· να αποδεικνύετε τι είστε».

2 Κορ. 11:29 Βλέπετε τις Ανθρώπινες Αδυναμίες Όπως ο Ιεχωβά; Αναλογιζόμενος τη ζωή του και τις πολλές αντιξοότητες που πέρασε ως πιστός Χριστιανός, παραδέχτηκε: «Ποιος είναι αδύναμος, και εγώ δεν είμαι αδύναμος;»

2 Κορ. 12:7, 8 Πρέπει να Προσεύχεστε; Εξετάστε την περίπτωση του αποστόλου Παύλου, ο οποίος ικέτευσε τον Θεό τρεις φορές να απομακρύνει από αυτόν «ένα αγκάθι στη σάρκα».

2 Κορ. 13:5 Πώς να Διατηρούμε Θετική Άποψη Παρότρυνε την εκκλησία στην Κόρινθο: «Να δοκιμάζετε τον εαυτό σας σχετικά με το αν είστε στην πίστη».

2 Κορ. 11:14 Γιατί Αφήνει ο Θεός τους Ισχυρούς να Καταδυναστεύουν τους Αδύναμους; Επίσης, η Γραφή αποκαλύπτει ότι τέτοιες κακές πράξεις προωθούνται από έναν ισχυρό άρχοντα που θέλει να κρύψει την ταυτότητά του.

2 Κορ. 11:4 «Μην Κλονιστείτε Γρήγορα από τη Λογική Σας»! Μερικοί από αυτούς έλεγαν «διεστραμμένα πράγματα για να παρασύρουν τους μαθητές πίσω τους».

2 Κορ. 13:5 Να Παίρνετε Σοφές Προσωπικές Αποφάσεις Είναι καιρός να αντιλαμβανόμαστε όλο και πιο καθαρά ποιο είναι το θέλημα του Θεού για εμάς.

2 Κορ. 11:13-15 Να Σκέφτεστε Τι Είδους Άτομα Πρέπει να Είστε Δεν διστάζει να χρησιμοποιεί ψέματα και δόλια μέσα για να μας παρασύρει και να μας απομακρύνει από τον Θεό που λατρεύουμε.

2 Κορ. 13:11 Οι Σχέσεις με Άτομα Εκτός της Θετής σας Οικογένειας Όταν καταφέρετε «να σκέφτεστε το ίδιο» σχετικά με την κατάσταση, μπορείτε να συνεργαστείτε για να τη βελτιώσετε.​

2 Κορ. 13:5 Βοηθήστε τον Εαυτό σας και Άλλους με το Λόγο του Θεού Απεναντίας, χρειάζεται να “δοκιμάζουμε” τον εαυτό μας για να βεβαιωνόμαστε ότι περπατάμε όντως στην οδό της αλήθειας.

2 Κορ. 13:5, 6 Εφόσον «Γνωρίσατε τον Θεό», Τι Πρέπει να Κάνετε Τώρα; Αντίθετα, πρέπει όλοι να ανασκοπούμε τον πνευματικό μας κατάλογο από καιρό σε καιρό για να βεβαιωνόμαστε ότι συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε τη σχέση μας με τον στοργικό Πατέρα, Φίλο και Θεό μας​—τον Ιεχωβά.​

2 Κορ. 11:27, 28 Χριστιανοί Πρεσβύτεροι—“Συνεργάτες για τη Χαρά Μας” Μερικές φορές, οι πρεσβύτεροι περνούν νύχτες αγρύπνιας επειδή προσεύχονται γεμάτοι ανησυχία για το ποίμνιο του Θεού ή παρέχουν πνευματική υποστήριξη στους ομοπίστους τους.

2 Κορ. 13:5 Το Ναι το Οποίο Λέτε ας Σημαίνει Ναι Παραμένω υπάκουος στον Ιησού διατηρώντας στο επίκεντρο της ζωής μου το έργο κηρύγματος και μαθήτευσης;”​

2 Κορ. 13:11 Θεοκρατικές Σχολές—Απόδειξη της Αγάπης του Ιεχωβά Ο Ιεχωβά, «ο Θεός της αγάπης», παρέχει εκπαίδευση που προσδίδει νόημα στη ζωή μας, μας εξοπλίζει να υπερνικούμε τις δυσκολίες και μας βοηθάει να απολαμβάνουμε μεγάλη χαρά στη διακονία μας.

2 Κορ. 13:7 Να Φυλάγεστε από τις Παγίδες του Διαβόλου! Για παράδειγμα, η προετοιμασία σε συνδυασμό με την προσευχή μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά μας να αντιδρούν σωστά όταν οι συνομήλικοί τους τα πιέζουν να κάνουν κάτι εσφαλμένο.​

2 Κορ. 13:11 Ποιος Είναι Αυτός που Ακούει Προσευχή; Είναι «ο Θεός της αγάπης» και αποκαλείται “ο ευτυχισμένος Θεός”.

2 Κορ. 12:10 Αντανακλάτε Εσείς τη Δόξα του Ιεχωβά; Μπορεί βέβαια να είμαστε αδύναμοι, αλλά ο Θεός είναι σε θέση να μας ενισχύει ώστε να κάνουμε το σωστό σε οποιαδήποτε κατάσταση.​

2 Κορ. 11:14 Διατηρήστε την Καρδιά σας Πλήρη Απέναντι στον Ιεχωβά Συνεπώς, όλοι μας πρέπει να βεβαιωνόμαστε ότι δεν αφήνουμε τίποτα από τον κόσμο του Σατανά, όσο χρήσιμο ή απολαυστικό και αν φαίνεται, να μας εμποδίζει να φροντίζουμε ολόκαρδα τα συμφέροντα της Βασιλείας.​

2 Κορ. 11:23-29 Μάθετε την Εγρήγορση από τους Αποστόλους του Ιησού Υπέμεινε πάμπολλες κακουχίες, αλλά ποτέ δεν έχασε το ζήλο του ή το αίσθημα του επείγοντος.​

2 Κορ. 12:7, 9, 10 Μην Επιτρέπετε στην Αρρώστια να σας Στερεί τη Χαρά Σε κάποια περίπτωση, έγραψε για «ένα αγκάθι στη σάρκα» με το οποίο είχε να παλέψει. Ούτως ή άλλως, το πρόβλημα επέμενε, και ο Παύλος έπρεπε να ζει με το σωματικό ή τον ψυχικό πόνο που του προξενούσε.​

2 Κορ. 13:5α Γιατί Πρέπει να Καθοδηγούμαστε από το Πνεύμα του Θεού; Πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε κάποια πτυχή του καρπού του πνεύματος σε μεγαλύτερο βαθμό; Είναι σοφό να εξετάζουμε τον εαυτό μας για να βεβαιωνόμαστε ότι τα λόγια και οι πράξεις μας καταδεικνύουν πως κατευθυνόμαστε από το άγιο πνεύμα και παράγουμε τον καρπό του.

2 Κορ. 11:14 Θα Υπακούσετε στις Σαφείς Προειδοποιήσεις του Ιεχωβά; Ο Σατανάς, ο οποίος παριστάνει τον «άγγελο φωτός», χρησιμοποιεί επιτήδεια την ψεύτικη θρησκεία για να παροδηγεί τους ανθρώπους.

2 Κορ. 11:3 Ποιο Είναι το Σημαντικότερο Πρόσωπο στη Ζωή Σας; Εκεί ο στασιαστής άγγελος που αργότερα έγινε γνωστός ως Σατανάς ο Διάβολος δελέασε την πρώτη γυναίκα, την Εύα, ώστε να βάλει τις δικές της επιθυμίες πάνω από την εντολή του Ιεχωβά η οποία απαγόρευε τη βρώση του καρπού ενός συγκεκριμένου δέντρου.

2 Κορ. 13:10 Να Υπηρετείτε τον Ιεχωβά με Κάθε Σοβαρότητα Στην εκκλησία, όλοι μπορούν να μάθουν να γελούν και να απολαμβάνουν τη συναναστροφή ο ένας του άλλου, φροντίζοντας να είναι εποικοδομητικές και θετικές οι συζητήσεις και ο τρόπος διδασκαλίας μας.​

2 Κορ. 11:23-27 Αξιοποιήστε Πλήρως την Αγαμία Σας Ο απόστολος Παύλος ταξίδεψε χιλιάδες χιλιόμετρα και αντιμετώπισε φοβερές κακουχίες στη διακονία του.

2 Κορ. 12:1-4 Να Σκέφτεστε Όσα Έχει Κάνει ο Ιεχωβά για Εσάς Έχει δώσει τη δυνατότητα στους ειλικρινείς ανθρώπους να βγουν από τον πονηρό κόσμο, μεταφορικά μιλώντας, και να εισέλθουν στον πνευματικό παράδεισο που έχει δημιουργήσει ο ίδιος.

2 Κορ. 12:8-10 Λαβαίνουμε Δύναμη για να Καταπολεμούμε τον Πειρασμό και την Αποθάρρυνση Οποτεδήποτε λοιπόν νιώθουμε κουρασμένοι ή αποθαρρυμένοι, πρέπει να είμαστε πιο αποφασισμένοι από ποτέ να ικετεύουμε τον Ιεχωβά για την προστατευτική του βοήθεια και το άγιο πνεύμα του.​

2 Κορ. 11:14 Επικοινωνία με το Πνευματικό Βασίλειο «Ο ίδιος ο Σατανάς μετασχηματίζεται σε άγγελο φωτός».​

2 Κορ. 11:14, 15 Επηρεάζουν τα Άστρα τη Ζωή Σας; Στην πραγματικότητα, είναι απατεώνες που επιδιώκουν να παγιδέψουν τους ανθρώπους σε ιστό απάτης.

2 Κορ. 11:23-29 Ακολουθείτε Εσείς Πλήρως τον Χριστό; Και παρότι χρειάστηκε να υπομείνει πολλές κακουχίες και διωγμό, ο Παύλος δεν έχασε ποτέ το ζήλο του.​

2 Κορ. 11:3 Να Απομακρύνετε τα Μάτια σας από Ό,τι Δεν Έχει Αξία! Να θυμάστε ότι ο Σατανάς έχει βάλει στόχο του τις σκέψεις μας.

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: