ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ 2 ΣΑΜΟΥΗΛ 13, 14

ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ 2 ΣΑΜΟΥΗΛ 13, 14

«Η Ιδιοτέλεια του Αμνών Οδήγησε σε Τραγωδία»

Ο Αμνών ερωτεύτηκε παράφορα τη Θάμαρ (2Σα 13:1, 2· it-1 23)

Ο Φόνος του Αμνών. Η ομορφιά της αδελφής του Αβεσσαλώμ, της Θάμαρ, έκανε το μεγαλύτερο ετεροθαλή αδελφό του, τον Αμνών, να την ερωτευτεί παράφορα. Προσποιούμενος ότι ήταν άρρωστος, ο Αμνών μεθόδευσε έτσι τα πράγματα ώστε να του στείλουν στα διαμερίσματά του τη Θάμαρ για να του μαγειρέψει, και στη συνέχεια τη βίασε. Ο έρωτας του Αμνών μετατράπηκε σε περιφρονητικό μίσος και έβαλε να διώξουν τη Θάμαρ έξω. Η Θάμαρ έσκισε το ριγωτό χιτώνα της ο οποίος την ξεχώριζε ως παρθένα κόρη του βασιλιά και έβαλε στάχτες στο κεφάλι της, και τότε τη συνάντησε ο Αβεσσαλώμ. Εκείνος αντιλήφθηκε γρήγορα τι είχε συμβεί και εξέφρασε αμέσως υποψίες για τον Αμνών, πράγμα που δείχνει ότι ήταν ήδη ενήμερος για το παράφορο πάθος του ετεροθαλούς αδελφού του. Ο Αβεσσαλώμ, όμως, συμβούλεψε την αδελφή του να μη διατυπώσει καμιά κατηγορία και την πήρε να μείνει στο σπίτι του.—2Σα 13:1-20.

Ο Αμνών βίασε τη Θάμαρ (2Σα 13:10-15· w17.09 σ. 5 ¶11)

11 Η Γραφή περιέχει προειδοποιητικά παραδείγματα ατόμων που δεν είχαν εγκράτεια όσον αφορά το σεξ. Δείχνει επίσης τις θλιβερές συνέπειες που μπορούν να προκύψουν από τέτοια ανεξέλεγκτη συμπεριφορά. Οποιοσδήποτε βρίσκεται σε παρόμοια θέση με την Κιμ είναι καλό να συλλογιστεί την αφήγηση για τον αφελή νεαρό στο 7ο κεφάλαιο των Παροιμιών. Σκεφτείτε επίσης πώς ενήργησε ο Αμνών καθώς και τα τραγικά αποτελέσματα της συμπεριφοράς του. (2 Σαμ. 13:1, 2, 10-15, 28-32) Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αναπτύξουν εγκράτεια και σοφία σε ό,τι αφορά τις αισθηματικές σχέσεις συζητώντας μαζί τους το συγκεκριμένο θέμα στην οικογενειακή λατρεία με τη βοήθεια των παραπάνω Γραφικών περικοπών.

Ο Αβεσσαλώμ έβαλε να σκοτώσουν τον Αμνών (2Σα 13:28, 29· it-1 σ. 24 ¶2)

Πέρασαν δύο χρόνια από τότε. Ήρθε ο καιρός της κουράς των ποιμνίων, που ήταν εορταστική περίσταση, και ο Αβεσσαλώμ ετοίμασε μια γιορτή στη Βάαλ-ασώρ, περίπου 22 χλμ. ΒΒΑ της Ιερουσαλήμ, στην οποία προσκάλεσε τους γιους του βασιλιά και τον ίδιο τον Δαβίδ. Όταν ο πατέρας του ζήτησε να εξαιρεθεί, ο Αβεσσαλώμ τον πίεσε να συμφωνήσει να στείλει στη θέση του τον Αμνών, τον πρωτότοκό του. (Παρ 10:18) Στη γιορτή, όταν ο Αμνών ήρθε «σε ευθυμία από το κρασί», ο Αβεσσαλώμ πρόσταξε τους υπηρέτες του να τον σκοτώσουν. Οι υπόλοιποι γιοι επέστρεψαν στην Ιερουσαλήμ και ο Αβεσσαλώμ αυτοεξορίστηκε στον Σύριο παππού του, στο βασίλειο της Γεσούρ, Α της Θάλασσας της Γαλιλαίας. (2Σα 13:23-38) Το «σπαθί» που είχε προείπει ο προφήτης Νάθαν είχε πλέον μπει στον «οίκο» του Δαβίδ και θα παρέμενε εκεί όλο το υπόλοιπο της ζωής του.—2Σα 12:10.

Πώς μπορούν τα ζευγάρια που βγαίνουν ραντεβού να αποφύγουν την τραγωδία; Εκδηλώνοντας εγκράτεια, ενεργούν σοφά και αποφεύγουν μέρη και καταστάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αδικοπραγία.

Ζευγάρι συζητάει χαρούμενο σε μια καφετέρια.

Πνευματικά Πετράδια:

2 Σαμ. 14:25, 26​—Τι μαθαίνουμε από τον Αβεσσαλώμ για την πραγματική ομορφιά; (g04 22/12 8, 9)

Αντίθετα, προσέξτε την περίπτωση του Αβεσσαλώμ, ενός από τους γιους του Δαβίδ. Παρά τη ζηλευτή του εμφάνιση, αποδείχτηκε αντιπαθητικός άνθρωπος. Η Γραφή λέει σχετικά με αυτόν: «Σε σύγκριση δε με τον Αβεσσαλώμ, δεν υπήρχε άντρας τόσο όμορφος σε όλο τον Ισραήλ, ώστε να εξυμνείται τόσο πολύ. Από το πέλμα του ποδιού του ως την κορυφή του κεφαλιού του δεν υπήρχε ελάττωμα σε αυτόν». (2 Σαμουήλ 14:25) Εντούτοις, η φιλοδοξία του Αβεσσαλώμ τον υποκίνησε να στασιάσει εναντίον του ίδιου του πατέρα του και να σφετεριστεί το θρόνο. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να βιάσει τις παλλακίδες του πατέρα του. Ως αποτέλεσμα, ο Αβεσσαλώμ επέσυρε πάνω του τη θεϊκή οργή και πέθανε με οδυνηρό τρόπο.​—2 Σαμουήλ 15:10-14· 16:13-22· 17:14· 18:9, 15.

Βρίσκετε ελκυστικό τον Αβεσσαλώμ; Ασφαλώς όχι. Κρίνοντάς τον ως σύνολο, ήταν αποκρουστικός. Η εξαιρετική ομορφιά του δεν αντιστάθμιζε την αλαζονεία και την ανοσιότητά του ούτε και απέτρεψε την καταστροφή του. Από την άλλη πλευρά, η Γραφή περιέχει πολλά παραδείγματα σοφών, ελκυστικών ανθρώπων χωρίς να αναφέρεται καθόλου στην εμφάνισή τους. Είναι προφανές ότι αυτό που είχε τη μεγαλύτερη σημασία ήταν η εσωτερική τους ομορφιά.

2 Σαμ. 14:7—Τι συμβολίζει η φράση «όσα κάρβουνα μου έχουν απομείνει πυρωμένα»; Το πυρωμένο κάρβουνο που σιγοκαίει χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει κάποιον ζωντανό απόγονο.

2 Σαμ. 13:1, 2, 10-15, 28-32 Να Καλλιεργείτε Εγκράτεια Σκεφτείτε επίσης πώς ενήργησε ο Αμνών καθώς και τα τραγικά αποτελέσματα της συμπεριφοράς του.

2 Σαμ. 13:28-33 «Ο Άπειρος Πιστεύει Κάθε Λόγο» Μερικοί​—πολλές φορές αποζητώντας την προσοχή των άλλων—​θέλουν πάση θυσία να είναι οι πρώτοι που διαδίδουν τα νέα προωθώντας τα σε όλες τις επαφές τους χωρίς να ελέγχουν αν είναι αληθινά ή χωρίς να υπολογίζουν τις συνέπειες.

2 Σαμ. 13:1-30 Έχετε «Καρδιά για να Γνωρίζετε» τον Ιεχωβά; Και φανταστείτε τι υπήρχε στην καρδιά του Αβεσσαλώμ, το οποίο τον οδήγησε να δολοφονήσει τον ετεροθαλή αδελφό του τον Αμνών.

2 Σαμ. 13:39 «Υπάκουσε, Παρακαλώ, στη Φωνή του Ιεχωβά» Οι λέξεις αυτές αναφέρονται επίσης στο αίσθημα της μεταμέλειας ενός τέτοιου ατόμου, ενώ η εβραϊκή λέξη περιγράφει και το αίσθημα της παρηγοριάς.

2 Σαμ. 14:25 Τι να Κάνω αν Δεν μου Αρέσει η Εμφάνισή Μου; Από το πέλμα του ποδιού του ως την κορυφή του κεφαλιού του δεν υπήρχε ελάττωμα σε αυτόν».

2 Σαμ. 13:36 Τι Γίνεται αν Κάποιο από τα Αδέλφια μου Αυτοκτόνησε; Η Γραφή αναφέρει ότι ο Δαβίδ “έκλαψε με πολύ μεγάλο κλάμα” μετά το θάνατο του γιου του, του Αμνών.

2 Σαμ. 13:10-14 Να Είστε Σοφοί—Να Φοβάστε τον Θεό! Τι τίμημα πλήρωσε επειδή έχασε το φόβο του για τον Θεό!

2 Σαμ. 13:1-33 Γονείς, Προστατέψτε την Πολύτιμη Κληρονομιά Σας Στη συνέχεια μπορείτε να στρέψετε την προσοχή σε παραδείγματα που δείχνουν πώς η σεξουαλική ανηθικότητα έχει οδηγήσει σε οδύνη και προβλήματα.

2 Σαμ. 13:28-39 Είναι Εσφαλμένο να Πενθούμε; Μολονότι και οι δυο τους είχαν προκαλέσει στενοχώριες στον Δαβίδ και στην οικογένειά του, δεν έπαυαν να είναι γιοι του, και ο θάνατός τους του έφερε πολλή λύπη.​

2 Σαμ. 13:15 Θεϊκή Καθοδηγία για την Εκλογή Γαμήλιου Συντρόφου Πράγματι, η σχέση που βασίζεται μόνο σε τέτοιους παράγοντες μπορεί γρήγορα να εκφυλιστεί σε περιφρόνηση ή ακόμη και σε μίσος.

2 Σαμ. 13:28, 29 Η Αυθάδεια Οδηγεί στην Ατίμωση Πέντε χρόνια νωρίτερα, είχε βάλει να δολοφονήσουν το μεγαλύτερο γιο του Δαβίδ, τον Αμνών, υποτίθεται εκδικούμενος το βιασμό της αδελφής του, της Θάμαρ.

2 Σαμ. 14:25 Πώς να Υπερνικήσω την Έμμονη Ιδέα που Έχω με το Βάρος; Από το πέλμα του ποδιού του ως την κορυφή του κεφαλιού του δεν υπήρχε ελάττωμα σε αυτόν».

2 Σαμ. 13:1-31 Μαθαίνοντας από τα Λάθη του Παρελθόντος Αλλά μετάνιωσε και έλαβε τη συγχώρηση του Θεού.

2 Σαμ. 13:1-14 Σεξουαλική Παρενόχληση—Πώς να Προστατευτείτε Η Αγία Γραφή αναφέρει πώς ένας νεαρός ονόματι Αμνών κανόνισε να βρεθεί μόνος με μια νεαρή ονόματι Θάμαρ, ώστε να μπορέσει να την εκμεταλλευτεί σεξουαλικά.

2 Σαμ. 13:1-19 Ο Αγώνας που Χρειάζεται για να Κάνουμε το Σωστό Είναι πράγματι λυπηρό το να αναλογιστεί κανείς όλα τα προβλήματα που προξενούνται όταν οι άνθρωποι δείχνουν ανυπακοή στους νόμους του Θεού.

2 Σαμ. 13:10-16 Πρόληψη στο Σπίτι Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ιστορίες, όπως αυτή της Θάμαρ και του Αμνών, των παιδιών του Δαβίδ, για να δείξετε στα παιδιά ότι σε σεξουαλικά ζητήματα υπάρχουν όρια τα οποία κανένας—ούτε ακόμη και οι στενοί συγγενείς—δεν πρέπει ποτέ να περνάει.

2 Σαμ. 13:1-19 Πώς θα Θέσετε Καλά Θεμέλια για το Γάμο Σας Η ασυγκράτητη έξαψη του πάθους, που φαίνεται για μια στιγμή ότι σφυρηλατεί έναν αδιάρρηκτο δεσμό, γρήγορα μπορεί να σβήσει και, μέσα σε βδομάδες ή και μέρες ακόμα, ο γάμος μπορεί να καταρρεύσει.—Παράβαλε την αφήγηση σχετικά με το πάθος του Αμνών για τη Θάμαρ, που αναγράφεται στα εδάφια

2 Σαμ. 13:28-39 Είναι Φυσιολογικό να Νιώθω Τέτοια Θλίψη; Ακόμα κι ο Ιησούς Χριστός, όταν έμαθε για το θάνατο ενός στενού του φίλου «εδάκρυσεν» και «εστέναξεν».

2 Σαμ. 13:1, 2 Πώς Μπορώ να Ξεπεράσω το Νεανικό Χτυποκάρδι; Επομένως, το να καλλιεργείς ρομαντικές ελπίδες για ένα δεσμό που είναι αδύνατον να επιτευχθεί, είναι μια αγάπη ανθυγιεινή, καταδικασμένη, η οποία, όπως αναφέρουν οι γιατροί, είναι μια από τις αιτίες που φέρνουν «κατάθλιψη, άγχος, και γενική εξάντληση . . . αϋπνία ή υπνηλία, πόνους στο στήθος ή δύσπνοια».

2 Σαμ. 13:18 Αποκαλύπτει το Ντύσιμό μου τον Πραγματικό μου Εαυτό; Για παράδειγμα, η Αγία Γραφή λέει ότι η Θάμαρ φορούσε ένα χιτώνα που είχε ρίγες, ‘διότι οι θυγατέρες του βασιλιά, οι παρθένες, τέτοια ενδύματα φορούσαν’ εκείνο τον καιρό.10

2 Σαμ. 13:15 Τι Μπορεί να Λεχτεί για το Προγαμιαίο Σεξ; Ωστόσο, αφού είχαν σεξουαλικές σχέσεις, ‘ο Αμνών άρχισε να τη μισεί με πολύ μεγάλο μίσος’.

2 Σαμ. 13:1-14 Χριστιανές Γυναίκες—Διακράτηση Ακεραιότητας στον Τόπο Εργασίας Η πρόσκληση για ένα ποτό ή για να παραμείνετε μετά το τέλος της εργασίας χωρίς κανένα φανερό λόγο μπορεί κάλλιστα να είναι παγίδα.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: