Να Περπατάτε μέσω πίστης όχι μέσω όρασης

1)Ποιο ήταν ‘’το αηδιαστικό πράγμα που… στεκόταν σε άγιο τόπο’’ τον πρώτο αιώνα, και ποια αποφασιστική ενέργεια έπρεπε να κάνουν οι Χριστιανοί που ζούσαν στην Ιερουσαλήμ;(Ματθ. 24:15,16). Το αηδιαστικό πράγμα που προξενεί ερήμωση. Έβλεπαν να εκπληρώνονται η προφητεία του Ιησού και κατάλαβαν ότι πλησιάζει η ερήμωση της Ιερουσαλήμ. Έγινε Ιουδαϊκή εξέγερση ύστερα από δεκαετίες ρωμαϊκής καταπίεσης. Έπρεπε να δράσουν αμέσως και να τα αφήσουν όλα πίσω τους και να φύγουν στα βουνά. Να φύγουν με προορισμό το άγνωστο.

2)Γιατί απαιτούσε πίστη η φυγή τους από τη πόλη;Μόνο η ισχυρή πίστη μπορούσε να τους καθοδηγήσει στους χαώδεις καιρούς που θα έρχονταν. Ήταν η πρώτη πραγματική δοκιμή της πίστης τους. Έπρεπε να έχουν πίστη ότι ο Ιεχωβά θα ανοίξει το δρόμο τους στη περικυκλωμένη πόλη τους.

3)Ποιες θυσίες περιλάμβανε η φυγή τους; Έπρεπε να αφήσουν τις περιουσίες τους τις δουλειές τους και τη καλοπέραση που είχανε στην Ιερουσαλήμ.


4)Γιατί καθυστερούσε ο Ναχάμ και η Αβιτάλ;(Ματθ. 24:17,18). Δεν ήθελαν να φύγουν και τους έλεγαν να φύγουν και θα τους φτάσουν. Ήθελαν να ταχτοποιήσουν τις δουλειές τους και να φύγουν αργότερα. Μάλιστα ο Ναχάμ έλεγε στο Γεδεών ότι θα φύγουν για μια δυο βδομάδες. Φόρτωναν όσο πιο πολλά πράγματα μπορούσαν στα ζώα τους, και μάλιστα η Αβιτάλ έλεγε θα χάσουμε τόσα πράγματα και ο Ναχάμ της είπε ότι το σπίτι είναι κλειδωμένο και είχε το κλειδί. Και στην έξοδο είπαν ψέματα ότι πάνε σε κάτι φίλους για να τους αφήσουν τα πράγματα και προσπάθησαν να τους δωροδοκήσουν. Και μετά παραπονιόντουσαν στον Εθάν ότι έπρεπε νωρίτερα να τους ειδοποιήσουν.

5)Με ποιον άλλο τρόπο δοκιμάστηκε η πίστη της Ραχήλ καθώς έφευγε από την Ιερουσαλήμ; (Ματθ. 10:34-37, Μάρκ. 10:29,30). Έλεγαν ότι η πόλη είναι περικυκλωμένη και τους φόβιζε το άγνωστο που τους περίμενε έξω μακριά από την Ιερουσαλήμ . Εκεί είχε η Ραχήλ τον αδερφό της και την επιχείρηση τους. Ο αδερφός της δεν την ακολουθούσε. Της έδωσε ένα δαχτυλίδι του πατέρα τους για να του το δώσει όταν ξανασυναντηθούν.

6)Γιατί αποτέλεσε ο Εθάν έξοχο παράδειγμα πίστης και εμπιστοσύνης στον Ιεχωβά;Ο Εθάν δεν πήρε πολλά πράγματα μαζί του επειδή είχε απόλυτη εμπιστοσύνη στον Ιεχωβά ότι δεν θα τον αφήσει. Είχε πολλή πίστη γι΄αυτό τα άφησε όλα πίσω του. Υπάκουσε σε αυτό που είπε ο Ιησούς ότι ΄΄αυτός που είναι στη ταράτσα να μην κατέβει να πάρει τα αγαθά από το σπίτι του΄΄. Η πίστη τον οδηγούσε στο καθετί.

7)Ποιες κακουχίες αντιμετώπισαν οι Χριστιανοί στην Πέλλα; Η ζωή εκεί ήταν πολύ πιο δύσκολη από ότι στην Ιερουσαλήμ. Έπρεπε να κάνουν προσαρμογές που θα δοκίμαζαν τη πίστη τους. Πολύ σκληρή δουλειά και λίγο φαϊ. Ο γιος της Ραχήλ είχε ταλέντο στη μουσική αλλά δεν είχε δασκάλους στη Πέλλα για να του κάνουν μαθήματα είχε μόνο στην Ιερουσαλήμ.

8)Πως εξασθένησε σταδιακά η πίστη του Ναχάμ και της Αβιτάλ; Έβλεπαν που αργούσε το τέλος της Ιερουσαλήμ και ήθελαν να γυρίσουν. Συνεχώς παραπονιόντουσαν για αυτά που άφησαν πίσω. Η καρδιά τους είχε μείνει στην Ιερουσαλήμ και σκεφτόντουσαν συνέχεια τη μέρα που θα γύριζαν πίσω. Άρχισαν να μην πιστεύουν τα λόγια του Ιησού για τη καταστροφή της Ιερουσαλήμ.

9)Πως φρόντισε ο Ιεχωβά τους Χριστιανούς που ζούσαν στη Πέλλα; (Ματθ. 6:33, 1 Τιμ. 6:6-8).Εκεί τους περίμεναν αδερφοί. Αδερφοί από άλλες εκκλησίες τους έστελναν τρόφιμα.

10)Πως μπορούμε να μιμούμαστε τον Αβραάμ και τη Σάρρα καθώς βρισκόμαστε στο τέλος αυτού του συστήματος πραγμάτων; (Εβρ. 11:8-10). Ο Αβραάμ και η Σάρα άφησαν τη πόλη τους και έμεναν σε σκηνές. Έκαναν πολλές θυσίες. Και συγκεντρώθηκαν στο έργο που τους είχε αναθέσει ο Ιεχωβά. Και ο Ιεχωβά τους ευλόγησε. Κανείς δεν άφησε τίποτα για τη Βασιλεία που να μην το πάρει εκατονταπλάσια. Και εμείς σήμερα ζούμε σε πολύ δύσκολους καιρούς, και θα πρέπει να είμαστε αφοσιωμένοι στο έργο που μας έχει δώσει ο Ιεχωβά να κάνουμε.

11)Πως έπεισαν ο Ναχάμ και η Αβιτάλ τον εαυτό τους ότι έπρεπε να επιστρέψουν στην Ιερουσαλήμ, και γιατί ήταν εσφαλμένο το σκεπτικό τους; (Λουκ.21:21). Τα έβαλαν με τον Εθάν ότι τους έβαλε να φύγουν πριν έρθει η ώρα. Και αναρωτιόντουσαν συνέχεια γιατί δεν έχει έρθει το τέλος ακόμη. Ο Ναχάμ φανταζόταν ότι στην Ιερουσαλήμ η ζωή συνεχιζόταν όπως πριν. Στην Ιερουσαλήμ όμως σκοτωνόντουσαν μεταξύ τους και το 68 κ.χ. στη Ρώμη επικρατούσε αναρχία επειδή μετά από ένα πραξικόπημα η Σύγκλητος καταδίκασε το Νέρωνα σε θάνατο και εκείνος αυτοκτόνησε. Το 70 κ.χ. μετά από 4 χρόνια που μένανε εκεί ο Ναχάμ αποφάσισε να γυρίσει στην Ιερουσαλήμ επειδή όπως έλεγε στη Ρώμη επικρατούσε χάος και ο Ρωμαϊκός στρατός δεν γύρισε πίσω. Άρα η Ιερουσαλήμ είναι ελεύθερη τώρα και πρέπει να γυρίσουν πίσω. Όπως τους είπε ο Ιησούς φύγανε αλλά δεν τους είπε να μην γυρίσουν πίσω. Εκεί είναι ο ναός και ο λαός του Ιεχωβά άρα θα δείξει έλεος, όπως είχε δείξει έλεος στη Νινευή που ήταν και πόλη ειδωλολατρών. Αφού ο Ιεχωβά προστάτεψε την Ιερουσαλήμ δυο φορές το ίδιο θα γίνει και τώρα που με το χάος στη Ρώμη η Ιερουσαλήμ ξεχάστηκε. Και αφού ο Ιεχωβά είναι τόσο υπομονετικός γιατί να βιαστεί τώρα;Και αφού πάνε τόσες οικογένειες και φεύγουν κανονικά όπως πάνε γιατί να αλλάξουν τώρα τα πράγματα;

12)Πως ήταν στην πραγματικότητα η ζωή στην Ιερουσαλήμ όταν επέστρεψε ο Ναχάν και η Αβιτάλ; Ήταν σαν λιμασμένο θεριό που τρώει τις σάρκες του. Τρεις φατρίες αλληλοσπαράζονται για την εξουσία σαν λυσσασμένα σκυλιά. Σφάζουν ιερείς και προσκυνητές στο ναό. Το θυσιαστήριο ραντίζεται με το αίμα του. Ο κόσμος πεθαίνει από τη πείνα και οι φατρίες κατέστρεψαν όλα τα αποθέματα τροφίμων από το μίσος που έχουν μεταξύ τους, με νεκρούς πολλούς ο ρωμαϊκός στρατός πυρπολεί λεηλατεί και σφάζει καθώς επιστρέφει στην Ιερουσαλήμ.

13)Γιατί πρέπει να ενισχύσουμε τη πίστη μας τώρα-προτού έρθει το τέλος αυτού του συστήματος πραγμάτων;-Λουκ. 17:31,32, 21:34-36. Μην επιτρέψουμε να καθοδηγήσουν τις αποφάσεις μας τα υλικά πράγματα. Για να είμαστε αληθινοί Χριστιανοί πρέπει να έχουμε ισχυρή πίστη για να περπατάμε στο στενό δρόμο ακόμη κι αν δεν βλέπουμε τι κρύβει η επόμενη στροφή, πίστη που να παίρνουμε σωστές αποφάσεις αντίθετες με αυτό που πολλοί θεωρούν λογικό, και να παραμένουμε σταθεροί στις αποφάσεις μας.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: