ΡΩΣΙΑ: Ποινικές υποθέσεις 100+ μαρτύρων του Ιεχωβά

Τουλάχιστον 23 μάρτυρες του Ιεχωβά βρίσκονται σε προφυλάκιση, 28 σε κατ ‘οίκον περιορισμό και 42 σε ταξιδιωτικούς περιορισμούς, καθώς πάνω από 100 αντιμετωπίζουν εγκληματικές κατηγορίες που σχετίζονται με το «εξτρεμισμό». Εάν καταδικαστούν, θα μπορούν να αντιμετωπίσουν φυλάκιση έως 10 ετών. Η ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial καταδίκασε τον “ντροπή και αντι νομικό” έξι χρόνια φυλάκισης του Dennis Christensen.

Περισσότεροι από 100 μάρτυρες του Ιεχωβά είναι τώρα υποκείμενα εγκληματικών περιπτώσεων “εξτρεμισμού” σε πάνω από το ένα τρίτο των περιφερειών της Ρωσίας. Εάν προσαχθούν στο δικαστήριο και καταδικαστούν, θα μπορούν να περάσουν έως και 10 χρόνια φυλάκισης.

Οι κατηγορίες εναντίον τους απορρέουν άμεσα από την απαγόρευση του Διεθνούς Δικαστηρίου του 2017 σχετικά με τη δραστηριότητα του Μάρτυρα του Ιεχωβά σε ολόκληρη τη χώρα και την απόφασή του να δηλώσει ως “εξτρεμιστικές οργανώσεις” το Κέντρο Διαχείρισης του Μάρτυρα του Ιεχωβά και όλες τις 395 τοπικές κοινότητες.

Από τους περισσότερους από 100 Μάρτυρες του Ιεχωβά, οι οποίοι είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζουν ποινικές υποθέσεις, από τις 18 Φεβρουαρίου, 23 είναι υπό προφυλάκιση, 28 είναι υπό κατ ‘οίκον περιορισμό και 42 βρίσκονται υπό ταξιδιωτικούς περιορισμούς (βλέπε επερχόμενο άρθρο F18News).

Οι τελευταίες επιδρομές, στις αρχές Φεβρουαρίου, έλαβαν χώρα σε διάφορες πόλεις και χωριά της Αυτόνομης Περιφέρειας Khanty-Mansi στη δυτική Σιβηρία και είχαν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 15 άτομα να εξαφανιστούν για ανάκριση.

Εκτός από επιδρομές, κρατήσεις και ποινικές διώξεις, οι Μάρτυρες του Ιεχωβά αντιμετωπίζουν επίσης την απώλεια ιδιοκτησίας και άλλα προβλήματα . Οι Μάρτυρες νεαρών Μάρτυρες του Ιεχωβά έχουν στερηθεί το δικαίωμά τους να εκτελούν εναλλακτικές πολιτικές υπηρεσίες παρά στρατιωτικές υπηρεσίες και οι υπάλληλοι του Μάρτυρα του Ιεχωβά έχουν απολυθεί ή αναγκαστεί να παραιτηθούν από την εργασία τους. Τα παιδιά των Μαρτύρων του Ιεχωβά έχουν επίσης αντιμετωπίσει απειλές και εκφοβισμό από τις αρχές.

Τέτοιες επιδρομές “μετατρέπουν τη ζωή αθώων ανθρώπων σε εφιάλτη, υπονομεύουν την υγεία τους, προκαλούν βαθύ συναισθηματικό τραύμα και σκιάζουν τη φήμη τους στα μάτια των γειτόνων, των εργοδοτών και άλλων ανθρώπων”, σχολίασαν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά. Οι κρατήσεις μπορεί να είναι δύσκολο για τους συγγενείς να αντιμετωπίσουν, τόσο πρακτικά όσο και συναισθηματικά. “Για την πρώτη εβδομάδα δεν μπορούσα να κοιμηθώ καθόλου”, δήλωσε η Όλγκα Κορομπέηβινοβα, της οποίας ο σύζυγος Βλαντιμίρ βρίσκεται υπό κράτηση στον Κιρόφ. «Όταν ξυπνάω, υπάρχει μόνο πόνος» (βλέπε παρακάτω).

Δύο Μάρτυρες του Ιεχωβά αμφισβητούν τις ποινικές τους πεποιθήσεις για αδικήματα “εξτρεμισμού” που φέρεται ότι διαπράχθηκαν πριν από την εθνική απαγόρευση του 2017.

Ο Δανός πολίτης Dennis Ole Christensen φυλακίστηκε στις 6 Φεβρουαρίου για “συνέχιση των δραστηριοτήτων” της εκκλησίας του Oryol Jehovah’s Witness, η οποία απαγορεύτηκε το 2016 . Αυτό έχει προκαλέσει την ανανέωση της διεθνούς καταδίκης της αντιμετώπισης των ρωσικών αρχών από τους Μάρτυρες του Ιεχωβά και του νόμου περί εξτρεμισμού (βλέπε κατωτέρω)

Οι δικηγόροι της Christensen σκοπεύουν να υποβάλουν την έφεσή τους στο περιφερειακό δικαστήριο του Oryol εντός των προσεχών ημερών.

Η ακρόαση των Μαρτύρων του Ιεχωβά Arkadya Akopovich Akopyan, ο οποίος κρίθηκε ένοχος τον Δεκέμβριο του 2018 ως “υποκίνηση μίσους και εχθρότητας” και καταδικάστηκε σε κοινοτική θητεία, θα γίνει την 1η Μαρτίου 2019 στο Ανώτατο Δικαστήριο του Kabardino-Balkariya (βλέπε παρακάτω).

Δύο άλλοι Μάρτυρες του Ιεχωβά βρίσκονται επί του παρόντος στη δίκη:
– Ο Σεργκέι Βλαντιμιρόβιτς Skrynnikov κατηγορείται για τη “συνέχιση των δραστηριοτήτων” της κοινότητας Oryol (βλ. Παρακάτω):

– και ο Yury Viktorovich Zalipayev από την Kabardino-Balkariya κατηγορείται για την έκδοση “Δημόσιων κλήσεων για εξτρεμιστική δραστηριότητα” (βλέπε παρακάτω).

“Ντροπή και αντι-δικαστική απόφαση”

Η ρωσική ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial στις 8 Φεβρουαρίου κάλεσε την ετυμηγορία του δικαστή σε μια «επαίσχυντη και αντι-δικαστική απόφαση» που «έφερε τη Ρωσία σε ευθυγράμμιση με τις χώρες με τα πιο οδυνηρά καθεστώτα».

Η εξαετής φυλάκιση του Christensen είναι επίσης συγκρίσιμη με τις καταδίκες που έλαβαν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά κατά τη σοβιετική εποχή, σημειώνει ο Memorial. “Είναι μια παράλογη κατάσταση, όταν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά που καταδικάστηκαν από το σοβιετικό καθεστώς … αναγνωρίζονται ως θύματα των πολιτικών καταστολών σύμφωνα με το νόμο της Ρωσίας για την αποκατάσταση των θυμάτων των πολιτικών επαναστάσεων και ταυτόχρονα οι σημερινοί μάρτυρες του Ιεχωβά αποστέλλονται στη φυλακή ».

Το μνημόνιο πρόσθεσε: “Αυτή η ετυμηγορία δείχνει για άλλη μια φορά την λανθασμένη φύση της ρωσικής” αντι-εξτρεμιστικής “νομοθεσίας, η οποία επιτρέπει σχεδόν σε οποιονδήποτε να θεωρηθεί εξτρεμιστής, ζητάμε την άρση της αντισυνταγματικής απαγόρευσης των Μαρτύρων του Ιεχωβά.

Οι διεθνείς οργανισμοί εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους για την καταδίκη και τη φυλάκιση του Christensen, συμπεριλαμβανομένου του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

“Η σκληρή ποινή που επιβλήθηκε στη Christensen δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο και ουσιαστικά ποινικοποιεί το δικαίωμα στην ελευθερία της θρησκείας ή των πεποιθήσεων για τους Μάρτυρες του Ιεχωβά στη Ρωσία – κατά παράβαση των υποχρεώσεων του κράτους βάσει του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα” Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Michelle Bachelet δήλωσε σε δήλωση 7 Φεβρουαρίου. Σημείωσε παρόμοιες ανησυχίες που διατύπωσαν διάφορα όργανα του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα τα τελευταία χρόνια.

“Καλούμε την κυβέρνηση της Ρωσίας να αναθεωρήσει τον ομοσπονδιακό νόμο για την καταπολέμηση της εξτρεμιστικής δραστηριότητας με σκοπό να αποσαφηνίσει τον αόριστο και αόριστο ορισμό της εξτρεμιστικής δραστηριότητας και να διασφαλίσει ότι ο ορισμός απαιτεί ένα στοιχείο βίας ή μίσους” . “Καλούμε επίσης τις αρχές να απαλλαγούν από τις κατηγορίες και να απελευθερώσουν όσους κρατούνται για άσκηση των δικαιωμάτων τους στην ελευθερία θρησκείας ή πεποιθήσεων, στην ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης και στο δικαίωμα της ελευθερίας του συνέρχεσθαι και του συνέρχεσθαι ειρηνικά”.

Οι μουσουλμάνοι στόχοι επίσης

Μουσουλμάνοι αναγνώστες των έργων του τέως Τούρκου θεολόγου Said Nursi διώκονται επίσης βάσει της νομοθεσίας για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού και έχουν συχνά φυλακιστεί ή επιβληθεί πρόστιμο για συμμετοχή στην απαγορευμένη «εξτρεμιστική» οργάνωση «Nurdzhular», την οποία αμφισβητούν οι μουσουλμάνοι στη Ρωσία. Συνήθως, αυτοί οι μουσουλμάνοι συναντιούνται σε ιδιωτικά σπίτια για να σπουδάσουν το Ισλάμ, με έναν ή περισσότερους να εξηγούν τα έργα του Nursi. Επίσης προσεύχονται, τρώνε και πίνουν μαζί τσάι και δεν ζητούν κρατική άδεια για να συναντηθούν.

Μεταξύ του Ιουνίου του 2017 και του Ιουλίου του 2018, έξι μουσουλμάνοι φυλακίστηκαν για περιόδους μεταξύ δύο και οκτώ ετών για να συναντηθούν μαζί για να μελετήσουν τα έργα του Nursi. Όλοι καταδικάστηκαν σύμφωνα με το άρθρο 282.2 του Ποινικού Κώδικα, Μέρος 1 (“Οργάνωση”) ή το Μέρος 2 (“Συμμετοχή σε”) (“δραστηριότητα κοινωνικής ή θρησκευτικής ένωσης ή άλλου οργανισμού για τον οποίο ένα δικαστήριο έχει εκδώσει απόφαση νομικά σε ισχύ κατά την εκκαθάριση ή την απαγόρευση της δραστηριότητας σε σχέση με την άσκηση εξτρεμιστικής δραστηριότητας “). Τρεις έχουν αρχίσει να εκτίουν ποινές φυλάκισης (ένας από αυτούς οκτώ ετών), ο ένας έλαβε ανασταλτική ποινή και δύο έλαβαν πρόστιμα.

Οι κρατούμενοι συνείδησης που φυλακίζονται σε στρατόπεδα εργασίας (“διορθωτικές αποικίες”) είναι:

1) Yevgeny Lvovich Kim, φυλακισμένο από δικαστήριο Blagoveshchensk για τρία έτη και εννέα μήνες τον Ιούνιο του 2017 ·

2, 3, 4) Ziyavdin Badirsoltanovich Dapayev, φυλακισμένος για τέσσερα χρόνια, και τους αδελφούς Sukhrab Abdulgamidovich Kaltuyev και Artur Abdulgamidovich Kaltuyev, φυλακίστηκε για τρία χρόνια το καθένα, από δικαστήριο Makhachkala το Νοέμβριο του 2017 ?

5) Ilgar Vagif-ogly Aliyev, φυλακισμένο από το δικαστήριο Izberbash για οκτώ χρόνια τον Ιούνιο του 2018 ·

6) Imam Komil Olimovich Odilov, φυλακισμένος από ένα δικαστήριο Novosibirsk για δύο χρόνια, τον Ιούνιο του 2018.

Και οι έξι κρατούμενοι συνείδησης βρίσκονται επίσης στον κατάλογο Rosfinmonitoring “List of Terrorists and Extremists”, του οποίου τα περιουσιακά στοιχεία οι τράπεζες υποχρεούνται να παγώσουν (αν και επιτρέπονται μικρές συναλλαγές). Το όνομα του Αλιέφ προστέθηκε στις 30 Αυγούστου 2018, ένα μήνα μετά την ανεπιτυχή έκκλησή του κατά της καταδίκης του.

Δύο ακόμη μουσουλμάνοι που κατηγορούνται για υποτιθέμενη συμμετοχή σε “” Nurdzhular “αντιμετωπίζουν επίσης δίκες.

Ο Yevgeny Igoryevich Sukharev (γεννηθείς στις 9 Απριλίου 1990) εξακολουθεί να είναι σε δίκη στο Sharypovo City Court (Περιφέρεια Krasnoyarsk), το οποίο κατηγορείται βάσει του άρθρου 282 παράγραφος 2 του Ποινικού Κώδικα, μέρος 2 (“Συμμετοχή στη δραστηριότητα κοινωνικής ή θρησκευτικής ένωσης ή άλλου οργανισμού για τον οποίο ένα δικαστήριο έχει εκδώσει απόφαση νόμιμα σε ισχύ σχετικά με την εκκαθάριση ή την απαγόρευση της δραστηριότητας σε σχέση με την άσκηση εξτρεμιστικής δραστηριότητας “).

Ο Σουχάρεβ βρίσκεται σε δίκη και υπό ταξιδιωτικούς περιορισμούς από τον Απρίλιο του 2018 και έχει υποβληθεί σε 21 ακροάσεις μέχρι στιγμής. Είναι επόμενος να εμφανιστεί ενώπιον δικαστή Inna Gavritskaya το πρωί της 27ης Φεβρουαρίου 2019.

Ο Denis Vladimirovich Zhukov (γεννημένος στις 22 Φεβρουαρίου 1988) παραμένει υπό κατ ‘οίκον περιορισμό στο Krasnoyarsk καθώς συνεχίζεται η έρευνα της εξεταστικής επιτροπής. Κατηγορήθηκε επίσης τον Αύγουστο του 2018 βάσει του άρθρου 282 παράγραφος 2 του Ποινικού Κώδικα, Μέρος 2 . Δεν είναι γνωστό πότε θα μπορούσε να δικαστεί η υπόθεση του.

Καταδικάστηκε σε κοινοτική υπηρεσία

Στις 27 Δεκεμβρίου 2018, ο δικαστής Oleg Golovashko του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου καταδίκασε τον μάρτυρα του Ιεχωβά Arkadya Akopovich Akopyan (γεννήθηκε στις 28 Μαΐου 1948) σε 120 ώρες κοινοτικής θητείας (obyazatelnaya rabota). Οι εισαγγελείς ζήτησαν τριετή ποινή αναστολής με διετή προϋπόθεση.

Οι κοινοτικές ποινές που επιβάλλονται για την εκτέλεση υπηρεσίας περιλαμβάνουν την εκτέλεση της «Μη αμειβόμενης, δημόσια χρήσιμης εργασίας» στον ελεύθερο χρόνο του καταδικασθέντος, μέχρι και τέσσερις ώρες την ημέρα (έως δύο ώρες την εργάσιμη ημέρα), σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα. Η φύση του έργου καθορίζεται από τις τοπικές αρχές και την υπηρεσία δοκιμασίας και μπορεί να περιλαμβάνει κηπουρική, συλλογή απορριμμάτων, καθαρισμό δρόμων και επισκευές κτιρίων και υποδομών – αυτό αποφασίζεται σε σχέση με την ηλικία, την υγεία και τις σωματικές ικανότητες του καταδικασθέντος.

Εάν ο καταδικασθείς αποφύγει την κοινωνική υπηρεσία, η ποινή μπορεί να αναβαθμιστεί σε εργασία ή φυλάκιση με βάση μία ημέρα ανά οκτώ ώρες κοινωνικής εξυπηρέτησης.

Ο Akopyan κατηγορήθηκε τον Ιούνιο του 2016 βάσει του άρθρου 282 του Ποινικού Κώδικα, Μέρος 1 (“Δράσεις για την παρότρυνση του μίσους ή την εχθρότητα”), καθώς και την ταπείνωση ενός ατόμου ή μιας ομάδας προσώπων με βάση το φύλο, τη φυλή, την εθνικότητα, τη γλώσσα, την προέλευση, τη στάση απέναντι στη θρησκεία ή την κοινωνική ομάδα “) και η υπόθεση πήρε μέχρι τον Ιούνιο του 2017 να προσέλθει στο δικαστήριο.

Η υπόθεση εναντίον του Akopyan βασίζεται στη μαρτυρία πέντε μαρτύρων που δεν είναι μέλη των Μαρτύρων του Ιεχωβά, αλλά ισχυρίζονται ότι έχουν παρακολουθήσει συναντήσεις όπου άκουσαν τα φερόμενα ως “εξτρεμιστικά” κηρύγματα και τους δόθηκαν απαγορευμένα κείμενα για διανομή. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι τα αρχεία κινητής τηλεφωνίας τους δείχνουν ότι δεν ήταν πουθενά κοντά στο κτίριο των Μαρτύρων του Ιεχωβά την εποχή εκείνη, ισχυρίστηκαν οι δικηγόροι υπεράσπισης.

Ο πρώην μάρτυρας του Μάρτυρα του Ιεχωβά υπέβαλε 27 ακροάσεις μεταξύ Ιουνίου 2017 και Δεκεμβρίου 2018.

Ο Akopyan και οι δικηγόροι του άσκησαν αμέσως έφεση, η οποία πρόκειται να ακουστεί την 1η Μαρτίου 2019 στο Ανώτατο Δικαστήριο του Kabardino-Balkariya, οι Μάρτυρες του Ιεχωβά δήλωσαν στο φόρουμ 18 στις 13 Φεβρουαρίου. Παραμένει υπό ταξιδιωτικούς περιορισμούς ενώ εκκρεμεί η έκκλησή του.

Η ποινική δίωξη έχει επίσης ασκήσει έφεση ζητώντας την ανατροπή της ποινής του Akopyan και την περάτωση της υπόθεσης σε σχέση με τη μερική αποποινικοποίηση του ποινικού κώδικα, άρθρο 282. Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε το νομοσχέδιο αυτό στις 27 Δεκεμβρίου 2018, την ίδια ημέρα με την καταδίκη του Akopyan – τέθηκε σε ισχύ 10 ημέρες αργότερα.

Μερική αποποινικοποίηση

Το νομοσχέδιο αποποινικοποίησης εισήγαγε νέο άρθρο 20.3, Μέρος 1, για την κάλυψη του αδικήματος “υποκίνησης μίσους ή εχθρότητας”. Αλλάζει επίσης τον ποινικό κώδικα άρθρο 282, Μέρος 1, για να τιμωρήσει μόνο επαναλαμβανόμενα αδικήματα που λαμβάνουν χώρα εντός ενός έτους.

Αρκετοί άνθρωποι έκτοτε είχαν κλείσει τις υποθέσεις τους με βάση αυτές τις τροπολογίες, κυρίως μπλόγκερ ή άλλους χρήστες του διαδικτύου που δημοσίευσαν «προσβλητικά» memes στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης. Μεταξύ εκείνων που καταδικάζονται ή αντιμετωπίζουν ποινικές κατηγορίες για την άσκηση της θρησκευτικής ελευθερίας ή των πεποιθήσεων, φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή επηρεάζει μόνο τους Akopyan και Yury Zalipayev (βλ. Παρακάτω).

Αυτή είναι μόνο η δεύτερη φορά που ένας Μάρτυρας του Ιεχωβά καταδικάστηκε σύμφωνα με αυτό το άρθρο, σημειώνει το Forum 18. Ο Αλεξάντρ Καλιστράτοφ, πρεσβύτερος στη Δημοκρατία Αλτάι, καταδικάστηκε αρχικά βάσει του άρθρου 282, Μέρος 1, το 2011, αλλά αθωώθηκε σε έφεση. Οι εισαγγελείς άσκησαν την ίδια κατηγορία εναντίον άλλων, αλλά αυτές είτε αθωώθηκαν σε πρώτο βαθμό είτε είχαν περατωθεί οι υποθέσεις τους.

Το Φόρουμ 18 έγραψε στις Επαρχιακές Εισαγγελικές Υπηρεσίες του Ραδιοφωνικού και του Καρχηδόνα Kabardino-Balkariya στις 15 Φεβρουαρίου, ερωτώντας εάν η αποποινικοποίηση του άρθρου 282 του Ποινικού Κώδικα θα οδηγούσε στην απαλλαγή του Akopyan και αν θεωρούσε επικίνδυνο τον Akopyan. Δεν υποβλήθηκε απάντηση στο τέλος της εργάσιμης ημέρας στις 18 Φεβρουαρίου.

Kabardino-Balkariya συνεχίζεται – αλλά μειώθηκε μία χρέωση

Η αποποινικοποίηση του Ποινικού Κώδικα Άρθρο 282, Μέρος 1 “Δράσεις που αποσκοπούν στην παρότρυνση του μίσους [navav] ή της εχθρότητας [vrazhda], καθώς και η ταπείνωση ενός ατόμου ή μιας ομάδας προσώπων με βάση το φύλο, τη φυλή, την εθνικότητα, τη γλώσσα , την καταγωγή, τη στάση απέναντι στη θρησκεία ή την κοινωνική ομάδα »), οδήγησε επίσης τους εισαγγελείς να παραιτηθούν από αυτή την κατηγορία εναντίον του Yury Viktorovich Zalipayev, σύμφωνα με τους Μάρτυρες του Ιεχωβά στο Forum 18 στις 30 Ιανουαρίου. Η δικαστής Yelena Kudryavtseva του Επαρχιακού Δικαστηρίου του Maysky (Δημοκρατία Kabardino-Balkariya) το επιβεβαίωσε σε απόφαση στις 23 Ιανουαρίου 2019 και σημείωσε την απαξίωση του Ζαλιπάγιεφ υπό την κατηγορία αυτή. Η εισαγγελία άσκησε επίσης αντίρρηση εναντίον του.

Ωστόσο, ο Zalipayev παραμένει σε δίκη σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα, άρθρο 280 (“Δημόσιες εκκλήσεις για εξτρεμιστική δραστηριότητα”) για δήθεν “εν γνώσει του … αποφάσισε στις 16 Αυγούστου 2016 να προβεί σε δημόσιες ενέργειες με στόχο την υποκίνηση μίσους και εχθρότητας προς μια κοινωνική ομάδα” », για το λόγο αυτό αποφάσισε να διανείμει μια έντυπη δημοσίευση από τον Ομοσπονδιακό κατάλογο εξτρεμιστικών υλικών». Οι ίδιοι οι Μάρτυρες του Ιεχωβά δηλώνουν ότι τα υλικά φυτεύτηκαν από αξιωματικούς της υπηρεσίας ασφαλείας FSB κατά τη διάρκεια μιας έρευνας.

Ο Ζαλιπάγιεφ έκανε 16 εμφανίσεις μέχρι σήμερα ενώπιον του δικαστή Kudryavtseva από τότε που η υπόθεσή του ήρθε στο δικαστήριο τον Ιούλιο του 2018. Η επόμενη ακρόασή του θα διεξαχθεί στις 13 Μαρτίου.

Ο δεύτερος μάρτυρας του Oryol Jehovah σε δίκη

Ένας άλλος μάρτυρας του Oryol Jehovah από την κοινότητα Christiansen, Σεργκέι Βλαντιμιρόβιτς Skrynnikov, είναι επίσης σε δίκη στο σιδηροδρομικό περιφερειακό δικαστήριο της πόλης για δήθεν “συνέχιση των δραστηριοτήτων μιας απαγορευμένης εξτρεμιστικής οργάνωσης”. Η υπόθεση εναντίον του εντάσσεται στο άρθρο 282.2 του Ποινικού Κώδικα, Μέρος 1 (“Οργάνωση της δραστηριότητας μιας κοινωνικής ή θρησκευτικής ένωσης ή άλλου οργανισμού, για το οποίο ένα δικαστήριο έχει εκδώσει νόμιμη απόφαση περί εκκαθάρισης ή απαγόρευσης της δραστηριότητας σχέση με την άσκηση εξτρεμιστικής δραστηριότητας “).

Η υπόθεση κατά του Skrynnikov ξεκίνησε λίγο μετά τον Dennis Christensen και τα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του προέκυψαν από την έρευνα του FSB για τον Christensen.

Ο Skrynnikov υπόκειται σε ταξιδιωτικούς περιορισμούς και μέχρι στιγμής έχει υποβληθεί σε 29 ακροάσεις ενώπιον του δικαστή Gleb Noskov από τις αρχές Αυγούστου 2018. Έπειτα πρόκειται να εμφανιστεί στις 20 Φεβρουαρίου 2019.

Τρέχουσες ποινικές υποθέσεις

Οι ένοπλες επιδρομές συνέχισαν να εκτοξεύονται στα σπίτια των Μαρτύρων του Ιεχωβά σε ολόκληρη τη χώρα κατά τη διάρκεια του 2018 και του 2019. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα σύνολο 113 ατόμων που πιστεύεται ότι υπόκεινται σε ποινική έρευνα. Πολλοί από αυτούς έχουν περάσει μακρές περιόδους σε προφυλάκιση ή σε κατ ‘οίκον περιορισμό, και κανένας δεν έχει ακόμη καταδικαστεί.

Τυπικές επιδρομές

Οι αναζητήσεις του 2018 και του 2019 έχουν πέσει σε ένα μοτίβο. Οι πράκτορες επιβολής του νόμου από διάφορες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των ένοπλων ανδρών με μάσκες και θωράκιση σώματος, φτάνουν στις διευθύνσεις των Μαρτύρων του Ιεχωβά συνήθως αργά το βράδυ ή νωρίς το πρωί. Οι κάτοικοι μερικές φορές φτάνουν στο πάτωμα ή αντιμετωπίζουν τον τοίχο, ενώ οι αξιωματικοί αναζητούν τα σπίτια τους.

“Γρήγορα ντύσαμε, άνοιξα την πόρτα και σε ένα δευτερόλεπτο το διαμέρισμα ήταν γεμάτο με μαύρους άνδρες. Ήμουν απλά συγκλονισμένος”, η Σβετλάνα Σουβόρκοβα, της οποίας ο σύζυγος Yevgeny βρίσκεται σε προφυλάκιση στον Κιρόφ και έχει κρατηθεί από τον Μάιο 2018 , σχολίασε στην ιστοσελίδα ειδήσεων jw-russia στις 11 Ιανουαρίου.

“Είμαστε ακόμα κοιμάται, αλλά ο Μαξίμ ήταν στην κουζίνα με πρωινό, καθώς έφυγε νωρίς για δουλειά”, δήλωσε η μητέρα της Μαξίμ Χαλτρουρίν Γκαλίνα. “Τότε ξύπνησα ο σύζυγός μου και εγώ βγήκα στον διάδρομο και έβλεπα πολλούς ανθρώπους, ο Μακσίμ στέκεται μπροστά στον τοίχο, τα πόδια και τα χέρια του ήταν φαρδιά. (Ο Khalturin κρατήθηκε για τρεισήμισι μήνες και τώρα βρίσκεται υπό κατ ‘οίκον περιορισμό στον Kirov).

Στη συνέχεια, οι αξιωματικοί κατασχέζουν ένα παρόμοιο φάσμα αντικειμένων – ηλεκτρονικές συσκευές, τραπεζικές κάρτες, προσωπικές φωτογραφίες και βιβλία – και μαρτυρούν τους Μάρτυρες του Ιεχωβά, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των ηλικιωμένων, σε ένα αστυνομικό τμήμα, το γραφείο της FSB ή το υποκατάστημα της εξεταστικής επιτροπής.

Η ανάκριση αυτή μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες, μετά την οποία οι περισσότεροι απελευθερώνονται (μερικοί υπό ταξιδιωτικούς περιορισμούς). Άλλοι κρατούνται σε προσωρινή κράτηση μέχρις ότου οι ερευνητές αποφασίσουν εάν θα υποβάλουν αίτηση σε δικαστήριο για πιο μακροπρόθεσμα περιοριστικά μέτρα – πρέπει να το πράξουν εντός 48 ωρών από την αρχική κράτηση.

Έπειτα, ένας δικαστής αποφασίζει να χορηγήσει το αίτημα ενός ερευνητή να τοποθετήσει ένα άτομο σε κράτηση ή σε κατ ‘οίκον περιορισμό. Μια αρχική περίοδος κράτησης / κατ ‘οίκον περιορισμού διαρκεί δύο μήνες από την ημερομηνία έναρξης της ποινικής υπόθεσης (συνήθως κατά ή λίγο πριν από την ημερομηνία της επιδρομής). Προς το τέλος αυτής της περιόδου, οι ερευνητές πρέπει να προσφύγουν ξανά στο δικαστήριο για να ζητήσουν παράταση. Οι ίδιοι οι κρατούμενοι μπορούν να προσφύγουν σε ανώτερο δικαστήριο για την άρση ή τη μείωση των εν λόγω περιοριστικών μέτρων – σε ορισμένες περιπτώσεις, τέτοιες προσφυγές ήταν επιτυχείς.

Οι κρατήσεις μπορεί να είναι δύσκολο για τους συγγενείς να αντιμετωπίσουν, τόσο πρακτικά όσο και συναισθηματικά. Ο πατέρας του Maksim Khalturin έχει προβλήματα υγείας και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην υποστήριξή του, όπως αναφέρει η νέα ιστοσελίδα jw-russia.org στις 11 Ιανουαρίου. “Είναι πολύ δύσκολο για μένα χωρίς αυτόν, μετά από όλα, πρέπει να φροντίσω μόνο τον σύζυγό μου και εγώ ο ίδιος είμαι 81 ετών”, δήλωσε η μητέρα του Galina Khalturina.

“Για την πρώτη εβδομάδα δεν μπορούσα να κοιμηθώ καθόλου”, δήλωσε η Όλγα Κορομπέηνικοβα, της οποίας ο σύζυγος Βλαντιμίρ βρίσκεται επίσης υπό κράτηση στον Κιρόφ. «Όταν ξυπνήσω, υπάρχει μόνος πόνος».

Ποινικές υποθέσεις

Μετά από επιδρομές, οι Μάρτυρες του Ιεχωβά κατηγορήθηκαν σε μεγάλο βαθμό (ή κατονομάστηκαν ως ύποπτοι) σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα Άρθρο 282.2, Μέρος 1 ή 2 (“Οργάνωση” ή “Συμμετοχή στις δραστηριότητες απαγορευμένης εξτρεμιστικής οργάνωσης”). Για να ασκήσουν το δικαίωμά τους στην ελευθερία θρησκείας και πεποιθήσεων με συνάντηση για λατρεία, κατηγορούνται για «συνέχιση των δραστηριοτήτων» του Διοικητικού Κέντρου Μάρτυρα του Ιεχωβά και των θυγατρικών του τοπικών οργανώσεων, εκ των οποίων το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας διέταξε εξτρεμιστές και διέταξε την εκκαθάριση τον Απρίλιο 2017.

Οι ερευνητές έχουν επίσης κατηγορήσει μερικά άτομα βάσει του άρθρου 282.3 του Ποινικού Κώδικα, Μέρος 1 (“Χρηματοδότηση εξτρεμιστικής δραστηριότητας”) ή του άρθρου 282.2 του Ποινικού Κώδικα, Μέρος 1.1 (“Κλίση, πρόσληψη ή άλλη συμμετοχή ενός ατόμου σε εξτρεμιστική οργάνωση”).

Αυτές οι διώξεις συμβαίνουν παρά την επιμονή των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όταν εξέδωσαν την απόφαση ότι “δεν ισοδυναμεί με απαγόρευση της θρησκείας των Μαρτύρων του Ιεχωβά ως τέτοιου είδους” και παρά το γεγονός ότι η ρωσική κυβέρνηση έχει διατυπώσει δύο φορές ότι η απαγόρευση δεν περιέχουν περιορισμό ή απαγόρευση της ατομικής επάγγελμα των διδασκαλιών του Μάρτυρα του Ιεχωβά “.

“Απόλυτη ανοησία”

Τον Δεκέμβριο του 2018, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παρατήρησε ότι η συμπερίληψη των Μάρτυρες του Ιεχωβά σε «εξτρεμιστικές» οργανώσεις ήταν «εντελώς ανόητη» και ότι «οι Μάρτυρες του Ιεχωβά είναι επίσης χριστιανοί», δεν καταλαβαίνω τι διώκονται.

Οι επιδρομές, οι συλλήψεις και οι ανακρίσεις συνεχίζονται

Εντούτοις, μεταξύ του Ιανουαρίου του 2018 και του Φεβρουαρίου του 2019, πραγματοποιήθηκαν επιδρομές, συλλήψεις και ανακρίσεις στα 31 από τα 83 ομοσπονδιακά υποκείμενα της Ρωσίας (χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ρωσικά προσαρτημένες Κριμαία και Σεβαστούπολη): Amur, Δημοκρατία Bashkortostan, Belgorod, Ivanovo, Εβραϊκή Αυτόνομη Περιφέρεια , Καμτσάτκα, Κεμέροβο, Χαμπάροφσκ, Χαντ-Μάνσι, Αυτόνομη Περιφέρεια Κίροβο, Κροστάμα, Κρασνογιάρσκ, Μαραντάν, Δημοκρατία της Μορδοβίας, Μουρμάνσκ, Νοβοσιμπίρσκ, Όμσκ, Ορενμπούργκ, Όρυλο, Πένζα, Περμ, , Σαρτάτοφ, Σμόλενσκ, Σταυρόπολη, Σβερντλόφσκ, Δημοκρατία του Τατάρστα και Τομσκ.

Είκοσι έξι γυναίκες και 87 άνδρες πιστεύεται ότι έχουν συνεπώς κατηγορηθεί ή κατονομασθεί ως ύποπτοι δυνάμει του άρθρου 282 παράγραφος 2 του Ποινικού Κώδικα (“Οργάνωση”) ή του μέρους 2 (“Συμμετοχή σε”) (“δραστηριότητα κοινωνικής ή θρησκευτικό σωματείο ή άλλος οργανισμός για τον οποίο ένα δικαστήριο έχει εκδώσει νόμιμη απόφαση περί εκκαθάρισης ή απαγόρευσης της δραστηριότητας που συνδέεται με την άσκηση εξτρεμιστικής δραστηριότητας “), ή μέρος 1.1 (” Κλίση, πρόσληψη ή άλλη εμπλοκή ενός πρόσωπο σε εξτρεμιστική οργάνωση “), καθώς και του άρθρου 282.3 του Ποινικού Κώδικα, Μέρος 1 (” Χρηματοδότηση εξτρεμιστικής δραστηριότητας “).

Είκοσι τρία άτομα είναι γνωστό ότι βρίσκονται σε προφυλάκιση (δύο γυναίκες, 21 άνδρες). Είκοσι οκτώ είναι σε κατ ‘οίκον περιορισμό (τρεις γυναίκες, 25 άνδρες) και 42 υπό ταξιδιωτικούς περιορισμούς (19 γυναίκες, 23 άνδρες). Οι υπάλληλοι έχουν τοποθετήσει τέσσερις άνδρες κάτω από ειδικές ομάδες περιορισμών (όπως να μην επιτρέπεται να βγαίνουν τη νύχτα ή να χρησιμοποιούν το τηλέφωνο). Ένας άνθρωπος έχει την υποχρέωση να εμφανιστεί αμέσως ενώπιον των ανακριτών όταν καλείται. Δεκαπέντε άτομα (δύο γυναίκες, 13 άνδρες) φαίνεται ότι δεν υπόκεινται σε κανέναν περιορισμό.

Οι υπάλληλοι έχουν προσθέσει 37 από αυτά τα άτομα στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Χρηματοοικονομικής Παρακολούθησης (Rosfinmonitoring) “Κατάλογος Τρομοκρατών και Εξτρεμιστών”, τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να παγώσουν, εκτός από μικρές συναλλαγές (Christensen και Skrynnikov εμφανίζονται επίσης).

Πέντε άτομα βρίσκονται στην ομοσπονδιακή λίστα επιθυμιών του Υπουργείου Εσωτερικών, καθώς οι άγνωστοι είναι εκεί. Μία από αυτές, η Όλγα Τιμοφέεβνα Σαντού (γεννημένη στις 31 Μαρτίου 1984), είναι γνωστό ότι εγκατέλειψε τη Ρωσία.

Οι δίκες σύντομα θα αρχίσουν;

Πριν από λίγες μέρες , οι Μάρτυρες του Ιεχωβά πιστεύουν ότι πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εναντίον του Sergei Alekseyevich Britvin (γεννηθείς στις 18 Αυγούστου 1965) και του Vadim Anatolyevich Levchuk (γεννήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 1972) στο Berezovsky (περιοχή Kemerovo) και Dmitry Viktorovich Barmakin (γεννηθείς στις 30 Μαΐου 1974) στο Βλαδιβοστόκ .

Οι ανακριτές στις δύο υποθέσεις ενημέρωσαν τους άνδρες και τους δικηγόρους τους (στις 14 Ιανουαρίου και στις 29 Ιανουαρίου 2019 αντίστοιχα) ότι οι έρευνές τους ολοκληρώθηκαν. Οι ομάδες άμυνας έχουν τώρα την ευκαιρία να γνωρίσουν τα περιστατικά. Δεν είναι ακριβές πότε θα αρχίσουν οι δοκιμές. (ΤΕΛΟΣ)


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: