ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ Γουίλιαμ Γουίστον

Ο Γουίλιαμ Γουίστον ήταν επιστήμονας, μαθηματικός, κληρικός, πολυγραφότατος συγγραφέας και συνεργάτης του Άγγλου φυσικού και μαθηματικού Σερ Ισαάκ Νεύτωνα. Το 1702, διαδέχθηκε τον Νεύτωνα στη Λουκασιανή Έδρα Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ στην Αγγλία. Από αυτή την έδρα έχουν περάσει μερικές από τις μεγαλύτερες διάνοιες της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Ο ΓΟΥΙΣΤΟΝ είναι επίσης γνωστός, ιδιαίτερα στους μελετητές της Αγίας Γραφής, για την αγγλική μετάφραση των συγγραμμάτων του Φλάβιου Ιώσηπου, Ιουδαίου ιστορικού του πρώτου αιώνα. Τα έργα του Ιώσηπου αποκάλυψαν πλούτο πληροφοριών για την Ιουδαϊκή ιστορία και τον κόσμο των πρώτων Χριστιανών.

ΟΙ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ

Η ευφυής διάνοια του Γουίστον καταπιάστηκε με πολλά γνωστικά αντικείμενα, ιδιαίτερα με την επιστήμη και τη θρησκεία. Ο Γουίστον πίστευε ότι η Βιβλική αφήγηση για τη δημιουργία είναι ακριβής και ότι το σχέδιο, η καλαισθησία και η τάξη τα οποία είναι έκδηλα στη φύση παραπέμπουν σε έναν θεϊκό Αρχιτέκτονα.

Επιπλέον, ο Γουίστον πίστευε ότι οι εκκλησίες του Χριστιανικού κόσμου είχαν κατακερματιστεί σε πολλά θρησκεύματα επειδή ο κλήρος είχε παρεκκλίνει από την Αγία Γραφή, προτιμώντας τις αντιγραφικές διδασκαλίες και παραδόσεις των εκκλησιαστικών συνόδων και των αποκαλούμενων Πατέρων της Εκκλησίας.

Ο Γουίστον αναγνώριζε τη Γραφή ως βιβλίο πνευματικής αλήθειας και γι’ αυτό απέρριπτε την ιδέα περί αιώνιων βασάνων σε μια πύρινη κόλαση. Τη θεωρούσε παράλογη και απάνθρωπη, καθώς και προσβλητική για τον Θεό. Αυτό, όμως, που τον έβαλε σε τροχιά σύγκρουσης με τις εκκλησιαστικές αρχές ήταν το γεγονός ότι απέρριπτε την Τριάδα, τη δοξασία που ορίζει τον Θεό ως τρία ίσα και συναιώνια πρόσωπα—τον Πατέρα, τον Γιο και το Άγιο Πνεύμα—ενώ ταυτόχρονα αξιώνει ότι δεν υπάρχουν τρεις θεοί αλλά ένας.

«ΑΠΟ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΣΤΕΡΕΩΜΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ»

Έπειτα από ενδελεχή έρευνα, ο Γουίστον συμπέρανε ότι η Τριάδα δεν διδασκόταν από τους πρώτους Χριστιανούς αλλά υιοθετήθηκε αργότερα, όταν η ειδωλολατρική φιλοσοφία παρεισέφρησε στη Χριστιανοσύνη. * Οι φίλοι του τον προειδοποιούσαν ότι ήταν επικίνδυνο να δημοσιεύσει τα συμπεράσματά του, αλλά εκείνος δεν μπορούσε να παραβλέψει αυτό που αντιλαμβανόταν ως διαστρέβλωση της αληθινής φύσης του Ιησού ως Γιου του Θεού και δημιουργημένου όντος.

Το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ εκδίωκε από τις θέσεις τους όσους δίδασκαν ιδέες αντίθετες με το Αγγλικανικό δόγμα, πράγμα που σήμαινε ότι ο Γουίστον θα μπορούσε να χάσει την έδρα του. Εντούτοις, δεν έμεινε σιωπηλός—ανόμοια με τον Νεύτωνα, ο οποίος επίσης θεωρούσε την Τριάδα ψεύτικη διδασκαλία αλλά δεν εξέφραζε τις απόψεις του ανοιχτά. Ο Γουίστον έγραψε: «Δεν υπάρχει κανένα κοσμικό κίνητρο . . . που θα μπορούσε να με μεταπείσει».

Επειδή ο Γουίστον αρνήθηκε να συμβιβάσει τις πεποιθήσεις του, «βρέθηκε από το ακαδημαϊκό στερέωμα στο περιθώριο»

Το 1710, ο Γουίστον εκδιώχθηκε από το Κέμπριτζ. Επειδή αρνήθηκε να συμβιβάσει τις πεποιθήσεις του, «βρέθηκε από το ακαδημαϊκό στερέωμα στο περιθώριο». Αλλά ακόμα και τότε δεν τρομοκρατήθηκε. Μάλιστα, ενώ κατηγορούνταν ως αιρετικός, έγραψε μια σειρά δοκιμίων με τον τίτλο Η Πρώιμη Χριστιανοσύνη Αναβιώνει (Primitive Christianity Revived). Με τη λέξη «πρώιμη» εννοούσε την αρχική Χριστιανοσύνη που ασκούσαν οι πρώτοι ακόλουθοι του Ιησού. Αργότερα, ο Γουίστον ίδρυσε την Εταιρία για την Προώθηση της Πρώιμης Χριστιανοσύνης, τα μέλη της οποίας συγκεντρώνονταν στο σπίτι του στο Λονδίνο.

Παρότι έχασε την έδρα του και αντιμετώπισε οικονομικές δυσκολίες για κάποιο διάστημα, ο Γουίστον συνέχισε να γράφει καθώς και να εκφωνεί διαλέξεις στα καφενεία του Λονδίνου. Το 1737, για να συμβάλει στην κατανόηση του ιστορικού πλαισίου της πρώτης Χριστιανοσύνης, εξέδωσε τη μετάφραση των συγγραμμάτων του Ιώσηπου. Αυτή η μετάφραση κυκλοφορεί μέχρι σήμερα.

Εξαιτίας της θαρραλέας αλλά αντιδημοφιλούς στάσης του, πολλοί σήμερα θεωρούν τον Γουίστον «εκκεντρική μορφή», αναφέρει ο συγγραφέας Τζέιμς Ε. Φορς. Ωστόσο, άλλοι τον θαυμάζουν ως Βιβλικό λόγιο, ως ειλικρινή ερευνητή της θρησκευτικής αλήθειας και ως άνθρωπο που ήταν αποφασισμένος να ζει σύμφωνα με τις πεποιθήσεις του.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

  • Ο Γουίλιαμ Γουίστον (1667-1752) ανήκε στον κύκλο του Σερ Ισαάκ Νεύτωνα. Οι θρησκευτικές πεποιθήσεις των δύο αντρών ταυτίζονταν σε πολλά σημεία.

  • Για κάποιο διάστημα, ο Νεύτων υποστήριζε γενναιόδωρα τον Γουίστον στην καριέρα του. Αργότερα, όμως, τον εξοστράκισε.

  • Ο Γουίστον κατηγορήθηκε ως αιρετικός αλλά ποτέ δεν καταδικάστηκε.

  • «Μια από τις πιο σημαντικές ιδιότητές του ήταν η απόλυτη εντιμότητά του».—Από το βιβλίο Αγγλικές Μεταφράσεις της Αγίας Γραφής (English Versions of the Bible).

Ένας Στοχαστής που Δεν Ακολούθησε το Πλήθος

Η μετάφραση των συγγραμμάτων του Φλάβιου Ιώσηπου από τον Γουίλιαμ Γουίστον

«Αν οι σύγχρονοί του τον θεωρούσαν υπέρ το δέον πρόθυμο να θυσιάσει τη σταδιοδρομία του για χάρη των αρχών του, εκείνος τους θεωρούσε υπερβολικά πρόθυμους να θυσιάσουν όλες τις αρχές για χάρη της προσωπικής τους ανέλιξης».—Γουίλιαμ Γουίστον—Έντιμος Νευτωνιστής(William Whiston—Honest Newtonian).

«Ο Γουίστον χρησιμοποίησε την επιστημονική του κατάρτιση για να ερευνήσει, να στοχαστεί και να βγάλει συμπεράσματα γύρω από τον κόσμο της θρησκείας. Οι πεποιθήσεις που διακρατούσε κατά του δόγματος της Τριάδας και η πίστη του στην Πρώιμη Χριστιανοσύνη ήταν καρπός εκτεταμένης μελέτης και περισυλλογής».—Δρ Ρόμπερτ Μπρούεν.

http://www.jw.org

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: