Μια Αγία Γραφή που Αντέχει στη Χρήση

Για τους Μάρτυρες του Ιεχωβά, δεν υπάρχει πιο σημαντικό βιβλίο από την Αγία Γραφή. Τη χρησιμοποιούν συνέχεια, όχι μόνο για να τη μελετούν οι ίδιοι, αλλά και για να διδάσκουν σε άλλους τα καλά νέα της Βασιλείας του Θεού. (Ματθαίος 24:14) Ως αποτέλεσμα, οι Γραφές τους φθείρονται γρήγορα. Γι’ αυτό, καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η αναθεωρημένη έκδοση της Μετάφρασης Νέου Κόσμου του 2013 να είναι, όχι μόνο όμορφη, αλλά και ανθεκτική.

images

Η καινούρια Γραφή θα έπρεπε να αντέχει στη συχνή χρήση. Όταν εκπρόσωποι του τυπογραφείου των Μαρτύρων στο Γουόλκιλ της Νέας Υόρκης συζήτησαν τα σχέδιά τους με τον πρόεδρο μιας βιβλιοδετικής εταιρίας, αυτός τους είπε: «Είναι αδύνατον να γίνει τέτοια Γραφή». Και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, οι περισσότερες Γραφές είναι φτιαγμένες για να δείχνουν όμορφες πάνω σε ένα ράφι ή σε ένα τραπεζάκι, όχι για να αντέχουν στην πολλή χρήση».

Ορισμένες παλιότερες εκδόσεις της Μετάφρασης Νέου Κόσμου δεν ήταν αρκετά γερές, κάποιες μάλιστα διαλύονταν όταν έκανε υπερβολική ζέστη. Γι’ αυτό λοιπόν, έγινε αρκετή έρευνα στα υλικά και στις μεθόδους βιβλιοδεσίας, ώστε οι επόμενες Γραφές να αντέχουν στη συχνή χρήση ανεξαρτήτως κλιματολογικών συνθηκών. Στη συνέχεια, το προσωπικό του τυπογραφείου έφτιαξε δείγματα Γραφών, τα οποία στάλθηκαν σε χώρες με πολύ διαφορετικό κλίμα—από τροπικό μέχρι πολικό—για να χρησιμοποιηθούν δοκιμαστικά από κάποιους Μάρτυρες.

Έξι μήνες αργότερα, τα δείγματα επιστράφηκαν για να εξεταστούν. Το προσωπικό του τυπογραφείου έκανε διάφορες βελτιώσεις και έστειλε καινούρια δείγματα. Συνολικά δοκιμάστηκαν 1.697 Γραφές. Μερικές εκτέθηκαν τυχαία σε πολύ ακραίες συνθήκες. Για παράδειγμα, μια Γραφή έμεινε μια ολόκληρη νύχτα στη βροχή και μια άλλη «κολύμπησε» σε νερά πλημμύρας η οποία προκλήθηκε από τυφώνα. Τόσο οι δοκιμές όσο και τα «ατυχήματα» πρόσφεραν πολύτιμες πληροφορίες για την ανθεκτικότητα των δειγμάτων.

Το 2011, και ενώ οι δοκιμές συνεχίζονταν, οι Μάρτυρες αγόρασαν καινούρια ταχύτατα μηχανήματα βιβλιοδεσίας για τα τυπογραφεία τους στο Γουόλκιλ και στην Εμπίνα της Ιαπωνίας. Στόχος τους ήταν, όχι μόνο να καλύπτουν την αναμενόμενη ζήτηση, αλλά και να τυπώνουν πανομοιότυπες Γραφές και στις δύο τοποθεσίες.

Προβλήματα με το Εξώφυλλο

Στις αρχές του 2012, τα καινούρια μηχανήματα των δύο τυπογραφείων άρχισαν να παράγουν την προηγούμενη έκδοση της Μετάφρασης Νέου Κόσμου σε μαύρο και μπορντό χρώμα, βάζοντας όμως το καινούριο εξώφυλλο που ήταν από πολυουρεθάνη. Ωστόσο, η κόλλα και η εσωτερική επένδυση του εξωφύλλου που έβαζαν αυτά τα μηχανήματα δεν είχαν δοκιμαστεί. Προέκυψε λοιπόν το εξής πρόβλημα: όταν τα εξώφυλλα τοποθετούνταν στις Γραφές, στράβωναν. Έγιναν κάποιες προσπάθειες για να διορθωθεί το πρόβλημα, αλλά δεν είχαν επιτυχία, και έτσι η παραγωγή σταμάτησε.

Η εταιρία που κατασκευάζει ένα από τα υλικά είπε ότι αυτό το πρόβλημα είναι συχνό στα βιβλία με μαλακό εξώφυλλο, και ότι είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Εντούτοις, οι Μάρτυρες δεν εγκατέλειψαν τις προσπάθειες. Ήθελαν να φτιάξουν μια Γραφή όχι με σκληρό αλλά με μαλακό εξώφυλλο, το οποίο όμως θα παρέμενε ίσιο. Επί τέσσερις μήνες έκαναν δοκιμές με πάμπολλους συνδυασμούς κόλλας και επένδυσης, μέχρι που τελικά τα κατάφεραν. Τα τυπογραφεία ξανάρχισαν να τυπώνουν Γραφές με μαλακό εξώφυλλο, το οποίο πλέον δεν είχε κανένα πρόβλημα.

Η Παραγωγή Σταματάει και Πάλι

Το Σεπτέμβριο του 2012, δόθηκε στα τυπογραφεία η οδηγία να σταματήσουν την παραγωγή αυτής της έκδοσης, να εξαντλήσουν το απόθεμά τους και να περιμένουν. Η παραγωγή θα ξανάρχιζε όταν θα τυπωνόταν η αναθεωρημένη έκδοση της Μετάφρασης Νέου Κόσμου, η οποία θα κυκλοφορούσε στις 5 Οκτωβρίου 2013, στην ετήσια συνέλευση της Βιβλικής και Φυλλαδικής Εταιρίας Σκοπιά της Πενσυλβανίας.

Την Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013, τα τυπογραφεία έλαβαν σε ηλεκτρονική μορφή το κείμενο της καινούριας Γραφής και την επομένη άρχισαν να τυπώνουν. Η πρώτη Γραφή ήταν έτοιμη στις 15 Αυγούστου. Τις επόμενες εφτά εβδομάδες, το προσωπικό των τυπογραφείων στο Γουόλκιλ και στην Εμπίνα δούλευε νυχθημερόν για να παραγάγει και να αποστείλει πάνω από 1.600.000 Γραφές, οι οποίες θα μοιράζονταν σε όλους τους παρόντες της ετήσιας συνέλευσης.

Η καινούρια Γραφή είναι όμορφη και εξαιρετικά ανθεκτική. Ωστόσο, αυτό που έχει μεγαλύτερη αξία είναι το ζωοσωτήριο άγγελμα που περιέχει. Κάποια γυναίκα από τις Ηνωμένες Πολιτείες που πήρε την καινούρια Γραφή έγραψε την επόμενη κιόλας μέρα: «Τώρα καταλαβαίνω καλύτερα την Αγία Γραφή».

http://www.jw.org

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: