Ποιους συμβολίζουν ο άντρας με το μελανοδοχείο γραμματέα και οι έξι άντρες με τα όπλα συντριβής οι οποίοι περιγράφονται στο όραμα του Ιεζεκιήλ;

imagesΕξεικονίζουν ουράνιες δυνάμεις που συμμετείχαν στην καταστροφή της Ιερουσαλήμ και θα συμμετάσχουν επίσης στην καταστροφή του πονηρού συστήματος του Σατανά στον Αρμαγεδδώνα. Γιατί είναι λογική αυτή η προσαρμοσμένη κατανόηση;

Αφού ο Ιεζεκιήλ είδε τα πονηρά πράγματα που γίνονταν στην αποστατική Ιερουσαλήμ πριν από την καταστροφή της το 607 Π.Κ.Χ., του δόθηκε ένα όραμα των γεγονότων που θα οδηγούσαν σε αυτή την καταστροφή. Είδε έξι άντρες με όπλα συντριβής. Είδε επίσης έναν άντρα ανάμεσά τους ο οποίος ήταν «ντυμένος στα λινά» και είχε «μελανοδοχείο γραμματέα». (Ιεζ. 8:6-12· 9:2, 3) Σε αυτόν τον άντρα ειπώθηκε: «Πέρασε μέσα από την πόλη, . . . και βάλε σημάδι στα μέτωπα των ανθρώπων που στενάζουν και βογκούν για όλα τα απεχθή πράγματα που γίνονται μέσα σε αυτήν». Έπειτα, ειπώθηκε στους άντρες με τα όπλα συντριβής να θανατώσουν όλους εκείνους μέσα στην πόλη που δεν είχαν το σημάδι. (Ιεζ. 9:4-7) Τι μας διδάσκει αυτό το όραμα, και ποιος είναι ο άντρας με το μελανοδοχείο γραμματέα;

Αυτή η προφητεία δόθηκε το 612 Π.Κ.Χ., και η αρχική της εκπλήρωση αναφέρεται στην καταστροφή της Ιερουσαλήμ από τον βαβυλωνιακό στρατό—κάτι που επρόκειτο να συμβεί μόλις πέντε χρόνια αργότερα. Αν και επιτράπηκε στους ειδωλολάτρες Βαβυλωνίους να επιφέρουν αυτή την καταστροφή, ουσιαστικά εκείνοι υπηρετούσαν ως εντεταλμένοι από τον Ιεχωβά εκτελεστές. (Ιερ. 25:9, 15-18) Ο Ιεχωβά τούς χρησιμοποίησε για να τιμωρήσει τον αποστατικό λαό του. Ωστόσο, η καταστροφή δεν θα γινόταν αδιακρίτως. Οι δίκαιοι δεν θα καταστρέφονταν μαζί με τους πονηρούς. Ο Ιεχωβά φρόντισε στοργικά να σώσει τους Ιουδαίους που δεν συμφωνούσαν με τα απεχθή πράγματα τα οποία συνέβαιναν στην πόλη.

Ο Ιεζεκιήλ δεν συμμετείχε ούτε στο έργο σημειώματος ούτε σε αυτή καθαυτή την καταστροφή. Απεναντίας, η εκτέλεση κρίσης θα κατευθυνόταν από τους αγγέλους. Μέσω αυτής της προφητείας, λοιπόν, μας επιτρέπεται να δούμε τα παρασκήνια, σαν να λέγαμε—την ίδια την ουράνια επικράτεια. Ο Ιεχωβά είχε αναθέσει στους αγγέλους του, όχι μόνο να οργανώσουν την καταστροφή των πονηρών, αλλά επίσης να ξεχωρίσουν τους δίκαιους για επιβίωση. *

Στο παρελθόν, είχαμε εξηγήσει ότι, στη σύγχρονη εκπλήρωση αυτού του οράματος, ο άντρας με το μελανοδοχείο γραμματέα αντιπροσώπευε το χρισμένο υπόλοιπο. Υπήρχε η άποψη ότι εκείνοι που ανταποκρίνονται ευνοϊκά στο άγγελμα που κηρύττεται λαβαίνουν τώρα το σημάδι για επιβίωση. Τα πρόσφατα χρόνια, όμως, έχει φανεί καθαρά ότι χρειάζεται να γίνει μια προσαρμογή σε αυτή την εξήγηση. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στα εδάφια Ματθαίος 25:31-33, ο Ιησούς είναι εκείνος που κρίνει τους ανθρώπους. Κάνει την τελική του κρίση κατά τη διάρκεια του καιρού της μεγάλης θλίψης, χωρίζοντας τα προβατοειδή άτομα, που θα επιζήσουν, από τα όμοια με κατσίκια άτομα, που θα καταστραφούν.

Έτσι λοιπόν, υπό το φως αυτής της προσαρμοσμένης κατανόησης, ποια μαθήματα διδασκόμαστε από το όραμα του Ιεζεκιήλ; Τουλάχιστον πέντε:

  1.  Στη διάρκεια του καιρού που προηγήθηκε της καταστροφής της Ιερουσαλήμ, ο Ιεζεκιήλ υπηρέτησε ως φρουρός μαζί με τον Ιερεμία, όπως είχε κάνει προηγουμένως και ο Ησαΐας. Σήμερα, ο Ιεχωβά χρησιμοποιεί μια μικρή ομάδα από τους χρισμένους υπηρέτες του για να τρέφει τον λαό του και να προειδοποιεί άλλους πριν από το ξέσπασμα της μεγάλης θλίψης. Με τη σειρά τους, όλοι όσοι ανήκουν στο υπηρετικό προσωπικό του Χριστού συμμετέχουν στην εξαγγελία της προειδοποίησης.—Ματθ. 24:45-47.

  2.  Ο Ιεζεκιήλ δεν συμμετείχε σε αυτό καθαυτό το σημείωμα των ανθρώπων για επιβίωση. Ούτε και οι υπηρέτες του Θεού συμμετέχουν σήμερα. Εκείνοι  απλώς μεταδίδουν το άγγελμα του Ιεχωβά, το οποίο αποτελεί μέρος του έργου κηρύγματος που κάνουν υπό αγγελική κατεύθυνση.—Αποκ. 14:6.

  3.  Στην εποχή του Ιεζεκιήλ, κανένας δεν έλαβε κάποιο κατά γράμμα σημάδι στο μέτωπό του. Το ίδιο ισχύει και σήμερα. Τι χρειάζεται να κάνουν οι άνθρωποι ώστε να σημαδευτούν συμβολικά για επιβίωση; Χρειάζεται να αντιδράσουν ευνοϊκά στο έργο κηρύγματος που επιτελείται, να ντυθούν τη Χριστιανική προσωπικότητα, να αφιερώσουν τον εαυτό τους στον Ιεχωβά και να υποστηρίζουν όσια τους αδελφούς του Χριστού. (Ματθ. 25:35-40) Εκείνοι που κάνουν αυτά τα πράγματα θα λάβουν το σημάδι της επιβίωσης στη διάρκεια της επερχόμενης μεγάλης θλίψης.

  4.  Στη σύγχρονη εκπλήρωση, ο άντρας με το μελανοδοχείο γραμματέα αντιπροσωπεύει τον Ιησού Χριστό, αυτόν που βρίσκεται στα παρασκήνια και βάζει το σημάδι σε εκείνους που θα επιζήσουν. Τα μέλη του μεγάλου πλήθους θα λάβουν το σημάδι τους όταν κριθούν ως πρόβατα στη διάρκεια της μεγάλης θλίψης. Αυτό θα τους δώσει την προοπτική να λάβουν αιώνια ζωή εδώ στη γη.—Ματθ. 25:34, 46. *

  5.  Στη σύγχρονη εκπλήρωση, οι έξι άντρες με τα όπλα συντριβής αντιπροσωπεύουν τα ουράνια στρατεύματα του Ιησού με επικεφαλής τον ίδιο τον Ιησού. Εκείνοι θα καταστρέψουν σύντομα τα έθνη και κάθε πονηρία.—Ιεζ. 9:2, 6, 7· Αποκ. 19:11-21.

Η κατανόηση αυτών των πολύτιμων μαθημάτων ενισχύει την πεποίθησή μας ότι ο Ιεχωβά δεν καταστρέφει τους δίκαιους μαζί με τους πονηρούς. (2 Πέτρ. 2:9· 3:9) Μας γίνεται επίσης υπενθύμιση της σπουδαιότητας που έχει το έργο κηρύγματος στις ημέρες μας. Όλοι πρέπει να ακούσουν την προειδοποίηση προτού έρθει το τέλος!—Ματθ. 24:14.

πηγή


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: