Ο Λαός του Ιεχωβά “Αποκηρύττει την Αποστασία

Ορισμός: Αποστασία είναι η αποχώρηση ή η αποσκίρτηση από τη λατρεία και την υπηρεσία του Θεού. Στην πραγματικότητα πρόκειται για στασιασμό εναντίον του Ιεχωβά Θεού. Μερικοί αποστάτες διατείνονται ότι γνωρίζουν και υπηρετούν τον Θεό, αλλά απορρίπτουν διδασκαλίες ή απαιτήσεις που εκτίθενται στο Λόγο του. Άλλοι ισχυρίζονται ότι πιστεύουν στην Αγία Γραφή, αλλά απορρίπτουν την οργάνωση του Ιεχωβά.

Έπρεπε να αναμένουμε ότι θα εγείρονταν αποστάτες μέσα στη Χριστιανική εκκλησία;

1 Τιμ. 4:1: «Ο εμπνευσμένος λόγος λέει ρητά ότι σε μεταγενέστερες χρονικές περιόδους μερικοί θα πέσουν από την πίστη, δίνοντας προσοχή σε παροδηγητικούς εμπνευσμένους λόγους και διδασκαλίες δαιμόνων».

2 Θεσ. 2:3: «Ας μη σας παραπλανήσει κανείς με κανέναν τρόπο, επειδή [η ημέρα του Ιεχωβά] δεν θα έρθει αν δεν έρθει πρώτα η αποστασία και αποκαλυφτεί ο άνθρωπος της ανομίας, ο γιος της καταστροφής».

images

Μερικά διακριτικά γνωρίσματα των αποστατών—

Επιδιώκουν να κάνουν ακολούθους, και έτσι προξενούν σχίσματα

Πράξ. 20:30: «Από εσάς τους ίδιους θα σηκωθούν άντρες και θα λένε διεστραμμένα πράγματα για να παρασύρουν τους μαθητές πίσω τους».

2 Πέτρ. 2:1, 3: «Θα υπάρξουν και ψευδοδιδάσκαλοι μεταξύ σας. Αυτοί θα εισαγάγουν αθόρυβα καταστροφικές αιρέσεις και θα απαρνηθούν ακόμη και τον ιδιοκτήτη που τους αγόρασε . . . Επίσης, με πλεονεξία θα σας εκμεταλλευτούν με πλαστά λόγια».

Μπορεί να διατείνονται ότι πιστεύουν στον Χριστό, αλλά δεν παίρνουν στα σοβαρά το έργο κηρύγματος και διδασκαλίας που αυτός ανέθεσε στους ακολούθους του

Λουκ. 6:46: «Γιατί, λοιπόν, με αποκαλείτε “Κύριε! Κύριε!” αλλά δεν κάνετε αυτά που λέω;»

Ματθ. 28:19, 20: «Πηγαίνετε, λοιπόν, και κάντε μαθητές από όλα τα έθνη, βαφτίζοντάς τους . . . διδάσκοντάς τους να τηρούν όλα όσα σας έχω παραγγείλει».

Ματθ. 24:14: «Αυτά τα καλά νέα της βασιλείας θα κηρυχτούν σε όλη την κατοικημένη γη για μαρτυρία σε όλα τα έθνη· και τότε θα έρθει το τέλος».

Μπορεί να ισχυρίζονται ότι υπηρετούν τον Θεό, αλλά απορρίπτουν τους εκπροσώπους του, την οργάνωσή του

Ιούδα 8, 11: «Αυτοί οι άνθρωποι, εντρυφώντας σε όνειρα, μολύνουν τη σάρκα και αδιαφορούν για την κυριότητα και μιλούν υβριστικά για τους ενδόξους. Αλίμονο σε αυτούς, επειδή . . . έχουν αφανιστεί με τη στασιαστική ομιλία του Κορέ!»

Αριθ. 16:1‐3, 11, 19‐21: «Σηκώθηκε ο Κορέ . . . και διακόσιοι πενήντα άντρες από τους γιους του Ισραήλ, αρχηγοί της σύναξης . . . Συγκεντρώθηκαν, λοιπόν, εναντίον του Μωυσή και του Ααρών και τους είπαν: “Αρκετά πια με εσάς, επειδή ολόκληρη η σύναξη, όλοι τους είναι άγιοι και ο Ιεχωβά βρίσκεται ανάμεσά τους. Γιατί, λοιπόν, υψώνετε τον εαυτό σας πάνω από την εκκλησία του Ιεχωβά;” . . . [Ο Μωυσής είπε:] “Εσύ και όλη η σύναξή σου που είστε συγκεντρωμένοι στρέφεστε εναντίον του Ιεχωβά. Όσο για τον Ααρών, τι είναι αυτός για να γογγύζετε εναντίον του;” Όταν ο Κορέ συγκέντρωσε όλη τη σύναξη εναντίον τους στην είσοδο της σκηνής της συνάντησης, τότε η δόξα του Ιεχωβά εμφανίστηκε σε όλη τη σύναξη. Και ο Ιεχωβά μίλησε στον Μωυσή και στον Ααρών, λέγοντας: “Αποχωριστείτε από το μέσο αυτής της σύναξης, για να τους εξοντώσω μέσα σε μια στιγμή”».

Όχι μόνο εγκαταλείπουν την αληθινή πίστη, αλλά και “χτυπούν” κατόπιν τους πρώην συνεργάτες τους, με δημόσιες επικρίσεις και άλλες μεθόδους, για να εμποδίζουν το έργο τους. Οι προσπάθειες τέτοιων αποστατών αποσκοπούν στο να κατεδαφίσουν, όχι να οικοδομήσουν

Ματθ. 24:45‐51: «Ποιος άραγε είναι ο πιστός και φρόνιμος δούλος τον οποίο ο κύριός του διόρισε υπεύθυνο στο υπηρετικό προσωπικό του για να τους δίνει την τροφή τους στον κατάλληλο καιρό; . . . Αλλά αν πει ο κακός εκείνος δούλος μέσα στην καρδιά του: “Ο κύριός μου καθυστερεί”, και αρχίσει να χτυπάει τους συνδούλους του και να τρώει και να πίνει με τους αδιόρθωτους μέθυσους, ο κύριος εκείνου του δούλου θα έρθει μια ημέρα που αυτός δεν περιμένει και μια ώρα που αυτός δεν γνωρίζει, και θα τον τιμωρήσει με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα και θα του ορίσει το μέρος του με τους υποκριτές».

2 Τιμ. 2:16‐18: «Να αποφεύγεις τα κενά λόγια που βεβηλώνουν ό,τι είναι άγιο· διότι αυτοί θα προχωρούν σε όλο και περισσότερη ασέβεια και ο λόγος τους θα απλώνεται σαν γάγγραινα. Ο Υμέναιος και ο Φιλητός συγκαταλέγονται σε αυτούς. Αυτοί έχουν παρεκκλίνει από την αλήθεια, λέγοντας ότι η ανάσταση έχει ήδη γίνει· και ανατρέπουν την πίστη μερικών».

Δέχονται οι πιστοί Χριστιανοί τους αποστάτες ανάμεσά τους, είτε μέσω προσωπικής επαφής είτε διαβάζοντας τα έντυπά τους;

2 Ιωάν. 9, 10: «Όποιος προτρέχει και δεν παραμένει στη διδασκαλία του Χριστού δεν έχει Θεό. . . . Αν κάποιος έρχεται σε εσάς και δεν φέρνει αυτή τη διδασκαλία, να μην τον δέχεστε στα σπίτια σας ούτε να του λέτε χαιρετισμό».

Ρωμ. 16:17, 18: «Σας προτρέπω . . . αδελφοί, να προσέχετε εκείνους που προξενούν διαιρέσεις και περιστάσεις για σκάνδαλο σε αντίθεση με τη διδασκαλία που έχετε μάθει, και να τους αποφεύγετε. . . . Με μελιστάλακτα λόγια και φιλοφρονήσεις παραπλανούν τις καρδιές των άκακων ανθρώπων».

Θα μπορούσε να υποστεί σοβαρή ζημιά κάποιος που θέλει να ικανοποιήσει την περιέργειά του σχετικά με τις ιδέες των αποστατών;

Παρ. 11:9: «Με το στόμα του καταστρέφει το συνάνθρωπό του αυτός που είναι αποστάτης».

Ησ. 32:6: «Ο ασύνετος θα μιλάει ασύνετα, και η καρδιά του θα εργάζεται βλαβερά πράγματα, ώστε να εργάζεται αποστασία και να λέει αχαλίνωτα πράγματα εναντίον του Ιεχωβά, να αναγκάζει την ψυχή του πεινασμένου να φεύγει κενή· και αναγκάζει τον διψασμένο να φεύγει χωρίς να πιει». (Παράβαλε Ησαΐας 65:13, 14.)

Πόσο σοβαρή είναι η αποστασία;

2 Πέτρ. 2:1: «Αυτοί θα εισαγάγουν αθόρυβα καταστροφικές αιρέσεις και θα απαρνηθούν ακόμη και τον ιδιοκτήτη που τους αγόρασε, επιφέροντας στον εαυτό τους γοργή καταστροφή».

Ιώβ 13:16: «Ενώπιόν του [του Θεού] δεν θα έρθει αποστάτης».

Εβρ. 6:4‐6: «Είναι αδύνατον σε ό,τι αφορά εκείνους οι οποίοι έχουν μία φορά για πάντα διαφωτιστεί και έχουν γευτεί την ουράνια δωρεά και έχουν γίνει μέτοχοι αγίου πνεύματος και έχουν γευτεί τον καλό λόγο του Θεού καθώς και δυνάμεις του ερχόμενου συστήματος πραγμάτων, αλλά οι οποίοι έχουν πέσει [«αν μετά αποστατήσουν», RS], να τους αναζωογονήσει κανείς πάλι σε μετάνοια, επειδή οι ίδιοι ξανακρεμούν στο ξύλο τον Γιο του Θεού και τον ντροπιάζουν δημόσια».

Σήμερα, ο λαός του Ιεχωβά δεν αντιμετωπίζει συχνά περιπτώσεις αποστασίας μέσα στην εκκλησία. Και πάλι όμως, αν εκτεθούμε σε αντιγραφικές διδασκαλίες, πρέπει να τις απορρίπτουμε αποφασιστικά, από όπου και αν προέρχονται. Θα ήταν άσοφο να μπλεκόμαστε σε αντιπαραθέσεις με αποστάτες, είτε πρόσωπο με πρόσωπο είτε απαντώντας στα ιστολόγιά τους είτε με οποιαδήποτε άλλη μορφή επικοινωνίας. Ακόμη και αν έχουμε την πρόθεση να βοηθήσουμε, τέτοιες συζητήσεις θα ήταν αντίθετες στη Γραφική κατεύθυνση που μόλις εξετάσαμε. Γι’ αυτό, ως λαός του Ιεχωβά, αποφεύγουμε εντελώς, ναι, απορρίπτουμε, την αποστασία.

http://jw.org


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: