Ποιος Είναι ο Πραγματικός Εχθρός;

Σχεδόν το 25 τοις εκατό των Αμερικανών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο του Περσικού Κόλπου και το 15 τοις εκατό αυτών που τραυματίστηκαν ήταν θύματα αυτών που οι στρατιωτικοί αποκαλούν φίλια πυρά —δηλαδή χτυπήθηκαν από τις δικές τους ένοπλες δυνάμεις.

Στο θεοκρατικό πόλεμο που διεξάγουμε μπερδευόμαστε κατά καιρούς και ξεχνάμε ποιος είναι ο πραγματικός εχθρός με αποτέλεσμα να τραυματίζουμε δικούς μας ανθρώπους.

Η Αγία Γραφή αναφέρει δυο τέτοιες περιπτώσεις:

1) Η πρώτη περίπτωση καταγράφεται στα εδάφια 1 Σαμουήλ 23:27, 28. Ο βασιλιάς Σαούλ κατάτρεχε τον Ισραηλίτη αδελφό του, Δαβίδ. Κυνηγώντας τον Δαβίδ, ο Σαούλ άρχισε να ξεχνάει τον πραγματικό εχθρό, τους Φιλισταίους. Αφού ο Σαούλ ήταν απασχολημένος με το ανώφελο κυνηγητό τού πνευματικού αδελφού του, οι Φιλισταίοι άδραξαν αμέσως την ευκαιρία για να κάνουν επιδρομή στην αφύλαχτη χώρα του Ισραήλ, πράγμα που ανάγκασε τον Σαούλ να εγκατα-λείψει την καταδίωξη του Δαβίδ για να ασχοληθεί με την καταπολέμηση του πραγματικού εχθρού.

Ναι, ο Δαβίδ είχε γίνει έμμονη ιδέα στον Σαούλ, ο οποίος είχε λησμονήσει ποιος ήταν ο πραγματικός εχθρός. Γιατί; Ο Σαούλ ζήλευε παθολογικά τον Δαβίδ! Σύμφωνα με το εδάφιο 1 Σαμουήλ 18:7, οι γυναίκες εξυμνούσαν τα κατορθώματα του Σαούλ και του Δαβίδ λέγοντας: «Ο Σαούλ πάταξε τις χιλιάδες του και ο Δαβίδ τις δεκάδες χιλιάδες του!» Ο Σαούλ φαίνεται ότι προσβλήθηκε βαθιά, ίσως επειδή οι γυναίκες παρέλειψαν να προσθέσουν τον τίτλο του, αποκαλώντας τον «βασιλιά» Σαούλ, ή ίσως επειδή απέδιδαν περισσότερη τιμή σε έναν υποτελή τού βασιλιά από ό,τι στον ίδιο τον βασιλιά.

Το εδάφιο 9 δείχνει ότι ο Σαούλ άρχισε να βλέπει με καχυποψία τον Δαβίδ. Βέβαια, δεν υπήρχε καμιά βάση για αισθήματα φθόνου από μέρους του Σαούλ. Το μάθημα που διδασκόμαστε από την ιστορία αυτή είναι πόσο επικίνδυνος μπορεί να αποδειχτεί ο φθόνος. Πόσο τραγικό είναι, όταν ο φθόνος μάς κάνει να αντιμετωπίζουμε τον αδελφό μας ως εχθρό. Αγαπητοί απόφοιτοι, θα εξευτελίζατε έναν άλλο ιεραπόστολο;

Ίσως κάποιος να αποδειχτεί ανώτερος από εσάς σε ορισμένους τομείς [όπως στην εκμάθηση μιας γλώσσας]. Ωστόσο, πρέπει να αναλογιζόμαστε πώς αυτά τα άτομα συμβάλλουν στην εποικοδόμηση της εκκλησίας του Χριστού. Να απολαμβάνετε τα προνόμια που έχετε.

Ένας αδελφός παραδέχθηκε αυθόρμητα το εξής: «Εξαπατούσα τον εαυτό μου με την εξής λανθασμένη λογική: Νόμιζα πως όταν λάβαινα εγώ κάποιο θεοκρατικό προνόμιο, ο Ιεχωβά ήταν εκείνος που φρόντιζε για αυτό. Όταν, όμως, κάποιος αδελφός, τον οποίο δεν συμπαθούσα ιδιαίτερα, λάβαινε κάποιο προνόμιο, νόμιζα ότι ο Ιεχωβά απλώς το είχε επιτρέψει!» Η ομιλία σας θα πρέπει να είναι αναζωογονητική και εποικοδομητική.

Ιδιαίτερα εσείς οι αδελφές δεν θα πρέπει να παραπονιέστε, αν κάποια αδελφή στον ιεραποστολικό σας οίκο μαγειρεύει καλύτερα από εσάς. Μην “ανοίξετε πυρ” κατά του συζύγου σας μόλις είστε μόνοι σας στο δωμάτιο, λέγοντάς του: «Ποτέ δεν με επαινείς έτσι, όταν εγώ μαγειρεύω.» Επίσης, αν νομίζετε ότι έχει παραβλεφθεί ο σύζυγός σας για κάποιο θεοκρατικό προνόμιο, θα ήταν σοφό να του δημιουργήσετε πρόβλημα με καυστικά σχόλια;

Ο τρόπος της ζωής μας ως Χριστιανών δεν πρέπει να είναι ανταγωνιστικός. Ο Ιεχωβά εκτιμάει τον σύζυγό σας, όχι για την θέση που κατέχει στη θεοκρατία, αλλά για την αγάπη που έχει δείξει σε άλλους.

2) Ας μιλήσουμε για την περίπτωση που δεν ανεχόμαστε την παραμικρή ατέλεια στους άλλους. Το αξίωμα πως «όσο καλύτερα ξέρεις κάποιον τόσο λιγότερο τον συμπαθείς» έχει χρησιμοποιηθεί από πολλούς ως δικαιολογία για την μη ανοχή της ατέλειας των άλλων. Η Σχολή Γαλαάδ δεν είναι σειρά μαθημάτων που παρακολουθήσατε από το σπίτι σας. Μέρος της εκπαίδευσης στη Σχολή ήταν να μάθετε πώς να συμπεριφέρεστε προς τους άλλους.

Σε κάποιον ιεραποστολικό οίκο, επειδή όλοι διαφύλατταν τόσο ζηλότυπα την ιδιωτική τους ζωή, μια ιεραπόστολος έβαλε στην πόρτα της την εξής επιγραφή: «ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΕΝΟΧΛΕΙΤΕ!» Εκείνο που δημιουργεί σπιτική ατμόσφαιρα σε έναν ιεραποστολικό οίκο ή οίκο Μπέθελ δεν είναι τα έπιπλα, είναι οι άνθρωποι.

Ας κάνει ο καθένας μας το μέρος του ώστε να γίνει ο οίκος στον οποίο ζούμε ζεστό σπιτικό.

  • Ο φθόνος δηλητηριάζει την ανθρώπινη ψυχή και τις ανθρώπινες σχέσεις.
  • Η ανιδιοτελής αγάπη θα σας βοηθήσει να δέχεστε με ειρηνική διάθεση την ατέλεια των άλλων.

Οποιεσδήποτε ενέργειες αποσκοπούν στο να προκαλούμε πόνο στους αδελφούς μας είναι αντιχριστιανικές. Χρησιμοποιήστε τα όπλα με τα οποία σας έχει εξαρτήσει ο Ιεχωβά και η Σχολή για να αντισταθείτε στον πραγματικό μας εχθρό, τον Σατανά τον Διάβολο και τον κόσμο του.

Είθε ο Θεός της αγάπης και της ειρήνης να σας διαφυλάττει και να σας ευλογεί!»

Ομιλία του Αδελφού Μαρκ Νούμερ στην Αποφοίτηση της Σχολής Γαλαάδ το 2006


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: