Πώς η Ρωσία παραβιάζει όλο και περισσότερο τα μειονοτικά θρησκευτικά δικαιώματα ενώ η Ορθόδοξη Εκκλησία αυξάνει την εξουσία της

Για πρώτη φορά, η Ρωσία συγκαταλέγεται μεταξύ των χειρότερων χωρών στον κόσμο για τη θρησκευτική ελευθερία λόγω της συνεχιζόμενης καταστολής της εναντίον θρησκευτικών μειονοτήτων, ξένων ιεραποστολών και ευαγγελιστών και της απαγόρευσης των Μαρτύρων του Ιεχωβά την περασμένη εβδομάδα.

Η αμερικανική Επιτροπή για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία (USCIRF), η οποία παρακολουθεί τους θύτες θρησκευτικής ελευθερίας για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κατέγραψε χθες τη Ρωσία μεταξύ έξι νέων κορυφαίων «χωρών ιδιαίτερης ανησυχίας» στην τελευταία ετήσια έκθεσή της .

 Το πρώην σοβιετικό κράτος είναι η μόνη χώρα όπου η καταστολή της θρησκευτικής ελευθερίας έχει ενταθεί και επεκταθεί από τότε που η USCIRF άρχισε να την παρακολουθεί, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας εδραιώνει την εξουσία της και επιδιώκει στενούς δεσμούς με τον αυταρχικό πρόεδρο της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν (δεξιά) συγχαίρει τον πατριάρχη Μάρκο Μόσχας και ολόκληρη τη Ρωσία για τα γενέθλιά του κατά τη διάρκεια τελετής στη Μόσχα της Ρωσίας στις 20 Νοεμβρίου 2016.

Η νέα προσέγγιση μεταξύ Εκκλησίας και κράτους έρχεται περίπου 26 χρόνια μετά το τέλος της καταστολής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία έχει περίπου 165 εκατομμύρια μέλη παγκοσμίως.

Πέρυσι, ο Πούτιν επέστησε διεθνείς διαμαρτυρίες μετά την εισαγωγή νομοθεσίας που επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς στις θρησκευτικές ομάδες. Γνωστό ως “νόμος Yarovaya”, το μέτρο περιλάμβανε νέα μέτρα αστυνόμευσης και αντιτρομοκρατίας, τα οποία οι επικριτές ανέφεραν απ ‘ευθείας τις εκτεταμένες εξουσίες της KGB. Ο Πρόεδρος Πούτιν και ο πατριάρχης Κυρίλ, επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, μοιράζονται παρόμοιες αυταρχικές θέσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα Καθώς και θέματα σχετικά με την εξωτερική πολιτική, τις οικογενειακές αξίες και άλλα.

Εντός του νόμου υπήρχαν αυστηροί περιορισμοί στις θρησκευτικές ομάδες, ιδιαίτερα στις μικρότερες ονομαστικές αξίες.

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η κυρίαρχη ονομασία της Ρωσίας, η Ορθόδοξη Εκκλησία, άκμασε.

Νωρίτερα φέτος, η Ορθόδοξη Εκκλησία διεξήχθη διαμάχη για την προσπάθειά της να αναλάβει τον έλεγχο της οροσειράς της Αγίας Πετρούπολης, του καθεδρικού ναού του Αγίου Ισαάκ, που ήταν μουσείο. Η σειρά έμοιαζε ως συμβολική επίδειξη της αυξανόμενης κυριαρχίας της Εκκλησίας.

Ένας νόμος που ψηφίστηκε το 1997 έδωσε επίσημη ονομασία στην Ορθόδοξη Εκκλησία παράλληλα με το Ισλάμ, τον Ιουδαϊσμό και τον Βουδισμό, ως τις τέσσερις «παραδοσιακές» θρησκείες της χώρας.

Μετά την Ορθοδοξία, οι μουσουλμάνοι αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη θρησκευτική ομάδα στη Ρωσία και τα κρατικά κονδύλια χρησιμοποιήθηκαν για να βοηθήσουν στην κατασκευή τζαμιών σε ολόκληρη τη χώρα.

Άλλες μεγάλες χριστιανικές ονομασίες, όπως η Καθολική Εκκλησία, έχουν επίσης παραδοσιακά τη δυνατότητα να λειτουργούν ανοιχτά και σε μεγάλο βαθμό χωρίς περιορισμούς, αν και οι ηγέτες του Βατικανού και της Ρωσικής Ορθόδοξης έχουν συγκρουστεί στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένης της ιδιοκτησίας αρχαίας ιδιοκτησίας της Εκκλησίας.

Όμως οι προτεσταντιστές και άλλες ομάδες όπως οι Μάρτυρες του Ιεχωβά έχουν από καιρό αντιληφθεί με εχθρότητα από τους κρατικούς αξιωματούχους και τις θρησκευτικές αρχές και η απαγόρευση της τελευταίας εβδομάδας από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας είναι μόνο το τελευταίο παράδειγμα της ρήξης Μη ορθόδοξες θρησκευτικές ομάδες.

Ο νόμος Yarovaya ήταν φαινομενικά για την ασφάλεια και μεταξύ των πιο αμφισβητούμενων διατάξεων του, αύξησε την πρόσβαση των υπηρεσιών ασφαλείας στις ιδιωτικές επικοινωνίες, απαιτώντας από τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών να αποθηκεύουν για έξι μήνες όλες τις τηλεφωνικές συνομιλίες, τα μηνύματα κειμένου, τα βίντεο και τα εικονομηνύματα Στις αρχές.

Αλλά κάτω από τους μεγαλύτερους τίτλους, ο νέος νόμος απαίτησε επίσης από τους θρησκευόμενους να αποκτήσουν επίσημες άδειες μέσω μιας εγγεγραμμένης θρησκευτικής ομάδας. Επιπλέον, απαγόρευσε τις συναντήσεις προσευχής να πραγματοποιούνται οπουδήποτε, εκτός από κτίρια που θεωρούνται επισήμως θρησκευτικά, αποκλείοντας αποτελεσματικά τις συλλογές στυλ οικιακής ομάδας.

Εξάλλου, τα μέλη των θρησκευτικών ομάδων αποκλείστηκαν από την αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε άτομα που ενδιαφέρονται για υπηρεσίες, με εκείνους που παραβιάζουν τους κανόνες που ενδεχομένως εκδιώχθηκαν από τη Ρωσία.

Ο νόμος συνέβαλε αναμφισβήτητα στη συμπερίληψη της Ρωσίας στον κατάλογο USCIRF και, καθώς η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία σφίγγει τη λαβή του μαζί με τον Πούτιν, η χώρα δεν δείχνει κανένα σημάδι ανατροπής της καταστολής της σε θρησκευτικές μειονότητες.

Https://www.christiantoday.com


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: