Μητέρα Τετράχρονου Αγοριού Καταδικάζεται Άδικα σε Φυλάκιση στο Τουρκμενιστάν

Σε έναν χώρο που μετατράπηκε πρόχειρα σε δικαστική αίθουσα, στο Ντασχοβούζ του Τουρκμενιστάν, ο Δικαστής Γκαγκισίζ Οραζμουράντοβ καταδίκασε άδικα σε φυλάκιση την 33χρονη Μπίμπι Ραχμάνοβα βάσει ψευδών κατηγοριών. Εκείνη την ημέρα, στις 18 Αυγούστου 2014, η Μπίμπι, μητέρα ενός τετράχρονου αγοριού, κρίθηκε ένοχη «επίθεσης κατά αστυνομικού οργάνου» και «χουλιγκανισμού». * Ο δικαστής επέβαλε βαριά ποινή—τέσσερα χρόνια σε σωφρονιστική αποικία, μια φυλακή για εγκληματίες.

Σύλληψη στο Σιδηροδρομικό Σταθμό
Ο εφιάλτης της Μπίμπι ξεκίνησε το βράδυ της 5ης Ιουλίου 2014 όταν εκείνη και ο σύζυγός της, ο Βέπα Τουβακόβ, πήγαν με το γιο τους σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό στο Ντασχοβούζ για να παραλάβουν θρησκευτικά έντυπα και προσωπικά είδη που τους είχε στείλει ένας φίλος τους από το Ασχαμπάντ. Μόλις η οικογένεια Τουβακόβ παρέλαβε τις αποσκευές, έξι άρρενες αστυνομικοί με πολιτικά τούς σταμάτησαν και απαίτησαν να δουν το περιεχόμενό τους. Όταν βρήκαν έναν φορητό υπολογιστή και θρησκευτικά έντυπα των Μαρτύρων του Ιεχωβά, τους έβρισαν χυδαία και τους απείλησαν ότι σύντομα ο γιος τους θα έμενε ορφανός.

Η Μπίμπι άρχισε να καταγράφει το περιστατικό με το κινητό της και, όταν οι αστυνομικοί προσπάθησαν να της το πάρουν, το έκρυψε κάτω από την μπλούζα της. Οι αστυνομικοί την άρπαξαν από τα μαλλιά, την κλώτσησαν, τη χτύπησαν και την έπιασαν από τα χέρια για να την ακινητοποιήσουν. Ενώ ήταν ακίνητη, ένας αστυνομικός σήκωσε την μπλούζα της και την άγγιξε με ακατάλληλο τρόπο καθώς της έπαιρνε το κινητό. Η Μπίμπι προσπάθησε να αμυνθεί, ωστόσο δεν αντιστάθηκε στη σύλληψη ούτε επιτέθηκε στους αστυνομικούς.

imagesΗ Μπίμπι και ο Βέπα με το γιο τους

Στη συνέχεια, οι αστυνομικοί μετέφεραν την οικογένεια Τουβακόβ στο αστυνομικό τμήμα. Εκεί απαίτησαν από τον Βέπα να υπογράψει μια έτοιμη γραπτή δήλωση. Εκείνος αρνήθηκε. Οι αστυνομικοί τον χτύπησαν επανειλημμένα ενώ η Μπίμπι και ο γιος τους κρατούνταν σε άλλον χώρο. Και πάλι ο Βέπα αρνήθηκε να υπογράψει. Όταν και η Μπίμπι αρνήθηκε να υπογράψει την έτοιμη δήλωση, οι αστυνομικοί χτύπησαν και εκείνη. Η Μπίμπι πέρασε όλη τη νύχτα στο κρατητήριο μαζί με το γιο της, και αφέθηκαν ελεύθεροι την επόμενη μέρα. * Ο Βέπα αφέθηκε ελεύθερος στις 11 Ιουλίου, λίγες μέρες αφότου η Μπίμπι κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά εναντίον Τουρκομάνων αξιωματούχων. Απτόητη, η Αστυνομία της Πόλης του Ντασχοβούζ άρχισε σύντομα έρευνες για την Μπίμπι και το σύζυγό της.

Σύλληψη εκ Νέου, Κράτηση και Δίκη
Στις 6 Αυγούστου απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον της Μπίμπι. Στις 8 Αυγούστου μεταφέρθηκε σε ένα κέντρο κράτησης και στις 18 Αυγούστου πέρασε από δίκη. Στη διάρκεια της δίκης, ο Δικαστής Οραζμουράντοβ έδειξε ξεκάθαρα την προκατάληψή του. Διέκοπτε επανειλημμένα τη συνήγορο της Μπίμπι όποτε εκείνη επιχειρούσε να υπερασπιστεί την πελάτισσά της. Όταν οι αστυνομικοί παρουσίασαν αντιφατικά στοιχεία στις καταθέσεις τους, ο δικαστής δεν άφησε τη συνήγορο της Μπίμπι να τους υποβάλει ερωτήσεις. Επίσης, διέκοψε την κατάθεση του Βέπα όταν εκείνος αναφέρθηκε στην κακομεταχείριση της Μπίμπι από την αστυνομία, και αρνήθηκε να λάβει υπόψη του την ηχητική καταγραφή του περιστατικού. Ο δικαστής έκρινε ότι η Μπίμπι ήταν ένοχη και την καταδίκασε σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση.

Η Μπίμπι έχει περιθώριο μέχρι τις 28 Αυγούστου για να κάνει έφεση και μέχρι τότε βρίσκεται στο κέντρο κράτησης DZD-7. Αν η έφεσή της απορριφθεί, πιθανότατα θα μεταφερθεί στη σωφρονιστική αποικία του Σεϊντί, στην έρημο. Θα στερηθεί όχι μόνο την ελευθερία της αλλά και την ευκαιρία να αναθρέψει το γιο της κατά τα χρόνια της διάπλασής του.

Μολονότι στον Βέπα δεν απαγγέλθηκαν επίσημα κατηγορίες, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να διωχθεί ποινικά, να δικαστεί με βάση ψευδείς κατηγορίες και να καταδικαστεί άδικα σε φυλάκιση. Αν συμβεί αυτό, ο γιος τους θα στερηθεί όχι μόνο τη μητέρα του αλλά και τον πατέρα του. Δεν υπάρχει καμία νομική βάση για μια τέτοια αδικία.

Έκκληση για Δικαιοσύνη
Το Τουρκμενιστάν έχει μακρύ ιστορικό κακομεταχείρισης των Μαρτύρων του Ιεχωβά και άρνησης των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά παγκόσμια, καθώς και πολλοί άλλοι που σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και το δικαίωμα στην ελευθερία λατρείας, αναμένουν από την κυβέρνηση του Τουρκμενιστάν να διορθώσει αυτές τις αδικίες.

http://www.jw.org


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: