ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ 2 ΣΑΜΟΥΗΛ 20, 21

ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ 2 ΣΑΜΟΥΗΛ 20, 21

«Ο Ιεχωβά Είναι Θεός Δικαιοσύνης»

Ο Ιεχωβά δεν ξέχασε την αδικία που έγινε σε βάρος των Γαβαωνιτών (2Σα 21:1, 2)

Το ασήμι και το χρυσάφι δεν μπορούσαν να προσφέρουν εξιλέωση για την ενοχή αίματος του Σαούλ και του σπιτικού του (Αρ 35:31, 33· 2Σα 21:3, 4)

Εφτά απόγονοι του Σαούλ εκτελέστηκαν για να αποδοθεί δικαιοσύνη (2Σα 21:5, 6· it-1 σ. 548 ¶5)

Στο πέρασμα των αιώνων, οι πρώτοι εκείνοι Γαβαωνίτες συνέχισαν να υφίστανται ως λαός, παρότι ο Βασιλιάς Σαούλ σχεδίασε την εξόντωσή τους. Ωστόσο, οι Γαβαωνίτες πρόσμεναν υπομονετικά τον Ιεχωβά ώστε να αποκαλύψει εκείνος την αδικία. Ο Ιεχωβά το έκανε αυτό μέσω μιας τριετούς πείνας στη διάρκεια της βασιλείας του Δαβίδ. Ο Δαβίδ, αφού ρώτησε τον Ιεχωβά και έμαθε ότι υπήρχε ενοχή αίματος, μίλησε με τους Γαβαωνίτες προκειμένου να εξακριβώσει τι έπρεπε να γίνει για να επιτευχθεί εξιλέωση. Οι Γαβαωνίτες απάντησαν ορθά ότι αυτό δεν ήταν «ζήτημα ασημιού ή χρυσού», επειδή σύμφωνα με το Νόμο δεν ήταν δυνατόν να γίνει δεκτό λύτρο για κάποιον δολοφόνο. (Αρ 35:30, 31) Επίσης, αναγνώρισαν ότι δεν μπορούσαν να θανατώσουν κανέναν χωρίς νομική έγκριση. Έτσι λοιπόν, μόνο έπειτα από επιπλέον ερωτήσεις του Δαβίδ ζήτησαν να τους δοθούν εφτά “γιοι” του Σαούλ. Το γεγονός ότι η ενοχή αίματος βάρυνε τόσο τον Σαούλ όσο και τον οίκο του υποδηλώνει ότι, αν και ο Σαούλ πιθανότατα πρωτοστάτησε σε αυτή τη δολοφονική ενέργεια, οι “γιοι” του ίσως συμμετείχαν σε αυτήν είτε άμεσα είτε έμμεσα. (2Σα 21:1-9) Αν είναι έτσι, τότε δεν επρόκειτο για μια περίπτωση στην οποία οι γιοι πέθαναν για τις αμαρτίες των πατέρων τους (Δευ 24:16), αλλά για μια περίπτωση ανταποδοτικής δικαιοσύνης, σε αρμονία με το νόμο «ψυχή θα είναι αντί ψυχής».—Δευ 19:21.

Πώς μπορούν να μας βοηθήσουν τα εδάφια Ρωμαίους 12:19-21 όταν πέσουμε θύματα άδικης μεταχείρισης;

Μάρτυρες του Ιεχωβά διαφόρων ηλικιών, εθνικοτήτων και υπόβαθρου που έχουν υπομείνει διωγμό και φυλάκιση.

Πνευματικά Πετράδια

2 Σαμ.21:15-17​—Ποια μαθήματα παίρνουμε από αυτή την αφήγηση; (w13 15/1 σ. 31 ¶14)

Παγκόσμια, όλοι εμείς που ανήκουμε στο λαό του Ιεχωβά επιτελούμε τη διακονία μας παρά τα εμπόδια που βάζουν μπροστά μας ο Σατανάς και τα υποχείριά του. Ορισμένοι από εμάς έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με γιγάντιες προκλήσεις, οι οποίες φάνταζαν σαν τον «Γολιάθ», αλλά με απόλυτη εμπιστοσύνη στον Ιεχωβά, πολεμήσαμε και νικήσαμε. Μερικές φορές, όμως, η αδιάκοπη μάχη ενάντια στις πιέσεις αυτού του κόσμου μάς κουράζει και μας αποθαρρύνει. Όταν βρισκόμαστε σε τέτοια αδύναμη κατάσταση, είμαστε ευάλωτοι και κινδυνεύουμε να “παταχθούμε” από πιέσεις τις οποίες υπό άλλες συνθήκες θα αντιμετωπίζαμε επιτυχώς. Σε τέτοιες στιγμές, η έγκαιρη υποστήριξη από κάποιον πρεσβύτερο μπορεί να μας βοηθήσει να ανακτήσουμε τη χαρά και τη δύναμή μας, όπως έχουν διαπιστώσει πολλοί. Μια σκαπάνισσα γύρω στα 65 ανέφερε: «Πριν από κάποιο διάστημα, δεν ένιωθα καλά και η υπηρεσία αγρού με κούραζε πολύ. Ένας πρεσβύτερος πρόσεξε ότι είχα χάσει την ενεργητικότητά μου και με πλησίασε. Κάναμε μια ενθαρρυντική συζήτηση γύρω από κάποια Γραφική περικοπή. Εφάρμοσα τις εισηγήσεις του και ωφελήθηκα». Και πρόσθεσε: «Πόσο στοργικό ήταν από μέρους εκείνου του πρεσβυτέρου το ότι πρόσεξε την αδύναμη κατάστασή μου και με βοήθησε!» Ναι, είναι συγκινητικό να γνωρίζουμε ότι έχουμε πρεσβυτέρους που μας παρατηρούν άγρυπνα και στοργικά και οι οποίοι, σαν τον αρχαίο Αβισαί, είναι έτοιμοι να “προστρέξουν σε βοήθειά μας”.

2 Σαμ.20:21, 22. Η σοφία ενός ατόμου μπορεί να γλιτώσει πολλούς από συμφορά.—Εκκλησιαστής 9:14, 15.

2 Σαμ.21:8—Γιατί λέγεται ότι η κόρη του Σαούλ, η Μιχάλ, είχε πέντε γιους ενώ το εδάφιο 2 Σαμουήλ 6:23 αναφέρει ότι πέθανε άτεκνη; Η πιο ευρέως αποδεκτή εξήγηση είναι ότι αυτοί ήταν οι γιοι της αδελφής της Μιχάλ, της Μεράβ, η οποία παντρεύτηκε τον Αδριήλ. Πιθανώς, η Μεράβ πέθανε νωρίς και η άτεκνη Μιχάλ ανέθρεψε τα αγόρια.

2 Σαμ.21:9, 10—Πόσο καιρό επαγρυπνούσε η Ρεσφά για τους δύο γιους της και τους πέντε εγγονούς του Σαούλ τους οποίους θανάτωσαν οι Γαβαωνίτες; Αυτοί οι εφτά κρεμάστηκαν «τις πρώτες ημέρες του θερισμού»—Μάρτιο ή Απρίλιο. Τα νεκρά τους σώματα αφέθηκαν εκτεθειμένα σε κάποιο βουνό. Η Ρεσφά φύλαγε τα εφτά σώματα μέρα νύχτα ωσότου ο Ιεχωβά έδειξε, τερματίζοντας την ξηρασία, ότι ο θυμός του είχε υποχωρήσει. Θα ήταν απίθανο να αρχίσει νεροποντή προτού ολοκληρωθεί η εποχή του θερισμού τον Οκτώβριο. Επομένως, η Ρεσφά ίσως να επαγρυπνούσε επί πέντε ή έξι μήνες. Κατόπιν, ο Δαβίδ φρόντισε να θάψουν τα κόκαλα των αντρών.

2 Σαμ.20:6· 21:15-17 Μάθετε από τους Όσιους Υπηρέτες του Ιεχωβά Αντίθετα, υπερασπίστηκε τον Δαβίδ απέναντι σε προδότες και άλλους εχθρούς.​

2 Σαμ. 20:8-10 Ισχυροί Παρά τις Αδυναμίες Αργότερα, προσποιούμενος ότι χαιρετούσε τον ξάδελφό του τον Αμασά, τον έπιασε από τη γενειάδα με το δεξί του χέρι δήθεν για να τον φιλήσει και κατόπιν τον διαπέρασε με το σπαθί που κρατούσε στο αριστερό του χέρι.

2 Σαμ. 21:7, 8 Να Επιδιώκετε Πάντοτε Στοργική Καλοσύνη Φέρνοντας στο νου του ‘τον όρκον του Ιεχωβά’ που υπήρχε ανάμεσα σε αυτόν και τον Ιωνάθαν, ο Δαβίδ έδειξε στοργική καλοσύνη με το να φυλάξει τη ζωή του γιου του Ιωνάθαν, του Μεμφιβοσθέ.

2 Σαμ. 21:15-22 ‘Του Ιεχωβά Είναι η Μάχη’ Αυτές οι δικτατορικές διακυβερνήσεις χλευάζουν τον Ιεχωβά και προσπαθούν να εξαναγκάσουν τους μάρτυρές του να υποταχθούν, αλλά όπως πάντα η μάχη και η νίκη είναι του Ιεχωβά.

2 Σαμ. 20:8-10, 23 Αποστρέφεστε τη Φιλοδοξία; Αυτό συνέβη επειδή επωφθαλμιούσε τη θέσι του στρατηγού του Βασιλέως Δαβίδ.

2 Σαμ. 21:1-14 Θεοκρατικοί Δούλοι Ο Ιεχωβά Θεός θα ενεργήση όμοια εναντίον του «Χριστιανισμού» επειδή μεταχειρίζεται βίαια τους συγχρόνους Γαβαωνίτες για να εμποδίση την απόδοσι από μέρους των υπηρεσίας ναού στον Θεό και την απόκτησι ζωής στο νέο κόσμο.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: