ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ 2 ΣΑΜΟΥΗΛ 22

ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ 2 ΣΑΜΟΥΗΛ 22

«Να Στηρίζεστε στον Ιεχωβά για Βοήθεια»

Ο Ιεχωβά ακούει τις κραυγές μας για βοήθεια (2Σα 22:7)

Ο Ιεχωβά είναι ισχυρότερος από κάθε εχθρό (2Σα 22:14-18· cl σ. 19 ¶11)

Άλλο είναι να διαβάζουμε ότι ο Θεός είναι «σθεναρός σε δύναμη» και άλλο να διαβάζουμε για το πώς απελευθέρωσε τον Ισραήλ μέσα από την Ερυθρά Θάλασσα και κατόπιν συντήρησε το έθνος στην έρημο επί 40 χρόνια. (Ησαΐας 40:26) Μπορείτε να οραματιστείτε τα ορμητικά νερά να χωρίζονται στα δύο. Μπορείτε να δείτε το έθνος—ίσως 3.000.000 άτομα συνολικά—να περπατούν πάνω στο στεγνό πυθμένα της θάλασσας, καθώς τα πηγμένα νερά ορθώνονται σαν τεράστιοι τοίχοι δεξιά και αριστερά. (Έξοδος 14:21· 15:8) Μπορείτε να δείτε αποδείξεις της προστατευτικής φροντίδας του Θεού στην έρημο. Νερό βγήκε από το βράχο. Τροφή που έμοιαζε με λευκούς σπόρους εμφανίστηκε πάνω στο έδαφος. (Έξοδος 16:31· Αριθμοί 20:11) Ο Ιεχωβά εδώ αποκαλύπτει όχι μόνο ότι έχει δύναμη αλλά και ότι τη χρησιμοποιεί για χάρη του λαού του. Δεν μας καθησυχάζει το να γνωρίζουμε πως οι προσευχές μας φτάνουν σε κάποιον ισχυρό Θεό ο οποίος «είναι για εμάς καταφύγιο και ισχύς, βοήθεια που είναι εύκολο να βρεθεί σε καιρούς στενοχώριας»;—Ψαλμός 46:1.

Ο Ιεχωβά ενεργεί με οσιότητα προς όφελός μας (2Σα 22:26· w10 1/6 σ. 26 ¶4-6)

Ας εξετάσουμε πιο προσεκτικά τα λόγια του Δαβίδ. Ο όρος του εβραϊκού κειμένου που μεταφράζεται “ενεργώ με οσιότητα” μπορεί να αποδοθεί επίσης “ενεργώ με στοργική καλοσύνη”. Η αληθινή οσιότητα έχει τις ρίζες της στην αγάπη. Ο Ιεχωβά προσκολλάται με αγάπη σε όσους είναι όσιοι σε αυτόν.*

Σημειώστε, επίσης, ότι η οσιότητα δεν είναι απλώς συναίσθημα. Είναι ενεργητική ιδιότητα, όχι παθητική. Ο Ιεχωβά ενεργεί με οσιότητα, όπως έμαθε ο Δαβίδ από πρώτο χέρι. Στις πιο ζοφερές περιόδους της ζωής του Δαβίδ, ο Ιεχωβά ενήργησε για λογαριασμό του, προστατεύοντας και καθοδηγώντας όσια τον πιστό βασιλιά. Με ευγνωμοσύνη, ο Δαβίδ απέδωσε στον Ιεχωβά την απελευθέρωσή του «από την παλάμη όλων των εχθρών του».​—2 Σαμουήλ 22:1.

Τι σημαίνουν τα λόγια του Δαβίδ για εμάς; Ο Ιεχωβά δεν αμφιταλαντεύεται ούτε αλλάζει. (Ιακώβου 1:17) Παραμένει συνεπής στους κανόνες του και είναι πάντα πιστός στις υποσχέσεις του. Σε άλλον ψαλμό του, ο Δαβίδ έγραψε: «Ο Ιεχωβά . . . δεν θα εγκαταλείψει τους οσίους του».​—Ψαλμός 37:28.

Ο Ιεχωβά έχει την ικανότητα να απομακρύνει τις δοκιμασίες μας. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, μας βοηθάει να τις αντιμετωπίζουμε μέσω του αγίου του πνεύματος, του Λόγου του και της Χριστιανικής μας αδελφότητας. (Ψλ 55:22) Με ποιους τρόπους μπορούμε να λάβουμε τη βοήθεια του Θεού;

Κολάζ: Νεαρή αδελφή κάθεται στο πάτωμα σκυφτή ενώ η μητέρα της τής φωνάζει και σκίζει τα έντυπά της. 2. Η ίδια αδελφή διαβάζει τη Γραφή της. 3. Συζητάει με αδελφούς και αδελφές στην Αίθουσα Βασιλείας.

Πνευματικά Πετράδια

2 Σαμ. 22:36​—Πώς εξύψωνε τον Δαβίδ η ταπεινοφροσύνη του Ιεχωβά; (w12 15/11 σ. 17 ¶7)

Το παράδειγμα ταπεινοφροσύνης του Θεού άσκησε τεράστια επίδραση στον ψαλμωδό Δαβίδ, ο οποίος έψαλε στον Ιεχωβά: «Θα μου δώσεις την ασπίδα της σωτηρίας σου, και η ταπεινοφροσύνη σου είναι αυτή που με μεγαλύνει». (2 Σαμ. 22:36) Οποιαδήποτε μεγαλοσύνη απολάμβανε ο Δαβίδ στον Ισραήλ, την απέδιδε στην ταπεινοφροσύνη του Ιεχωβά​—στο γεγονός ότι ο Θεός καταδεχόταν να του δίνει προσοχή, ταπεινώνοντας τον εαυτό του. (Ψαλμ. 113:5-7) Δεν συμβαίνει το ίδιο και με οποιονδήποτε από εμάς; Ποιες ιδιότητες, ικανότητες και προνόμια έχουμε που “δεν λάβαμε” από τον Ιεχωβά; (1 Κορ. 4:7) Αυτός που συμπεριφέρεται ως μικρότερος είναι «μεγάλος» από την άποψη ότι γίνεται πιο πολύτιμος ως υπηρέτης του Ιεχωβά. (Λουκ. 9:48, υποσ. στη ΜΝΚ) Ας δούμε πώς συμβαίνει αυτό.

2 Σαμ. 22:2-51. Πόσο ωραία περιγράφει ο ύμνος του Δαβίδ τον Ιεχωβά ως τον αληθινό Θεό, άξιο της απόλυτης εμπιστοσύνης μας!

2 Σαμ. 22:36 «Η Κεφαλή του Κάθε Άντρα Είναι ο Χριστός» Ο βασιλιάς Δαβίδ αναγνώρισε ότι μόνο χάρη στην ταπεινοφροσύνη του Ιεχωβά μπορούσε να επιτελέσει το μεγάλο έργο που του είχε ανατεθεί.​

2 Σαμ. 22:28 Θα Εξακολουθήσετε να Διορθώνεστε; Ο Δαβίδ γνώριζε ότι ο Ιεχωβά σώζει τους ταπεινούς αλλά εναντιώνεται στους υπερόπτες.

2 Σαμ. 22:36 Να Περπατάτε με τον Θεό σας με Ταπεινοφροσύνη και Μετριοφροσύνη Ο Δαβίδ κάποτε είπε: «Μου δίνεις την ασπίδα της σωτηρίας σου, και η ταπεινοφροσύνη σου με εξυψώνει».

2 Σαμ. 22:28 «Προσέξτε να Μη σας Αιχμαλωτίσει Κανείς»! Αυτές οι ιδιότητες είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με το πράο, ταπεινό πνεύμα που προτρέπονται να έχουν οι υπηρέτες του Θεού.

2 Σαμ. 22:21-23 Αγάπη και Δικαιοσύνη στον Αρχαίο Ισραήλ Ανταμείβει εκείνους που τηρούν όσια τους κανόνες του, αλλά τιμωρεί εκείνους που καταχρώνται την εξουσία τους.

2 Σαμ. 22:21 Γιατί Πρέπει να Εκφράζουμε Εκτίμηση; Ένας τρόπος με τον οποίο το κάνει αυτό είναι ανταμείβοντας όσους τον ευαρεστούν.

2 Σαμ. 22:28 Τι Φανερώνει για Εμάς η Παρουσία μας στις Συναθροίσεις Ο Ιεχωβά αναμφίβολα τον έλκυσε στη λατρεία του, και τώρα αυτός είναι βαφτισμένος αδελφός.​

2 Σαμ. 22:26 Επιλέξτε για Φίλους Άτομα που Αγαπούν τον Θεό Οι φίλοι του θέλουν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο να είναι όσιοι σε εκείνον.

2 Σαμ. 22:26 «Δες τα Φρικτά, Απεχθή Πράγματα που Κάνουν» Ο Ιεχωβά είναι όσιος στις διαθήκες του, και ανέμενε παρόμοια οσιότητα από τον λαό με τον οποίο είχε συνάψει διαθήκη.​

2 Σαμ. 22:26 «Εσύ Είσαι ο Μόνος Όσιος» «Με τον όσιο, θα ενεργείς με οσιότητα», είπε ο Δαβίδ αναφερόμενος στον Ιεχωβά. (2 Σαμουήλ 22:26) … Είναι ενδιαφέρον ότι η λέξη που αποδίδεται «οσιότητα» στο εδάφιο 2 Σαμουήλ 22:26 αλλού μεταφράζεται «στοργική καλοσύνη» ή «όσια αγάπη».

2 Σαμ. 22:1 Να Εκτιμάτε την Οσιότητα και τη Συγχωρητικότητα του Ιεχωβά Ένας τέτοιος λάτρης, ο Βασιλιάς Δαβίδ, επιβεβαίωσε την οσιότητα του Ιεχωβά. (Διαβάστε 2 Σαμουήλ 22:26) … Δείχνοντας οσιότητα, ο Ιεχωβά τον καθοδηγούσε, τον προστάτευε και τον απελευθέρωνε στις δοκιμασίες του.

2 Σαμ. 22:36 Να Καλλιεργείτε το Πνεύμα του “Μικρότερου” Το παράδειγμα ταπεινοφροσύνης του Θεού άσκησε τεράστια επίδραση στον ψαλμωδό Δαβίδ, ο οποίος έψαλε στον Ιεχωβά: «Θα μου δώσεις την ασπίδα της σωτηρίας σου, και η ταπεινοφροσύνη σου είναι αυτή που με μεγαλύνει».

2 Σαμ. 22:28 “Ο Γιος Θέλει να Αποκαλύψει τον Πατέρα” Από τη μακραίωνη συνεργασία του με τον Πατέρα, ο Ιησούς γνώριζε πώς νιώθει ο Ιεχωβά για τέτοιες τάσεις υπερηφάνειας.

2 Σαμ. 22:26 Οι Προσαρμογές που Κάναμε μας Έχουν Φέρει Ευλογίες Πόσο αληθινά είναι τα λόγια του Δαβίδ: “Με τον όσιο, [ο Ιεχωβά] θα ενεργεί με οσιότητα”!​

2 Σαμ. 22:21, 22 Η Πλήρης Εμπιστοσύνη στον Ιεχωβά μάς Γεμίζει Πεποίθηση Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και εμείς αν προσκολλούμαστε στις «οδούς του Ιεχωβά» και δεν φεύγουμε ποτέ από κοντά του.​

2 Σαμ. 22:28 Τι θα Αποκαλύψει η Ημέρα του Ιεχωβά Πόσο σημαντικό είναι, λοιπόν, να απορρίπτουμε οποιαδήποτε πράγματα​—ταινίες, βιβλία, βιντεοπαιχνίδια, και τα λοιπά—​τα οποία θα μπορούσαν να εμφυτεύσουν μέσα μας χαρακτηριστικά που είναι απεχθή στον Θεό, όπως η υπερηφάνεια και η αγάπη για τη βία!

2 Σαμ. 22:26 Να Αγαπάτε Εκείνους που Αγαπάει ο Θεός Αγαπάει εκείνους που είναι πρόθυμοι να θέτουν την οσιότητα σε αυτόν πάνω από καθετί άλλο.

2 Σαμ. 22:26 Να Διατηρείτε Οσιότητα με Ενοποιημένη Καρδιά Ας παραμένουμε πάντοτε όσιοι στον Ιεχωβά καθώς ενοποιούμε την καρδιά μας, πλήρως πεπεισμένοι ότι εκείνος θα συνεχίσει να ευλογεί τους οσίους του.​

2 Σαμ. 22:26 Η Ικανοποίηση που Προσφέρει ο Ρόλος της Μητέρας Αγαπάει αυτές τις γυναίκες για την αφοσίωσή τους και για τις προσπάθειες που καταβάλλουν προκειμένου να δημιουργήσουν πνευματικό περιβάλλον στο σπίτι τους.

2 Σαμ. 22:36 Ωστόσο, σύμφωνα με το εδάφιο 2 Σαμουήλ 22:36, ο Θεός είναι ταπεινός με την έννοια ότι δείχνει ενδιαφέρον για τους ασήμαντους ανθρώπους οι οποίοι προσπαθούν να τον ευαρεστούν, εκδηλώνοντας έλεος σε αυτούς.

2 Σαμ. 22:31 Κινηθείτε προς το Φως Ο Ιεχωβά συνεχίζει να αποτελεί καταφύγιο για όσους προσέχουν τις συμβουλές του.

2 Σαμ. 22:28 Είναι η Ταπεινοφροσύνη Αδυναμία ή Δύναμη; Αυτή, όχι μόνο είναι δυνατή και ελκυστική ιδιότητα, αλλά και μας βοηθάει να αποκτήσουμε την εύνοια του Θεού και την ανταμοιβή της αιώνιας ζωής.​

2 Σαμ. 22:31, 32 Δεν πρέπει ποτέ να φοβόμαστε να δώσουμε μαρτυρία για το ότι αυτός είναι ο πραγματικός Θεός!

2 Σαμ. 22:26 Η Ημέρα του Ιεχωβά—Θέμα Ζωτικής Σημασίας Ο Ιεχωβά θα αποδειχτεί όσιος σε τέτοια άτομα όταν αφανίσει τους εχθρούς του.

2 Σαμ. 22:14 Η Μεγαλοπρέπεια του Ουράνιου Θρόνου του Ιεχωβά Όταν ο Ιεχωβά πολέμησε υπέρ του Δαβίδ εναντίον των εχθρών του, λέχθηκε ότι Εκείνος βρόντησε.

2 Σαμ. 22:31 Γιατί μόνο ο Ιεχωβά μπορεί να αποκληθεί τέλειος με την απόλυτη έννοια.

2 Σαμ. 22:1, 2, 36 Η Μεγαλοσύνη του Ιεχωβά Είναι Ανεξερεύνητη Αντί να θεωρεί τον εαυτό του μεγάλο, ο Δαβίδ απέδωσε στον Ιεχωβά την απελευθέρωση από όλους τους εχθρούς του και είπε για τον Θεό: «Θα μου δώσεις την ασπίδα της σωτηρίας σου, και η ταπεινοφροσύνη σου είναι αυτή που με μεγαλύνει».

2 Σαμ. 22:26 Ο Ιεχωβά Είναι Μεγάλος σε Όσια Αγάπη Είναι πορεία σοφίας να θυμόμαστε ότι ο Ιεχωβά θα εξακολουθήσει να δείχνει στοργική καλοσύνη, ή αλλιώς όσια αγάπη, προς εμάς μόνο αν εμείς παραμένουμε πιστοί σε αυτόν.

2 Σαμ. 22:26 Πιστές Χριστιανές Γυναίκες—Πολύτιμες ως Άτομα που Λατρεύουν τον Θεό Ο Λόγος του Θεού τις διαβεβαιώνει: “Με τον όσιο, [ο Ιεχωβά] θα ενεργεί με οσιότητα”.

2 Σαμ 22:26 Σε Ποιον Πρέπει να Δείχνετε Οσιότητα; Ο Βασιλιάς Δαβίδ είπε στον Ιεχωβά Θεό: «Με τον όσιο, θα ενεργείς με οσιότητα».

2 Σαμ. 22:31 Να Καθοδηγείτε τα Βήματά σας Βάσει Θεϊκών Αρχών Εκείνος μας καθοδηγεί στοργικά με τους τέλειους νόμους και τις εξυψωμένες αρχές του, σε συνδυασμό με την καλά εκπαιδευμένη συνείδησή μας.​

2 Σαμ. 22:31, 32 Ο Αληθινός Θεός Προλέγει Απελευθέρωση Ο λαός του δεν πρέπει να φοβάται να δίνει μαρτυρία για αυτή την αλήθεια, εφόσον έχει την υποστήριξη του Ιεχωβά, ο οποίος είναι σταθερός και αμετακίνητος σαν τεράστιος βράχος!

2 Σαμ. 22:2 Να Εμπιστεύεστε στον Ιεχωβά για Καθοδήγηση και Προστασία Αυτό ακριβώς έκανε ο Βασιλιάς Δαβίδ, ο οποίος αναγνώρισε: «Ο Ιεχωβά είναι ο απόκρημνος βράχος μου και το οχυρό μου, αυτός που μου προμηθεύει διαφυγή».

2 Σαμ. 22:26 Το Πρώτιστο Μέλημά Μου—Να Παραμείνω Όσιος Ωστόσο, αυτό που συνεχίζει να μου δίνει τη μεγαλύτερη χαρά είναι ότι έχω παραμείνει όσιος στον Ιεχωβά, έναν Θεό που ενεργεί με οσιότητα.​


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: