ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ 2 ΤΙΜΟΘΕΟ 1-4

«Ο Θεός Δεν μας Έδωσε Πνεύμα Δειλίας»

2 Τιμ. 1:7, 8 Ο Τιμόθεος διαβάζει έναν ρόλο από τον απόστολο Παύλο

Τα θεόπνευστα λόγια του αποστόλου Παύλου προς τον Τιμόθεο μας δίνουν δύναμη. Αντί να ντρεπόμαστε για τα καλά νέα, μπορούμε να μιλάμε με θάρρος για να υπερασπιζόμαστε την πίστη μας, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα “κακοπαθήσουμε”.

Σε ποιες καταστάσεις χρειάζεται να δείχνω θάρρος;

Ο Τιμόθεος διαβάζει έναν ρόλο από τον απόστολο Παύλο

2 Τιμ. 1:7​ —Να αντιμετωπίζετε τις δοκιμασίες με “σωφροσύνη” (w09 15/5 σ. 15 ¶9)

Για να βοηθήσει τον Τιμόθεο, ο Παύλος τού υπενθύμισε αργότερα: «Ο Θεός μάς έδωσε, όχι πνεύμα δειλίας, αλλά δύναμης και αγάπης και σωφροσύνης». (2 Τιμ. 1:7) Η “σωφροσύνη” συνεπάγεται το να μπορείς να κάνεις λογικές σκέψεις και λογικούς συλλογισμούς. Περιλαμβάνει την ικανότητα να αντιμετωπίζεις τα πράγματα όπως είναι​—όχι όπως θα ήθελες να είναι. Μερικοί ανώριμοι νεαροί εκδηλώνουν πνεύμα δειλίας και προσπαθούν να βγάλουν από το μυαλό τους τις στενόχωρες καταστάσεις καταφεύγοντας στον υπερβολικό ύπνο ή στην υπερβολική παρακολούθηση τηλεόρασης, στη χρήση ναρκωτικών ή στην κατάχρηση οινοπνευματωδών ποτών, στην αδιάκοπη διασκέδαση ή στη σεξουαλική ανηθικότητα. Στους Χριστιανούς δίνεται η νουθεσία “να αποκηρύξουν την ασέβεια και τις κοσμικές επιθυμίες και να ζήσουν με σωφροσύνη και δικαιοσύνη και θεοσεβή αφοσίωση σε αυτό το παρόν σύστημα πραγμάτων”.​—Τίτο 2:12.

Νεαρή Μάρτυρας δείχνει το ειδικό βιβλιάριο Προέλευση της Ζωής στους συμμαθητές και στον καθηγητή της,  αδελφή αρνείται να στολίσει το χριστουγεννιάτικο δέντρο στη δουλειά της, αδελφός δίνει μαρτυρία στη δουλειά του

2 Τιμ. 1:8​ —Μην ντρέπεστε για τα καλά νέα (w03 1/3 σ. 9, 10 ¶7)

Ο Παύλος, γράφοντας στον Τιμόθεο, είπε: «Ο Θεός μάς έδωσε, όχι πνεύμα δειλίας, αλλά δύναμης . . . Μην ντραπείς, λοιπόν, για τη μαρτυρία σχετικά με τον Κύριό μας». (2 Τιμόθεο 1:7, 8· Μάρκος 8:38) Έχοντας διαβάσει αυτά τα λόγια, μπορούμε να αναρωτηθούμε: “Μήπως ντρέπομαι εγώ για την πίστη μου ή είμαι θαρραλέος; Στην εργασία μου (ή στο σχολείο), κάνω γνωστό στους γύρω μου ότι είμαι Μάρτυρας του Ιεχωβά ή προσπαθώ να το αποκρύψω; Μήπως ντρέπομαι να είμαι διαφορετικός από τους άλλους ή θεωρώ καύχημά μου το να ξεχωρίζω λόγω της σχέσης μου με τον Ιεχωβά;” Αν κάποιος νιώθει άβολα σε ό,τι αφορά το κήρυγμα των καλών νέων ή τη διακράτηση αντιδημοφιλούς στάσης, ας θυμάται τη συμβουλή που έδωσε ο Ιεχωβά στον Ιησού του Ναυή: «Να είσαι θαρραλέος και ισχυρός». Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι αυτό που μετράει δεν είναι η γνώμη των συναδέλφων μας ή των συμμαθητών μας αλλά η άποψη του Ιεχωβά και του Ιησού Χριστού.—Γαλάτες 1:10.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια

2 Τιμ. 2:3, 4 ​—Πώς ελαχιστοποιούμε την ανάμειξή μας στις «εμπορικές υποθέσεις της ζωής»; (w17.07 σ. 10 ¶13)

Ο Τιμόθεος ήταν άνθρωπος πίστης. Όταν ο Παύλος αποκάλεσε τον Τιμόθεο “καλό στρατιώτη του Χριστού Ιησού”, του είπε: «Κανείς ο οποίος υπηρετεί ως στρατιώτης δεν αναμειγνύεται στις εμπορικές υποθέσεις της ζωής, για να κερδίσει την επιδοκιμασία εκείνου που τον στρατολόγησε». (2 Τιμ. 2:3, 4) Οι ακόλουθοι του Ιησού σήμερα, στους οποίους περιλαμβάνεται και ένας στρατός που αριθμεί πάνω από ένα εκατομμύριο ολοχρόνιους διακόνους, εφαρμόζουν τη συμβουλή του Παύλου στον βαθμό που τους επιτρέπουν οι περιστάσεις τους. Καθώς αντιστέκονται στις πιέσεις της διαφήμισης και του κόσμου γύρω τους, θυμούνται την αρχή: «Όποιος δανείζεται είναι υπηρέτης εκείνου που δανείζει». (Παρ. 22:7) Ο Σατανάς θα χαιρόταν ιδιαίτερα αν μας έκανε να ξοδεύουμε όλο τον χρόνο και τις δυνάμεις μας ως δούλοι του εμπορικού του κόσμου. Κάποιες αποφάσεις θα μπορούσαν να μας εγκλωβίσουν σε οικονομικά δεσμά επί χρόνια. Τα τεράστια στεγαστικά δάνεια, τα μακροχρόνια φοιτητικά δάνεια, οι μεγάλες δόσεις για το αυτοκίνητο, ακόμα και οι φανταχτεροί γάμοι μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη οικονομική πίεση. Εμείς δείχνουμε πρακτική σοφία όταν απλοποιούμε τη ζωή μας και μειώνουμε τα χρέη και τα έξοδα, καθιστώντας τον εαυτό μας ελεύθερο για να υπηρετεί ως δούλος τον Θεό και όχι το σημερινό εμπορικό σύστημα.​—1 Τιμ. 6:10.

2 Τιμ. 2:23​ —Ποιος είναι ένας τρόπος με τον οποίο “απορρίπτουμε τις αντιλογίες που είναι ανόητες και φανερώνουν άγνοια”; (w14 15/7 σ. 14 ¶10)

Σήμερα, ο λαός του Ιεχωβά δεν αντιμετωπίζει συχνά περιπτώσεις αποστασίας μέσα στην εκκλησία. Και πάλι όμως, αν εκτεθούμε σε αντιγραφικές διδασκαλίες, πρέπει να τις απορρίπτουμε αποφασιστικά, από όπου και αν προέρχονται. Θα ήταν άσοφο να μπλεκόμαστε σε αντιπαραθέσεις με αποστάτες, είτε πρόσωπο με πρόσωπο είτε απαντώντας στα ιστολόγιά τους είτε με οποιαδήποτε άλλη μορφή επικοινωνίας. Ακόμη και αν έχουμε την πρόθεση να βοηθήσουμε, τέτοιες συζητήσεις θα ήταν αντίθετες στη Γραφική κατεύθυνση που μόλις εξετάσαμε. Γι’ αυτό, ως λαός του Ιεχωβά, αποφεύγουμε εντελώς, ναι, απορρίπτουμε, την αποστασία.

2 Τιμ. 1:13​ —Τι είναι «το υπόδειγμα των υγιών λόγων»; Τα «υγιή λόγια» είναι «τα λόγια του Κυρίου μας Ιησού Χριστού»​—οι αληθινές Χριστιανικές διδασκαλίες. (1 Τιμ. 6:3) Εφόσον όσα δίδαξε και έκανε ο Ιησούς βρίσκονταν σε αρμονία με το Λόγο του Θεού, η φράση «υγιή λόγια» μπορεί επίσης να αναφέρεται κατ’ επέκταση σε όλες τις Γραφικές διδασκαλίες. Αυτές οι διδασκαλίες μπορούν να μας βοηθούν να διακρίνουμε τι απαιτεί ο Ιεχωβά από εμάς. Συνεχίζουμε να διακρατούμε αυτό το υπόδειγμα αν εφαρμόζουμε όσα μαθαίνουμε από τη Γραφή.

2 Τιμ. 4:13​ —Τι ήταν οι «περγαμηνές»; Η λέξη «περγαμηνές» αναφέρεται σε γραφική ύλη από κατεργασμένο δέρμα. Πιθανώς ο Παύλος ζητούσε τμήματα των Εβραϊκών Γραφών για να μπορεί να τα διαβάζει κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του στη Ρώμη. Μερικοί από τους ρόλους ίσως ήταν από πάπυρο ενώ άλλοι από περγαμηνές.

2 Τιμ. 1:5· 3:15. Ο κύριος λόγος για τον οποίο ο Τιμόθεος είχε πίστη στον Χριστό Ιησού, δηλαδή πίστη που επηρέαζε οτιδήποτε έκανε, ήταν η Γραφική εκπαίδευση που έλαβε από νωρίς στο σπίτι. Πόσο ζωτικό είναι να σκέφτονται σοβαρά οι γονείς πώς εκπληρώνουν αυτή την ευθύνη που έχουν απέναντι στον Θεό και στα παιδιά τους!

2 Τιμ. 1:16-18. Όταν οι ομόπιστοί μας υφίστανται δοκιμασίες, αντιμετωπίζουν διωγμό ή είναι φυλακισμένοι, ας προσευχόμαστε για αυτούς και ας κάνουμε όλα όσα μπορούμε για να τους βοηθάμε.​—Παρ. 3:27· 1 Θεσ. 5:25.

2 Τιμ. 2:22. Οι Χριστιανοί, ιδιαίτερα οι νεαροί, δεν πρέπει να ασχολούνται τόσο πολύ με το μποντιμπίλντινγκ, τα αθλήματα, τη μουσική, τη διασκέδαση, τα χόμπι, τα ταξίδια, τις άσκοπες συζητήσεις και τα παρόμοια, ώστε να έχουν λίγο χρόνο για πνευματικές επιδιώξεις.

2 Τιμ. 3:1-5 Να Παραμένετε Πολυάσχολοι στο Τελικό Διάστημα των “Τελευταίων Ημερών” Γιατί είμαστε βέβαιοι ότι ζούμε στις «τελευταίες ημέρες»; ΑΝ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΤΕ μετά το 1914, έχετε ζήσει όλη σας τη ζωή στη διάρκεια των “τελευταίων ημερών” του παρόντος συστήματος πραγμάτων. (2 Τιμ. 3:1) … “Αγαπούν μόνο τον εαυτό τους, είναι φιλάργυροι, καυχησιολόγοι, υπερήφανοι, βλάσφημοι, ανυπάκουοι στους γονείς, αχάριστοι, ανόσιοι, άστοργοι, αδιάλλακτοι, συκοφάντες, δεν έχουν εγκράτεια, είναι άγριοι, εχθροί της αγαθότητας, προδότες, πεισματάρηδες, φουσκωμένοι από υπερηφάνεια, άτομα που αγαπούν τις απολαύσεις και όχι τον Θεό, που έχουν όψη ευσέβειας, αλλά αρνούνται τη δύναμή της”.

2 Τιμ. 3:2-5 Παραμείνετε Πιστοί στη Διάρκεια της “Μεγάλης Θλίψης” Ποια υπέροχη προοπτική μάς επιφυλάσσεται στο εγγύς μέλλον; Σκεφτείτε τι θα έλεγαν τα εδάφια 2 Τιμόθεο 3:2-5 αν περιέγραφαν τους ανθρώπους στον νέο κόσμο, οι οποίοι θα είναι απαλλαγμένοι από την επιρροή του Σατανά.

2 Τιμ. 3:2 Να Αποδίδετε στον Ιεχωβά Αποκλειστική Αφοσίωση Αγαπούν τα χρήματα και τα πράγματα που αγοράζονται με αυτά.

2 Τιμ. 3:1 Πώς θα Νικηθεί ο Εχθρός μας ο Θάνατος; Σήμερα, όπως είχε προφητευτεί στη Γραφή, ζούμε σε “καιρούς δύσκολους και επικίνδυνους”, πράγμα που αποδεικνύει ότι διανύουμε τις «τελευταίες ημέρες» αυτού του κακού συστήματος πραγμάτων.

2 Τιμ. 3:14, 15 “Αυτοί που σας Ακούν” θα Σωθούν Μπορούμε όμως να τους ωθήσουμε να ανοίξουν τη διάνοια και την καρδιά τους στο άγγελμα της Αγίας Γραφής.

2 Τιμ. 4:1, 2 «Πηγαίνετε . . . και Κάντε Μαθητές» Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να κηρύττετε σε ώρες και μέρη που είναι πιθανότερο να βρείτε ανθρώπους;

2 Τιμ. 3:12 Προετοιμαστείτε από Τώρα για τον Διωγμό «Όλοι όσοι θέλουν να ζουν με θεοσεβή αφοσίωση σε σχέση με τον Χριστό Ιησού θα υποστούν και αυτοί διωγμό».​—2 ΤΙΜ. 3:12. … Μέχρι και στην εποχή μας, πιστοί Χριστιανοί Μάρτυρες του Ιεχωβά έχουν υποστεί διωγμό από εκείνους που εναντιώνονται στην αληθινή λατρεία.

2 Τιμ. 3:12 Συνεχίστε να Λατρεύετε τον Ιεχωβά σε Περίπτωση Απαγόρευσης Όπως μάθαμε οι αληθινοί Χριστιανοί αναμένουν διωγμό.

2 Τιμ. 2:24 Πώς να Αγγίζετε την Καρδιά Άθρησκων Ατόμων Όπως και αν έχουν τα πράγματα, εμείς προσπαθούμε να δείχνουμε κατανόηση για τα αισθήματά τους.​

2 Τιμ. 3:1, 13 «Προσέξτε να Μη σας Αιχμαλωτίσει Κανείς»! Επιπρόσθετα, ζούμε σε έναν καιρό κατά τον οποίο πονηροί άνθρωποι και απατεώνες πηγαίνουν «από το κακό στο χειρότερο».​

2 Τιμ. 3:1-5, 13 Παρηγοριά για Θύματα Κακοποίησης Η μάστιγα της κακοποίησης αποδεικνύει σαφώς ότι ζούμε στις τελευταίες ημέρες, έναν καιρό κατά τον οποίο πολλοί είναι «άστοργοι», μια περίοδο κατά την οποία «πονηροί άνθρωποι και απατεώνες θα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο».

2 Τιμ. 3:4,17 Μην Ξεγελιέστε από τη «Σοφία Αυτού του Κόσμου» Ο Λόγος του μας παρέχει ό,τι χρειαζόμαστε για να είμαστε “πλήρως ικανοί” και “απόλυτα εξοπλισμένοι για κάθε καλό έργο”. (2 Τιμ. 3:17) … Όπως είχε προείπει η Αγία Γραφή για τις τελευταίες ημέρες, οι άνθρωποι έγιναν σε μεγάλο βαθμό «άτομα που αγαπούν τις απολαύσεις».​

2 Τιμ. 3:13 Αγάπη και Δικαιοσύνη στη Χριστιανική Εκκλησία Ζούμε όμως σε έναν κόσμο όπου «πονηροί άνθρωποι» πηγαίνουν «από το κακό στο χειρότερο».

2 Τιμ. 3:13 Αγάπη και Δικαιοσύνη Παρά την Πονηρία Διότι υπάρχουν πολλοί «πονηροί άνθρωποι και απατεώνες», και μερικοί ίσως προσπαθήσουν να εισχωρήσουν στην εκκλησία.

2 Τιμ. 3:17 Αγαθότητα—Πώς Μπορείτε να την Καλλιεργήσετε; Πολλοί άνθρωποι είναι «εχθροί της αγαθότητας». (2 Τιμ. 3:3) … Καθώς το κάνουμε αυτό, ο Ιεχωβά μπορεί να μας διδάξει «ολόκληρη την πορεία της αγαθότητας» και να μας εξοπλίσει «για κάθε καλό έργο».

2 Τιμ. 3:1, 2 Να Δείχνετε Ενδιαφέρον για τα Αισθήματα των Άλλων Απεναντίας, «αγαπούν μόνο τον εαυτό τους».

2 Τιμ. 4:2 Να Ακούτε τη Φωνή του Ιεχωβά Επιπρόσθετα, δείχνουμε ότι ακούμε τη φωνή του όταν κηρύττουμε με ζήλο τα καλά νέα «σε ευνοϊκούς αλλά και σε δύσκολους καιρούς».​

2 Τιμ. 4:5 Να Δείχνετε Κατανόηση για τους Άλλους στη Διακονία Σας Όσο περισσότερο αναπτύξουμε και εμείς παρόμοια τρυφερά αισθήματα για τους ανθρώπους τόσο πιο αποτελεσματικοί θα είμαστε καθώς επιτελούμε τη διακονία μας.​

2 Τιμ. 2:24 Να Εκζητείτε Πραότητα και να Ευαρεστείτε τον Ιεχωβά Μέρος του θελήματος του Θεού είναι το να είμαστε ήπιοι.

2 Τιμ. 3:1 Κρατήστε την Ακεραιότητά Σας! Τι μπορούμε να μάθουμε από τον Ιώβ; Ο Σατανάς έχει εντείνει τις επιθέσεις του αυτές τις δύσκολες «τελευταίες ημέρες».

2 Τιμ. 3:16, 17 Τι Προσωπικότητα Έχει ο Θεός; Ο Θεός μοιάζει με έναν σοφό, στοργικό φίλο που δεν παύει ποτέ να μας δίνει πρακτικές και ωφέλιμες συμβουλές.

2 Τιμ. 3:1 «Μην Ανησυχείς, Γιατί Εγώ Είμαι ο Θεός Σου» Σήμερα, ζούμε σε καιρούς που είναι «δύσκολοι και επικίνδυνοι», και χρειαζόμαστε όσο ποτέ άλλοτε την ενθάρρυνση που βρίσκουμε στο βιβλίο του Ησαΐα.​

2 Τιμ. 3:1 Να Εμπιστεύεστε στον Ιεχωβά και θα Ζήσετε! Πράγματι, είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτοί οι «δύσκολοι και επικίνδυνοι» καιροί αποδεικνύουν πως ζούμε «στις τελευταίες ημέρες» και ότι κάθε ημέρα που περνάει μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στον νέο κόσμο.

2 Τιμ. 4:8 Ποιος Διαπλάθει τον Τρόπο Σκέψης Σας; Ως αποτέλεσμα, ο Παύλος είχε επιτυχία στη διακονία του και μπορούσε να αποβλέπει σε μια αιώνια ανταμοιβή.​

2 Τιμ. 2:15 Να Διδάσκετε την Αλήθεια Γι’ αυτό, θέλουμε να είμαστε βέβαιοι ότι “χειριζόμαστε τον λόγο της αλήθειας ορθά” στη διακονία μας.

2 Τιμ. 3:1-3 «Αν Γνωρίζετε Αυτά τα Πράγματα, Ευτυχισμένοι θα Είστε αν τα Εκτελείτε» Σε αυτές τις «τελευταίες ημέρες» μάς περιβάλλουν άνθρωποι που «αγαπούν μόνο τον εαυτό τους, . . . είναι φιλάργυροι, καυχησιολόγοι, υπερήφανοι» και «δεν . . . έχουν εγκράτεια».

2 Τιμ. 3:1 Ευτυχισμένοι Είναι Όσοι Υπηρετούν “τον Ευτυχισμένο Θεό” Ακόμα και κακοί άνθρωποι θρηνούν για τα οδυνηρά προβλήματα που χαρακτηρίζουν αυτούς τους “δύσκολους και επικίνδυνους καιρούς”.

2 Τιμ. 3:1-5 Μακροθυμία—Υπομονή με Σκοπό ΛΟΓΩ των αυξανόμενων πιέσεων σε αυτές τις «τελευταίες ημέρες», ο λαός του Ιεχωβά χρειάζεται μακροθυμία περισσότερο από ποτέ άλλοτε.

2 Τιμ. 3:16, 17 Οι Γενναιόδωροι Άνθρωποι Είναι Ευτυχισμένοι Αυτό δεν εκπλήσσει εκείνους που δέχονται τη Γραφή ως τον Λόγο του στοργικού Σχεδιαστή της ανθρωπότητας, του Ιεχωβά.​

2 Τιμ. 3:16, 17 Μην Κρίνετε από την Εξωτερική Εμφάνιση Οι νεότεροι άντρες πρέπει να αξιολογούνται, όχι με βάση προσωπικές ή πολιτισμικές αντιλήψεις, αλλά με γνώμονα τον Λόγο του Θεού.​

2 Τιμ. 3:1, 13 Να Καλλιεργείτε Συμπόνια για “Κάθε Είδους Ανθρώπους” Καθώς μπαίνουμε πιο βαθιά «στις τελευταίες ημέρες», είναι αναμενόμενο ότι η στάση κάποιων ανθρώπων στον τομέα μας “θα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο”.

2 Τιμ. 2:19 Τίνος την Αναγνώριση Επιδιώκετε; Ο Ιεχωβά πάντα «γνωρίζει εκείνους που ανήκουν σε αυτόν».

2 Τιμ. 3:1 Πού Κοιτάζουν τα Μάτια Σας; Τι περιλαμβάνει το να έχουμε τα μάτια μας προσηλωμένα στον Ιεχωβά; ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ στους οποίους ζούμε είναι «δύσκολοι και επικίνδυνοι», και η ζωή θα γίνει ακόμα δυσκολότερη προτού χαράξει μια καινούρια ημέρα και αποκατασταθεί η πραγματική ειρήνη στη γη.

2 Τιμ. 3:1 Πώς να Κάνετε τη Μελέτη της Γραφής Πιο Αποτελεσματική και Ευχάριστη Σε αυτούς τους “δύσκολους και επικίνδυνους καιρούς”, αντιμετωπίζουμε και εμείς τρομερές προκλήσεις.

2 Τιμ. 3:16, 17 Να Επιτρέπετε στους Νόμους και στις Αρχές του Θεού να Εκπαιδεύουν τη Συνείδησή Σας Οι νόμοι και οι αρχές που περιέχει ο Λόγος του Θεού είναι πράγματα “ωφέλιμα για διδασκαλία, για έλεγχο, για τακτοποίηση ζητημάτων, για διαπαιδαγώγηση στη δικαιοσύνη”. (2 Τιμ. 3:16) … Κάνοντας επιδέξια χρήση των νόμων και των αρχών που βρίσκονται στον Λόγο του Θεού, θα είμαστε “πλήρως ικανοί, απόλυτα εξοπλισμένοι για κάθε καλό έργο”.

2 Τιμ. 3:1, 3 «Η Βασιλεία μου Δεν Είναι Μέρος Αυτού του Κόσμου» Όπως προείπε η Γραφή, σε αυτές τις τελευταίες ημέρες άνθρωποι κάθε είδους είναι «αδιάλλακτοι».

2 Τιμ. 3:13 Ας Είμαστε Όλοι Ένα Όπως ο Ιεχωβά και ο Ιησούς Είναι Ένα Όσο πλησιάζουμε στο τέλος αυτού του πονηρού συστήματος, οι διαιρέσεις, οι προκαταλήψεις και οι εχθρότητες αναμφίβολα θα αυξάνονται στον κόσμο.

2 Τιμ. 3:1-5 Προφητείες που Βγήκαν Αληθινές «Στις τελευταίες ημέρες . . . οι άνθρωποι θα αγαπούν μόνο τον εαυτό τους, θα είναι φιλάργυροι, καυχησιολόγοι, υπερήφανοι, βλάσφημοι, ανυπάκουοι στους γονείς, αχάριστοι, ανόσιοι, άστοργοι, αδιάλλακτοι, συκοφάντες, δεν θα έχουν εγκράτεια, θα είναι άγριοι, εχθροί της αγαθότητας, προδότες, πεισματάρηδες, φουσκωμένοι από υπερηφάνεια, άτομα που αγαπούν τις απολαύσεις και όχι τον Θεό, που έχουν όψη ευσέβειας, αλλά αρνούνται τη δύναμή της».

2 Τιμ. 2:15 Νεαροί—Μείνετε Σταθεροί Ενάντια στον Διάβολο Αλλά πρέπει να μάθουμε να τον χρησιμοποιούμε επιδέξια όταν υπερασπιζόμαστε τα πιστεύω μας​—ή όταν διορθώνουμε τον δικό μας τρόπο σκέψης.

2 Τιμ. 1:1, 2, 7 Διορισμένοι Άντρες—Μάθετε από τον Τιμόθεο Εφόσον ο Τιμόθεος ήταν τόσο νέος, αρχικά μπορεί να μην είχε αρκετή αυτοπεποίθηση και ίσως δίσταζε να αναλάβει δράση στα πλαίσια του νέου ρόλου που του είχε ανατεθεί.

2 Τιμ. 2:23-25 Τα διαδικτυακά φόρουμ δεν είναι κατάλληλα μέρη για «να διδάσκει [κάποιος] με πραότητα εκείνους που δεν έχουν ευνοϊκή διάθεση».

2 Τιμ. 4:2 Νεαροί, Είστε Προσηλωμένοι σε Πνευματικούς Στόχους; Γιατί δεν πρέπει να παραιτούμαστε όταν προκύπτουν δυσκολίες; Μη χάνετε το κουράγιο σας, ακόμα και αν μερικές φορές ο δρόμος που πήρατε έχει λακκούβες.

2 Τιμ. 4:16, 17 Ο Ιεχωβά Δεν με Απογοήτευσε Ποτέ! Και όντως το κάνει αυτό!​

2 Τιμ. 3:1 Φιλοξενία—Απολαυστική και Απαραίτητη! Το ίδιο ισχύει για τους Χριστιανούς που ζουν σε αυτές τις «τελευταίες ημέρες».​

2 Τιμ. 3:16 Διαπαιδαγώγηση—Απόδειξη της Αγάπης του Θεού Με αυτόν τον τρόπο, είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε το παιδί μας ή τον σπουδαστή μας να κατανοήσει και “να τηρεί όλα όσα μας έχει παραγγείλει ο Ιησούς”.

2 Τιμ. 3:1 Χαρά—Μια Ιδιότητα που μας Χορηγεί ο Θεός Αλλά σε αυτές τις τελευταίες ημέρες, που οι καιροί είναι «δύσκολοι και επικίνδυνοι», όλοι αντιμετωπίζουν δοκιμασίες.

2 Τιμ. 3:1-5, 13 Να Βλέπετε τη Διαφορά στους Ανθρώπους Η δεύτερη επιστολή του αποστόλου Παύλου προς τον Τιμόθεο περιγράφει τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που είναι αποξενωμένοι από τον Θεό, τα οποία θα γίνουν ακόμα πιο έκδηλα στο μέλλον.

2 Τιμ. 3:16, 17 Είναι η Καθοδηγία της Αγίας Γραφής Χρήσιμη Σήμερα; Λέει ότι μπορεί να μας δώσει καθοδηγία για κάθε πτυχή της ζωής και να μας εξοπλίσει για οποιοδήποτε σοβαρό πρόβλημα.

2 Τιμ. 3:16 Βοήθεια για να Αποφεύγουμε τα Προβλήματα Η Αγία Γραφή λέει ότι οι συμβουλές της είναι “θεόπνευστες και ωφέλιμες για διδασκαλία, για έλεγχο, για τακτοποίηση ζητημάτων”.

2 Τιμ. 2:15 Βοήθεια για να Λύνουμε τα Προβλήματα Μια αρχή που τη βοήθησε φαίνεται στο εδάφιο 2 Τιμόθεο 2:15: «Κάνε το καλύτερο που μπορείς για να παρουσιάσεις τον εαυτό σου στον Θεό ως επιδοκιμασμένο άτομο, εργάτη που δεν έχει τίποτα για το οποίο να ντρέπεται».

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: