ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ 2 ΣΑΜΟΥΗΛ 9, 10

ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ 2 ΣΑΜΟΥΗΛ 9, 10

«Ο Δαβίδ Έδειξε Όσια Αγάπη»

Ο Δαβίδ έψαχνε κάποιον στον οποίο θα μπορούσε να δείξει όσια αγάπη (2Σα 9:1· w06 15/6 σ. 14 ¶6)

«Ευτυχισμένος είναι όποιος φέρεται στον ασήμαντο με στοχαστικό ενδιαφέρον», έγραψε ο Δαβίδ, και συνέχισε: «Την ημέρα της συμφοράς ο Ιεχωβά θα του προμηθεύσει διαφυγή. Ο Ιεχωβά θα τον φυλάξει και θα τον διατηρήσει στη ζωή. Θα αποκληθεί ευτυχισμένος». (Ψαλμός 41:1, 2) Το στοργικό ενδιαφέρον που εκδήλωσε ο Δαβίδ προς τον Μεφιβοσθέ, τον ανάπηρο γιο του αγαπημένου φίλου του, του Ιωνάθαν, αποτελεί παράδειγμα σωστής στάσης απέναντι στον ασήμαντο.—2 Σαμουήλ 9:1-13.

Ο Δαβίδ έκανε αμέσως ενέργειες για να βοηθήσει τον Μεφιβοσθέ (1Σα 20:15, 42· 2Σα 9:5-7· w05 15/5 σ. 17 ¶11)

9:1, 6, 7. Ο Δαβίδ κράτησε την υπόσχεσή του. Και εμείς πρέπει να προσπαθούμε να κρατάμε το λόγο μας.

Ο Δαβίδ διόρισε τον Ζιβά να φροντίζει την κληρονομιά του Μεφιβοσθέ (2Σα 9:9, 10· w02 15/2 σ. 14 ¶10)

Μερικά χρόνια αργότερα, ο Βασιλιάς Δαβίδ, λόγω της μεγάλης του αγάπης για τον Ιωνάθαν, εκδήλωσε στοργική καλοσύνη στον Μεφιβοσθέ. Ο Δαβίδ τού παραχώρησε όλη την περιουσία του Σαούλ και ανέθεσε στον Ζιβά, τον υπηρέτη του Σαούλ, να φροντίζει αυτή τη γη. Ο Δαβίδ είπε επίσης στον Μεφιβοσθέ: “Θα τρως ψωμί στο τραπέζι μου μόνιμα”. (2 Σαμουήλ 9:6-10) Αναμφίβολα, η στοργική καλοσύνη του Δαβίδ παρηγόρησε τον Μεφιβοσθέ και βοήθησε να καταπραϋνθεί ο πόνος της αναπηρίας του. Τι θαυμάσιο μάθημα! Και εμείς επίσης πρέπει να δείχνουμε καλοσύνη σε όσους αγωνίζονται με κάποιο αγκάθι στη σάρκα.

Ο Δαβίδ δεν ξέχασε την υπόσχεση που είχε δώσει στον Ιωνάθαν. Εμείς πρέπει να δείχνουμε όσια αγάπη στους ομοπίστους μας.​—Ψλ 41:1, 2· Παρ 19:17.

Μεγαλύτερη αδελφή αγκαλιάζει και παρηγορεί μια νεότερη αδελφή.

Πνευματικά Πετράδια:

2 Σαμ. 10:4, 5​—Γιατί ήταν τόσο προσβλητικό αυτό που έκανε ο Ανούν στους Ισραηλίτες; (it-1 599)

Σε πολλούς αρχαίους λαούς της Ανατολής, μεταξύ των οποίων και οι Ισραηλίτες, άρεσε ιδιαίτερα η γενειάδα καθώς τη θεωρούσαν ένδειξη αντρικής αξιοπρέπειας. Ο νόμος του Θεού προς τους Ισραηλίτες τούς απαγόρευε την εκκοπή “των μαλλιών στα πλάγια του κεφαλιού”—των μαλλιών ανάμεσα στο αφτί και στο μάτι—καθώς και των τριχών στις άκρες της γενειάδας. (Λευ 19:27· 21:5) Η απαγόρευση αυτή οφειλόταν χωρίς αμφιβολία στο γεγονός ότι κάτι τέτοιο αποτελούσε θρησκευτική συνήθεια για ορισμένους ειδωλολάτρες.

2 Σαμ. 9:1, 6, 7. Ο Δαβίδ κράτησε την υπόσχεσή του. Και εμείς πρέπει να προσπαθούμε να κρατάμε το λόγο μας.

2 Σαμ. 9:1, 6, 7 Να Δείχνετε Όσια Αγάπη ο Ένας στον Άλλον Ο Δαβίδ συνέχισε να το κάνει αυτό χρόνια μετά τον θάνατο του Ιωνάθαν, όταν έδειξε όσια αγάπη στον γιο του Ιωνάθαν τον Μεφιβοσθέ.

2 Σαμ. 9:6-10 “Τρέξτε ως το Τέρμα του Δρόμου” Ήταν ευγνώμων για την καλοσύνη που του είχε δείξει ο Δαβίδ στο παρελθόν.

2 Σαμ. 9:1-7 Επιλέξτε για Φίλους Άτομα που Αγαπούν τον Θεό Υποσχέθηκε να φροντίζει την οικογένεια του Ιωνάθαν, και κράτησε την υπόσχεσή του ακόμη και μετά τον θάνατο του Ιωνάθαν.

2 Σαμ. 9:6, 7 Γνωρίζετε τα Γεγονότα; Ο Δαβίδ έδειξε γενναιοδωρία και καλοσύνη στον Μεφιβοσθέ, επιστρέφοντάς του όλη τη γη του παππού του τού Σαούλ.

2 Σαμ. 10:10 Μάθετε από τους Όσιους Υπηρέτες του Ιεχωβά Αντίθετα, υπερασπίστηκε τον Δαβίδ απέναντι σε προδότες και άλλους εχθρούς.​

2 Σαμ. 9:6 Χριστιανοί Πρεσβύτεροι—“Συνεργάτες για τη Χαρά Μας” Ένας βασικός τρόπος με τον οποίο το κάνουν αυτό οι πρεσβύτεροι είναι το να μιμούνται το παράδειγμα του Δαβίδ, του Ελιού και του ίδιου του Ιησού.

2 Σαμ. 9:6-10 Μην Επιτρέπετε στην Αρρώστια να σας Στερεί τη Χαρά Ωστόσο, μέσα σε όλα αυτά, αποδείχτηκε θαυμάσιο παράδειγμα ατόμου που αντιμετώπιζε την κακή υγεία, τις συκοφαντίες και τις απογοητεύσεις χωρίς να επιτρέπει να του στερούν τη χαρά.​

2 Σαμ. 10:6 Παράδειγμα προς Μίμηση ή προς Αποφυγή; Αυτό σημαίνει ότι ο Σολομών, προτού ακόμη γίνει βασιλιάς, παντρεύτηκε κάποια αλλοεθνή από ένα εχθρικό έθνος το οποίο υπηρετούσε ειδωλολατρικούς θεούς.

2 Σαμ. 9:1-13 Ναι, Μπορείτε να Βρείτε Ευτυχία Το στοργικό ενδιαφέρον που εκδήλωσε ο Δαβίδ προς τον Μεφιβοσθέ, τον ανάπηρο γιο του αγαπημένου φίλου του, του Ιωνάθαν, αποτελεί παράδειγμα σωστής στάσης απέναντι στον ασήμαντο.

2 Σαμ. 10:1, 2 Να Δείχνετε Στοργική Καλοσύνη σε Όσους Έχουν Ανάγκη Ή μπορεί να στηρίζονται σε σχέσεις που προέκυψαν από προγενέστερες πράξεις καλοσύνης.

2 Σαμ. 10:1-5 Το Τίμημα της Υπερηφάνειας—Πόσο Υψηλό Είναι; Ήταν συνδυασμός προσβολής, χυδαιότητας και δημόσιας ταπείνωσης».

2 Σαμ. 9:3-7 Να Επιδιώκετε Πάντοτε Στοργική Καλοσύνη Ο Ιωνάθαν ζήτησε από τον αγαπημένο του φίλο Δαβίδ, που ήταν νεότερος, να δείξει στοργική καλοσύνη σε αυτόν και στο σπιτικό του.

2 Σαμ. 9:1-10 Καλλιέργεια της Καλύτερης Φιλίας σ’ Όλο το Σύμπαν Υπολογίστηκε στην ένδειξη ελέους από τον Βασιλιά Δαβίδ προς τον Μεμφιβοσθέ, τον γιο τού Ιωνάθαν που επέζησε.

2 Σαμ. κεφ. 10 Μην Αποδίδετε Κακά Ελατήρια στους Άλλους Τι καταστρεπτικές ήσαν οι συνέπειες επειδή απέδωσαν κακά ελατήρια!

2 Σαμ. 9:1-7 Ένας Μόνο Λόγος θα Ήταν Αρκετός Και πάλι, ο Δαβίδ, έδειξε κατανόησι όταν συμπεριφέρθηκε με καλοσύνη στον Μεμφιβοσθέ, τον γιο του φίλου του Ιωνάθαν, μολονότι ο Μεμφιβοσθέ ήταν εγγονός του εχθρού του Σαούλ.

2 Σαμ. 10:5 Η Παράβλεψις των Προειδοποιήσεων του Θεού Φέρνει Συμφορά Τα λόγια του προφανώς δεν εσήμαιναν ότι η τοποθεσία στην οποία ευρίσκετο η Ιεριχώ, ‘πόλις των φοινίκων,’ δεν επρόκειτο να κατοικηθή, διότι ο ίδιος ο Ιησούς παρεχώρησε την τοποθεσία της Ιεριχώ στους Βενιαμίτες, και αναφέρεται αργότερα ως κατοικημένη περιοχή.

2 Σαμ. 10:1-19 Φυλαχθήτε από το να Είσθε Ταχύς ν’ Αμφισβητήτε τα Ελατήρια Η Γραφή μάς δίνει ένα παράδειγμα της ανοησίας τού να σπεύδη ένας ν’ αμφισβητή τα ελατήρια ενός άλλου στα εδάφια


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: