Ιωάννης Τσούκαρης ο πρώτος αντιρρησίας συνείδησης στην Ελλάδα

Το 1949 εμφανίστηκε στην Ελλάδα ο πρώτος αντιρρησίας συνείδησης. Ονομαζόταν Ιωάννης Τσούκαρης και εκείνη την περίοδο βρισκόταν σε εξέλιξη ο Εμφύλιος Πόλεμος στη χώρα μας. Ο Τσούκαρης αρνήθηκε να παραλάβει όπλο από το στρατό και εξήγησε και τους λόγους για τους οποίους το έκανε.

Το Δεκέμβριο του 1948 ο νεαρός Ιωάννης Τσούκαρης μεταφέρθηκε στις Στρατιωτικές Φυλακές της Λάρισας. Στις 3 Φεβρουαρίου 1949 έγινε η δίκη του στο στρατοδικείο. Ο Τσούκαρης υπερασπίστηκε με θάρρος και αποφασιστικότητα τις πεποιθήσεις του, γνωρίζοντας ότι τον περίμενε η βαρύτερη ποινή. Ο Πρόεδρος του στρατοδικείου τον καταδίκασε σε θάνατο.

Λίγες μέρες αργότερα, οι χωροφύλακες πήγαν με ένα φορτηγό στις φυλακές, άρπαξαν τον Τσούκαρη και τον πήγαν για εκτέλεση. Μάλιστα ένας από τους χωροφύλακες άρχισε να τον βρίζει. Τελικά τον πήγαν στον τόπο της εκτέλεσης αλλά είχε περάσει αρκετή ώρα και αναγκάστηκαν να τον ξαναπάνε πίσω στις φυλακές. Τις επόμενες μέρες ήρθαν στις φυλακές ο Διοικητής του Β’ Σώματος Στρατού, ο Βασιλικός Επίτροπος του στρατοδικείου και διάφοροι ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού.

Όλοι αυτοί συνάντησαν τον Τσούκαρη και άρχισαν να τον πιέζουν να υπογράψει ότι θα πάρει όπλο και θα υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία. Εκείνος όμως δεν λύγισε μπροστά στις πιέσεις και υπερασπίστηκε με συνέπεια τις ιδέες του. Απευθυνόμενος στον Βασιλικό Επίτροπο του είπε μεταξύ άλλων και τα εξής «Εσείς σκοτώνετε εμένα και γι’ αυτό θα δώσετε λόγο στο Θεό». Τελικά ο Τσούκαρης εκτελέστηκε με τουφεκισμό στη Λάρισα στις 10 Φεβρουαρίου 1949.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: