ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ 2 ΣΑΜΟΥΗΛ 18, 19

ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ 2 ΣΑΜΟΥΗΛ 18, 19

«Βαρζελαΐ​—Ένα Παράδειγμα Μετριοφροσύνης»

Ο βασιλιάς Δαβίδ πρόσφερε ένα προνόμιο στον Βαρζελαΐ (2Σα 19:32, 33· w07 15/7 σ. 14 ¶5)

Αναμφίβολα, ο Δαβίδ είχε εκτιμήσει πολύ τη βοήθεια του Βαρζελαΐ. Από ό,τι φαίνεται, ο βασιλιάς δεν ήθελε απλώς να ανταποδώσει τη χάρη καλύπτοντας υλικές ανάγκες. Ο πλούσιος Βαρζελαΐ δεν χρειαζόταν τέτοιου είδους βοήθεια. Ο Δαβίδ ίσως ήθελε τον ηλικιωμένο άντρα στη βασιλική αυλή λόγω των αξιοθαύμαστων ιδιοτήτων του. Η κατοχή μόνιμης θέσης εκεί θα αποτελούσε τιμή και θα επέτρεπε στον Βαρζελαΐ να απολαμβάνει τα προνόμια που συνόδευαν τη φιλία του βασιλιά.

Επειδή ο Βαρζελαΐ ήταν μετριόφρων, αρνήθηκε με σεβασμό την προσφορά (2Σα 19:34, 35· w07 15/7 σ. 14 ¶7)

Ένας λόγος για την απόφαση του Βαρζελαΐ ίσως ήταν η προχωρημένη του ηλικία και οι περιορισμοί που τη συνόδευαν. Ο Βαρζελαΐ μπορεί να πίστευε ότι δεν θα ζούσε πολύ ακόμη. (Ψαλμός 90:10) Είχε κάνει ό,τι μπορούσε για να υποστηρίξει τον Δαβίδ, αλλά γνώριζε επίσης τους περιορισμούς που του έθετε η προχωρημένη ηλικία. Ο Βαρζελαΐ δεν άφησε τη σκέψη περί γοήτρου και εξοχότητας να τον εμποδίσει να αξιολογήσει ρεαλιστικά τις δυνατότητές του. Ανόμοια με τον φιλόδοξο Αβεσσαλώμ, ο Βαρζελαΐ εκδήλωσε σοφά μετριοφροσύνη.—Παροιμίες 11:2.

Να είστε μετριόφρονες σαν τον Βαρζελαΐ (w07 15/7 σ. 15 ¶1, 2)

Η αφήγηση σχετικά με τον Βαρζελαΐ τονίζει την ανάγκη για ισορροπία. Από τη μία πλευρά, δεν πρέπει να απορρίπτουμε κάποιο προνόμιο υπηρεσίας ή να αποφεύγουμε να το επιδιώξουμε είτε επειδή θέλουμε μια ήσυχη ζωή είτε επειδή δεν νιώθουμε ικανοί να επωμιστούμε την ευθύνη. Ο Θεός μπορεί να αναπληρώσει την ανεπάρκειά μας αν εμείς βασιζόμαστε σε αυτόν για δύναμη και σοφία.—Φιλιππησίους 4:13· Ιακώβου 4:17· 1 Πέτρου 4:11.

Από την άλλη πλευρά, χρειάζεται να αναγνωρίζουμε τους περιορισμούς μας. Παραδείγματος χάρη, ενδεχομένως κάποιος Χριστιανός είναι ήδη πολυάσχολος σε πνευματικές δραστηριότητες. Αντιλαμβάνεται ότι, αν αποδεχόταν περαιτέρω προνόμια, θα υπήρχε ο κίνδυνος να παραμελήσει Γραφικές ευθύνες όπως το να προμηθεύει για την οικογένειά του. Σε μια τέτοια περίπτωση, δεν θα ήταν ένδειξη μετριοφροσύνης και λογικότητας από μέρους του να αρνηθεί να αναλάβει επιπρόσθετα προνόμια προς το παρόν;—Φιλιππησίους 4:5· 1 Τιμόθεο 5:8.

Η μετριοφροσύνη μάς κάνει να αναγνωρίζουμε τους περιορισμούς μας. Πρέπει να είμαστε μετριόφρονες για να ευαρεστούμε τον Ιεχωβά. (Μιχ 6:8) Πώς ωφελούμαστε όταν εκδηλώνουμε αυτή την ιδιότητα;

Ο Βαρζελαΐ απορρίπτει μια προσφορά από τον βασιλιά Δαβίδ.

Πνευματικά Πετράδια

2 Σαμ. 19:24-30​—Πώς μας δίνει δύναμη το παράδειγμα του Μεφιβοσθέ; (w20.04 σ. 30 ¶19)

Αν ζείτε με περιορισμούς και νιώθετε ότι οι άλλοι δεν σας καταλαβαίνουν, ίσως μπορείτε να αντλήσετε δύναμη από το παράδειγμα του Μεφιβοσθέ. (2 Σαμ. 4:4) Εκείνος αντιμετώπιζε μια αναπηρία, ενώ κάποια φορά τον έκρινε άδικα ο βασιλιάς Δαβίδ. Ο Μεφιβοσθέ δεν έφταιγε για τις δοκιμασίες που τον βρήκαν. Εντούτοις, δεν ανέπτυξε αρνητική στάση. Εκτιμούσε τα θετικά πράγματα στη ζωή του. Ήταν ευγνώμων για την καλοσύνη που του είχε δείξει ο Δαβίδ στο παρελθόν. (2 Σαμ. 9:6-10) Όταν λοιπόν ο Δαβίδ τον έκρινε άδικα, ο Μεφιβοσθέ είδε τα πράγματα σφαιρικά. Δεν επέτρεψε στο λάθος του Δαβίδ να τον γεμίσει πικρία. Ούτε κατηγόρησε τον Ιεχωβά για την πράξη του Δαβίδ. Ο Μεφιβοσθέ εστίασε στο πώς θα μπορούσε να υποστηρίξει τον βασιλιά που είχε διορίσει ο Ιεχωβά. (2 Σαμ. 16:1-4· 19:24-30) Ο Ιεχωβά φρόντισε να καταγραφεί στον Λόγο του το εξαίρετο παράδειγμα του Μεφιβοσθέ προς όφελός μας.​—Ρωμ. 15:4.

2 Σαμ. 19:29—Γιατί αντέδρασε με το συγκεκριμένο τρόπο ο Δαβίδ όταν άκουσε την εξήγηση του Μεφιβοσθέ; Μόλις άκουσε τον Μεφιβοσθέ, ο Δαβίδ πρέπει να αντιλήφθηκε το λάθος που έκανε όταν δέχτηκε αβασάνιστα τα λόγια του Ζιβά. (2 Σαμουήλ 16:1-4· 19:24-28) Πιθανότατα, ο Δαβίδ εκνευρίστηκε από αυτό και δεν ήθελε να ακούσει τίποτα περαιτέρω για το ζήτημα.

2 Σαμ. 19:24, 30. Ο Μεφιβοσθέ εκτιμούσε πραγματικά τη στοργική καλοσύνη του Δαβίδ. Υποτάχθηκε πρόθυμα στην απόφαση του βασιλιά σχετικά με τον Ζιβά. Η εκτίμηση για τον Ιεχωβά και την οργάνωσή του πρέπει να μας υποκινεί να είμαστε υποτακτικοί.

2 Σαμ. 19:35-37 Να Εκτιμάτε τη Δύναμη των Νέων Αναγνωρίζοντας τους περιορισμούς της ηλικίας του, ο Βαρζελαΐ πρότεινε να πάει στη θέση του ένας νεότερος άντρας, ο Χιμάμ.

2 Σαμ. 18:6-14 Πώς να Παίρνετε Δύναμη από τις Γραφές Αν ναι, θα ωφεληθείτε αν ανασκοπήσετε την αφήγηση για τον Αβεσσαλώμ, τον γιο του βασιλιά Δαβίδ, ο οποίος πρόδωσε τον πατέρα του και επιχείρησε να του κλέψει τη βασιλεία.​

2 Σαμ. 18:33 Να Στηρίζεστε στον Ιεχωβά Όταν Περνάτε Στενοχώριες Ο αγαπημένος του γιος ο Αβεσσαλώμ στασίασε εναντίον του, πράγμα που κατέληξε στον θάνατο του Αβεσσαλώμ.

2 Σαμ. 18:24-26 Πώς Μπορείτε να Προφυλάσσετε την Καρδιά Σας; Στους αρχαίους καιρούς, οι φρουροί συνεργάζονταν στενά με τους φύλακες των πυλών.

2 Σαμ. 19:31-33 Ηλικιωμένοι Χριστιανοί—Ο Ιεχωβά Εκτιμάει την Οσιότητά Σας Προσφέρθηκε να τον εφοδιάζει τώρα εκείνος με τροφή, παρότι ο Βαρζελαΐ ήταν «πολύ πλούσιος» και δεν είχε ανάγκη την τροφή που του πρόσφερε.

2 Σαμ. 19:24-29 Γνωρίζετε τα Γεγονότα; Όταν τελικά μίλησε μαζί του, ο Δαβίδ αναγνώρισε το σφάλμα του και του επέστρεψε ένα τμήμα της περιουσίας.

2 Σαμ. 19:24-29 Να Ασκείτε Πίστη—Να Παίρνετε Σοφές Αποφάσεις! Όταν ο Δαβίδ έλαβε αργότερα ακριβείς πληροφορίες, τροποποίησε την απόφασή του.

2 Σαμ. 18:9-17 Γιατί η Μετριοφροσύνη Παραμένει Σημαντική Βιβλικοί χαρακτήρες όπως ο Αβεσσαλώμ, ο Οζίας και ο Ναβουχοδονόσορ ενέδωσαν σε τέτοια έργα της σάρκας και ταπεινώθηκαν από τον Ιεχωβά για την αυθάδειά τους.

2 Σαμ. 19:31-37 Μπορείτε να Παραμένετε Μετριόφρονες υπό Δοκιμασία Γι’ αυτό, ο Βαρζελαΐ πρότεινε να πάρει τη θέση του ο Χιμάμ, πιθανώς ένας από τους γιους του.

2 Σαμ. 19:32-35 Να Υπηρετείτε τον Ιεχωβά στις «Ημέρες της Συμφοράς» Ο πλούσιος Βαρζελαΐ δεν απολάμβανε πια τη γεύση της τροφής ή τον ήχο της μουσικής.

2 Σαμ. 18:33 Δύναμη Αποκατάστασης​—Ο Ιεχωβά “Κάνει Νέα τα Πάντα” Το αίσθημα της απώλειας και το γεγονός ότι νιώθουμε ανίσχυροι μπορούν να μας καταβάλουν.

2 Σαμ. 18:7, 14-17 Να Υπηρετείτε τον Θεό της Ελευθερίας Και δυστυχώς, απέβη θανατηφόρα τόσο για τον ίδιο όσο και για τους χιλιάδες που παρασύρθηκαν από αυτόν.​

2 Σαμ. 18:9, 14-17 Προδοσία—Δυσοίωνο Σημείο των Καιρών! Τόσο ο Αβεσσαλώμ όσο και ο Ιούδας είχαν επονείδιστο τέλος επειδή πρόδωσαν τον χρισμένο του Ιεχωβά.

2 Σαμ. 18:33 Είναι Φυσιολογικό να Νιώθω Τέτοια Θλίψη; Ακόμα και δυνατοί άντρες όπως ο Αβραάμ, ο Ιωσήφ και ο Δαβίδ έκλαψαν όταν ένιωσαν θλίψη.​

2 Σαμ. 19:24-30 Μην Επιτρέπετε στην Αρρώστια να σας Στερεί τη Χαρά Ωστόσο, μέσα σε όλα αυτά, αποδείχτηκε θαυμάσιο παράδειγμα ατόμου που αντιμετώπιζε την κακή υγεία, τις συκοφαντίες και τις απογοητεύσεις χωρίς να επιτρέπει να του στερούν τη χαρά.​

2 Σαμ. 18:2 Να Μιμείστε την Οσιότητα του Ιτταΐ Μάλιστα, ο Δαβίδ έθεσε το ένα τρίτο των δυνάμεών του «υπό τις διαταγές του Ιτταΐ» στην κρίσιμη μάχη κατά των δυνάμεων του Αβεσσαλώμ!​

2 Σαμ. 19:31-40 Ακμάζουν Πνευματικά στον Καιρό των Γκρίζων Μαλλιών Ας περάσει αυτός απέναντι μαζί με τον κύριό μου το βασιλιά· και κάνε για αυτόν ό,τι φαίνεται καλό στα μάτια σου».

2 Σαμ. 18:24-27 «Συνέχισε να το Προσμένεις» Ναι, πεπεισμένος για τα επερχόμενα γεγονότα, ο Μιχαίας έμοιαζε με δραστήριο φρουρό πάνω σε παρατηρητήριο.

2 Σαμ. 19:24-30 Αντιμετώπισαν τα Αγκάθια της Σάρκας Τους Ο Μεφιβοσθέ έθεσε πραγματικά εξαίρετο παράδειγμα υπομένοντας την αναπηρία, τη συκοφαντία και την απογοήτευση.​

2 Σαμ. 18:33 Είναι Εσφαλμένο να Πενθούμε; Μολονότι και οι δυο τους είχαν προκαλέσει στενοχώριες στον Δαβίδ και στην οικογένειά του, δεν έπαυαν να είναι γιοι του, και ο θάνατός τους του έφερε πολλή λύπη.​

2 Σαμ. 18:9-17 Η Αυθάδεια Οδηγεί στην Ατίμωση Η αυθάδεια πράγματι οδήγησε στην ατίμωση του Αβεσσαλώμ.​

2 Σαμ. 19:35 Γεύση—Δώρο ενός Στοργικού Δημιουργού Μήπως μπορώ εγώ ο υπηρέτης σου να γευτώ κάτι που έφαγα και κάτι που ήπια;»

2 Σαμ. 19:43 Ευλογίες ή Κατάρες—Υπάρχει Εκλογή! Όταν, όμως, χρησιμοποιείται με συμβολική έννοια, σημαίνει ‘καταριέμαι’ ή ‘μεταχειρίζομαι περιφρονητικά’.

2 Σαμ. 18:23-27 Είναι Εσφαλμένος ο Ανταγωνισμός στα Αθλήματα; Το τρέξιμο ήταν άλλο ένα άθλημα στο οποίο ασκούνταν και γυμνάζονταν οι άντρες στην αρχαιότητα.

2 Σαμ. 19:18, 19 Κερδίστε τη Μάχη Ενάντια στην Κατάθλιψη Ακόμα κι αν κάποιος σας κατηγορεί άδικα, θεωρήστε το ως κάτι που λέχτηκε για κάποια συγκεκριμένη πράξη σας και όχι για την αξία σας ως ατόμου.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: