ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ 2 ΣΑΜΟΥΗΛ 1-3

ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ 2 ΣΑΜΟΥΗΛ 1-3

«Τι Μαθαίνουμε από “Το Τόξο”;»

Να δείχνετε σεβασμό σε όσους έχουν εξουσία (2Σα 1:17, 18, 23, 24· w00 15/6 σ. 13 ¶9)

Θλιβόταν άραγε ο Δαβίδ ενόσω υφίστατο κακομεταχείριση; «Τύραννοι ζητούν την ψυχή μου», κραύγασε ο Δαβίδ στον Ιεχωβά. (Ψαλμός 54:3) Άνοιξε την καρδιά του στον Ιεχωβά: «Ελευθέρωσέ με από τους εχθρούς μου, Θεέ μου . . . Μου επιτίθενται δυνατοί, όχι για κάποια ανταρσία μου ούτε για κάποια αμαρτία μου, Ιεχωβά. Χωρίς να υπάρχει σφάλμα, τρέχουν και ετοιμάζονται. Σήκω στο κάλεσμά μου και δες». (Ψαλμός 59:1-4) Έχετε αισθανθεί ποτέ το ίδιο​—ότι δεν σφάλατε εναντίον κάποιου που είχε εξουσία, αλλά εκείνος σας δημιουργούσε συνεχώς δυσκολίες; Ο Δαβίδ δεν έδειξε έλλειψη σεβασμού για τον Σαούλ. Όταν πέθανε ο Σαούλ, αντί να πλημμυρίζει από χαρά, ο Δαβίδ συνέθεσε ένα θρήνο: «Σαούλ και Ιωνάθαν, αξιαγάπητοι και ευάρεστοι στη ζωή . . . Ταχύτεροι ήταν από τους αετούς, κραταιότεροι από τα λιοντάρια. Κόρες του Ισραήλ, κλάψτε για τον Σαούλ». (2 Σαμουήλ 1:23, 24) Τι θαυμάσιο παράδειγμα γνήσιου σεβασμού για τον χρισμένο του Ιεχωβά, μολονότι ο Δαβίδ είχε αδικηθεί από τον Σαούλ!

Να δείχνετε οσιότητα στους αδελφούς (2Σα 1:25, 26· w12 15/4 σ. 10 ¶8)

Από την άλλη μεριά, η Γραφή μνημονεύει και πολλά όσια άτομα. Ας αναφερθούμε σε δύο από αυτά και ας δούμε τι μπορούμε να μάθουμε, αρχίζοντας με το παράδειγμα κάποιου που αποδείχτηκε όσιος στον Δαβίδ. Ο Ιωνάθαν, ο μεγαλύτερος γιος του Βασιλιά Σαούλ, θα ήταν πιθανότατα ο διάδοχος του θρόνου του Ισραήλ. Εντούτοις, ο Ιεχωβά επέλεξε τον Δαβίδ ως τον επόμενο βασιλιά του Ισραήλ. Ο Ιωνάθαν σεβάστηκε την απόφαση του Θεού. Δεν θεώρησε τον Δαβίδ αντίζηλό του. Αντίθετα, «η ψυχή του . . . συνδέθηκε με την ψυχή του Δαβίδ» και ορκίστηκε οσιότητα σε αυτόν. Του έδωσε μάλιστα τα ενδύματα, το σπαθί, το τόξο και τη ζώνη του, αποδίδοντάς του έτσι βασιλικές τιμές. (1 Σαμ. 18:1-4) Έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε για να “ενισχύσει το χέρι του Δαβίδ”, διακινδυνεύοντας ακόμη και την ίδια του τη ζωή για να τον υπερασπίσει ενώπιον του Σαούλ. Δείχνοντας οσιότητα, είπε στον Δαβίδ: «Εσύ θα γίνεις βασιλιάς του Ισραήλ, και εγώ θα είμαι δεύτερος μετά από εσένα». (1 Σαμ. 20:30-34· 23:16, 17) Καταλαβαίνουμε γιατί, μετά το θάνατο του Ιωνάθαν, ο Δαβίδ εξέφρασε τη λύπη του και την αγάπη του για εκείνον με μια θρηνωδία.​—2 Σαμ. 1:17, 26.

ΑΝΑΡΩΤΗΘΕΙΤΕ: “Πώς μπορώ να δείχνω σεβασμό στους πρεσβυτέρους; Πώς μπορώ να δείχνω οσιότητα στους συγχριστιανούς μου;”

Ο Δαβίδ κλαίει και ψάλλει έναν θρήνο. Φοράει ένα σκισμένο ρούχο.

Πνευματικά Πετράδια

2 Σαμ. 1:26​—Γιατί αποκαλούσε ο Δαβίδ τον Ιωνάθαν «αδελφέ μου»; (it-1 σ. 93 ¶4)

Ο όρος «αδελφός» εφαρμόζεται επίσης σε εκείνους οι οποίοι είναι ενωμένοι σε μια κοινή προσπάθεια και έχουν παρόμοιους στόχους και σκοπούς. Παραδείγματος χάρη, ο Βασιλιάς Χιράμ της Τύρου αποκάλεσε τον Βασιλιά Σολομώντα αδελφό του, όχι μόνο επειδή ήταν ίσοι από πλευράς αξιώματος και θέσης, αλλά και, ενδεχομένως, επειδή είχαν κοινά συμφέροντα όσον αφορά την προμήθεια ξυλείας και άλλων υλικών για το ναό. (1Βα 9:13· 5:1-12) «Δείτε! Τι καλό και τι ευχάριστο που είναι να κατοικούν μαζί οι αδελφοί με ενότητα!» έγραψε ο Δαβίδ, υπονοώντας ότι στην ειρήνη και στην ενότητα μεταξύ σαρκικών αδελφών δεν συμβάλλουν μόνο οι σχέσεις αίματος. (Ψλ 133:1) Στην πραγματικότητα, η αμοιβαία στοργή και το ενδιαφέρον, και όχι η κοινή οικογενειακή καταγωγή, υποκίνησαν τον Δαβίδ να αποκαλέσει τον Ιωνάθαν αδελφό του. (2Σα 1:26) Οι σύντροφοι που έχουν παρόμοιες ιδιοσυγκρασίες και διαθέσεις, ακόμη και όταν αυτές είναι κακές, χαρακτηρίζονται εύστοχα αδελφοί.—Παρ 18:9.

2 Σαμ. 2:18—Γιατί ήταν γνωστοί ο Ιωάβ και οι δύο αδελφοί του ως οι τρεις γιοι της Σερουίας, της μητέρας τους; Στις Εβραϊκές Γραφές, οι γενεαλογίες προσδιορίζονταν συνήθως μέσω του πατέρα. Ο σύζυγος της Σερουίας ίσως είχε πεθάνει πρόωρα ή μπορεί να θεωρήθηκε ακατάλληλος να περιληφθεί στο Ιερό Υπόμνημα. Είναι πιθανό να συμπεριλήφθηκε η Σερουία επειδή ήταν αδελφή ή ετεροθαλής αδελφή του Δαβίδ. (1 Χρονικών 2:15, 16) Η μόνη αναφορά στον πατέρα των τριών αδελφών έχει να κάνει με τον τάφο του στη Βηθλεέμ.—2 Σαμουήλ 2:32.

2 Σαμ. 3:29—Τι σημαίνει η φράση «άνθρωπος που να κρατάει το περιστρεφόμενο αδράχτι»; Ως επί το πλείστον, οι γυναίκες ασχολούνταν με την ύφανση. Επομένως, αυτή η έκφραση ίσως αναφέρεται σε άντρες οι οποίοι ήταν ανίκανοι για δραστηριότητες όπως ο πόλεμος και έτσι υποχρεώνονταν να κάνουν δουλειές που γίνονταν συνήθως από γυναίκες.

2 Σαμ. 2:1 Ο Δαβίδ ρώτησε τον Ιεχωβά προτού κατοικήσει στη Χεβρών και ανεβεί εναντίον των εχθρών του. Και εμείς επίσης πρέπει να επιζητούμε την καθοδηγία του Ιεχωβά προτού πάρουμε αποφάσεις που επηρεάζουν την πνευματικότητά μας.

2 Σαμ. 3:26-30. Η εκδίκηση επιφέρει θλιβερές συνέπειες.—Ρωμαίους 12:17-19.

2 Σαμ. 3:31-34 Η έλλειψη εκδικητικότητας και εχθρότητας από μέρους του Δαβίδ είναι υποδειγματική.

2 Σαμ. 2:6 Ας σας Υποκινεί «ο Νόμος της Καλοσύνης» Ίσως φαίνεται φυσικό να δείχνουμε καλοσύνη σε όσους έχουν δείξει καλοσύνη προς εμάς ή σε όσους γνωρίζουμε.

2 Σαμ. 2:3, 4 Νεαροί Άντρες—Πώς θα Κερδίσετε την Εμπιστοσύνη των Άλλων; Αφού χρίστηκε βασιλιάς, χρειάστηκε να περιμένει πολλά χρόνια προτού ενθρονιστεί επισήμως ως βασιλιάς του Ιούδα.

2 Σαμ. 1:22, 23 Να Καλλιεργείτε Τρυφερή Στοργή Εκείνος και ο πατέρας του, ο Σαούλ, φημίζονταν για το ότι ήταν “ταχύτεροι από τους αετούς” και «κραταιότεροι από τα λιοντάρια».

2 Σαμ. 2:3, 4 Είστε Πρόθυμοι να Περιμένετε Υπομονετικά; Μολονότι χρίστηκε από τον Ιεχωβά σε νεαρή ηλικία ως μελλοντικός βασιλιάς του Ισραήλ, ο Δαβίδ χρειάστηκε να περιμένει περίπου 15 χρόνια μέχρι να γίνει βασιλιάς της φυλής του.

2 Σαμ. 3:31 Βρείτε Βοήθεια για την Κατανόηση της Αγίας Γραφής Εκεί συναντάτε κάποιον λαό που αποκαλούνταν Φιλισταίοι, βλέπετε παράξενες συνήθειες όπως το “σκίσιμο των ενδυμάτων” ή μαθαίνετε για ένα είδος τροφής που λεγόταν μάννα και κάποιο νόμισμα γνωστό ως μνα.

2 Σαμ. 3:3 Να Υπηρετείτε τον Θεό της Ελευθερίας Επομένως, πρέπει να γνώριζε ότι ο Ιεχωβά δεν τον είχε επιλέξει ως διάδοχο του Δαβίδ.​

2 Σαμ. 1:17, 26 Προδοσία—Δυσοίωνο Σημείο των Καιρών! Καταλαβαίνουμε γιατί, μετά το θάνατο του Ιωνάθαν, ο Δαβίδ εξέφρασε τη λύπη του και την αγάπη του για εκείνον με μια θρηνωδία.​

2 Σαμ. 1:11, 12 Είναι Φυσιολογικό να Νιώθω Τέτοια Θλίψη; Ακόμα και δυνατοί άντρες όπως ο Αβραάμ, ο Ιωσήφ και ο Δαβίδ έκλαψαν όταν ένιωσαν θλίψη.

2 Σαμ. 1:11, 12 Θάνατος Μερικές φορές η θλίψη που ένιωσαν κάποιοι υπηρέτες του Θεού εξαιτίας του θανάτου ήταν έντονη.​

2 Σαμ. 1:26 Να Αγαπάτε Εκείνους που Αγαπάει ο Θεός Αυτό στάθηκε η αρχή μιας αδιάρρηκτης φιλίας η οποία, παρά την υπολογίσιμη διαφορά ηλικίας, διήρκεσε μέχρι το θάνατο του Ιωνάθαν στο πεδίο της μάχης

2 Σαμ. 1:26 Να Περπατάτε στις Οδούς του Ιεχωβά Η αγάπη σου για εμένα ήταν πιο υπέροχη από την αγάπη των γυναικών».

2 Σαμ. 1:26 Μπορείτε να Πλατυνθείτε σε Αγάπη; Και οι δύο αυτές φιλίες αποτελούσαν πηγή ευχαρίστησης και πνευματικής υποστήριξης για όσους περιλαμβάνονταν.

2 Σαμ. 1:17-27 Ελέγχουν οι Περιστάσεις σας τη Ζωή Σας; Όπως και ο Ιωσήφ, ο Δαβίδ δεν επέτρεψε στη μνησικακία να τον καταφάει.

2 Σαμ. 2:1 Εσείς Ρωτάτε «Πού Είναι ο Ιεχωβά»; Επανειλημμένα, στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Δαβίδ ρωτούσε τον Ιεχωβά όταν χρειαζόταν να πάρει αποφάσεις.

2 Σαμ. 2:6 Ωφελούμαστε από τη Στοργική Καλοσύνη του Ιεχωβά Ο Ιακώβ, η Ναομί, ο Δαβίδ και άλλοι υπηρέτες του Θεού μίλησαν επίσης για αυτή την ιδιότητα του Ιεχωβά.

2 Σαμ. 3:8 Να Δείχνετε Στοργική Καλοσύνη σε Όσους Έχουν Ανάγκη Στην Αγία Γραφή, οι εκφράσεις στοργικής καλοσύνης μεταξύ ανθρώπων μπορεί να βασίζονται σε ήδη υπάρχουσες σχέσεις.

2 Σαμ. 1:17-27 Πρέπει να Τιμάμε τους Νεκρούς; Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα ήταν εσφαλμένο να υπενθυμίσουμε τις καλές ιδιότητες του εκλιπόντος στην ομιλία κηδείας.

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: