Ιταλία, Επέκταση Εκεί Όπου Άκμαζε Κάποτε η Πρώτη Χριστιανοσύνη

Η ΙΤΑΛΙΑ, η χερσόνησος σε σχήμα μπότας που εκτείνεται στη Μεσόγειο Θάλασσα, είναι ένας τόπος όπου συνέβησαν θρησκευτικά και πολιτισμικά γεγονότα τα οποία έχουν επηρεάσει την παγκόσμια ιστορία. Αποτελεί πόλο έλξης για εκατομμύρια τουρίστες λόγω της ομορφιάς του πολυποίκιλου τοπίου της, των φημισμένων έργων τέχνης της και των νόστιμων φαγητών της. Είναι επίσης χώρα όπου η Βιβλική εκπαίδευση σημειώνει πρόοδο.

Η αληθινή Χριστιανοσύνη ίσως έφτασε αρχικά στη Ρώμη—την πρωτεύουσα της τότε παγκόσμιας δύναμης—όταν Ιουδαίοι και προσήλυτοι οι οποίοι έγιναν Χριστιανοί την Πεντηκοστή του 33 Κ.Χ. επέστρεψαν από την Ιερουσαλήμ στον τόπο τους. Περίπου το 59 Κ.Χ., ο απόστολος Παύλος επισκέφτηκε την Ιταλία για πρώτη φορά. Στους παραθαλάσσιους Ποτιόλους “βρήκε αδελφούς” στην πίστη.—Πράξεις 2:5-11· 28:11-16.

Όπως προλέχθηκε από τον Ιησού και τους αποστόλους, πριν από το τέλος του πρώτου αιώνα Κ.Χ., αποστατικά στοιχεία παρέκκλιναν σταδιακά από την αληθινή Χριστιανοσύνη. Ωστόσο, προτού τελειώσει αυτό το πονηρό σύστημα πραγμάτων, οι αληθινοί μαθητές του Ιησού πρωτοστατούν στο κήρυγμα των καλών νέων σε όλο τον κόσμο—περιλαμβανομένης και της Ιταλίας.—Ματθαίος 13:36-43· Πράξεις 20:29, 30· 2 Θεσσαλονικείς 2:3-8· 2 Πέτρου 2:1-3.

Κάθε Άλλο Παρά Ελπιδοφόρα Αρχή

Το 1891 ο Κάρολος Τέηζ Ρώσσελ, ο οποίος είχε την ηγεσία στο παγκόσμιο έργο κηρύγματος των Σπουδαστών της Γραφής (όπως ήταν τότε γνωστοί οι Μάρτυρες του Ιεχωβά), επισκέφτηκε μερικές ιταλικές πόλεις για πρώτη φορά. Αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι το αποτέλεσμα της διακονίας του εκεί δεν ήταν και πολύ ελπιδοφόρο: «Δεν είδαμε τίποτα που να μας ενθαρρύνει να ελπίζουμε για κάποιον θερισμό στην Ιταλία». Την άνοιξη του 1910, ο αδελφός Ρώσσελ επισκέφτηκε ξανά την Ιταλία και εκφώνησε μια Γραφική ομιλία σε κάποιο γυμναστήριο στο κέντρο της Ρώμης. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; «Σε γενικές γραμμές», ανέφερε, «η συνάθροιση ήταν σκέτη απογοήτευση».

Πράγματι, επί μερικές δεκαετίες η πρόοδος του κηρύγματος των καλών νέων στην Ιταλία ήταν αργή, εν μέρει επειδή η φασιστική δικτατορία δίωκε τους Μάρτυρες του Ιεχωβά. Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, υπήρχαν λιγότεροι από 150 Μάρτυρες του Ιεχωβά στη χώρα, η πλειονότητα των οποίων είχαν μάθει τις Γραφικές αλήθειες από συγγενείς ή φίλους που ζούσαν στο εξωτερικό.

Θεαματική Πρόοδος

Μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στάλθηκαν αρκετοί ιεραπόστολοι στην Ιταλία. Αλλά όπως δείχνει η αλληλογραφία που βρίσκεται στα κρατικά αρχεία, υψηλά ιστάμενα πρόσωπα της ιεραρχίας του Βατικανού ζήτησαν από την κυβέρνηση να απελάσει τους ιεραποστόλους. Με λίγες εξαιρέσεις, οι ιεραπόστολοι εξαναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα.

Παρά τα εμπόδια, πλήθη στην Ιταλία άρχισαν να συρρέουν «στο βουνό» της λατρείας του Ιεχωβά. (Ησαΐας 2:2-4) Η αύξηση των Μαρτύρων ήταν αξιοσημείωτη. Το 2004 υπήρξε ένας ανώτατος αριθμός 233.527 ευαγγελιζομένων, 1 για κάθε 248 κατοίκους, και 433.242 άτομα παρευρέθηκαν στην Ανάμνηση του θανάτου του Χριστού. Υπήρχαν 3.049 εκκλησίες των Μαρτύρων του Ιεχωβά που συναθροίζονταν σε άνετες Αίθουσες Βασιλείας. Τα πρόσφατα χρόνια, ιδιαίτερα, ορισμένα τμήματα του πληθυσμού έχουν γνωρίσει μεγάλη αύξηση.

Κήρυγμα σε Πολλές Γλώσσες

Πολλοί μετανάστες από την Αφρική, την Ασία και την Ανατολική Ευρώπη έρχονται στην Ιταλία για να βρουν εργασία ή καλύτερη ζωή ή, σε μερικές περιπτώσεις, για να ξεφύγουν από τραγικές συνθήκες. Πώς μπορούν αυτά τα εκατομμύρια άτομα να βοηθηθούν πνευματικά;

Πολλοί Μάρτυρες στην Ιταλία έχουν αποδεχτεί την πρόκληση να μάθουν δύσκολες γλώσσες, όπως είναι η αλβανική, η αμχαρική, η αραβική, η βεγγαλική, η κινεζική, η παντζάμπι, η σιναλεζική και η ταγκαλόγκ. Αρχίζοντας από το 2001, διεξάχθηκαν σειρές μαθημάτων για την εκμάθηση γλωσσών ώστε να διδαχτούν αυτά τα πρόθυμα άτομα να δίνουν μαρτυρία σε ξένες γλώσσες. Τα τελευταία τρία χρόνια, 3.711 Μάρτυρες παρακολούθησαν 79 σειρές μαθημάτων που διεξάχθηκαν σε 17 διαφορετικές γλώσσες. Αυτό έχει καταστήσει δυνατό να σχηματιστούν και να ενισχυθούν 146 εκκλησίες και 274 όμιλοι σε 25 διαφορετικές γλώσσες. Έτσι λοιπόν, πολλά ειλικρινή άτομα έχουν ακούσει τα καλά νέα και έχουν αρχίσει να μελετούν την Αγία Γραφή. Πολλές φορές τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά.

Κάποιος διάκονος των Μαρτύρων του Ιεχωβά συζητούσε για τη Γραφή με τον Τζορτζ, έναν άντρα από την Ινδία ο οποίος μιλούσε τη γλώσσα μαλαγιάλαμ. Παρότι αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα με την εργασία, ο Τζορτζ δέχτηκε με χαρά να κάνει Γραφική μελέτη. Λίγες μέρες αργότερα, ένας φίλος του Τζορτζ, ο Γκιλ, Ινδός που μιλούσε παντζάμπι, πήγε στην Αίθουσα Βασιλείας και ξεκίνησε Γραφική μελέτη. Ο Γκιλ σύστησε στους Μάρτυρες τον Ντέιβιντ, έναν Ινδό που μιλούσε τέλαγκου. Ο Ντέιβιντ άρχισε σύντομα να μελετάει την Αγία Γραφή. Δύο άλλοι Ινδοί, ο Σόνι και ο Σουμπάς, έμεναν στο ίδιο σπίτι με τον Ντέιβιντ. Και οι δύο άρχισαν να συμμετέχουν στη Γραφική μελέτη.

Μερικές εβδομάδες αργότερα, οι Μάρτυρες έλαβαν ένα τηλεφώνημα από τον Νταλίπ, ο οποίος μιλούσε μαράτι. Ο Νταλίπ είπε: «Είμαι φίλος του Τζορτζ. Μπορείτε να μου διδάξετε την Αγία Γραφή;» Ακολούθησε ο Σουμίτ, ο οποίος μιλούσε τάμιλ. Τελικά, κάποιος άλλος φίλος του Τζορτζ τηλεφώνησε και ζήτησε Γραφική μελέτη. Ο Τζορτζ έφερε στη συνέχεια έναν άλλον νεαρό στην Αίθουσα Βασιλείας, τον Μαξ. Και εκείνος επίσης ζήτησε μελέτη. Μέχρι τώρα, διεξάγονται έξι Γραφικές μελέτες και γίνονται διευθετήσεις για τέσσερις ακόμη. Οι μελέτες διεξάγονται στην αγγλική, παρότι χρησιμοποιούνται έντυπα και στη μαλαγιάλαμ, στη μαράτι, στην ούρντου, στην παντζάμπι, στην τάμιλ, στην τέλαγκου και στη χίντι.

Οι Κουφοί «Ακούν» τα Καλά Νέα

Υπάρχουν 90.000 και πλέον κουφοί στην Ιταλία. Στα μέσα της δεκαετίας του 1970, οι Μάρτυρες ξεκίνησαν να ασχολούνται με τη διδασκαλία της Γραφικής αλήθειας σε αυτούς. Αρχικά, μερικοί κουφοί Μάρτυρες δίδαξαν την ιταλική νοηματική γλώσσα σε συνδιακόνους τους οι οποίοι ήταν πρόθυμοι να βοηθήσουν σε αυτόν τον αγρό. Κατόπιν, ολοένα και περισσότεροι κουφοί άρχισαν να δείχνουν ενδιαφέρον για τη Γραφή. Σήμερα, 1.400 και πλέον άτομα τα οποία χρησιμοποιούν την ιταλική νοηματική παρακολουθούν τις Χριστιανικές συναθροίσεις. Δεκαπέντε εκκλησίες και 52 όμιλοι διεξάγουν συναθροίσεις στην ιταλική νοηματική.

Στην αρχή, το κήρυγμα σε κουφούς εξαρτόταν ως επί το πλείστον από την πρωτοβουλία μεμονωμένων Μαρτύρων. Αλλά το 1978, το γραφείο τμήματος των Μαρτύρων του Ιεχωβά στην Ιταλία άρχισε να οργανώνει συνελεύσεις για τους κουφούς. Το Μάιο εκείνου του έτους, ανακοινώθηκε ότι στην επικείμενη διεθνή συνέλευση του Μιλάνου θα παρουσιάζονταν μέρη του προγράμματος για τους κουφούς. Η πρώτη συνέλευση περιοχής για τους κουφούς διεξάχθηκε στην Αίθουσα Συνελεύσεων του Μιλάνου το Φεβρουάριο του 1979.

Το γραφείο τμήματος έχει δώσει από τότε ιδιαίτερη προσοχή στην πνευματική διατροφή των κουφών ατόμων παροτρύνοντας όλο και περισσότερους ευαγγελιζομένους να γίνουν πιο επιδέξιοι σε αυτή τη γλώσσα. Από το 1995, ειδικοί σκαπανείς (ολοχρόνιοι ευαγγελιστές) έχουν σταλεί σε ορισμένους ομίλους για να εκπαιδεύσουν τους κουφούς Μάρτυρες στη διακονία και για να οργανώσουν τις Χριστιανικές συναθροίσεις. Τρεις Αίθουσες Συνελεύσεων είναι εξοπλισμένες με υπερσύγχρονα συστήματα βίντεο για καλύτερη παρακολούθηση του προγράμματος. Επίσης είναι διαθέσιμα Χριστιανικά έντυπα σε βιντεοκασέτες ώστε να παρέχεται πνευματική τροφή στους κουφούς.

Διάφοροι παρατηρητές έχουν προσέξει ότι οι Μάρτυρες φροντίζουν καλά για τις πνευματικές ανάγκες των κουφών. Το περιοδικό Λέξεις και Νοήματα (P@role & Segni), το οποίο εκδίδεται από το Σύλλογο Κουφών Ιταλίας, παρέθεσε τα εξής από μια επιστολή που έστειλε κάποιος Καθολικός μονσινιόρος: «Το να είσαι κουφός είναι δυσάρεστο με την έννοια ότι το κουφό άτομο χρειάζεται συνεχή προσοχή. Για παράδειγμα, φτάνει στην εκκλησία μόνο του χωρίς καμιά δυσκολία, αλλά χρειάζεται τη βοήθεια ενός διερμηνέα για να παρακολουθήσει καθετί που διαβάζεται, κηρύττεται ή ψάλλεται κατά τη διάρκεια των λειτουργιών». Το περιοδικό πρόσθεσε πως ο επίσκοπος «αναγνωρίζει ότι, δυστυχώς, η εκκλησία δεν είναι ακόμη έτοιμη να αντιμετωπίσει την αναπηρία, και επισημαίνει ότι πολλά κουφά άτομα λαβαίνουν καλύτερη φροντίδα στις Αίθουσες Βασιλείας των Μαρτύρων του Ιεχωβά παρά στην εκκλησία της ενορίας».

Τα Καλά Νέα Κηρύττονται σε Φυλακισμένους

Μπορεί κάποιος να είναι ελεύθερος παρότι βρίσκεται στη φυλακή; Ναι, επειδή ο Λόγος του Θεού έχει τη δύναμη να “ελευθερώνει” όσους τον αποδέχονται και τον εφαρμόζουν στη ζωή τους. Το άγγελμα που διακήρυξε ο Ιησούς «στους αιχμάλωτους» ήταν ελευθερία από την αμαρτία και την ψεύτικη θρησκεία. (Ιωάννης 8:32· Λουκάς 4:16-19) Στην Ιταλία προκύπτουν θαυμάσια αποτελέσματα από το κήρυγμα στις φυλακές. Σχεδόν 400 διάκονοι των Μαρτύρων του Ιεχωβά έχουν εξουσιοδοτηθεί από το κράτος να επισκέπτονται φυλακισμένους ώστε να παρέχουν πνευματική βοήθεια. Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά ήταν η πρώτη μη Καθολική οργάνωση που ζήτησε και έλαβε τέτοια άδεια.

Το άγγελμα της Γραφής μπορεί να διαδοθεί με απροσδόκητους τρόπους. Οι φυλακισμένοι μιλούν σε συγκρατουμένους τους σχετικά με το Γραφικό εκπαιδευτικό έργο των Μαρτύρων του Ιεχωβά. Ορισμένοι από αυτούς τους κρατουμένους έχουν ζητήσει, με τη σειρά τους, να τους επισκεφτεί κάποιος διάκονος των Μαρτύρων. Ή μέλη της οικογένειας κάποιων φυλακισμένων τα οποία έχουν ξεκινήσει Γραφική μελέτη τούς παροτρύνουν να ζητήσουν να τους επισκεφτούν οι Μάρτυρες. Μερικοί φυλακισμένοι που εκτίουν ποινές ισόβιας κάθειρξης για ανθρωποκτονία ή για άλλα σοβαρά εγκλήματα μετάνιωσαν και άλλαξαν δραστικά τη ζωή τους. Αυτό τους προετοιμάζει για να αφιερωθούν στον Ιεχωβά Θεό και να βαφτιστούν.

Σε ορισμένες φυλακές, γίνονται διευθετήσεις ώστε να εκφωνούνται δημόσιες διαλέξεις γύρω από Γραφικά θέματα, να τηρείται η Ανάμνηση του θανάτου του Ιησού και να παρουσιάζονται βιντεοκασέτες με Γραφικά προγράμματα που παράγουν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά. Συνήθως μεγάλος αριθμός φυλακισμένων παρακολουθούν αυτές τις συναθροίσεις.

Για να βοηθήσουν τους φυλακισμένους με πρακτικούς τρόπους, οι Μάρτυρες διανέμουν ευρέως περιοδικά που ασχολούνται με θέματα τα οποία οι κρατούμενοι μπορεί να βρουν ωφέλιμα. Ένα τέτοιο περιοδικό ήταν το Ξύπνα! 8 Μαΐου 2001, το οποίο εξέταζε το θέμα «Μπορούν οι Φυλακισμένοι να Αναμορφωθούν;» Το τεύχος 8 Απριλίου 2003 είχε το θέμα «Ναρκωτικά στην Οικογένεια—Τι Μπορείτε να Κάνετε;» Χιλιάδες αντίτυπα έχουν δοθεί σε φυλακισμένους. Ως αποτέλεσμα, διεξάγονται αρκετές εκατοντάδες Γραφικές μελέτες. Μερικοί δεσμοφύλακες έχουν επίσης ενδιαφερθεί για το άγγελμα της Γραφής.

Αφού έλαβε ειδική άδεια από τις αρχές, κάποιος φυλακισμένος ονόματι Κοσταντίνο βαφτίστηκε σε μια Αίθουσα Βασιλείας στο Σαν Ρέμο, όπου παρευρέθηκαν 138 ντόπιοι Μάρτυρες. «Ένιωσα να με κατακλύζει η στοργή τους», είπε ο Κοσταντίνο, εμφανώς συγκινημένος μετά το γεγονός. Κάποια τοπική εφημερίδα ανέφερε τα λόγια του διευθυντή των φυλακών: «Ήταν μεγάλη μας χαρά . . . να χορηγήσουμε αυτή την άδεια. Οτιδήποτε μπορεί να προωθήσει την κοινωνική, προσωπική και πνευματική αναμόρφωση ενός κρατουμένου πρέπει να λαβαίνεται υπόψη». Η σύζυγος του Κοσταντίνο και η κόρη του εντυπωσιάστηκαν από τον τρόπο με τον οποίο η ακριβής γνώση της Γραφής είχε επηρεάσει τη ζωή του: «Είμαστε περήφανες για αυτόν λόγω των αλλαγών που έχει κάνει. Έχει γίνει ειρηνικός και το ενδιαφέρον του για εμάς αυξάνεται συνεχώς. Ξαναβρήκαμε την εμπιστοσύνη μας και το σεβασμό μας για αυτόν». Έχουν αρχίσει και εκείνες να μελετούν τη Γραφή και να παρακολουθούν Χριστιανικές συναθροίσεις.

Στον Σέρτζιο, ο οποίος καταδικάστηκε για κλοπή, ένοπλη ληστεία, λαθρεμπόριο ναρκωτικών και ανθρωποκτονία, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης μέχρι το 2024. Αφού εξέτασε τις Γραφές επί τρία χρόνια και άλλαξε εντελώς τη ζωή του, ο Σέρτζιο αποφάσισε να βαφτιστεί. Είναι ο 15ος κρατούμενος στη φυλακή του Πόρτο Ατσούρο, στο νησί Έλβα, ο οποίος βαφτίστηκε ως Μάρτυρας του Ιεχωβά. Παρουσία αρκετών συγκρατουμένων του, το βάφτισμά του διεξάχθηκε σε μια φορητή πισίνα η οποία τοποθετήθηκε στον αθλητικό χώρο της φυλακής.

Ο Λεονάρντο, ο οποίος εκτίει 20ετή ποινή φυλάκισης, έλαβε ειδική άδεια για να βαφτιστεί σε μια Αίθουσα Βασιλείας στην Πάρμα. Σε συνέντευξη που έδωσε σε κάποια τοπική εφημερίδα, ο Λεονάρντο δήλωσε ότι ήθελε «να ξεκαθαρίσει πως είχε αποφασίσει να γίνει Μάρτυρας του Ιεχωβά, όχι για να ξεφύγει από το σκοτάδι της φυλακής, αλλά για να καλύψει μια βαθιά πνευματική ανάγκη». Ο Λεονάρντο είπε: «Η ζωή μου ήταν γεμάτη λάθη αλλά την έχω αφήσει πίσω. Έχω αλλάξει, αν και αυτό δεν έγινε μεμιάς. Θα χρειαστεί να παραμείνω στον ίσιο δρόμο».

Ο Σαλβατόρε, ο οποίος καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία, βρίσκεται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Σπολέτο. Το βάφτισμά του, το οποίο έγινε μέσα στη φυλακή, εντυπωσίασε πολλούς. Ο διευθυντής της φυλακής είπε: «Η κοινωνική σπουδαιότητα μιας επιλογής που οδηγεί σε καλύτερη συμπεριφορά απέναντι σε όλους πρέπει να προωθείται προς όφελος τόσο της κοινότητας της φυλακής όσο και ολόκληρης της κοινωνίας». Ως αποτέλεσμα των αλλαγών που έχει κάνει ο Σαλβατόρε, η σύζυγός του και μια κόρη του παρακολουθούν τώρα τις συναθροίσεις των Μαρτύρων του Ιεχωβά. Κάποιος φυλακισμένος στον οποίο ο Σαλβατόρε είχε δώσει μαρτυρία βαφτίστηκε ως αφιερωμένος υπηρέτης του Ιεχωβά.

Μέρος της επέκτασης και της αύξησης της πρώτης Χριστιανοσύνης έλαβε χώρα στην Ιταλία. (Πράξεις 2:10· Ρωμαίους 1:7) Σε αυτόν τον καιρό του θερισμού, η πνευματική αύξηση και επέκταση συνεχίζεται στις ίδιες περιοχές όπου ο Παύλος και οι συγχριστιανοί του μόχθησαν για να κηρύξουν τα καλά νέα.—Πράξεις 23:11· 28:14-16.

*** w05 15/6 σ. 13-17

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: