Παναμάς Υπερνικούν το Φραγμό της Κώφωσης

Στον Παναμά, πολλές οικογένειες που έχουν μέλη με προβλήματα ακοής τείνουν να είναι συνεσταλμένες. Σε κάποιες περιπτώσεις, τέτοια άτομα έχουν στερηθεί κάθε είδους εκπαίδευση. Πολλοί κουφοί νιώθουν απομονωμένοι και αποκλεισμένοι, ενώ η επικοινωνία με αυτούς είναι πολύ δύσκολη.

Φάνηκε, λοιπόν, ότι έπρεπε να γίνει κάτι ώστε να μεταδοθούν τα καλά νέα σε άτομα με προβλήματα ακοής. Με την παρακίνηση ενός περιοδεύοντα επισκόπου, μια ομάδα πρόθυμων σκαπανέων καθώς και άλλοι ασχολήθηκαν με την εκμάθηση της νοηματικής γλώσσας του Παναμά. Η επινοητικότητά τους ανταμείφθηκε.

Μέχρι το τέλος του 2001, είχε σχηματιστεί ένας όμιλος νοηματικής στην Πόλη του Παναμά. Οι παρόντες στις συναθροίσεις ήταν περίπου 20. Καθώς οι αδελφοί και οι αδελφές εξοικειώνονταν ολοένα και περισσότερο με τη γλώσσα, μπορούσαν να πλησιάζουν πολλά άτομα τα οποία «άκουγαν» για πρώτη φορά τη Γραφική αλήθεια στη γλώσσα τους. Πολλοί Μάρτυρες που είχαν παιδιά με προβλήματα ακοής άρχισαν και αυτοί να παρακολουθούν τις συναθροίσεις και διαπίστωσαν ότι τα παιδιά τους καταλάβαιναν ευκολότερα τις Γραφικές διδασκαλίες και απέκτησαν μεγαλύτερο ενθουσιασμό για την αλήθεια. Σε πολλές περιπτώσεις, οι γονείς έμαθαν τη νοηματική και μπορούσαν έτσι να επικοινωνούν καλύτερα με τα παιδιά τους. Οι γονείς μπορούσαν να βοηθήσουν τα παιδιά τους από πνευματική άποψη και διαπίστωσαν ότι η οικογένεια ενισχυόταν. Η εμπειρία της Έλσας και της κόρης της, της Ιράιντα, το δείχνει αυτό με παραστατικό τρόπο.

Μια αδελφή η οποία υπηρετούσε στον όμιλο της νοηματικής έμαθε για την Ιράιντα, την επισκέφτηκε και της έδωσε το ειδικό βιβλιάριο Απολαύστε Ζωή στη Γη για Πάντα! Η Ιράιντα εκτίμησε πολύ τα όσα μπόρεσε να μάθει από τις εικόνες για το νέο κόσμο. Ξεκίνησε Γραφική μελέτη με το ειδικό βιβλιάριο. Μόλις τελείωσαν τη μελέτη από αυτό το έντυπο, χρησιμοποίησαν το ειδικό βιβλιάριο Τι Απαιτεί ο Θεός από Εμάς; Τότε η Ιράιντα άρχισε να ζητάει από τη μητέρα της να τη βοηθάει να προετοιμάζεται και να της εξηγεί τις πληροφορίες.

Η Έλσα είχε δύο προβλήματα: Εφόσον δεν ήταν Μάρτυρας, δεν γνώριζε τη Γραφική αλήθεια και εκτός αυτού δεν καταλάβαινε τη νοηματική. Της είχαν πει ότι δεν έπρεπε να επικοινωνεί με την κόρη της στη νοηματική αλλά ότι η κόρη της χρειαζόταν να μάθει να μιλάει. Ως εκ τούτου, η επικοινωνία μεταξύ μητέρας και κόρης ήταν περιορισμένη. Υποκινούμενη από την παράκληση της Ιράιντα για βοήθεια, η Έλσα ζήτησε από κάποια αδελφή στην εκκλησία να κάνει μελέτη μαζί της. Η ίδια είπε: «Το ζήτησα αυτό για χάρη της κόρης μου, εφόσον δεν είχα δει ποτέ την Ιράιντα τόσο ενθουσιασμένη για κάτι». Η Έλσα συμμετείχε στη μελέτη της κόρης της και έμαθε τη νοηματική. Καθώς η Έλσα αφιέρωνε ολοένα και περισσότερο χρόνο στην κόρη της, η επικοινωνία στο σπίτι βελτιώθηκε. Η Ιράιντα έγινε πιο επιλεκτική όσον αφορά τις φιλίες της, και συναναστρεφόταν με την εκκλησία. Τώρα μητέρα και κόρη παρακολουθούν τις Χριστιανικές συναθροίσεις τακτικά. Η Έλσα βαφτίστηκε πρόσφατα, και η Ιράιντα προοδεύει προς αυτόν το στόχο. Η Έλσα αναφέρει ότι για πρώτη φορά γνωρίζει την κόρη της και ότι τώρα μπορούν να μιλούν για πολλά σπουδαία πράγματα που αγαπούν και οι δύο.

Ο όμιλος της νοηματικής, ο οποίος έγινε εκκλησία τον Απρίλιο του 2003, έχει μεγαλώσει τώρα και αποτελείται από περίπου 50 ευαγγελιζομένους της Βασιλείας, ενώ οι παρόντες στις συναθροίσεις είναι περισσότεροι. Πάνω από το ένα τρίτο του ομίλου είναι κουφοί. Σχηματίζονται τώρα και άλλοι όμιλοι νοηματικής σε τρεις πόλεις έξω από τη μητροπολιτική περιοχή της Πόλης του Παναμά. Μολονότι υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν σε αυτόν τον αγρό, έχει πραγματοποιηθεί αναμφίβολα ένα μεγάλο βήμα για τη γεφύρωση του χάσματος της «σιωπής» ανάμεσα σε κουφά άτομα που έχουν ειλικρινή καρδιά και στον στοργικό τους Δημιουργό, τον Ιεχωβά Θεό.

Τα παραπάνω αποτελέσματα είναι αντιπροσωπευτικά παραδείγματα όσων συμβαίνουν σε ολόκληρο τον Παναμά. Παρότι προέρχονται από διαφορετικούς πολιτισμούς, γλώσσες και υπόβαθρο, μεγάλος αριθμός ατόμων έχουν ενωθεί στη λατρεία του μόνου αληθινού Θεού. Η αλήθεια του Λόγου του Ιεχωβά έχει γεφυρώσει επιτυχώς τα χάσματα επικοινωνίας σε αυτή τη χώρα, την οποία πολλοί θεωρούν «γέφυρα του κόσμου».—Εφεσίους 4:4.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: