ΡΩΣΙΑ: Πρώτη καταδίκη Μάρτυρα του Ιεχωβά, περισσότερες δίκες σε εξέλιξη

Στην πρώτη καταδίκη που απορρέει από την απαγόρευση του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε όλες τις δραστηριότητες του Μάρτυρα του Ιεχωβά, ο Αλεξάντρ Σολόλοφφ επιβλήθηκε πρόστιμο σε μέσες τοπικές αποδοχές σχεδόν ενός έτους, παρόλο που οι εισαγγελείς προσπάθησαν να τον φυλακίσουν. Έξι ακόμη δίκες – από 13 κατηγορούμενους – βρίσκονται σε εξέλιξη ή επικείμενες.

Ένας Μάρτυρας του Ιεχωβά στα Ουράλια έχει γίνει ο πρώτος άνθρωπος που καταδικάστηκε για «εξτρεμιστική δραστηριότητα» μετά την απαγόρευση του Ανωτάτου Δικαστηρίου το 2017 σε όλες τις δραστηριότητες μαρτύρων του Ιεχωβά στη Ρωσία. Ο 49χρονος Αλεξάντρ Σολόλοφφ επιβλήθηκε πρόστιμο περίπου σε ένα μέσο χρόνο τοπικών μισθών, παρόλο που οι εισαγγελείς προσπάθησαν να τον φυλακίσουν.

Οι δίκες 13 κατηγορουμένων (τριών γυναικών και 10 ανδρών) σε έξι ακόμη περιπτώσεις έχουν ήδη αρχίσει ή εμφανίζονται επικείμενες. Οι εισαγγελείς υπέβαλαν αυτές τις υποθέσεις ενώπιον δικαστηρίου από τα τέλη Μαΐου έως τις αρχές Ιουλίου. Οι πλήρεις ακροάσεις έχουν ήδη αρχίσει σε δύο περιπτώσεις (βλ. Παρακάτω).

Ένας Μάρτυρας του Ιεχωβά που κρατήθηκε σε πρόσφατη επιδρομή στην Καλούγκα κατηγόρησε τους αξιωματικούς ασφαλείας της FSB ότι τον βασάνιζαν, συμπεριλαμβανομένου του στερήματος του φαγητού, αφού διαμαρτυρήθηκε για τη φύτευση απαγορευμένης λογοτεχνίας κατά την αναζήτηση της οικίας του (δείτε το επικείμενο άρθρο του F18News).

Αυτός είναι ο δεύτερος τέτοιος ισχυρισμός περί βασανιστηρίων των Μαρτύρων του Ιεχωβά από κρατικούς αξιωματούχους το 2019. Τον Φεβρουάριο, επτά άτομα στην Αυτόνομη Περιφέρεια Khanty-Mansi ανέφεραν ότι είχαν κτυπηθεί και ηλεκτροπληξία από το προσωπικό της Εξεταστικής Επιτροπής κατά τη διάρκεια των ανακρίσεών τους.

Η αστυνομία, η Εξεταστική Επιτροπή Εθνικής Φρουράς και άλλοι αξιωματούχοι εξακολουθούν να συλλαμβάνουν, να ανακρίνουν και να κρατούν τους Μάρτυρες του Ιεχωβά για φερόμενη «οργάνωση» ή «συμμετοχή στη δραστηριότητα μιας κοινωνικής ή θρησκευτικής ένωσης ή άλλου οργανισμού για τον οποίο ένα δικαστήριο έχει υιοθετήσει (ποινικός κώδικας άρθρο 282.2, μέρη 1 και 2), καθώς και για την φερόμενη «χρηματοδότηση εξτρεμιστικής δραστηριότητας» (ποινικός κώδικας άρθρο 282.3 , Μέρος 1).

Συνολικά 212 άτομα είναι τώρα γνωστό ότι βρίσκονται υπό ποινική έρευνα σε 38 από 83 ομοσπονδιακά θέματα της Ρωσίας (χωρίς να υπολογίζονται η Κριμαία και η Σεβαστούπολη). Τριάντα επτά πιστεύεται ότι βρίσκονται σε προφυλάκιση και 29 υπό κατ ‘οίκον περιορισμό.

Αρκετοί από εκείνους των οποίων τα σπίτια έχουν εισέλθει είναι ηλικιωμένοι, και μερικοί τώρα υπόκεινται σε ποινική έρευνα. Δέκα άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών αντιμετωπίζουν τώρα δίωξη, συμπεριλαμβανομένης της 84χρονης Yelena Viktorovna Zayshchuk από το Βλαδιβοστόκ. Τα άτομα άνω των 70 ετών είτε βρίσκονται υπό ταξιδιωτικούς περιορισμούς είτε δεν έχουν γνωστούς περιορισμούς. Ο παλαιότερος στην προδικαστική κράτηση είναι ο Vilen Shagedovich Avanesov, ο οποίος είναι 66 ετών και από το Rostov-on-Don. Ο παλαιότερος υπό κατ ‘οίκον περιορισμό είναι η Olga Alekseyevna Opaleva, η οποία είναι 67 ετών, από την πόλη Primors της πόλης Spassk-Dalny.

Πρώτη καταδίκη από την απαγόρευση του Ανωτάτου Δικαστηρίου

Ο Aleksandr Vasilyevich Solovyov (γεννημένος στις 13 Φεβρουαρίου 1970) και η σύζυγός του Άννα μόλις επέστρεψαν από ταξίδι στο εξωτερικό, όταν οι αξιωματικοί του FSB τον κράτησαν στο σιδηροδρομικό σταθμό Perm-2 το βράδυ της 22ας Μαΐου 2018 και τους πήραν σε ξεχωριστά αυτοκίνητα. Οι ερευνητές έψαξαν το σπίτι του Σολοβιόβ κατά τη διάρκεια της νύχτας στις 22/23 Μαΐου 2018. Κατασχέθηκαν τα πράγματα στις επίπεδες ηλεκτρονικές συσκευές, στις μονάδες υπολογιστή, στον ασύρματο δρομολογητή τους, στις φωτογραφίες και στη συλλογή των βιβλίων τους.

Αν και η Άννα Σολοβιόβα απελευθερώθηκε σύντομα χωρίς χρέωση, ο Αλεξάντρ κρατήθηκε σε προσωρινό κέντρο κράτησης για δύο ημέρες. Οι εξεταστές ζήτησαν να τεθεί σε προφυλάκιση, αλλά στις 24 Μαΐου 2018, το περιφερειακό δικαστήριο του Perm, Sverdlovsk, αποφάσισε ότι θα έπρεπε να τεθεί υπό κατ ‘οίκον περιορισμό.

Στις 19 Νοεμβρίου 2018, ο συλλυπητής του Solovyov ανακλήθηκε, αλλά παρέμεινε υπό συγκεκριμένους περιορισμούς και δεν του επιτράπηκε να εγκαταλείψει το διαμέρισμά του, να χρησιμοποιήσει το τηλέφωνο ή το διαδίκτυο, να στείλει ή να λάβει θέση ή να μιλήσει σε οποιονδήποτε εμπλέκεται στην υπόθεση.

Στις 4 Ιουλίου 2019, ο δικαστής Denis Shvetsov του Επαρχιακού Δικαστηρίου του Ordzhonikidze του Perm διαπίστωσε ότι ο Solovyov είναι ένοχος «συμμετέχει στη δραστηριότητα μιας κοινωνικής ή θρησκευτικής ένωσης ή άλλου οργανισμού για τον οποίο ένα δικαστήριο έχει εκδώσει απόφαση νόμιμα σε ισχύ σχετικά με την εκκαθάριση ή την απαγόρευση δραστηριότητα σε σχέση με την άσκηση εξτρεμιστικής δραστηριότητας “(Ποινικός Κώδικας Άρθρο 282.2, Μέρος 2). Ο δικαστής του επέβαλε πρόστιμο 300.000 ρούβλια. Αυτό αντιπροσωπεύει τους μέσους μισθούς περίπου 11 μηνών στο Perm για όσους εργάζονται επίσημα.

Οι εισαγγελείς προσπάθησαν να φυλακίσουν τον Solovyov για τρεισήμισι χρόνια. Καταδίκη σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα Το Άρθρο 282.2, Μέρος 2 μπορεί να φέρει φυλάκιση δύο έως έξι ετών ή πρόστιμο 300.000 έως 600.000 ρούβλια.

Στις 12 Ιουλίου, το Φόρουμ 18 προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον Περιφερειακό Αναπληρωτή Εισαγγελέα Aleksandr Deryshov, ο οποίος υπέγραψε το κατηγορητήριο εναντίον του Solovyov, για να ρωτήσει γιατί οι εισαγγελείς ζήτησαν φυλάκιση και εάν σκόπευαν να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης του δικαστή να του επιβάλει πρόστιμο. Μια εκπρόσωπος στο γραφείο του Deryshov είπε ότι δεν μπορούσε να απαντήσει σε ερωτήσεις τηλεφωνικά.

Το φόρουμ 18 είχε ήδη υποβάλει γραπτώς τις ίδιες ερωτήσεις στην υπηρεσία Τύπου της Περιφερειακής Εισαγγελίας του Perm στις 10 Ιουλίου. Το φόρουμ 18 δεν είχε λάβει απάντηση μέχρι το τέλος της εργάσιμης ημέρας της Perm στις 12 Ιουλίου.

Ο Σολοβιόφ αρνήθηκε συνεχώς οποιαδήποτε ενοχή και τώρα προτίθεται να ασκήσει έφεση, ανέφερε ο ιστότοπος jw-russia.org την ημέρα καταδίκης.

Ο Σολοβιόφ κατηγορήθηκε ότι συνέχισε να συμμετέχει στην κοινότητα των μαρτύρων του Περμ του Ιεχωβά, ενώ «γνώριζε την απαγόρευση των δραστηριοτήτων αυτής της οργάνωσης στη Ρωσία», σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του περιφερειακού δικαστηρίου της 1ης Ιουλίου. Ο Solovyov ήταν προηγουμένως ο πρόεδρος της κοινότητας.

Αυτή η παλαιά εγγεγραμμένη τοπική θρησκευτική οργάνωση είχε τεθεί εκτός νόμου και διαλύθηκε παράλληλα με 395 άλλους με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου το 2017 να δηλώσει το διοικητικό κέντρο Μάρτυρα του Ιεχωβά και όλες τις υποδιαιρέσεις του «εξτρεμιστές» και να απαγορεύσει όλες τις δραστηριότητες Μάρτυρα του Ιεχωβά στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον δικτυακό τόπο jw-russia.org, ο Solovyov συνελήφθη και κατηγορήθηκε απλά επειδή είχε συζητήσεις για τη Βίβλο. Αυτά καταγράφηκαν από μια “μικρή ομάδα κατοίκων του Perm, οι οποίοι κατά το παρελθόν διεκδίκησαν τις μάρτυρες του Μάρτυρα του Ιεχωβά” και οι οποίοι είχαν λάβει κρυφό εξοπλισμό καταγραφής από την αστυνομία.

Το δελτίο Τύπου του δικαστηρίου αναφέρει ότι, σύμφωνα με τους ανακριτές, ο Solovyov “διεξήγαγε σκόπιμα προπαγανδιστικές συνομιλίες .. χρησιμοποιώντας ψυχολογική πίεση με τη μορφή πειθούς, δημιουργώντας ένα αίσθημα ενοχής, για να συνεχίσει τις παράνομες εξτρεμιστικές δραστηριότητες, και ενθάρρυνε τους να διεξάγει εξτρεμιστικές ενέργειες με στόχο την προώθηση της αποκλειστικότητας και της ανωτερότητας της θρησκείας των Μαρτύρων του Ιεχωβά, την πρόσληψη νέων μελών, την καταστροφή της οικογένειας, το γάμο και τις οικογενειακές σχέσεις και την αποστασιοποίηση μελών από διαφορετικά οικογενειακά περιβάλλοντα ” .

“Η ανατροπή ήταν πάντα και παραμένει η πιο αξιοθρήνητη πράξη”, παρατήρησε ο Στολοβιόφ στην τελική του δήλωση στο δικαστήριο στις 27 Ιουνίου. “Εκείνοι που έχω εμπιστοσύνη με έδωσαν προδοτικά, ήταν πολύ δύσκολο να υπομείνω … αλλά ο Θεός να είναι ο δικαστής αυτών των ανθρώπων”.

Το τηλέφωνο έμεινε αναπάντητο στο γραφείο του δικαστή Shvetsov στις 12 Ιουλίου, όταν το φόρουμ 18 κλήθηκε να ρωτήσει γιατί το δικαστήριο είχε δεχθεί τα αποδεικτικά στοιχεία των πληροφοριοδόχων.

Απαντώντας σε γραπτές ερωτήσεις σχετικά με το λόγο για τον οποίο ο δικαστής είχε επιβάλει πρόστιμο στη Solovyov, η πρόεδρος του δικαστηρίου Veronika Dumushkina είπε στο φόρουμ 18 στις 12 Ιουλίου ότι οι δικαστές «υπόκεινται μόνο στο Σύνταγμα και τον ομοσπονδιακό νόμο» και «εξετάζουν και επιλύουν ποινικές υποθέσεις χωρίς εξωτερική επιρροή. όταν καταδικάζεται, το δικαστήριο δεν αναφέρεται στη γνώμη της εισαγγελίας ». Πρόσθεσε ότι, από τις 12 Ιουλίου, το δικαστήριο δεν είχε δεχθεί έφεση.

Ο Σολοβιόφ παρατήρησε ότι ήταν «πιστός για 25 χρόνια και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου δεν υπήρξε ποτέ καμιά κατηγορία εξτρεμιστικών ενεργειών εναντίον των Μαρτύρων του Ιεχωβά εδώ στο Περμ .. αλλά στις 20 Απριλίου 2017 απλώς ονομάστηκαν ως τέτοιες με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, αυτό οδήγησε βεβαίως στην παράνομη δίωξη των πιστών, αλλά πάντα ενίσχυσε και συνένωσε τους υπηρέτες του Θεού ».

“Τώρα, όταν σε όλη τη Ρωσία υπάρχουν όλο και περισσότερες ποινικές υποθέσεις εναντίον των Μαρτύρων του Ιεχωβά για εικαζόμενες εξτρεμιστικές δραστηριότητες, όλο και περισσότεροι άνθρωποι καταλήγουν στο συμπέρασμα: μπορείτε να διαφωνείτε με την πίστη των Μαρτύρων και να τους θεωρείτε περίεργους, αλλά να τους βάλετε μια ισοτιμία με πραγματικούς εξτρεμιστές .. Αυτό είναι μια πλήρη ανοησία, όπως το έθεσε ο Πρόεδρος της Ρωσίας. “

Oryol φυλακή και πρόστιμο μετά την τοπική απαγόρευση

Η καταδίκη του Σολοβιόφ είναι η πρώτη που απορρέει άμεσα από την εθνική απαγόρευση της δραστηριότητας των μαρτύρων του Ιεχωβά από το Ανώτατο Δικαστήριο .

Τον Φεβρουάριο του 2019, ο Dennis Ole Christensen, Δανός πολίτης και ο Σεργκέι Σκρυνίκωφ, επίσης κρίθηκαν ένοχοι στο άρθρο 282.2 του Ποινικού Κώδικα – στις υποθέσεις τους, Μέρος 1 (“οργάνωση εξτρεμιστικής δραστηριότητας”) – για δήθεν «συνέχιση των δραστηριοτήτων» του Oryol Jehovah’s Σύγκρουση μαρτύρων. Αυτή η κοινότητα είχε εκκαθαριστεί ως “εξτρεμιστική οργάνωση” το 2016 με εντολή του περιφερειακού δικαστηρίου Oryol.

Ο Christensen τώρα υπηρετεί έξι χρόνια φυλάκισης (πιθανόν να ανέλθει σε περίπου τρία χρόνια αφού ληφθεί υπόψη ο χρόνος που είχε για την προδικαστική κράτηση), ενώ ο Skrynnikov επιβλήθηκε πρόστιμο 350.000 ρούβλια. Και οι δύο άνδρες άσκησαν ανεπιτυχείς προσφυγές κατά των καταδικαστικών αποφάσεών τους .

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: