ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ 2 ΣΑΜΟΥΗΛ 11, 12

ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ 2 ΣΑΜΟΥΗΛ 11, 12

«Μην Επιτρέπετε σε Ακατάλληλες Επιθυμίες να σας Ελέγχουν»

Ο Δαβίδ επέτρεψε σε μια ακατάλληλη επιθυμία να αναπτυχθεί στην καρδιά του (2Σα 11:2-4· w21.06 σ. 17 ¶10)

Η απληστία έκανε τον βασιλιά Δαβίδ να ξεχάσει όσα του είχε δώσει ο Ιεχωβά, μεταξύ άλλων πλούτο, εξοχότητα και πολλές νίκες επί των εχθρών του. Ο Δαβίδ αναγνώριζε με ευγνωμοσύνη ότι τα δώρα του Θεού ήταν “περισσότερα από όσα μπορούσε να διηγηθεί!” (Ψαλμ. 40:5) Αλλά κάποια στιγμή, ο Δαβίδ ξέχασε τι του είχε δώσει ο Ιεχωβά. Έπαψε να είναι ικανοποιημένος. Ήθελε περισσότερα. Παρότι είχε αρκετές συζύγους, επέτρεψε να αναπτυχθεί στην καρδιά του η αθέμιτη επιθυμία για τη σύζυγο ενός άλλου άντρα. Επρόκειτο για τη Βηθ-σαβεέ, τη σύζυγο του Ουρία του Χετταίου. Ενεργώντας ιδιοτελώς, ο Δαβίδ είχε σεξουαλικές σχέσεις με τη Βηθ-σαβεέ, και εκείνη έμεινε έγκυος. Σαν να μην έφτανε η μοιχεία, ο Δαβίδ κανόνισε να σκοτωθεί ο Ουρίας! (2 Σαμ. 11:2-15) Μα τι σκεφτόταν ο Δαβίδ; Φαντάστηκε ότι ο Ιεχωβά δεν έβλεπε; Αυτός ο άλλοτε πιστός υπηρέτης του Ιεχωβά ενέδωσε στην ιδιοτελή απληστία και το πλήρωσε ακριβά. Ευτυχώς όμως ο Δαβίδ αργότερα παραδέχτηκε το σφάλμα του και μετανόησε. Πόσο ευγνώμων ήταν που είχε ξανά την εύνοια του Ιεχωβά!​—2 Σαμ. 12:7-13.

Ο Δαβίδ έκανε κατάχρηση της εξουσίας του για να καλύψει την αδικοπραγία του (2Σα 11:5, 14, 15· w19.09 σ. 17 ¶15)

Ο Ιεχωβά διόρισε τον Δαβίδ κεφαλή, όχι μόνο της οικογένειάς του, αλλά και ολόκληρου του έθνους του Ισραήλ. Ως βασιλιάς, ο Δαβίδ είχε πολλή εξουσία. Κάποιες φορές, καταχράστηκε αυτή την εξουσία και διέπραξε σοβαρά λάθη. (2 Σαμ. 11:14, 15) Αλλά έδειχνε την υποταγή του στον Ιεχωβά αποδεχόμενος διαπαιδαγώγηση. Άνοιγε την καρδιά του στον Ιεχωβά μέσω προσευχής. Έκανε δε το καλύτερο που μπορούσε για να υπακούει στις συμβουλές του Ιεχωβά. (Ψαλμ. 51:1-4) Επιπρόσθετα, ήταν τόσο ταπεινός ώστε δεχόταν σωστές συμβουλές, όχι μόνο από άντρες, αλλά και από γυναίκες. (1 Σαμ. 19:11, 12· 25:32, 33) Ο Δαβίδ μάθαινε από τα λάθη του και έκανε την υπηρεσία του Ιεχωβά επίκεντρο της ζωής του.

Ο Δαβίδ υπέστη τρομερές συνέπειες εξαιτίας της αμαρτίας του (2Σα 12:9-12· w18.06 σ. 17 ¶7)

Ευτυχώς δεν χρειάζεται να υποστούμε τις συνέπειες που επιφέρει η παραβίαση των νόμων του Θεού για να πάρουμε πολύτιμα διδάγματα. Μπορούμε να μάθουμε από τα λάθη άλλων ατόμων των οποίων οι παραβάσεις έχουν καταγραφεί στον Λόγο του Θεού. Το εδάφιο Παροιμίες 1:5 λέει: «Ο σοφός ακούει και εκπαιδεύεται ακόμη περισσότερο». Πράγματι, λαβαίνουμε την καλύτερη εκπαίδευση από τον Θεό, μεταξύ άλλων όταν διαβάζουμε και στοχαζόμαστε Βιβλικές αφηγήσεις για πραγματικά πρόσωπα. Λόγου χάρη, σκεφτείτε την οδύνη που βίωσε ο βασιλιάς Δαβίδ επειδή παρήκουσε την εντολή του Ιεχωβά και διέπραξε μοιχεία με τη Βηθ-σαβεέ. (2 Σαμ. 12:7-14) Καθώς διαβάζουμε και στοχαζόμαστε αυτή την αφήγηση, ας αναρωτηθούμε: “Πώς θα μπορούσε ο βασιλιάς Δαβίδ να αποφύγει τις στενοχώριες που πέρασε εξαιτίας της μοιχείας του με τη Βηθ-σαβεέ; Αν εγώ αντιμετώπιζα έναν παρόμοιο πειρασμό, θα είχα τη δύναμη να στρέψω το βλέμμα αλλού; Θα έφευγα γρήγορα όπως ο Ιωσήφ ή θα ενέδιδα όπως ο Δαβίδ;” (Γέν. 39:11-15) Αν συλλογιζόμαστε τις κακές συνέπειες της αμαρτίας, ενισχύουμε την καρδιά μας ώστε να “μισεί το κακό”.

Για να μη βλέπουμε και να μη σκεφτόμαστε ακατάλληλα πράγματα, χρειαζόμαστε αυτοπειθαρχία. (Γα 5:16, 22, 23) Ο Ιεχωβά μπορεί να μας βοηθήσει να μην επιτρέψουμε στις ακατάλληλες επιθυμίες να ριζώσουν στην καρδιά μας.

ΑΝΑΡΩΤΗΘΕΙΤΕ: “Σε ποιους τομείς χρειάζεται να ελέγχω καλύτερα τις σκέψεις μου;”

Ο Δαβίδ κοιτάζει τη Βηθ-σαβεέ από την ταράτσα του.

Πνευματικά Πετράδια

2 Σαμ. 12:13​—Ποιοι είναι μερικοί λόγοι για τους οποίους ο Ιεχωβά δεν θανάτωσε τον Δαβίδ και τη Βηθ-σαβεέ; (it-1 σ. 678 ¶1)

Ωστόσο, ο Ιεχωβά έβλεπε, και έφερε στο φως όλο αυτό το επονείδιστο ζήτημα. Αν ο Ιεχωβά επέτρεπε να εκδικαστεί η υπόθεση του Δαβίδ και της Βηθ-σαβεέ από ανθρώπινους κριτές σύμφωνα με το Μωσαϊκό Νόμο, και οι δύο παραβάτες θα θανατώνονταν και, φυσικά, το αγέννητο παιδί που ήταν καρπός της μοιχείας τους θα πέθαινε μαζί με τη μητέρα. (Δευ 5:18· 22:22) Αλλά ο Ιεχωβά χειρίστηκε ο ίδιος την υπόθεση και έδειξε έλεος στον Δαβίδ λόγω της διαθήκης για τη Βασιλεία (2Σα 7:11-16), αναμφίβολα επειδή και ο ίδιος ο Δαβίδ υπήρξε ελεήμων (1Σα 24:4-7· παράβαλε Ιακ 2:13) και επειδή ο Θεός διαπίστωσε ότι οι παραβάτες είχαν μετανοήσει. (Ψλ 51:1-4) Δεν απέφυγαν, όμως, εντελώς την τιμωρία. Διά στόματος του προφήτη Νάθαν, ο Ιεχωβά εξήγγειλε: «Εγώ εγείρω εναντίον σου συμφορά μέσα από τον ίδιο σου τον οίκο».—2Σα 12:1-12.

2 Σαμ. 11:2-15. Η ειλικρινής αφήγηση σχετικά με τα ελαττώματα του Δαβίδ πιστοποιεί το γεγονός ότι η Αγία Γραφή είναι ο εμπνευσμένος Λόγος του Θεού.

2 Σαμ. 11:16-27. Όταν διαπράξουμε σοβαρή αμαρτία, δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να τη συγκαλύψουμε όπως ο Δαβίδ. Αντίθετα, πρέπει να ομολογήσουμε την αμαρτία μας στον Ιεχωβά και να ζητήσουμε βοήθεια από τους πρεσβυτέρους στην εκκλησία.—Παροιμίες 28:13· Ιακώβου 5:13-16.

2 Σαμ. 12:1-14. Ο Νάθαν έθεσε θαυμάσιο παράδειγμα για τους διορισμένους πρεσβυτέρους στην εκκλησία. Αυτοί πρέπει να βοηθούν όσους αμαρτάνουν να διορθώνουν την πορεία τους. Οι πρεσβύτεροι πρέπει να εκπληρώνουν επιδέξια αυτή την ευθύνη.

2 Σαμ. 12:15-23. Το ότι είχε την ορθή άποψη για ό,τι του συνέβαινε βοηθούσε τον Δαβίδ να αντιδρά κατάλληλα στις αντιξοότητες.

2 Σαμ. 12:9,10,13,14 Ιεχωβά​—Εκείνος που Συγχωρεί με Απαράμιλλο Τρόπο Όταν όμως μετανόησε ειλικρινά και παραδέχτηκε το σφάλμα του, ο Ιεχωβά τον συγχώρησε και αυτόν.

2 Σαμ. 12:9, 13 Εμπιστεύεστε τον Τρόπο με τον Οποίο Ενεργεί ο Ιεχωβά; Στο βιβλίο 2 Σαμουήλ, μαθαίνουμε ότι, αιώνες αργότερα, ο Ιεχωβά συγχώρησε τον βασιλιά Δαβίδ παρότι διέπραξε μοιχεία και φόνο.

2 Σαμ. 11:2-4, 14, 15, 24 Να Ακούτε τη Φωνή του Καλού Ποιμένα Για παράδειγμα, ο Δαβίδ διέπραξε μοιχεία με τη Βηθ-σαβεέ και μάλιστα κανόνισε να σκοτωθεί ο σύζυγός της.

2 Σαμ. 12:1-6 Υπηρετούμε τον Θεό που Είναι «Πλούσιος σε Έλεος» Εξοργισμένος, ο Δαβίδ είπε: «Όσο βέβαιο είναι ότι ζει ο Ιεχωβά, ο άνθρωπος που το έκανε αυτό είναι άξιος θανάτου!»

2 Σαμ. 11:2-15 Μπορείτε να Ξεφύγετε από τις Παγίδες του Σατανά! Σαν να μην έφτανε η μοιχεία, ο Δαβίδ κανόνισε να σκοτωθεί ο Ουρίας!

2 Σαμ. 11:1-5, 14-17· 12:7-12 «Ενοποίησε την Καρδιά μου για να Φοβάται το Όνομά Σου» Έκανε επίσης μεγάλο κακό σε αθώους ανθρώπους, περιλαμβανομένης και της ίδιας του της οικογένειας.​

2 Σαμ. 12:9-14 Να Αφήνετε τον Ιεχωβά να σας Καθησυχάζει Είχε διαπράξει μοιχεία με τη Βηθ-σαβεέ, είχε μεθοδεύσει τον φόνο του συζύγου της και για κάποιο διάστημα προσπαθούσε να συγκαλύψει αυτά τα εγκλήματα. (2 Σαμ. 12:9) … Ο Δαβίδ δέχτηκε τη διαπαιδαγώγηση του Ιεχωβά, και ο Ιεχωβά τον συγχώρησε.

2 Σαμ. 12:13 Διατήρηση της Ειρήνης και της Καθαρότητας της Εκκλησίας Αν το άτομο έχει μετανοήσει γνήσια και εκείνοι είναι σε θέση να το βοηθήσουν, ο έλεγχος που του παρέχουν, είτε ιδιαιτέρως είτε μπροστά σε τυχόν μάρτυρες που κατέθεσαν κατά τη διάρκεια της δικαστικής ακρόασης, θα διαπαιδαγωγήσει το άτομο και θα ενσταλάξει υγιή φόβο στους παρατηρητές.

2 Σαμ. 11:1-4, 15 Πόσο Καλά Γνωρίζετε τον Ιεχωβά; Ο Δαβίδ αμάρτησε εναντίον του Ιεχωβά όταν διέπραξε μοιχεία με τη Βηθ-σαβεέ και κατόπιν κανόνισε να σκοτωθεί ο σύζυγός της.

2 Σαμ. 11:14, 15 Να Υποτάσσεστε Πρόθυμα στον Ιεχωβά—Γιατί και Πώς; Κάποιες φορές, καταχράστηκε αυτή την εξουσία και διέπραξε σοβαρά λάθη.

2 Σαμ. 12:11 «Ο Δίκαιος θα Χαρεί σε Σχέση με τον Ιεχωβά» Οι γιοι του Σαμουήλ δεν υπηρετούσαν τον Ιεχωβά με αποδεκτό τρόπο, και οι πράξεις του Δαβίδ τού προξένησαν συμφορές μέσα από το ίδιο του το σπιτικό.

2 Σαμ. 12:7-14 Να Επιτρέπετε στους Νόμους και στις Αρχές του Θεού να Εκπαιδεύουν τη Συνείδησή Σας Λόγου χάρη, σκεφτείτε την οδύνη που βίωσε ο βασιλιάς Δαβίδ επειδή παρήκουσε την εντολή του Ιεχωβά και διέπραξε μοιχεία με τη Βηθ-σαβεέ.

2 Σαμ. 12:1-14 «Ακούστε τη Διαπαιδαγώγηση Ώστε να Γίνετε Σοφοί» Φανταστείτε, λόγου χάρη, πόσο δύσκολο πρέπει να ήταν για τον προφήτη Νάθαν να μιλήσει στον βασιλιά Δαβίδ όταν εκείνος προσπάθησε να συγκαλύψει τη χονδροειδή αμαρτία του!

2 Σαμ. 11:2-4 Να Καλλιεργείτε Εγκράτεια Βέβαια, ο Δαβίδ δεν έλεγχε πάντα τον εαυτό του, όπως φαίνεται από την αμαρτία του με τη Βηθ-σαβεέ και την αρχική του αντίδραση στην τσιγκουνιά του Νάβαλ.

2 Σαμ. 12:1-14 Νεαροί, Ενισχύστε την Πίστη Σας Και μιλούσαν ανοιχτά τόσο για τις δικές τους αστοχίες όσο και για εκείνες άλλων υπηρετών του Θεού.

2 Σαμ. 12:1-13 Ας Εκτιμούμε τον Ιεχωβά ως τον Αγγειοπλάστη Μας Πράγματι, ο Δαβίδ επέτρεπε στις θεϊκές συμβουλές να κατασταλάζουν στα κατάβαθα της ύπαρξής του, να διαπλάθουν τις ενδόμυχες σκέψεις και τα αισθήματά του, ακόμα και όταν η συμβουλή ήταν ισχυρή.

2 Σαμ. 12:9-12 Μην Αφήνετε τα Λάθη των Άλλων να σας Κάνουν να Προσκόψετε Ο Δαβίδ πλήρωσε ακριβά για το έγκλημά του​—ήρθαν συμφορές σε εκείνον και στο σπιτικό του.

2 Σαμ. 11:2-4, 14, 15 Μάθετε από τους Όσιους Υπηρέτες του Ιεχωβά Σκεφτείτε: Προσπαθώντας να καλύψει τη μοιχεία του με τη Βηθ-σαβεέ, ο Δαβίδ διέταξε τον αδελφό του Αβισαί, τον Ιωάβ, να φροντίσει να σκοτωθεί ο σύζυγός της, ο Ουρίας, στη μάχη.

2 Σαμ. 12:7-14 Ο Ιεχωβά Θα σας Στηρίξει Αν και ο Θεός τον είχε συγχωρήσει, ο Δαβίδ δεν είχε ξεχάσει την αμαρτία του με τη Βηθ-σαβεέ και τις συνέπειές της.

2 Σαμ. 12:13 Γιατί Είναι η Αποκοπή Στοργική Προμήθεια Ωστόσο, ο προφήτης Νάθαν του είπε: «Ο Ιεχωβά αφήνει την αμαρτία σου να παρέλθει».​

2 Σαμ. 11:1-17 Ένας Θεός που Είναι “Πρόθυμος να Συγχωρεί” Η Γραφή μάς λέει για τις αμαρτίες πολλών ατόμων τα οποία ο Ιεχωβά συγχώρησε, περιλαμβανομένου και του Δαβίδ.

2 Σαμ. 11:1–12:13 Η Αγία Γραφή Αλλάζει Ζωές Τέτοιες στιγμές με παρηγορούσε πολύ η αφήγηση σχετικά με το πώς συγχώρησε ο Ιεχωβά τον Βασιλιά Δαβίδ όταν διέπραξε σοβαρές αμαρτίες.​

2 Σαμ. 12:1-12 Να Αφήνετε τη Διαπαιδαγώγηση του Ιεχωβά να σας Διαπλάθει Έστειλε τον προφήτη του τον Νάθαν για να του μεταδώσει ένα ισχυρό άγγελμα.

2 Σαμ. 12:1-13 Για Εκείνους που Αγαπούν τον Ιεχωβά, «Δεν Υπάρχει Πρόσκομμα» Με τη βοήθεια άλλων, μπόρεσε να ανακτήσει την πνευματική ισορροπία του.​

2 Σαμ. 12:1-25 Νάθαν—Όσιος Υπέρμαχος της Αγνής Λατρείας Θα ήταν καλό να διαθέσετε λίγα λεπτά για να διαβάσετε τα εδάφια 2 Σαμουήλ 12:1-25

2 Σαμ. 12:9-12 Να Εμπιστεύεστε στον Ιεχωβά, “τον Θεό Κάθε Παρηγοριάς” Χρειάστηκε, βέβαια, να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της αδικοπραγίας του.

2 Σαμ. 12:9-12 Να Παίρνετε Αποφάσεις που Τιμούν τον Θεό Ωστόσο, κάποιες φορές πήρε άσοφες αποφάσεις που προκάλεσαν παθήματα τόσο στον ίδιο όσο και σε άλλους.

2 Σαμ. 12:19-23 Άτομα που Χηρεύουν—Τι Ανάγκες Έχουν; Πώς θα Βοηθήσετε; Στην περίπτωση του Βασιλιά Δαβίδ, αυτό που του έδωσε τη δύναμη να “σηκωθεί” και να αποδεχτεί τη θλιβερή πραγματικότητα του θανάτου του μικρού του γιου ήταν το ότι άνοιξε την καρδιά του στο πιο έμπιστο πρόσωπο, στον Ιεχωβά Θεό.​

2 Σαμ. 11:26, 27 Η Άποψη της Αγίας Γραφής για το Διαζύγιο και το Χωρισμό Ο Ιεχωβά μισεί τη μοιχεία και την πορνεία.

2 Σαμ. 12:9 Αντισταθείτε στον Εσφαλμένο Τρόπο Σκέψης! Ωστόσο, ο Ιεχωβά πρόσεξε τη μετάνοια του Δαβίδ και προσκολλήθηκε όσια στη διαθήκη της Βασιλείας επιτρέποντάς του να υπηρετεί ως βασιλιάς μέχρι το θάνατό του.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: