Μια Διαδικτυακή Μετάδοση που Αγκάλιασε τον Πλανήτη

Το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013, 257.294 άτομα σε 21 χώρες παρακολούθησαν την 129η ετήσια συνέλευση της Βιβλικής και Φυλλαδικής Εταιρίας Σκοπιά της Πενσυλβανίας. Κάποιοι από αυτούς παρακολούθησαν το πρόγραμμα στο χώρο όπου διεξάχθηκε, ενώ οι υπόλοιποι μέσω ζωντανής διαδικτυακής μετάδοσης (live webcast). Το ίδιο σαββατοκύριακο, το πρόγραμμα μεταδόθηκε σε 10 επιπλέον χώρες. Συνολικά οι παρόντες ήταν 1.413.676. Η ετήσια συνέλευση του 2013 ήταν η μεγαλύτερη συγκέντρωση των Μαρτύρων του Ιεχωβά που έγινε ποτέ. Ξεπέρασε ακόμη και τη συγκέντρωση που είχε γίνει στις 28 Απριλίου 2013, στην οποία 1.327.704 Μάρτυρες παρακολούθησαν στο Μεξικό και στην κεντρική Αμερική ένα ειδικό πρόγραμμα.

Οι Μάρτυρες είχαν αρχίσει ήδη από τη δεκαετία του 1920 να μεταδίδουν το πρόγραμμα κάποιων συνελεύσεών τους σε ακροατήρια που βρίσκονταν σε άλλες χώρες μέσω τηλεφωνικής σύνδεσης και τεράστιων ραδιοφωνικών δικτύων. Σήμερα, χάρη στην τεχνολογία του Ίντερνετ, άτομα που βρίσκονται σε απομακρυσμένες τοποθεσίες μπορούν όχι μόνο να ακούν αλλά και να βλέπουν τέτοια προγράμματα, είτε την ώρα της διεξαγωγής τους είτε λίγο αργότερα. Ο Γουίλιαμ από τις ΗΠΑ, ο οποίος παρακολούθησε μια συνέλευση στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια το 1942 μέσω τηλεφωνικής σύνδεσης, λέει τα εξής συγκρίνοντας εκείνη την εμπειρία με τη διαδικτυακή μετάδοση της ετήσιας συνέλευσης του 2013: «Ωφελείσαι πολύ περισσότερο από το πρόγραμμα όταν το βλέπεις κιόλας. Δεν υπάρχει καμία σύγκριση».

Μέλη αρκετών γραφείων τμήματος των Μαρτύρων του Ιεχωβά εργάστηκαν επί έναν και πλέον χρόνο αφιερώνοντας χιλιάδες ώρες για την προετοιμασία αυτής της διαδικτυακής μετάδοσης (webcast). Το σαββατοκύριακο της μετάδοσης, τεχνικοί σε ένα κέντρο ελέγχου στο Μπρούκλιν φρόντιζαν με βάρδιες για την ομαλή εξέλιξη της διαδικασίας μέχρι να ολοκληρωθεί η μετάδοση στις διάφορες τοποθεσίες σύνδεσης, οι οποίες βρίσκονταν σε 15 ωριαίες ατράκτους σε όλη τη γη. Ένας από αυτούς, ο Ράιαν, ο οποίος είχε βοηθήσει και στην προετοιμασία του webcast, είπε: «Χάσαμε μερικές ώρες ύπνο, αλλά άξιζε τον κόπο γιατί ωφελήθηκαν από το πρόγραμμα πολύ περισσότεροι».

Πώς Λειτουργεί το Webcast

Αρκετές κάμερες καταγράφουν το πρόγραμμα και το στέλνουν σε έναν μείκτη, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα επιλογής της καλύτερης λήψης. Στη συνέχεια, η ροή του βίντεο πηγαίνει στο κέντρο ελέγχου, όπου δημιουργούνται εκδόσεις του ζωντανού προγράμματος σε χαμηλή, μεσαία και υψηλή ανάλυση.

Οι τρεις αυτές ροές βίντεο φτάνουν στη συνέχεια σε ένα κομπιούτερ, το οποίο τις διαμοιράζει σε τμήματα διάρκειας δέκα δευτερολέπτων, και έπειτα προωθούνται στο Ίντερνετ για μετάδοση μέσω ενός διακομιστή διαδικτύου (Web server). Κατόπιν, μια συσκευή σε κάθε τοποθεσία σύνδεσης κατεβάζει από το διακομιστή στον ενταμιευτή της (buffer) τα τμήματα των δέκα δευτερολέπτων και τα επανενώνει δημιουργώντας μια ομαλή ροή βίντεο. Έτσι το ακροατήριο βλέπει και ακούει το πρόγραμμα με καθυστέρηση 30 ως 60 περίπου δευτερολέπτων.

Τι γίνεται σε περίπτωση που πέσει η ταχύτητα του Ίντερνετ; Για να μην επηρεαστεί η ροή του βίντεο, η συσκευή στην τοποθεσία σύνδεσης επιλέγει αυτόματα χαμηλότερη ανάλυση και όταν βελτιωθεί η ταχύτητα επιστρέφει στην υψηλότερη ανάλυση. Αν η σύνδεση με το Ίντερνετ διακοπεί, η συσκευή συνεχίζει να προβάλλει το πρόγραμμα αντλώντας υλικό από τον ενταμιευτή. Αν η σύνδεση επανέλθει αρκετά γρήγορα, το ακροατήριο δεν θα αντιληφθεί καν ότι υπήρξε πρόβλημα. Επειδή η ομαλή λειτουργία του webcast θα μπορούσε να διαταραχτεί σε πολλά σημεία της διαδικασίας, υπάρχουν εφεδρικά συστήματα ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες ενός σοβαρού τεχνικού προβλήματος.

Συνοπτικά Στοιχεία της Μετάδοσης

  • Τοποθεσία διεξαγωγής του προγράμματος: Αίθουσα Συνελεύσεων των Μαρτύρων του Ιεχωβά στο Τζέρσι Σίτι, Νιου Τζέρσι, ΗΠΑ. Παρόντες: 4.732.
  • Μεγαλύτερο ακροατήριο: Περθ, Αυστραλία. Παρόντες: 7.186.
  • Βορειότερη τοποθεσία σύνδεσης: Φέρμπανκς, Αλάσκα, ΗΠΑ. Παρόντες: 255.
  • Νοτιότερη τοποθεσία σύνδεσης: Ινβερκάργκιλ, Νέα Ζηλανδία. Παρόντες: 190.
  • Η πιο απομακρυσμένη τοποθεσία σύνδεσης: Περθ, Αυστραλία. Απέχει περίπου 18.700 χιλιόμετρα από το Τζέρσι Σίτι.

http://www.jw.org

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: