Να Θυμάστε Εκείνους που Βρίσκονται στη Φυλακή

Το «δικαίωμα στην ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας» αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα σύμφωνα με το Άρθρο 18 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα. * Σε μερικές χώρες, όμως, οι Μάρτυρες του Ιεχωβά φυλακίζονται και μάλιστα υφίστανται βάναυση μεταχείριση επειδή ασκούν αυτό το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Οι περισσότεροι από τους Μάρτυρες που μπαίνουν στη φυλακή είναι νεαροί οι οποίοι αρνούνται τη στρατιωτική υπηρεσία για λόγους συνείδησης. Οι υπόλοιποι φυλακίζονται απλώς και μόνο επειδή ασκούν τη θρησκεία τους.

Η κακομεταχείριση δεν πτοεί τους Μάρτυρες του Ιεχωβά—εκείνοι συνεχίζουν να τελούν τα της λατρείας τους με την ίδια αποφασιστικότητα. Στιγματίζει όμως τις κυβερνήσεις που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο παρακάτω πίνακας δείχνει πού υπάρχουν φυλακισμένοι Μάρτυρες του Ιεχωβά και πόσοι.

images

ΕΡΥΘΡΑΙΑ
Σύμφωνα με τις τελευταίες επίσημες πληροφορίες, 52 Μάρτυρες του Ιεχωβά, άντρες και γυναίκες, βρίσκονται στη φυλακή υπό απάνθρωπες συνθήκες χωρίς να έχουν περάσει από δίκη ή να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος τους. Κρατούνται είτε επειδή αρνήθηκαν τη στράτευση για λόγους συνείδησης είτε επειδή συμμετείχαν σε θρησκευτικές δραστηριότητες είτε για λόγους που δεν τους έχουν γνωστοποιηθεί. Τρεις κρατούμενοι, ο Παύλος Ίγιασου, ο Ισάκ Μόγκος και ο Νέγκεντε Τέκλεμαρίγιαμ βρίσκονται στη φυλακή εδώ και 20 περίπου χρόνια—από τις 24 Σεπτεμβρίου 1994—επειδή αρνήθηκαν τη στρατιωτική υπηρεσία για λόγους συνείδησης. Ο Μίσγκινα Γκεμπρετίνσαε και ο Γιοχάνες Χάιλε, δύο Μάρτυρες άνω των 60 ετών, πέθαναν στη φυλακή. Από το 1993, όταν η Ερυθραία έγινε ανεξάρτητη χώρα, δεν έχει πάψει να φυλακίζει, να βασανίζει και να κατατρέχει τους Μάρτυρες του Ιεχωβά.

images

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Επί του παρόντος, 599 νεαροί Μάρτυρες βρίσκονται στη φυλακή εκτίοντας 18μηνες ποινές φυλάκισης επειδή αρνήθηκαν τη στρατιωτική υπηρεσία για λόγους συνείδησης. Από τον Πόλεμο της Κορέας μέχρι σήμερα, η Νότια Κορέα διώκει αδιάκοπα τους νεαρούς Μάρτυρες που αρνούνται τη στρατιωτική υπηρεσία και δεν έχει κάνει καμία πρόβλεψη για εναλλακτική υπηρεσία προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα. Όλα αυτά τα χρόνια, η Νότια Κορέα έχει καταδικάσει 17.549 Μάρτυρες σε φυλάκιση 34.100 ετών συνολικά επειδή αρνήθηκαν τη στρατιωτική υπηρεσία. Κάνοντάς το αυτό, δεν τηρεί τις διεθνείς δεσμεύσεις της και αρνείται να αναγνωρίσει τα θεμελιώδη δικαιώματα των αντιρρησιών συνείδησης. Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε το άρθρο Διεθνής Κατακραυγή για Αδικίες στη Νότια Κορέα.

ΝΑΓΚΟΡΝΟ-ΚΑΡΑΜΠΑΧ
Ένας 20χρονος Μάρτυρας βρίσκεται στη φυλακή επειδή αρνήθηκε τη στρατιωτική υπηρεσία για λόγους συνείδησης, εξαιτίας του ότι στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για εναλλακτική κοινωνική υπηρεσία. Στις 30 Δεκεμβρίου 2011 καταδικάστηκε σε φυλάκιση 30 μηνών και στις 29 Ιανουαρίου 2013 απορρίφθηκε η αίτησή του για αποφυλάκιση υπό όρους. Επίσης, η διοίκηση της φυλακής απέρριψε το αίτημά του να αποφυλακιστεί προκειμένου να φροντίσει τα επιδεινούμενα προβλήματα της υγείας του.

ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ
Η στρατιωτική υπηρεσία στη Σιγκαπούρη είναι υποχρεωτική και τα δικαιώματα των αντιρρησιών συνείδησης δεν αναγνωρίζονται. Δεκαοχτώ νεαροί Μάρτυρες του Ιεχωβά εκτίουν 39μηνη ποινή φυλάκισης σε στρατιωτικές φυλακές επειδή δεν θέλουν να παραβιάσουν τη Γραφικά εκπαιδευμένη συνείδησή τους. Τον Αύγουστο του 2013 αποφυλακίστηκε ένας άλλος Μάρτυρας, ο οποίος έμεινε έναν χρόνο στη φυλακή λόγω της άρνησής του να καταταχθεί στις τάξεις των εφέδρων.

ΤΟΥΡΚΜΕΝΙΣΤΑΝ
Εννιά Μάρτυρες του Ιεχωβά είναι κρατούμενοι σε φυλακές του Τουρκμενιστάν—οι οχτώ ως αντιρρησίες συνείδησης και ο ένας με βάση ψεύτικες κατηγορίες. Εκτίουν ποινές που κυμαίνονται από 12 ως 24 μήνες και πολλές φορές υφίστανται άγριο ξυλοδαρμό από φύλακες και στρατιώτες. Στο παρελθόν είχαν ξαναφυλακιστεί, αλλά μετά την απελευθέρωσή τους κατηγορήθηκαν ως «υπότροποι» και καταδικάστηκαν και πάλι σε φυλάκιση—μάλιστα υπό αυστηρότερες συνθήκες κράτησης.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: