Να κρατάτε τα πνευματικά πράγματα στην πρώτη θέση

Η λέξη «Ύψιστος» χρησιμοποιείται στην Αγία Γραφή 50 φορές, από τις οποίες οι 21 βρίσκονται στους Ψαλμούς. Ο Ιεχωβά έκανε μια σύγχρονη ανάμεσα στον Ιησού και στους βασιλιάδες της γης. Τα εδάφια Ψαλμός 89:26, 27 αναφέρονται προφητικά για τον Ιησού. Στο εδάφιο 26 ο Χρισμένος Ιησούς αποκαλεί τον Θεό «Πατέρα» και στο 27 δείχνει η θέση που έχει ως πρωτότοκος: «Αυτός φωνάζει προς εμένα: «Εσύ είσαι ο Πατέρας μου, ο Θεός μου και ο Βράχος της σωτηρίας μου». Επιπλέον, εγώ θα τον θέσω ως πρωτότοκο, τον Ύψιστο των βασιλιάδων της γης». Με κανένα τρόπο δε συγκρίνεται εδώ ο Ιησούς με τον Ιεχωβά, τον Ύψιστο της γης. Όταν ο Δαβίδ έγραψε τον Ψαλμό αυτό, ο ίδιος ήταν ο ύψιστος βασιλιάς της γης, αλλά γνώριζε ότι ο Ψαλμός 89 είχε προφητική σημασία. Ο Δαβίδ δεν ήταν ο πρωτότοκος. Η έκφραση «Ύψιστος» χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τον Ιεχωβά, τον ανώτερο από όλους.

Ψαλμός 21:7: «Διότι ο βασιλιάς εμπιστεύεται στον Ιεχωβά και στη στοργική καλοσύνη του Υψίστου. Δεν θα κλονιστεί». Αυτός ο Ψαλμός μιλάει προφητικά για τον Ιησού ως Βασιλιά που εμπιστεύεται στον Ιεχωβά. Και ο Δαβίδ και ο Ιησούς εμπιστευόταν στον Ιεχωβά και στη στοργική καλοσύνη του Υψίστου. Εμείς το κάνουμε αυτό; Τι πρέπει να κάνουμε για να κρατάμε τα Πνευματικά πράγματα στο προσκήνιο; Αυτό θα ήταν αδύνατο αν δεν αναγνωρίζαμε τη θέση του Ιεχωβά Θεού και του Ιησού. Ο Ψαλμός 143:8 αποτελεί κλασσικό παράδειγμα αναγνώρισης του Ιεχωβά ως Υψίστου: «Το πρωί κάνε με να ακούσω τη στοργική σου καλοσύνη. Γιατί σε εσένα έθεσα την εμπιστοσύνη μου. Μάθε με την οδό στην οποία πρέπει να περπατώ. Γιατί προς εσένα ύψωσα την ψυχή μου». Χρειάζεται να ζητάμε από τον Ιεχωβά να κατευθύνει τα βήματά μας.

Αντί να ζητάνε από τον Ιεχωβά, σήμερα μερικοί περιμένουν ο Ιεχωβά να τους βοηθήσει να περπατούν όπως αυτοί αποφασίζουν. Ένα δημοφιλές αυτοκόλλητο για αυτοκίνητα λέει: «Ο Θεός είναι συμπιλότος μου». Αυτό υπονοεί μια στενή σχέση, όπως αυτή μεταξύ πιλότου και συγκυβερνήτη. Ωστόσο, αν το σκεφτούμε, ο συμπιλότος χρησιμεύει, επίσης, ως βοηθός και κατά καιρούς ξεκουράζει τον πιλότο και αναλαμβάνει την πλοήγηση σε έκτακτες περιπτώσεις ανάγκης. Έρχεται δεύτερος. Από αυτή την άποψη, η παραπάνω φράση δεν είναι σωστή. Ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι ο Θεός έρχεται δεύτερος ως προς την εξουσία; Έτσι βλέπετε τον Θεό; Όχι! Εμείς αναγνωρίζουμε τον Ιεχωβά ως τον Ύψιστο και βάζουμε τα συμφέροντά του μπροστά από όλα. Μπορεί, όμως, να εκδηλώσουμε λάθος στάση.

Είναι ανάγκη να βάλουμε σε σειρά προτεραιότητας τα ενδιαφέροντά μας. Γιατί; Τον καιρό της δημιουργίας δόθηκε στον άνθρωπο η φυσική ελευθερία να έχει μια ποικιλία ενδιαφερόντων. Και τα ζώα, επίσης, είχαν ενδιαφέροντα όπως να ζευγαρώνουν, να κάνουν φωλιές κλπ. Μερικά ζώα είναι «ενστικτωδώς σοφά» (Παροιμίες 30:24) και βασίζονται πάνω σε αυτό – στο ένστικτό τους. Τα ζώα έχουν περιορισμένα όρια ζωής, αντίθετα με τον άνθρωπο που δημιουργήθηκε με ατέλειωτες προοπτικές ζωής και με σοφία (οξυδέρκεια, διορατικότητα, ορθή κρίση, διάκριση)

Ας συγκρίνουμε τα ζώα με τους ανθρώπους όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο δείχνουν τρυφερότητα στους απογόνους τους. Τα παιδιά γεννιούνται με νοημοσύνη, αλλά όχι με ένστικτο. Τα ζώα ποτέ δεν κατορθώνουν να είναι τόσο τρυφερά όσο οι άνθρωποι. Οι άνθρωποι νιώθουν την ανάγκη να προστατεύουν, να τρέφουν, να ντύνουν και να παρέχουν διατροφή που θα βοηθήσει το παιδί σε όλη την διάρκεια της ζωής του. Αυτό είναι καλό γιατί ένα νεογέννητο μωρό εξαρτάται απόλυτα από τους γονείς του. Όταν γεννιέται ένα μοσχαράκι ή ένα πουλάρι μέσα σε λίγες ώρες στέκεται στα πόδια του και ψάχνει τη μητέρα του. Σε ένα χρόνο τρέφεται μόνο του και αποτελεί απλά ένα μέλος του κοπαδιού, μπορεί ακόμα και να αναπαράγεται. Ένα παιδί εξαρτάται από τους γονείς του για πολλά χρόνια και οι γονείς ενδιαφέρονται για περισσότερα πράγματα εκτός από την επιβίωση απλά των απογόνων τους. Το Ενόραση, τόμος 2, σελίδα 304, αναφέρεται σε αυτή την ιδιότητα.

«Ο Άνθρωπος είναι «κατ’ εικόνα Θεού» γιατί πλάστηκε με ηθικές ιδιότητες, κυρίως με αγάπη και δικαιοσύνη. Επίσης, έχει δυνάμεις και σοφία πάνω από εκείνες των ζώων, οπότε μπορεί να εκτιμά τα πράγματα που εκτιμά και με τα οποία χαίρεται ο Θεός, όπως η ομορφιά, οι τέχνες, η ομιλία, η λογική και παρόμοιες διαδικασίες του νου και της καρδιάς για τις οποίες τα ζώα δεν είναι ικανά. Επιπλέον ο άνθρωπος έχει τις ικανότητες της πνευματικότητας, της γνώσης και της επικοινωνίας με τον Θεό».

Τα εδάφια 1 Κορινθίους 2:11-16 συγκρίνουν το φυσικό άνθρωπο με τον πνευματικό άνθρωπο. Τα εδάφια 15 και 16 λένε: «Ο πνευματικός άνθρωπος εξετάζει μεν τα πάντα, αυτός όμως δεν εξετάζεται από κανέναν άνθρωπο. Διότι «ποιος έχει γνωρίσει το νου του Ιεχωβά, ώστε να τον διδάξει;» Εμείς όμως έχουμε το νου του Χριστού». Ο άνθρωπος έχει την ικανότητα της πνευματικότητας, αλλά δεν την θέτουν όλοι σε εφαρμογή. (Εβρ. 12:9) Ο άνθρωπος δημιουργήθηκε αρχικά με την ικανότητα να εκτιμά και να αναπτύσσει ένα μεγάλο ποσοστό ενδιαφερόντων προς δόξα του Ιεχωβά. Εμείς, όμως, σήμερα βρισκόμαστε σε διαφορετική κατάσταση. Η ζωή μας δεν είναι απεριόριστη. Αν προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε πολλά ενδιαφέροντα, θα έχουμε το χρόνο που χρειάζεται για να αναπτύξουμε την πνευματικότητα που ο Θεός θέλει από εμάς;

Ο κύριος Ουίλλιαμ Μπλακστόουν, ένας Άγγλος δικαστής του 18ου αιώνα περιέγραψε τον άνθρωπο ως εξαρτημένο από τον Δημιουργό του για τα πάντα. Ανέφερε: «Αυτός ο νόμος της φύσης που είναι συνομήλικος με την ανθρωπότητα και που επιβλήθηκε από τον ίδιο τον Θεό, είναι σαφώς ανώτερος από τους άλλους ως προς την υποχρέωση τήρησής τους. Ισχύει σε όλη την υδρόγειο, σε όλες τις χώρες και σε όλες τις εποχές: Κανένας ανθρώπινος νόμος δεν έχει αξία αν είναι αντίθετος προς αυτόν». Οι Χριστιανοί έχουν την υποχρέωση να βάζουν τα θεϊκά συμφέροντα πρώτα. Ο Άγγλος συγγραφέας του 19ου αιώνα Τζων Ρούσκιν είπε: «Εκείνος που προσφέρει στο Θεό τη δεύτερη θέση, δεν του προσφέρει καμία θέση».

Το να βάζουμε τα πνευματικά συμφέροντα στην ύψιστη θέση σημαίνει ότι αυτά έρχονται πρώτα σε σύγκριση με όλα τα άλλα. Όλοι έχουμε κάποια βασικά ενδιαφέροντα και επιθυμίες, έξι στο σύνολο, που δεν έρχονται όλα στην πρώτη θέση:
1) Αγαπάμε τον εαυτό μας, πράγμα όχι απαραίτητα αρνητικό. Ο νόμος στο Λευιτικό 19:18 έλεγε ότι πρέπει να αγαπάμε τον πλησίον μας όπως τον εαυτό μας, οπότε είναι αναγκαίο να αγαπάμε τον εαυτό μας. Ο Ιησούς, όμως, έθεσε κάποια όρια σε αυτή την αγάπη λέγοντας ότι πρέπει να αγαπάμε τον πλησίον μας πιο πολύ και από τον εαυτό μας, δίνοντας ακόμη και τη ζωή μας για τον πλησίον. Επίσης, επιθυμούμε τη διασκέδαση, την αναψυχή και την κατάλληλη προσωπική εμφάνιση. Όλοι κοιταζόμαστε στον καθρέφτη για να δούμε αν είμαστε ευπαρουσίαστοι. Όλα αυτά τα ενδιαφέροντά μας δεν βρίσκονται στην πρώτη θέση.

Μια ακόμα φυσική επιθυμία μας είναι το να λατρεύουμε τον Δημιουργό. Αυτό περιλαμβάνει το κήρυγμα των καλών νέων της Βασιλείας του Θεού, την προσευχή, την προσωπική μελέτη της Αγίας Γραφής και τη βελτίωση της σχέσης μας με τον Ιεχωβά και τους αδελφούς μας. Εμείς πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ποια συμφέροντα έρχονται πρώτα. Ο Παύλος είπε στα εδάφια 1 Κορινθίους 10:23, 24, 31: «Όλα είναι νόμιμα΄ αλλά δεν συμφέρουν όλα. Όλα είναι νόμιμα΄ αλλά δεν εποικοδομούν όλα. Ο καθένας ας επιζητεί, όχι το δικό του συμφέρον, αλλά του άλλου. Επομένως, είτε τρώτε, είτε πίνετε, είτε κάνετε οτιδήποτε άλλο, να κάνετε τα πάντα για τη δόξα του Θεού». Κάθε μέρα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για τη δόξα του Θεού. Αυτός βρίσκεται στο πηδάλιο και εμείς πρέπει να σκεφτόμαστε τι είναι στην ύψιστη θέση για Αυτόν. Τα θεϊκά συμφέροντα έρχονται πρώτα.

Μπορεί, όμως, να μπουν στη ζωή μας και άλλα ενδιαφέροντα όπως το ενδιαφέρον για τον αθλητισμό, την διασκέδαση ή την ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων. Όλα αυτά είναι νόμιμα΄ εντάσσονται στην κατηγορία της αγάπης του εαυτού μας. Αλλά, μήπως τα βάζουμε μπροστά και από τα πνευματικά μας ενδιαφέροντα; Μήπως αποσπάται η προσοχή μας; Πρέπει να θέσουμε κάποιες προτεραιότητες. Θα απολαύσουμε τη μεγαλύτερη ευχαρίστηση αν ασχολούμαστε με τα πνευματικά ενδιαφέροντα. Πόσο ενδιαφερόμαστε για τις συναθροίσεις και για την προσωπική μελέτη της Αγίας Γραφής; Θυμηθείτε την εμπειρία της αδελφής Σαρλότ Μίλερ στη Σκοπιά 1/5/1997. Μετά από 9 χρόνια στη φυλακή υπό τον Χίτλερ, η αδελφή καταδικάστηκε σε 8 χρόνια από τους κομμουνιστές. Η Σαρλότ Μίλερ αφηγείται πως μερικές αδελφές στη φυλακή είχαν πάρει κομμάτια ύφασμα και κατάφεραν να φτιάξουν ένα μικρό πανό με το εδάφιο του έτους για το 1953, που ήταν το εξής: «Να Λατρεύετε τον Ιεχωβά με Άγια Περιβολή».—Ψαλμός 29:2, Αμερικανική Στερεότυπη Μετάφραση.

Όταν ο διοικητής της φυλακής το ανακάλυψε, όλες μοιράστηκαν την ευθύνη και όταν τους ρώτησε γιατί το έκαναν αυτό, εκείνες απάντησαν: «Το κάναμε για να ενισχύσουμε την πίστη μας». Η αδελφή Μίλερ συνεχίζει: «Μας πήραν το πανό, και για τιμωρία μάς στέρησαν τα γεύματα. Αλλά σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης με τον διοικητή, οι αδελφές κρατούσαν ψηλά το πανό και έτσι μπορέσαμε να εντυπώσουμε στη διάνοιά μας το ενθαρρυντικό εκείνο εδάφιο». Πόση προσπάθεια για ένα και μόνο εδάφιο! Εμείς καταβάλλουμε παρόμοια προσπάθεια; Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι είμαστε αφιερωμένοι όχι σε ένα έργο, αλλά στον Ιεχωβά. Ο Βαν Άμποργκ είπε κάποτε: «Αυτό το παγκόσμιο έργο δεν είναι έργο ενός ανθρώπου. Είναι κάτι πολύ πιο μεγάλο. Αυτό είναι το έργο του Θεού και δεν αλλάζει. Ο Θεός έχει χρησιμοποιήσει πολλούς υπηρέτες στο παρελθόν και χωρίς αμφιβολία θα χρησιμοποιήσει πολλούς και στο μέλλον. Είμαστε αφιερωμένοι όχι σε έναν άνθρωπο ή στο έργο ενός ανθρώπου, αλλά στο να κάνουμε το θέλημα του Θεού, καθώς το αποκαλύπτει σε εμάς μέσω του λόγου του και της Θεϊκής του καθοδήγησης. Ο Θεός είναι ακόμα επικεφαλής». Ο Ιεχωβά έχει τον απόλυτο έλεγχο και εμείς πρέπει να τον μιμούμαστε. Στα εδάφια Φιλιππισίους 2:20, 21 ο Παύλος περιγράφει τον Τιμόθεο ως εξής: «Δεν έχω κανέναν άλλον με διάθεση σαν την δική του, ο οποίος θα ενδιαφερθεί γνήσια για όλα αυτά που σας αφορούν. Διότι όλοι οι άλλοι επιζητούν τα δικά τους συμφέροντα, όχι του Χριστού Ιησού». Μπορεί να μην εγκαταλείψουμε εντελώς την αλήθεια, αλλά ίσως να βάζουμε τα προσωπικά μας ενδιαφέροντα πρώτα. Βοήθησέ μας, να προσευχόμαστε, να βάλουμε σε σειρά προτεραιότητας τα ενδιαφέροντά μας! Αν προσευχόμαστε όπως ο Ιησούς, μήπως δεν εμφανιζόμαστε όταν ο Ιεχωβά απαντάει στην προσευχή μας με τις συναθροίσεις ή την προσωπική μας μελέτη;

Καταλαβαίνουμε ότι ο Σατανάς θα μας εναντιωθεί. Αφού ο Διάβολος μπορεί να μειώσει την πνευματικότητά μας, μπορεί και να μειώσει την επιθυμία μας να κρατάμε τα πνευματικά πράγματα στην πρώτη θέση. Ο καθένας από εμάς έχει την δική του «πληγή ή πόνο» που μας προκαλεί προβλήματα. (2 Χρονικών 6:29 «Επειδή γνωρίζει ο καθένας την πληγή του και τον πόνο του, όταν απλώσει τις παλάμες του προς αυτόν τον οίκο») Ζητήστε βοήθεια από τον Ιεχωβά με προσευχή. Στα εδάφια Ψαλμός 143:1, 2 ο Δαβίδ ικέτευσε τον Ιεχωβά να ακούσει την προσευχή του. «Ιεχωβά, άκουσε την προσευχή μου΄ δώσε ακρόαση στην ικεσία μου. Μέσα στην πιστότητά σου απάντησέ μου με τη δικαιοσύνη σου. Και μην εισέλθεις σε κρίση με τον υπηρέτη σου΄ διότι ενώπιόν σου κανένας ζωντανός δεν μπορεί να είναι δίκαιος». Κατά καιρούς μπορεί να νιώθουμε όπως ο Δαβίδ, για παράδειγμα, όταν είμαστε άρρωστοι ή όταν χάνουμε ένα αγαπημένο μας πρόσωπο στο θάνατο. Ο Σατανάς χρησιμοποιεί όλες αυτές τις καταστάσεις. Για αυτό, εμείς πρέπει να αναμένουμε από τον Ιεχωβά ανακούφιση και απάντηση στις προσευχές μας, όπως ο Δαβίδ. Πρέπει να θυμόμαστε τα λόγια στο εδάφιο 1 Ιωάννη 5:14: «Και αυτή είναι η πεποίθηση την οποία έχουμε προς αυτόν, πως ό,τι και αν είναι αυτό που ζητάμε σύμφωνα με το θέλημά του αυτός μας ακούει». Ο Ιεχωβά μας ακούει, όχι επειδή εμείς είμαστε δίκαιοι, αλλά επειδή Αυτός είναι δίκαιος.

Στις 12 Σεπτεμβρίου 1990 συνέβη μια έκρηξη σε ένα εργοστάσιο του Καζακστάν. Επικίνδυνη ραδιενέργεια διέρρευσε στην ατμόσφαιρα απειλώντας την υγεία των 120.000 τοπικών κατοίκων. Καθώς, όμως, περισσότερες πληροφορίες αποκαλύπτονταν, οι κάτοικοι ανακάλυψαν ότι ζούσαν σε δηλητηριασμένο περιβάλλον εδώ και δεκαετίες. Με την πάροδο των χρόνων συνολικά 100.000 τόνοι ραδιενεργών αποβλήτων τοποθετήθηκαν σε μια αφύλακτη, ανοικτή περιοχή. Μολονότι ο κίνδυνος βρισκόταν έξω από την πόρτα τους, κανείς δεν τον πήρε στα σοβαρά. Γιατί όχι; Κάθε μέρα οι αρχές τοποθετούσαν στο αθλητικό στάδιο μετρήσεις της ακτινοβολίας, οι οποίες έδιναν την εντύπωση ότι δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος. Οι αριθμοί ήταν σωστοί, αλλά αποτελούσαν μετρήσεις μόνο της ακτινοβολίας γάμμα. Η ακτινοβολία άλφα, την οποία δεν μετρούσαν, είναι το ίδιο θανατηφόρα.

Και εμείς μπορούμε να δηλητηριαστούμε σιγά σιγά από αόρατη «ακτινοβολία», εκτός αν βάζουμε τον Θεό στην πρώτη θέση, κάνοντάς Τον ύψιστό μας ενδιαφέρον. Ο κόσμος θα μας κάνει να υποβιβάσουμε τα πνευματικά μας ενδιαφέροντα σε δεύτερη θέση, δίνοντάς μας μια εσφαλμένη αίσθηση ασφάλειας. Ο βαθμός της «υπηρεσίας» μας μπορεί να γίνει άνετος. Όχι, ποτέ δεν θα ξεχνούσαμε την οδό της αλήθειας, αλλά το δηλητήριο μπορεί να μας διαπεράσει.

Ένα κέντρο ερευνών για τα ΜΜΕ έκανε μια καταμέτρηση σχετικά με τη βρώμικη γλώσσα που εμφανίζεται στα τηλεοπτικά προγράμματα τις ώρες μεγαλύτερης τηλεθέασης. Βρήκαν ότι μια βωμολοχία αντιστοιχεί σε 6 λεπτά προγράμματος στις ώρες μεγαλύτερης τηλεθέασης. Μήπως επιτρέπουμε τέτοιου είδους δηλητήριο να καταστρέφει ή να μειώνει την πνευματικότητά μας; Ο Ψαλμωδός έγραψε στον Ψαλμό 143:5: «θυμήθηκα τις αρχαίες ημέρες΄ στοχάστηκα όλες τις ενέργειές σου. Έκανα πρόθυμα μέλημά μου το έργο των χεριών σου». Εμείς στοχαζόμαστε πάνω σε όλα τα έργα των χεριών του Ιεχωβά σε σχέση με τα συμφέροντα της βασιλείας;

Ο Σολομών, αφού ασχολήθηκε με κάθε είδους ενδιαφέροντα στην εποχή του, κατέληξε στο συμπέρασμα που βρίσκεται στο εδάφιο Εκκλησιαστής 12:13: «Η κατάληξη της υπόθεσης, αφού ακούστηκαν όλα, είναι: Να φοβάσαι τον αληθινό Θεό και να τηρείς τις εντολές του. Διότι αυτή είναι όλη η υποχρέωση του ανθρώπου».

Ο Σατανάς γνωρίζει τις φυσικές μας επιθυμίες. ΄Ηταν παρών στη δημιουργία του ανθρώπου. Θα προσπαθήσει να μας κάνει να τις αναπτύξουμε με τρόπο που θα φέρει μομφή στο Δημιουργό μας. Κρατώντας πάντα τα πνευματικά πράγματα στην πρώτη θέση, θα έχουμε μια στενή σχέση με τον Ιεχωβά και δεν θα αμφιβάλλουμε ποτέ για το ποιος είναι ο πιλότος.

24 Ιανουαρίου 2000
Ουίλλιαμ Σάμιουελσον

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: