Πού Βρήκε ο Κάιν τη Σύζυγό Του;

«Εφόσον ο Αδάμ και η Εύα είχαν δύο γιους, τον Κάιν και τον Άβελ, τότε πού βρέθηκε η σύζυγος του Κάιν;» Μολονότι αυτή η σκέψη υποβάλλεται συνήθως ως ερώτηση-παγίδα από άτομα που αμφισβητούν την Αγία Γραφή, ο Λόγος του Θεού παρέχει επαρκείς λεπτομέρειες για να δοθεί ικανοποιητική απάντηση.

Η Γένεση, στα κεφάλαια 3 και 4, αναφέρει τις ακόλουθες πληροφορίες: (1) Η Εύα ήταν «η μητέρα όλων όσων είναι ζωντανοί». (2) Από τότε που γεννήθηκε ο Κάιν μέχρι τη στιγμή που πρόσφερε τη θυσία την οποία απέρριψε ο Θεός, πέρασε κάποιος καιρός. (3) Ο Κάιν, μετά την εκτόπισή του, ως αποτέλεσμα της οποίας θα γινόταν «περιπλανώμενος και φυγάς», ανησυχούσε ότι “όποιος τον έβρισκε” θα επιχειρούσε να τον σκοτώσει. (4) Ο Θεός όρισε ένα σημείο για προστασία του Κάιν, πράγμα που υποδηλώνει ότι είτε τα αδέλφια του είτε άλλοι συγγενείς ίσως θα επιχειρούσαν να τον σκοτώσουν. (5) «Μετά», ο Κάιν είχε σχέσεις με τη σύζυγό του «στη γη της Φυγής».—Γένεση 3:20· 4:3, 12, 14-17.

Από τα παραπάνω, μπορούμε να συμπεράνουμε με βεβαιότητα ότι η σύζυγος του Κάιν ήταν απόγονος της Εύας και ότι γεννήθηκε σε άγνωστη χρονολογία. Το εδάφιο Γένεση 5:4 επιβεβαιώνει ότι ο Αδάμ, στα 930 χρόνια της ζωής του, «έγινε πατέρας γιων και θυγατέρων». Ασφαλώς, η Γραφή δεν λέει συγκεκριμένα ότι η σύζυγος του Κάιν ήταν κόρη της Εύας. Πράγματι, το γεγονός ότι γίνεται λόγος για αυτήν μετά την εκτόπιση του Κάιν δείχνει ότι είχε μεσολαβήσει τόσος καιρός ώστε θα μπορούσε να είναι ακόμη και εγγονή του Αδάμ και της Εύας. Ως εκ τούτου, Η Επαυξημένη Παλαιά Διαθήκη (The Amplified Old Testament) περιγράφει τη σύζυγο του Κάιν απλώς ως «μία απόγονο του Αδάμ».

Ο Άνταμ Κλαρκ, Βιβλικός σχολιαστής του 19ου αιώνα, διατύπωσε την εικασία πως το ότι ο Θεός όρισε ένα σημείο, λόγω του φόβου του Κάιν, σημαίνει ότι πρέπει να υπήρχαν ήδη αρκετές γενιές απογόνων του Αδάμ—τόσες ώστε «να δημιουργηθούν αρκετά χωριά».

Μερικές κοινωνίες σήμερα θεωρούν αδιανόητο το να παντρεύτηκε ο Κάιν την αδελφή του ή κάποια μεταγενέστερη απόγονο του Αδάμ που είχε γεννηθεί από το γάμο οποιουδήποτε γιου ή κόρης του Αδάμ. Αυτό συμβαίνει συνήθως επειδή υπάρχουν κοινωνικά ταμπού ή φόβος ότι θα προκύψουν γενετικές ανωμαλίες. Ωστόσο, ο Φ. Λαγκάρντ Σμιθ σχολιάζει στο βιβλίο Η Εξιστορούμενη Βίβλος με Χρονολογική Σειρά (The Narrated Bible in Chronological Order): «Πιθανότατα εκείνα τα πρώτα αδέλφια παντρεύονταν μεταξύ τους, παρότι κάτι τέτοιο θα φαινόταν ανάρμοστο αν γινόταν σε μετέπειτα γενιές». Επίσης, είναι αξιοσημείωτο ότι οι σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ τόσο στενών συγγενών απαγορεύτηκαν συγκεκριμένα για πρώτη φορά το 1513 Π.Κ.Χ., όταν ο Θεός έδωσε στον Μωυσή τους νόμους Του για το έθνος του Ισραήλ.—Λευιτικό 18:9, 17, 24.

Σήμερα, βρισκόμαστε χιλιετίες μακριά από την τελειότητα που είχαν κάποτε οι πρώτοι μας γονείς. Ίσως οι άνθρωποι εκείνης της εποχής δεν επηρεάζονταν από τη γενετική και την κληρονομικότητα όπως επηρεαζόμαστε εμείς. Επίσης, πρόσφατες μελέτες, όπως αυτή που δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό Συμβουλών Γενετικής (Journal of Genetic Counseling), δείχνουν ότι οι πιθανότητες να γεννηθούν παιδιά με γενετικές ανωμαλίες από γάμους ανάμεσα σε πρώτα ξαδέλφια είναι λιγότερες από ό,τι νομίζεται γενικά. Όπως, είναι λογικό, τέτοια θέματα δεν πρέπει να προβλημάτιζαν ιδιαίτερα τους ανθρώπους ούτε ενόσω ζούσε ο Αδάμ ούτε καν μέχρι την εποχή του Νώε. Έτσι λοιπόν, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι σύζυγος του Κάιν ήταν μια συγγενής του.

http://wol.jw.org

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: