Να Εμπιστεύεστε Απόλυτα στον Ιεχωβά σε Καιρούς Στενοχώριας

images«Ο Θεός είναι για εμάς καταφύγιο και ισχύς, βοήθεια που είναι εύκολο να βρεθεί σε καιρούς στενοχώριας».—ΨΑΛΜΟΣ 46:1.

ΑΛΛΟ είναι να ισχυριζόμαστε ότι εμπιστευόμαστε στον Θεό και άλλο να το δείχνουμε αυτό με τις πράξεις μας. Παραδείγματος χάρη, η φράση «Στον Θεό Εμπιστευόμαστε» εμφανίζεται επί μακρόν στα χαρτονομίσματα και στα κέρματα των Ηνωμένων Πολιτειών. Το 1956, το Κογκρέσο των ΗΠΑ ψήφισε έναν νόμο που ανακήρυσσε αυτή την έκφραση ως το εθνικό σύνθημα των Ηνωμένων Πολιτειών. Η ειρωνεία είναι ότι πολλοί άνθρωποι—όχι μόνο σε εκείνη τη χώρα αλλά σε όλο τον κόσμο—θέτουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στα χρήματα και στα υλικά πλούτη παρά στον Θεό.—Λουκάς 12:16-21.

Ως αληθινοί Χριστιανοί, εμείς πρέπει να κάνουμε περισσότερα από το να λέμε απλώς ότι εμπιστευόμαστε στον Ιεχωβά. Ακριβώς όπως «η πίστη χωρίς έργα είναι νεκρή», έτσι και οποιαδήποτε αξίωση περί εμπιστοσύνης στον Θεό είναι άνευ ουσίας αν δεν την υποστηρίζουμε με τις πράξεις μας. (Ιακώβου 2:26) Στο προηγούμενο άρθρο, μάθαμε ότι η εμπιστοσύνη μας στον Ιεχωβά γίνεται έκδηλη όταν στρεφόμαστε σε αυτόν με προσευχή, όταν επιζητούμε κατεύθυνση από το Λόγο του και όταν αποβλέπουμε στην οργάνωσή του για καθοδηγία. Ας εξετάσουμε τώρα πώς μπορούμε να κάνουμε αυτά τα τρία βήματα σε καιρούς στενοχώριας.

Όταν Χάνεται η Εργασία ή Όταν το Εισόδημα Είναι Πενιχρό

Σε αυτούς τους “κρίσιμους καιρούς”, ως Χριστιανοί αντιμετωπίζουμε τις ίδιες οικονομικές πιέσεις με τους άλλους ανθρώπους. (2 Τιμόθεο 3:1) Κατά συνέπεια, μπορεί να χάσουμε ξαφνικά την εργασία μας. Ή μπορεί να μην έχουμε άλλη επιλογή παρά να εργαζόμαστε πολλές ώρες για πενιχρό μισθό. Κάτω από τέτοιες συνθήκες, ίσως να δυσκολευόμαστε να “προμηθεύουμε για τους δικούς μας”. (1 Τιμόθεο 5:8) Είναι ο Ύψιστος Θεός πρόθυμος να μας βοηθάει σε τέτοιες περιόδους; Και βέβαια! Φυσικά, ο Ιεχωβά δεν μας προφυλάσσει από κάθε ταλαιπωρία της ζωής σε αυτό το σύστημα πραγμάτων. Αλλά αν εμείς εμπιστευόμαστε σε αυτόν, τα λόγια του εδαφίου Ψαλμός 46:1 θα αποδειχτούν αληθινά στην περίπτωσή μας: «Ο Θεός είναι για εμάς καταφύγιο και ισχύς, βοήθεια που είναι εύκολο να βρεθεί σε καιρούς στενοχώριας». Πώς, όμως, μπορούμε να δείχνουμε ότι εμπιστευόμαστε απόλυτα στον Ιεχωβά σε περιόδους οικονομικών δυσκολιών;

Ένας τρόπος για να εκδηλώνουμε την εμπιστοσύνη μας στον Ιεχωβά είναι το να στρεφόμαστε σε αυτόν με προσευχή. Αλλά για ποια πράγματα μπορούμε να προσευχόμαστε; Καθώς αντιμετωπίζουμε οικονομικά προβλήματα, μπορεί να χρειαζόμαστε τώρα πρακτική σοφία περισσότερο από ποτέ. Οπωσδήποτε, λοιπόν, ας προσευχόμαστε για αυτήν! Ο Λόγος του Ιεχωβά μάς διαβεβαιώνει: «Αν . . . κάποιος από εσάς είναι ελλιπής σε σοφία, ας ζητάει από τον Θεό, γιατί αυτός δίνει σε όλους γενναιόδωρα και χωρίς να ονειδίζει· και θα του δοθεί». (Ιακώβου 1:5) Ναι, να ζητάτε από τον Ιεχωβά σοφία—την ικανότητα να θέτετε σε καλή χρήση τη γνώση, την κατανόηση και τη διάκριση—ώστε να παίρνετε ορθές αποφάσεις και να κάνετε σωστές επιλογές. Ο στοργικός ουράνιος Πατέρας μας μάς διαβεβαιώνει ότι θα ακούει τέτοιες προσευχές. Είναι πάντοτε πρόθυμος να κάνει ευθείς τους δρόμους όσων εμπιστεύονται σε αυτόν με όλη τους την καρδιά.—Ψαλμός 65:2· Παροιμίες 3:5, 6.

Το να αποβλέπουμε στο Λόγο του Θεού για καθοδηγία είναι άλλος ένας τρόπος με τον οποίο δείχνουμε ότι εμπιστευόμαστε στον Ιεχωβά. Οι σοφές υπενθυμίσεις Του που βρίσκονται στη Γραφή έχουν αποδειχτεί «πολύ αξιόπιστες». (Ψαλμός 93:5) Αν και ολοκληρώθηκε πριν από 1.900 και πλέον χρόνια, αυτό το θεόπνευστο βιβλίο περιέχει αξιόπιστες συμβουλές και βαθιά ενόραση που μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίζουμε καλύτερα τις οικονομικές πιέσεις. Εξετάστε μερικά παραδείγματα της Βιβλικής σοφίας.

Ο σοφός Βασιλιάς Σολομών παρατήρησε πριν από πολύ καιρό: «Γλυκός είναι ο ύπνος εκείνου που υπηρετεί, είτε λίγο τρώει είτε πολύ· η αφθονία όμως του πλουσίου δεν τον αφήνει να κοιμηθεί». (Εκκλησιαστής 5:12) Χρειάζεται χρόνος και χρήματα για να επισκευάζουμε, να καθαρίζουμε, να συντηρούμε και να προστατεύουμε τα υλικά μας αποκτήματα. Αν, λοιπόν, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την απώλεια εργασίας, θα μπορούσαμε να επωφεληθούμε από την ευκαιρία για να επανεξετάσουμε τον τρόπο της ζωής μας, προσπαθώντας να ξεχωρίσουμε τις ανάγκες από τις επιθυμίες. Για να μειώσουμε την ανησυχία, ίσως είναι σοφό να κάνουμε μερικές αλλαγές. Παραδείγματος χάρη, μήπως είναι εφικτό να απλοποιήσουμε τη ζωή μας, μετακομίζοντας ίσως σε μικρότερο σπίτι ή απομακρύνοντας μη απαραίτητα υλικά αποκτήματα;—Ματθαίος 6:22.

Στην Επί του Όρους Ομιλία, ο Ιησούς συμβούλεψε: «Μην ανησυχείτε για την ψυχή σας σχετικά με το τι θα φάτε ή τι θα πιείτε, ή για το σώμα σας σχετικά με το τι θα φορέσετε». (Ματθαίος 6:25) Ο Ιησούς γνώριζε ότι οι ατελείς άνθρωποι ενδιαφέρονται εκ φύσεως για την απόκτηση των αναγκαίων της ζωής. Πώς, όμως, μπορούμε να “μην ανησυχούμε” για τέτοια πράγματα; «Εξακολουθήστε . . . να επιζητείτε πρώτα τη βασιλεία», είπε ο Ιησούς. Άσχετα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, πρέπει να συνεχίζουμε να δίνουμε στη λατρεία του Ιεχωβά την προτεραιότητα στη ζωή μας. Αν το κάνουμε αυτό, τότε ο ουράνιος Πατέρας μας θα μας “προσθέσει” όλα όσα χρειαζόμαστε για τις καθημερινές μας ανάγκες. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα μας ικανώνει να τα βγάζουμε πέρα.—Ματθαίος 6:33.

Ο Ιησούς έδωσε την εξής επιπρόσθετη συμβουλή: «Ποτέ μην ανησυχήσετε για την επόμενη ημέρα, γιατί η επόμενη ημέρα θα έχει τις δικές της ανησυχίες». (Ματθαίος 6:34) Δεν είναι σοφό να ανησυχούμε υπερβολικά για το τι μπορεί να φέρει το αύριο. Κάποιος λόγιος ανέφερε: «Όταν το μέλλον γίνεται τελικά πραγματικότητα, σπάνια είναι τόσο άσχημο όσο το φοβόμασταν». Το να δίνουμε ταπεινά προσοχή στη συμβουλή της Γραφής να παραμένουμε προσηλωμένοι στις προτεραιότητές μας και να αντιμετωπίζουμε την κάθε ημέρα ξεχωριστά μπορεί να μας βοηθήσει να αποφύγουμε την αδικαιολόγητη ανησυχία.—1 Πέτρου 5:6, 7.

Όταν αντιμετωπίζουμε οικονομικές πιέσεις, μπορούμε επίσης να δείχνουμε την εμπιστοσύνη μας στον Ιεχωβά ανατρέχοντας για βοήθεια στα έντυπα του “πιστού και φρόνιμου δούλου”. (Ματθαίος 24:45) Κατά καιρούς, το περιοδικό Ξύπνα! έχει παρουσιάσει άρθρα τα οποία περιείχαν χρήσιμες συμβουλές και εισηγήσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών δυσκολιών. Το άρθρο «Χωρίς Δουλειά—Ποιες Λύσεις Υπάρχουν;» στο τεύχος 8 Αυγούστου 1991 περιέγραφε οχτώ πρακτικές κατευθυντήριες γραμμές που έχουν βοηθήσει πολλούς να παραμείνουν οικονομικά και συναισθηματικά σταθεροί όταν αντιμετώπιζαν μια περίοδο ανεργίας. Βεβαίως, αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές πρέπει να εξισορροπούνται με μια κατάλληλη άποψη για την πραγματική σπουδαιότητα των χρημάτων. Αυτό εξετάστηκε στο άρθρο «Κάτι πιο Ζωτικό από τα Χρήματα», το οποίο εμφανίστηκε στο ίδιο τεύχος.—Εκκλησιαστής 7:12.

Όταν Ταλαιπωρούμαστε από Προβλήματα Υγείας

Είναι ρεαλιστικό να εμπιστευόμαστε στον Ιεχωβά όταν αντιμετωπίζουμε κάποια σοβαρή αρρώστια; Απόλυτα! Ο Ιεχωβά συμπονάει τους ασθενείς ανάμεσα στο λαό του. Επιπλέον, είναι πρόθυμος να βοηθάει. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, τον Βασιλιά Δαβίδ. Ο ίδιος μπορεί να ήταν σοβαρά άρρωστος όταν έγραψε για το πώς πολιτεύεται ο Θεός με ένα ευθύ άτομο που είναι άρρωστο. Ο Δαβίδ είπε: «Ο Ιεχωβά θα τον στηρίξει πάνω στο ντιβάνι της αρρώστιας· όλο το κρεβάτι του θα το μεταβάλεις στη διάρκεια της ασθένειάς του». (Ψαλμός 41:1, 3, 7, 8) Η εμπιστοσύνη του Δαβίδ στον Θεό παρέμεινε ισχυρή, και τελικά ο βασιλιάς ανένηψε από την αρρώστια του. Πώς, όμως, μπορούμε εμείς να εκδηλώνουμε εμπιστοσύνη στον Θεό όταν ταλαιπωρούμαστε από προβλήματα υγείας;

Όταν μας πλήξει κάποια αρρώστια, ένας τρόπος για να δείχνουμε την εμπιστοσύνη μας στον Ιεχωβά είναι το να τον ικετεύσουμε μέσω προσευχής ζητώντας βοήθεια για να υπομείνουμε. Μπορούμε να του ζητήσουμε να μας βοηθήσει να χρησιμοποιήσουμε «πρακτική σοφία» ώστε να επιδιώξουμε το επίπεδο υγείας που επιτρέπουν ρεαλιστικά οι περιστάσεις μας. (Παροιμίες 3:21) Μπορούμε επίσης να του ζητήσουμε να μας βοηθήσει να ασκήσουμε υπομονή και εγκαρτέρηση ώστε να αντέξουμε. Πάνω από όλα, πρέπει να ζητήσουμε από τον Ιεχωβά να μας στηρίξει, δίνοντάς μας τη δύναμη να παραμείνουμε πιστοί σε αυτόν και να μη χάσουμε την ισορροπία μας, άσχετα με το τι μπορεί να συμβεί. (Φιλιππησίους 4:13) Το να διακρατήσουμε την ακεραιότητά μας στον Θεό είναι σπουδαιότερο από το να διατηρήσουμε την παρούσα ζωή μας. Αν κρατήσουμε την ακεραιότητά μας, ο Μεγάλος Μισθαποδότης θα μας δώσει τέλεια ζωή και υγεία για πάντα.—Εβραίους 11:6.

Η εμπιστοσύνη μας στον Ιεχωβά μάς υποκινεί επίσης να ανατρέχουμε στο Λόγο του, την Αγία Γραφή, για πρακτική καθοδηγία. Οι αρχές που βρίσκονται στις Γραφές μπορούν να μας βοηθήσουν να παίρνουμε σοφές αποφάσεις σε ό,τι αφορά την ιατρική περίθαλψη. Λόγου χάρη, γνωρίζοντας ότι η Γραφή καταδικάζει την «άσκηση πνευματισμού», θα αποφεύγουμε οποιαδήποτε διαγνωστική ή θεραπευτική διαδικασία που περιλαμβάνει πνευματισμό. (Γαλάτες 5:19-21· Δευτερονόμιο 18:10-12) Ακολουθεί άλλο ένα παράδειγμα της αξιόπιστης σοφίας της Γραφής: «Ο άπειρος πιστεύει κάθε λόγο, αλλά ο οξυδερκής εξετάζει τα βήματά του». (Παροιμίες 14:15) Συνεπώς, όταν εξετάζουμε τις επιλογές για ιατρική περίθαλψη, είναι σοφό να ζητάμε αξιόπιστες πληροφορίες αντί να “πιστεύουμε κάθε λόγο”. Αυτή η «σωφροσύνη» μπορεί να μας βοηθήσει να σταθμίζουμε τις επιλογές μας προσεκτικά και να παίρνουμε ενσυνείδητες αποφάσεις.—Τίτο 2:12.

Μπορούμε επίσης να εκδηλώνουμε την εμπιστοσύνη μας στον Ιεχωβά ερευνώντας τα έντυπα του πιστού δούλου. Τα περιοδικά Σκοπιά και Ξύπνα! δημοσιεύουν κατά καιρούς πληροφοριακά άρθρα γύρω από μια μεγάλη ποικιλία συγκεκριμένων προβλημάτων υγείας και ασθενειών. Μερικές φορές, αυτά τα περιοδικά παρουσιάζουν άρθρα από άτομα που αντιμετώπισαν με επιτυχία διάφορες διαταραχές, παθήσεις και αναπηρίες. Επιπλέον, ορισμένα άρθρα έχουν παράσχει Γραφικές εισηγήσεις καθώς και πρακτικές συμβουλές γύρω από το πώς μπορεί κάποιος να ζει με χρόνια προβλήματα υγείας.

Παραδείγματος χάρη, το τεύχος του Ξύπνα! 22 Ιανουαρίου 2001 δημοσίευσε την εισαγωγική σειρά άρθρων «Παρηγοριά για τους Αρρώστους». Τα άρθρα παρουσίαζαν υποβοηθητικές Γραφικές αρχές καθώς και πληροφορίες από πρώτο χέρι, σταχυολογημένες από συνεντεύξεις με καλά πληροφορημένα άτομα τα οποία είχαν ζήσει επί πολλά χρόνια με αρρώστιες που επιφέρουν αναπηρίες. Το άρθρο «Πώς Μπορείτε να Έχετε Επιτυχία στη Ζωή Παρά την Ασθένειά Σας;» πρόσφερε τις ακόλουθες συμβουλές: Ενημερωθείτε όσο το δυνατόν περισσότερο, στα πλαίσια της λογικής, για την ασθένειά σας. (Παροιμίες 24:5) Θέστε πρακτικούς στόχους, μεταξύ αυτών και στόχους που αφορούν την υποβοήθηση άλλων, γνωρίζοντας όμως ότι μπορεί να μην είστε σε θέση να πετύχετε τους ίδιους στόχους που πετυχαίνουν άλλοι. (Πράξεις 20:35· Γαλάτες 6:4) Να αποφεύγετε την κοινωνική απομόνωση. (Παροιμίες 18:1) Να είστε ευχάριστοι όταν σας επισκέπτονται οι άλλοι. (Παροιμίες 17:22) Πάνω από όλα, διατηρήστε στενή σχέση με τον Ιεχωβά και την εκκλησία. (Ναούμ 1:7· Ρωμαίους 1:11, 12) Δεν είμαστε ευγνώμονες για την αξιόπιστη καθοδηγία που παρέχει ο Ιεχωβά μέσω της οργάνωσής του;

Όταν Κάποια Σαρκική Αδυναμία Επιμένει

«Στη σάρκα μου, δεν κατοικεί τίποτα καλό», έγραψε ο απόστολος Παύλος. (Ρωμαίους 7:18) Ο Παύλος γνώριζε από προσωπική πείρα πόσο δύσκολο είναι να παλεύει κανείς ενάντια στις επιθυμίες και στις αδυναμίες της ατελούς σάρκας. Ωστόσο, ο Παύλος είχε επίσης πεποίθηση ότι μπορούσε να νικήσει. (1 Κορινθίους 9:26, 27) Πώς; Εμπιστευόμενος ανεπιφύλακτα στον Ιεχωβά. Να γιατί ο Παύλος μπορούσε να πει: «Ταλαίπωρος άνθρωπος που είμαι! Ποιος θα με σώσει από το σώμα που υφίσταται αυτόν το θάνατο; Ευχαριστίες ας δοθούν στον Θεό μέσω του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας!» (Ρωμαίους 7:24, 25) Τι θα λεχθεί για εμάς; Και εμείς επίσης διεξάγουμε μάχη ενάντια στις σαρκικές αδυναμίες. Καθώς παλεύουμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις αδυναμίες, είναι εύκολο να χάσουμε την πεποίθησή μας, φτάνοντας στο σημείο να πειστούμε ότι δεν θα μπορέσουμε ποτέ να τα καταφέρουμε. Ωστόσο, ο Ιεχωβά θα μας βοηθάει αν εμείς, όπως ο Παύλος, στηριζόμαστε πραγματικά σε Αυτόν και όχι στη δική μας δύναμη.

Όταν κάποια σαρκική αδυναμία επιμένει, μπορούμε να δείχνουμε ότι εμπιστευόμαστε στον Ιεχωβά εκλιπαρώντας τον μέσω προσευχής. Χρειάζεται να παρακαλούμε, μάλιστα να ικετεύουμε τον Ιεχωβά, για τη βοήθεια του αγίου του πνεύματος. (Λουκάς 11:9-13) Μπορούμε συγκεκριμένα να παρακαλούμε για εγκράτεια, η οποία είναι ένας από τους καρπούς του πνεύματος του Θεού. (Γαλάτες 5:22, 23) Τι πρέπει να κάνουμε αν πέσουμε σε υποτροπή; Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραιτηθούμε. Ποτέ ας μην αποκάμουμε όσον αφορά το να προσευχόμαστε ταπεινά στον ελεήμονα Θεό μας, ζητώντας τη συγχώρηση και τη βοήθειά του. Ο Ιεχωβά ποτέ δεν θα απορρίψει ούτε θα αποδιώξει μια καρδιά «συντετριμμένη και καταθλιμμένη» από το βάρος της ένοχης συνείδησης. (Ψαλμός 51:17) Αν τον ικετεύουμε με ειλικρινή, μεταμελημένη καρδιά, ο Ιεχωβά θα μας βοηθάει να καταπολεμούμε τους πειρασμούς.—Φιλιππησίους 4:6, 7.

Μπορούμε επίσης να δείχνουμε ότι εμπιστευόμαστε στον Ιεχωβά ερευνώντας το Λόγο του για βοήθεια. Χρησιμοποιώντας κάποιο ταμείο της Γραφής ή το Ευρετήριο Εκδόσεων Σκοπιάς, μπορούμε να αναζητήσουμε την απάντηση στο ερώτημα: “Πώς νιώθει ο Ιεχωβά για τη συγκεκριμένη αδυναμία με την οποία παλεύω;” Το να συλλογιζόμαστε πώς νιώθει ο Ιεχωβά για το ζήτημα μπορεί να ενισχύσει την επιθυμία μας να τον ευαρεστούμε. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να φτάσουμε στο σημείο να νιώθουμε όπως εκείνος, να μισούμε ό,τι μισεί εκείνος. (Ψαλμός 97:10) Μερικοί το έχουν βρει υποβοηθητικό να απομνημονεύουν Γραφικά εδάφια που εφαρμόζονται σε συγκεκριμένες αδυναμίες με τις οποίες παλεύουν. Μήπως αγωνιζόμαστε να ελέγχουμε τον ευέξαπτο χαρακτήρα μας; Τότε θα μπορούσαμε να απομνημονεύσουμε εδάφια όπως το Παροιμίες 14:17 και το Εφεσίους 4:31. Μήπως δυσκολευόμαστε να προσέχουμε τη γλώσσα μας; Θα μπορούσαμε να μάθουμε απέξω εδάφια όπως το Παροιμίες 12:18 και το Εφεσίους 4:29. Μήπως ρέπουμε προς την επιβλαβή ψυχαγωγία; Θα μπορούσαμε να προσπαθήσουμε να θυμόμαστε εδάφια όπως το Εφεσίους 5:3 και το Κολοσσαείς 3:5.

Το να ζητήσουμε τη βοήθεια των διορισμένων από το πνεύμα πρεσβυτέρων στην εκκλησία είναι ένας ακόμη τρόπος για να δείχνουμε ότι στηριζόμαστε στον Ιεχωβά. (Πράξεις 20:28) Στο κάτω κάτω, αυτά τα «δώρα σε μορφή ανθρώπων» αποτελούν προμήθεια την οποία έχει κάνει ο Ιεχωβά μέσω του Χριστού για να προστατεύει και να φροντίζει τα πρόβατά του. (Εφεσίους 4:7, 8, 11-14) Ομολογουμένως, μπορεί να μην είναι εύκολο να ζητήσουμε βοήθεια για να αντιμετωπίσουμε μια αδυναμία. Ίσως ντρεπόμαστε, φοβούμενοι ότι οι πρεσβύτεροι θα διαμορφώσουν άσχημη άποψη για εμάς. Ωστόσο, χωρίς αμφιβολία, αυτοί οι πνευματικά ώριμοι άντρες θα μας σεβαστούν για το ότι είχαμε το θάρρος να ζητήσουμε βοήθεια. Επιπλέον, οι πρεσβύτεροι προσπαθούν να αντανακλούν τις ιδιότητες του Ιεχωβά στη συμπεριφορά τους απέναντι στο ποίμνιο. Οι παρηγορητικές, πρακτικές συμβουλές και η εκπαίδευση που μας παρέχουν από το Λόγο του Θεού μπορεί να είναι ό,τι ακριβώς χρειαζόμαστε για να ενισχύσουμε την απόφασή μας σε τέτοιον βαθμό ώστε να υπερνικήσουμε την αδυναμία μας.—Ιακώβου 5:14-16.

Ποτέ μην ξεχνάτε πως ο Σατανάς γνωρίζει ότι ο χρόνος του είναι λίγος. (Αποκάλυψη 12:12) Εκείνος θέλει να χρησιμοποιεί τη ματαιότητα της ζωής σε αυτόν τον κόσμο για να μας αποθαρρύνει και να μας κάνει να παραιτηθούμε. Είθε να έχουμε πλήρη πεποίθηση στα όσα εκφράζουν τα εδάφια Ρωμαίους 8:35-39: «Ποιος θα μας χωρίσει από την αγάπη του Χριστού; Μήπως θλίψη ή στενοχώριες ή διωγμός ή πείνα ή γύμνια ή κίνδυνος ή σπαθί; . . . Αντίθετα, σε όλα αυτά βγαίνουμε πλήρως νικητές μέσω εκείνου που μας αγάπησε. Διότι είμαι πεπεισμένος ότι ούτε θάνατος ούτε ζωή ούτε άγγελοι ούτε κυβερνήσεις ούτε παρόντα πράγματα ούτε μελλοντικά πράγματα ούτε δυνάμεις ούτε ύψος ούτε βάθος ούτε καμιά άλλη δημιουργία θα μπορέσει να μας χωρίσει από την αγάπη του Θεού, η οποία είναι στον Χριστό Ιησού, τον Κύριό μας». Τι διακήρυξη εμπιστοσύνης στον Ιεχωβά! Αυτή η εμπιστοσύνη, όμως, είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό συναίσθημα. Τουναντίον, είναι εμπιστοσύνη που περιλαμβάνει τις αποφάσεις τις οποίες παίρνουμε στην καθημερινή μας ζωή και οι οποίες είναι απόρροια προσεκτικής σκέψης. Ας είμαστε, λοιπόν, σταθερά αποφασισμένοι να εμπιστευόμαστε απόλυτα στον Ιεχωβά σε καιρούς στενοχώριας.

Σε μια επιστολή προς το Νομισματοκοπείο των ΗΠΑ με ημερομηνία 20 Νοεμβρίου 1861, ο υπουργός οικονομικών Σάλμον Π. Τσέις έγραψε: «Κανένα έθνος δεν μπορεί να είναι ισχυρό παρά μόνο με την ισχύ του Θεού, ούτε ασφαλές παρά μόνο αν Εκείνος το υπερασπίζει. Η εμπιστοσύνη του λαού μας στον Θεό πρέπει να διακηρύσσεται στα εθνικά μας νομίσματα». Ως αποτέλεσμα, το σύνθημα «Στον Θεό Εμπιστευόμαστε» εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε κοινό νόμισμα των ΗΠΑ το 1864.

Η ανησυχία που αναφέρεται εδώ περιγράφεται ως «φόβος που συνοδεύεται από ταραχή, ο οποίος αφαιρεί όλη τη χαρά της ζωής». Η έκφραση «μην ανησυχείτε» δεν υπονοεί να μην αρχίσουμε να ανησυχούμε. Όπως αναφέρει ένα σύγγραμμα, «το πρωτότυπο ρήμα του ελληνικού κειμένου είναι σε προστακτική ενεστώτα, πράγμα που υπονοεί εντολή για διακοπή πράξης η οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη».

Τα οχτώ σημεία είναι: (1) Μην πανικοβάλλεστε, (2) να σκέφτεστε θετικά, (3) αναζητήστε νέες μορφές εργασίας, (4) να ζείτε με βάση τους δικούς σας πόρους—όχι κάποιου άλλου, (5) να είστε προσεκτικοί με την πίστωση, (6) διατηρήστε την οικογένεια ενωμένη, (7) διατηρήστε την αυτοεκτίμησή σας και (8) καταρτίστε έναν προϋπολογισμό.

Αυτά τα βασισμένα στη Γραφή περιοδικά δεν υποστηρίζουν ούτε προωθούν κάποια ιδιαίτερη μορφή περίθαλψης, αναγνωρίζοντας ότι αυτό είναι ζήτημα προσωπικής απόφασης. Τουναντίον, τα άρθρα που εξετάζουν συγκεκριμένες αρρώστιες ή διαταραχές αποσκοπούν στο να πληροφορήσουν τους αναγνώστες γύρω από γεγονότα όπως αυτά είναι γνωστά επί του παρόντος.

Θυμάστε;

• Όταν αντιμετωπίζουμε οικονομικά προβλήματα, με ποιους τρόπους μπορούμε να δείχνουμε ότι εμπιστευόμαστε στον Ιεχωβά;
• Πώς μπορούμε να εκδηλώνουμε εμπιστοσύνη στον Θεό όταν ταλαιπωρούμαστε από προβλήματα υγείας;
• Όταν κάποια σαρκική αδυναμία επιμένει, πώς μπορούμε να δείχνουμε ότι στηριζόμαστε πραγματικά στον Ιεχωβά;

*** w03 1/9 σ. 13-19 Να Εμπιστεύεστε Απόλυτα στον Ιεχωβά σε Καιρούς Στενοχώριας ***

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: