ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ 2 ΣΑΜΟΥΗΛ 4-6

ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ 2 ΣΑΜΟΥΗΛ 4-6

«Να Διατηρείτε Υγιή Φόβο Μήπως Δυσαρεστήσετε τον Ιεχωβά»

Οι καλές προθέσεις δεν αναιρούν τις απαιτήσεις του Θεού (2Σα 6:3-5· w05 15/5 σ. 17 ¶7)

2 Σαμ. 6:1-7. Παρότι ο Δαβίδ ήταν καλοπροαίρετος, η απόπειρά του να μεταφέρει την Κιβωτό με άμαξα αποτελούσε παραβίαση της προσταγής του Θεού και κατέληξε σε αποτυχία. (Έξοδος 25:13, 14· Αριθμοί 4:15, 19· 7:7-9) Το γεγονός ότι ο Ουζά έπιασε την Κιβωτό δείχνει επίσης ότι οι καλές προθέσεις δεν αναιρούν τις απαιτήσεις του Θεού.

Ο Ουζά παραβίασε τον Νόμο του Θεού (2Σα 6:6· w05 1/2 σ. 27 ¶20)

Μην ξεχνάτε πως ο Ουζά όφειλε να γνωρίζει ότι δεν έπρεπε να κάνει κάτι τέτοιο. Η Κιβωτός συνδεόταν με την παρουσία του Ιεχωβά. Ο Νόμος όριζε ότι δεν έπρεπε να την αγγίζουν μη εξουσιοδοτημένα άτομα και προειδοποιούσε ξεκάθαρα ότι οι παραβάτες θα τιμωρούνταν με θάνατο. (Αριθμοί 4:18-20· 7:89) Συνεπώς, η μεταφορά εκείνου του ιερού κιβωτίου ήταν μια εργασία την οποία δεν έπρεπε να παίρνουν στα ελαφρά. Ο Ουζά προφανώς ήταν Λευίτης (αν και δεν ήταν ιερέας), οπότε όφειλε να είναι εξοικειωμένος με το Νόμο. Εξάλλου, χρόνια νωρίτερα η Κιβωτός είχε μεταφερθεί στο σπίτι του πατέρα του για φύλαξη. (1 Σαμουήλ 6:20–7:1) Είχε μείνει εκεί επί 70 περίπου χρόνια, μέχρι που ο Δαβίδ αποφάσισε να τη μεταφέρει. Άρα λοιπόν, ο Ουζά από την παιδική του ηλικία πιθανότατα γνώριζε τους νόμους που αφορούσαν την Κιβωτό.

Ο Ιεχωβά τιμώρησε τον Ουζά για την ανευλαβή του πράξη (2Σα 6:7· w05 1/2 σ. 27 ¶21)

Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, ο Ιεχωβά μπορεί να διαβάζει καρδιές. Εφόσον ο Λόγος του αποκαλεί την ενέργεια του Ουζά «ανευλαβή πράξη», ο Ιεχωβά ίσως διέκρινε κάποιο ιδιοτελές κίνητρο που δεν αποκαλύπτεται ξεκάθαρα στην αφήγηση. Μήπως ο Ουζά ήταν αυθάδης και έτεινε να υπερβαίνει τα κατάλληλα όρια; (Παροιμίες 11:2) Μήπως το γεγονός ότι οδηγούσε δημόσια την Κιβωτό την οποία η οικογένειά του είχε φυλάξει κατ’ ιδίαν τον έκανε να φουσκώνει από έπαρση; (Παροιμίες 8:13) Ήταν άραγε ο Ουζά τόσο άπιστος ώστε να νομίζει πως το χέρι του Ιεχωβά είχε σμικρυνθεί και δεν μπορούσε να συγκρατήσει το ιερό κιβώτιο που συμβόλιζε την παρουσία Του; Ό,τι και αν συνέβη, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πως ο Ιεχωβά έκανε το σωστό. Πιθανότατα διέκρινε στην καρδιά του Ουζά κάτι που Τον υποκίνησε να αποδώσει γρήγορα κρίση.—Παροιμίες 21:2.

ΑΝΑΡΩΤΗΘΕΙΤΕ: “Πώς μπορώ να δείχνω στην προσωπική μου ζωή ότι φοβάμαι μήπως δυσαρεστήσω τον Ιεχωβά;”​—Παρ 3:7

Ο Ουζά απλώνει το χέρι του για να σταθεροποιήσει την κιβωτό της διαθήκης.

Πνευματικά Πετράδια

2 Σαμ. 6:8, 9​—Τι μαθαίνουμε από το πώς αντέδρασε ο Δαβίδ στην οργή του Ιεχωβά; (w96 1/4 σ. 29 ¶1)

Ο Δαβίδ ως βασιλιάς έφερε κάποια ευθύνη για αυτό. Η αντίδρασή του δείχνει ότι ακόμη και εκείνοι που έχουν καλή σχέση με τον Ιεχωβά μπορεί μερικές φορές να αντιδρούν με άσχημο τρόπο σε δύσκολες καταστάσεις. Στην αρχή ο Δαβίδ θύμωσε. Κατόπιν φοβήθηκε. (2 Σαμουήλ 6:8, 9, ΜΝΚ) Η σχέση εμπιστοσύνης που είχε με τον Ιεχωβά τέθηκε σε σοβαρή δοκιμασία. Σε εκείνη την περίπτωση φαίνεται ότι δεν έριξε το βάρος του στον Ιεχωβά, εφόσον δεν ακολούθησε τις εντολές του. Θα μπορούσε αυτό να ισχύει και για εμάς κάπου κάπου; Μήπως μερικές φορές επιρρίπτουμε στον Ιεχωβά την ευθύνη για τα προβλήματα που προκύπτουν όταν εμείς αγνοούμε τις οδηγίες του;—Παροιμίαι 19:3.

2 Σαμ. 5:1, 2—Πόσο καιρό μετά τη δολοφονία του Ις-βοσθέ έγινε ο Δαβίδ βασιλιάς όλου του Ισραήλ; Φαίνεται λογικό να συμπεράνουμε ότι ο Ις-βοσθέ άρχισε τη διετή βασιλεία του λίγο μετά το θάνατο του Σαούλ, περίπου τον ίδιο καιρό κατά τον οποίο άρχισε η βασιλεία του Δαβίδ στη Χεβρών. Ο Δαβίδ κυβέρνησε τον Ιούδα από τη Χεβρών εφτάμισι χρόνια. Σύντομα αφότου έγινε βασιλιάς όλου του Ισραήλ, μετέφερε την πρωτεύουσά του στην Ιερουσαλήμ. Επομένως, πέρασαν περίπου πέντε χρόνια μετά το θάνατο του Ις-βοσθέ προτού γίνει ο Δαβίδ βασιλιάς όλου του Ισραήλ.

2 Σαμ. 5:19, 23. Ο Δαβίδ ρώτησε τον Ιεχωβά προτού κατοικήσει στη Χεβρών και ανεβεί εναντίον των εχθρών του. Και εμείς επίσης πρέπει να επιζητούμε την καθοδηγία του Ιεχωβά προτού πάρουμε αποφάσεις που επηρεάζουν την πνευματικότητά μας.

2 Σαμ. 4:9-12. Η έλλειψη εκδικητικότητας και εχθρότητας από μέρους του Δαβίδ είναι υποδειγματική.

2 Σαμ. 5:12. Ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Ιεχωβά μάς έχει εκπαιδεύσει στις οδούς του και καθιστά εφικτό το να έχουμε καλή σχέση μαζί του.

2 Σαμ. 6:1-7. Παρότι ο Δαβίδ ήταν καλοπροαίρετος, η απόπειρά του να μεταφέρει την Κιβωτό με άμαξα αποτελούσε παραβίαση της προσταγής του Θεού και κατέληξε σε αποτυχία. (Έξοδος 25:13, 14· Αριθμοί 4:15, 19· 7:7-9) Το γεγονός ότι ο Ουζά έπιασε την Κιβωτό δείχνει επίσης ότι οι καλές προθέσεις δεν αναιρούν τις απαιτήσεις του Θεού.

2 Σαμ. 6:8, 9. Καθώς βρέθηκε σε αντίξοη κατάσταση, ο Δαβίδ αρχικά εξοργίστηκε και κατόπιν φοβήθηκε—ίσως μάλιστα επιρρίπτοντας στον Ιεχωβά την ευθύνη για την τραγωδία. Πρέπει να φυλαγόμαστε ώστε να μην επιρρίπτουμε στον Ιεχωβά την ευθύνη για προβλήματα που προκύπτουν όταν αψηφούμε τις εντολές του.

2 Σαμ. 5:18-25 Αλλάζει Γνώμη ο Θεός; Για παράδειγμα, έδωσε εκ διαμέτρου αντίθετες οδηγίες στον Βασιλιά Δαβίδ για δύο διαδοχικές μάχες, ωστόσο και οι δύο μέθοδοι που του υπέδειξε είχαν επιτυχία.

2 Σαμ. 6:3-5 Να Διατηρείτε Υγιή Φόβο Μήπως Δυσαρεστήσετε τον Ιεχωβά Οι καλές προθέσεις δεν αναιρούν τις απαιτήσεις του Θεού

2 Σαμ. 4:4 Να Δείχνετε Όσια Αγάπη ο Ένας στον Άλλον Ο Δαβίδ συνέχισε να το κάνει αυτό χρόνια μετά τον θάνατο του Ιωνάθαν, όταν έδειξε όσια αγάπη στον γιο του Ιωνάθαν τον Μεφιβοσθέ.​

2 Σαμ. 4:4 “Τρέξτε ως το Τέρμα του Δρόμου” Τι μαθαίνουμε από το παράδειγμα του Μεφιβοσθέ; Αν ζείτε με περιορισμούς και νιώθετε ότι οι άλλοι δεν σας καταλαβαίνουν, ίσως μπορείτε να αντλήσετε δύναμη από το παράδειγμα του Μεφιβοσθέ.

2 Σαμ. 6:3-7 Πρόσβαση στον Θεό Το ότι ο Ιεχωβά δεν επέτρεπε καμιά επιπολαιότητα αναφορικά με την Κυρίαρχη Παρουσία του και με τα αντικείμενα που σχετίζονταν με αυτήν καταδεικνύεται από την περίπτωση του Ουζά, του γιου του Αβιναδάβ, ο οποίος έπιασε την κιβωτό της διαθήκης για να την κρατήσει στη θέση της, με αποτέλεσμα “να ανάψει ο θυμός του Ιεχωβά εναντίον του Ουζά και να τον πατάξει ο αληθινός Θεός εκεί για αυτή την ανευλαβή πράξη”.

2 Σαμ. 5:4, 5 Είστε Πρόθυμοι να Περιμένετε Υπομονετικά; Ακόμα και όταν ο Σαούλ τελικά σκοτώθηκε στη μάχη, ο Δαβίδ έπρεπε να περιμένει άλλα εφτά περίπου χρόνια για να του δοθεί η βασιλεία ολόκληρου του έθνους του Ισραήλ.​

2 Σαμ. 5:17-25 Η Άποψη του Θεού για τον Πόλεμο στην Αρχαιότητα Ο Θεός υπέδειξε μάλιστα στον Δαβίδ μια στρατηγική που εξασφάλισε τη νίκη.​

2 Σαμ. 6:14-22 Φτάνετε Εσείς στο Ανάστημα που Αντιστοιχεί στον Χριστό; Για παράδειγμα, ο Βασιλιάς Σαούλ προσπάθησε να τον σκοτώσει, κάποιοι ανάμεσα στον λαό ήθελαν να τον λιθοβολήσουν, και ακόμα και η ίδια η σύζυγός του τού μίλησε περιπαικτικά.

2 Σαμ. 6:14 Βρήκαμε μια Πιο Ανταμειφτική Σταδιοδρομία Μαζί με πολλούς άλλους, λοιπόν, λαχταρούμε να έρθει ο καιρός που θα χορεύουμε από χαρά στο νέο κόσμο του Ιεχωβά.​

2 Σαμ. 5:17-21 Καταστροφική Δύναμη​—«Ο Ιεχωβά Είναι Ανδρείος Πολεμιστής» Αρχίζοντας με το διάδοχο του Μωυσή, τον Ιησού του Ναυή, και σε όλη τη διάρκεια της περιόδου των Κριτών και της βασιλείας των πιστών βασιλιάδων του Ιούδα, ο Ιεχωβά όντως πολέμησε για το λαό του, χαρίζοντάς τους πολλές συγκλονιστικές νίκες εναντίον των εχθρών τους.

2 Σαμ. 4:4 Μην Επιτρέπετε στην Αρρώστια να σας Στερεί τη Χαρά Όταν ο Μεφιβοσθέ ήταν πέντε ετών, «έπεσε και έμεινε ανάπηρος».

2 Σαμ. 5:18, 19 «Μη Στηρίζεσαι στη Δική σου Κατανόηση» Ο Θεός τού είπε: «Ανέβα, γιατί οπωσδήποτε θα δώσω τους Φιλισταίους στο χέρι σου».

2 Σαμ. 5:10 Να Εμπιστεύεστε στον Ιεχωβά, “τον Θεό Κάθε Παρηγοριάς” Εφόσον ο Ιεχωβά «βλέπει την καρδιά», όταν επέλεξε τον Δαβίδ ως μελλοντικό βασιλιά του Ισραήλ γνώριζε ότι εκείνος ήταν ειλικρινής και αφοσιωμένος στην αληθινή λατρεία.

2 Σαμ. 6:20-23 Να Φέρεστε στο Σύντροφό σας με Σεβασμό Τα λόγια της πρόσβαλαν τον Δαβίδ, αλλά δυσαρέστησαν και τον Θεό.

2 Σαμ. 6:16 «Θα Ενεργείς με Οσιότητα» Ακόμη και μέσα στην ίδια του την οικογένεια, η σύζυγός του, η Μιχάλ, δεν παρέμεινε πιστά αφοσιωμένη σε αυτόν, αλλά «τον καταφρόνησε μέσα στην καρδιά της».

2 Σαμ. 5:11 Να Συμπεριφέρεστε Στους Άλλους Όπως Επιθυμεί ο Θεός Ο Χιράμ αποκαλούσε τον Σολομώντα «αδελφέ μου».

2 Σαμ. 6:2-9 Να Είστε Σοφοί—Να Φοβάστε τον Θεό! Το να φοβάται κάποιος τον Θεό σημαίνει να κάνει τα πράγματα σύμφωνα με το δικό Του τρόπο.

2 Σαμ. 5:6, 7, 9 Η Βασιλεία του Θεού—Ανώτερη από Κάθε Άποψη Ο Βασιλιάς Δαβίδ του αρχαίου Ισραήλ απέσπασε το οχυρό του επίγειου Όρους Σιών από τους Ιεβουσαίους και το έκανε πρωτεύουσά του.

2 Σαμ. 5:11 Προσέξτε να Μην Αναπτύξετε Υπεροπτική Καρδιά Όταν βασίλευαν ο Δαβίδ και ο Σολομών, τους τροφοδοτούσε με επιδέξιους τεχνίτες και υλικά για τα βασιλικά οικοδομήματα και για το ναό του Θεού.

2 Σαμ. 6:6, 7 Ο Ιεχωβά Κάνει Πάντα το Σωστό Λίγους μήνες αργότερα, μια δεύτερη απόπειρα πέτυχε όταν η Κιβωτός μεταφέρθηκε με τον τρόπο που είχε ορίσει ο Θεός, στους ώμους Κααθιτών Λευιτών.

2 Σαμ. 5:4, 5 Ελέγχουν οι Περιστάσεις σας τη Ζωή Σας; Ο Ιεχωβά τούς χρησιμοποίησε και τους δύο για να διασώσει και να καθοδηγήσει το λαό του.

2 Σαμ. 5:19 Εσείς Ρωτάτε «Πού Είναι ο Ιεχωβά»; Επανειλημμένα, στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Δαβίδ ρωτούσε τον Ιεχωβά όταν χρειαζόταν να πάρει αποφάσεις.

2 Σαμ. 5:17-25 Επιδοκιμάζει ο Θεός τους Πολέμους; Όταν το έθνος υπάκουε στον Ιεχωβά, οι πόλεμοι που διεξήγε είχαν ευνοϊκή κατάληξη.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: