Προστατευτείτε από τις Ασθένειες

ΠΟΛΛΕΣ αρχαίες πόλεις προστατεύονταν από πελώρια τείχη. Αν κάποιος εχθρός άνοιγε ρήγμα έστω και σε ένα μικρό τμήμα του τείχους, τότε ολόκληρη η πόλη κινδύνευε. Το σώμα σας μοιάζει με περιτειχισμένη πόλη. Η φροντίδα της άμυνάς σας επηρεάζει άμεσα το πόσο υγιείς είστε. Εξετάστε πέντε παράγοντες που μπορούν να σας εκθέσουν σε ασθένειες, καθώς και πώς θα ορθώσετε την καλύτερη δυνατή άμυνα.

1 ΝΕΡΟ

Η ΑΠΕΙΛΗ: Παθογόνοι οργανισμοί μπορούν να κάνουν απευθείας «επιδρομή» στο σώμα σας μέσω του μολυσμένου νερού.

Η ΑΜΥΝΑ ΣΑΣ: Η καλύτερη άμυνα είναι να προστατεύετε από τη μόλυνση το νερό που χρησιμοποιείτε. Αν ξέρετε ή υποπτεύεστε ότι το νερό είναι μολυσμένο, μπορείτε να το επεξεργαστείτε στο σπίτι ώστε να γίνει ασφαλές.* Να αποθηκεύετε το πόσιμο νερό σε κλειστό δοχείο και να αντλείτε από αυτό τηρώντας τους κανόνες υγιεινής, χρησιμοποιώντας είτε μια καθαρή κουτάλα είτε βρύση. Μη βουτάτε ποτέ τα χέρια σας μέσα στο καθαρό νερό. Αν είναι εφικτό, προσπαθήστε να μένετε σε περιοχή όπου η διαχείριση των ανθρώπινων περιττωμάτων γίνεται με τρόπο που δεν μολύνει τις τοπικές πηγές νερού.

2 ΤΡΟΦΙΜΑ

Η ΑΠΕΙΛΗ: Παθογόνοι οργανισμοί μπορεί να υπάρχουν μέσα ή πάνω στα τρόφιμά σας.

Η ΑΜΥΝΑ ΣΑΣ: Τα μολυσμένα τρόφιμα ίσως φαίνονται φρέσκα και θρεπτικά. Γι’ αυτό, αναπτύξτε τη συνήθεια να πλένετε πολύ καλά όλα τα φρούτα και τα λαχανικά. Να βεβαιώνεστε ότι τα μαγειρικά σκεύη, οι επιφάνειες της κουζίνας και τα χέρια σας είναι καθαρά όταν ετοιμάζετε ή σερβίρετε φαγητό. Ορισμένες τροφές χρειάζεται να μαγειρεύονται σε συγκεκριμένη θερμοκρασία προκειμένου να εξολοθρευτούν τα επικίνδυνα μικρόβια. Να προσέχετε τα τρόφιμα που έχουν αλλοιωμένο χρώμα ή άσχημη μυρωδιά και γεύση—ενδείξεις ότι ένας στρατός μικροοργανισμών περιμένει να σας επιτεθεί. Να βάζετε στο ψυγείο το φαγητό που περισσεύει το συντομότερο δυνατόν. Μην ετοιμάζετε φαγητό για άλλους όταν είστε άρρωστος.*

3 ΕΝΤΟΜΑ

Η ΑΠΕΙΛΗ: Μερικά έντομα μπορούν να σας μολύνουν με τους παθογόνους μικροοργανισμούς που ζουν μέσα τους.

Η ΑΜΥΝΑ ΣΑΣ: Περιορίστε την έκθεση σε έντομα που μεταφέρουν ασθένειες μένοντας μέσα στο σπίτι τις ώρες που είναι δραστήρια ή φορώντας κατάλληλα ρούχα, όπως μακρυμάνικα και παντελόνια. Να χρησιμοποιείτε εμποτισμένες κουνουπιέρες όταν κοιμάστε, καθώς και εντομοαπωθητικά. Απομακρύνετε δοχεία με στάσιμο νερό όπου μπορούν να αναπαραχθούν τα κουνούπια.*

4 ΖΩΑ

Η ΑΠΕΙΛΗ: Τα μικρόβια που ζουν μέσα σε κάποιο ζώο χωρίς να το βλάπτουν μπορούν να απειλήσουν τη δική σας υγεία. Αν σας δαγκώσει ή σας γρατζουνίσει κάποιο κατοικίδιο ή άλλο ζώο ή αν έρθετε σε επαφή με τα περιττώματά του, μπορεί να κινδυνέψετε.

Η ΑΜΥΝΑ ΣΑΣ: Μερικοί επιλέγουν να έχουν τα ζώα τους έξω από το σπίτι ώστε να περιορίσουν την επαφή με αυτά. Να πλένετε τα χέρια σας αφού αγγίξετε κάποιο κατοικίδιο και να αποφεύγετε κάθε επαφή με άγρια ζώα. Αν σας δαγκώσει ή σας γρατζουνίσει κάποιο ζώο, πλύντε πολύ καλά την πληγή και απευθυνθείτε σε κάποιον γιατρό.*

5 ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Η ΑΠΕΙΛΗ: Ορισμένα μικρόβια εισβάλλουν στο σώμα σας ταξιδεύοντας πάνω σε μικροσκοπικά σταγονίδια που εκτοξεύονται όταν κάποιος βήχει ή φταρνίζεται. Μπορούν επίσης να μεταδοθούν με τη σωματική επαφή, λόγου χάρη με το αγκάλιασμα ή τη χειραψία. Μικροοργανισμοί από άλλους ανθρώπους ίσως καραδοκούν σε πόμολα, κουπαστές, τηλέφωνα, τηλεχειριστήρια ή οθόνες υπολογιστών και πληκτρολόγια.

Η ΑΜΥΝΑ ΣΑΣ: Μη μοιράζεστε με άλλους προσωπικά αντικείμενα, όπως ξυραφάκια, οδοντόβουρτσες ή πετσέτες. Να αποφεύγετε την επαφή με σωματικά υγρά ζώων ή άλλων ανθρώπων, για παράδειγμα με το αίμα και με προϊόντα που περιέχουν αίμα. Επίσης, μην υποτιμάτε τα οφέλη του σχολαστικού και τακτικού πλυσίματος των χεριών. Ίσως είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να σταματήσετε την εξάπλωση των μολύνσεων.

Αν είναι δυνατόν, να μένετε στο σπίτι όταν είστε άρρωστος. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ συνιστούν να βήχετε και να φταρνίζεστε σε ένα χαρτομάντιλο ή στο μανίκι σας, όχι στα χέρια σας.

Μια αρχαία παροιμία αναφέρει: «Οξυδερκής είναι αυτός που βλέπει τη συμφορά και κρύβεται». (Παροιμίες 22:3) Πόσο αληθεύουν αυτά τα λόγια στον σημερινό κόσμο, ο οποίος μαστίζεται από δυνητικά επικίνδυνες ασθένειες! Γι’ αυτό, να ενημερώνεστε από τις τοπικές υγειονομικές υπηρεσίες και να προστατεύεστε από τον κίνδυνο τηρώντας καλές συνήθειες υγιεινής. Ενισχύστε την άμυνά σας και μειώστε τον κίνδυνο των ασθενειών!

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει αρκετές μεθόδους για τη βελτίωση της ποιότητας του νερού στο σπίτι, μεταξύ αυτών τη χλωρίωση, την ηλιακή απολύμανση, το φιλτράρισμα και το βράσιμο.

Για περισσότερες πληροφορίες γύρω από την ασφάλεια των τροφίμων, βλέπε το Ξύπνα! του Ιουνίου 2012, σελίδες 3-9.

Για συγκεκριμένες μεθόδους κατά της ελονοσίας, βλέπε το Ξύπνα! του Ιουλίου 2015, σελίδες 14, 15.

Τα τραύματα από δηλητηριώδη ζώα συνήθως απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: