Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια ΕΣΘΗΡ 6-10

Εσθ 8:3, 4—Αν και η ίδια η Εσθήρ ήταν ασφαλής, διακινδύνευσε τη ζωή της για τους άλλους (ia σ. 142, 143 ¶24, 25)
Γιατί δεν επαναπαύτηκε η Εσθήρ όταν αποκαλύφτηκε η πλεκτάνη του Αμάν; (β) Πώς διακινδύνευσε πάλι η Εσθήρ τη ζωή της;

Τώρα που η Εσθήρ και ο Μαροδοχαίος ήταν ασφαλείς, μήπως η βασίλισσα θα επαναπαυόταν; Μόνο αν ήταν ιδιοτελής. Την ίδια ώρα, το διάταγμα του Αμάν για τη θανάτωση όλων των Ιουδαίων έφτανε σε κάθε γωνιά της αυτοκρατορίας. Ο Αμάν είχε ρίξει κλήρο, ή αλλιώς Πουρ—ασκώντας προφανώς κάποια μορφή πνευματισμού—ώστε να προσδιορίσει την κατάλληλη στιγμή για τη μοχθηρή επίθεση. (Εσθήρ 9:24-26) Αν και εκείνη η μέρα θα έφτανε μετά από μήνες, ο καιρός περνούσε γρήγορα. Υπήρχε άραγε ακόμη χρόνος να αποτραπεί η συμφορά;

Η Εσθήρ διακινδύνευσε ξανά τη ζωή της ανιδιοτελώς, εμφανιζόμενη πάλι ενώπιον του βασιλιά χωρίς επίσημη πρόσκληση. Αυτή τη φορά, έκλαψε για το λαό της, εκλιπαρώντας το σύζυγό της να ανακαλέσει το τρομερό διάταγμα. Εντούτοις, οι νόμοι που θεσπίζονταν στο όνομα του Πέρση μονάρχη ήταν αμετάκλητοι. (Δαν. 6:12, 15) Γι’ αυτό, ο βασιλιάς εξουσιοδότησε την Εσθήρ και τον Μαροδοχαίο να θέσουν σε ισχύ έναν νέο νόμο. Στάλθηκε, λοιπόν, μια δεύτερη διακήρυξη που έδινε το δικαίωμα στους Ιουδαίους να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Ιππείς έσπευσαν σε κάθε μέρος της αυτοκρατορίας, φέρνοντάς τους αυτά τα καλά νέα. Η ελπίδα αναζωπυρώθηκε στην καρδιά πολλών. (Εσθήρ 8:3-16) Φανταζόμαστε τους Ιουδαίους σε όλη την αχανή αυτοκρατορία να εξοπλίζονται και να προετοιμάζονται για μάχη, πράγμα αδιανόητο χωρίς το νέο διάταγμα. Το ζήτημα όμως ήταν: Θα στεκόταν ο «Ιεχωβά των στρατευμάτων» στο πλευρό του λαού του;—1 Σαμ. 17:45.

Εσθ 8:5—Η Εσθήρ μίλησε με διακριτικότητα στον Ασσουήρη (w06 1/3 σ. 11 ¶8)
Η Εσθήρ, ενεργώντας διακριτικά, δεν ανέφερε την ευθύνη του βασιλιά για το διάταγμα που συντάχθηκε με σκοπό τον αφανισμό του λαού της. Παρόμοια, εμείς χρειάζεται να είμαστε διακριτικοί όταν δίνουμε μαρτυρία σε ανώτερους αξιωματούχους.

Εσθ 8:17—Πολλοί έγιναν προσήλυτοι στον Ιουδαϊσμό (w06 1/3 σ. 11 ¶3)
Με ποια έννοια «πολλοί από τους λαούς του τόπου δήλωναν ότι είναι Ιουδαίοι»; Πολλοί Πέρσες έγιναν προφανώς Ιουδαίοι προσήλυτοι επειδή πίστευαν ότι το αντιδιάταγμα αποτελούσε ένδειξη της εύνοιας του Θεού προς τους Ιουδαίους. Η ίδια αρχή ισχύει στην εκπλήρωση της προφητείας που βρίσκεται στο βιβλίο του Ζαχαρία, η οποία δηλώνει: «Δέκα άντρες από όλες τις γλώσσες των εθνών θα πιάσουν, ναι, θα πιάσουν την άκρη της φορεσιάς ενός άντρα που είναι Ιουδαίος, λέγοντας: “Θα πάμε με εσάς, γιατί ακούσαμε ότι ο Θεός είναι με εσάς”».—Ζαχαρίας 8:23.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια: (8 λεπτά)

Εσθ 8:1, 2—Πώς εκπληρώθηκε η επιθανάτια προφητεία του Ιακώβ σύμφωνα με την οποία ο Βενιαμίν “θα μοίραζε λάφυρα το βράδυ”; (ia σ. 142, πλαίσιο)
Η Εσθήρ και ο Μαροδοχαίος, αγωνιζόμενοι υπέρ του λαού του Θεού, εκπλήρωσαν μια αρχαία Βιβλική προφητεία. Δώδεκα και πλέον αιώνες νωρίτερα, ο Ιεχωβά είχε εμπνεύσει τον πατριάρχη Ιακώβ να προείπει σχετικά με έναν γιο του: «Ο Βενιαμίν θα κατασπαράζει σαν λύκος. Το πρωί θα τρώει το ζώο που έχει πιάσει και το βράδυ θα μοιράζει λάφυρα». (Γέν. 49:27) Όταν ήρθε «το πρωί» της βασιλικής ιστορίας του Ισραήλ, μεταξύ των απογόνων του Βενιαμίν ήταν ο Βασιλιάς Σαούλ και άλλοι δυνατοί πολεμιστές του λαού του Ιεχωβά. Αφού έφτασε «το βράδυ» αυτής της βασιλικής ιστορίας, μετά τη δύση της βασιλικής γραμμής του Ισραήλ, η Εσθήρ και ο Μαροδοχαίος, από τη φυλή του Βενιαμίν, πολέμησαν με επιτυχία εναντίον των εχθρών του Ιεχωβά. Κατά μία έννοια, μοίρασαν και αυτοί λάφυρα, εφόσον η τεράστια περιουσία του Αμάν περιήλθε στα χέρια τους.

Εσθ 9:10, 15, 16—Παρότι το διάταγμα επέτρεπε τη λαφυραγώγηση, γιατί δεν το έκαναν αυτό οι Ιουδαίοι; (w06 1/3 σ. 11 ¶4)
Παρότι το διάταγμα επέτρεπε τη λαφυραγώγηση, γιατί δεν το έκαναν αυτό οι Ιουδαίοι; Η άρνησή τους καταδείκνυε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι σκοπός τους ήταν να διασωθούν και όχι να πλουτίσουν.

Απαντήσεις σε Γραφικά Ερωτήματα:

7:4—Πώς θα “ζημίωνε το βασιλιά” ο αφανισμός των Ιουδαίων; Υποδεικνύοντας διακριτικά το ενδεχόμενο να πουληθούν οι Ιουδαίοι ως δούλοι, η Εσθήρ έφερε στο προσκήνιο το ζήτημα της ζημιάς που θα προξενούσε στο βασιλιά η εξολόθρευσή τους. Τα 10.000 κομμάτια ασημιού που είχε υποσχεθεί ο Αμάν θα απέφεραν πολύ λιγότερο κέρδος στο θησαυροφυλάκιο του βασιλιά σε σύγκριση με τον πλούτο που θα μπορούσε να συγκεντρωθεί αν ο Αμάν είχε σχεδιάσει να πουλήσει τους Ιουδαίους ως δούλους. Η εκτέλεση της συνωμοσίας θα σήμαινε επίσης την απώλεια της βασίλισσας.

7:8—Γιατί κάλυψαν οι αυλικοί το πρόσωπο του Αμάν; Αυτό πιθανώς υποδήλωνε καταισχύνη ή επικείμενη καταδίκη. Σύμφωνα με κάποιο σύγγραμμα «οι αρχαίοι κάλυπταν μερικές φορές τα κεφάλια όσων επρόκειτο να εκτελεστούν».

8:17—Με ποια έννοια «πολλοί από τους λαούς του τόπου δήλωναν ότι είναι Ιουδαίοι»; Πολλοί Πέρσες έγιναν προφανώς Ιουδαίοι προσήλυτοι επειδή πίστευαν ότι το αντιδιάταγμα αποτελούσε ένδειξη της εύνοιας του Θεού προς τους Ιουδαίους. Η ίδια αρχή ισχύει στην εκπλήρωση της προφητείας που βρίσκεται στο βιβλίο του Ζαχαρία, η οποία δηλώνει: «Δέκα άντρες από όλες τις γλώσσες των εθνών θα πιάσουν, ναι, θα πιάσουν την άκρη της φορεσιάς ενός άντρα που είναι Ιουδαίος, λέγοντας: “Θα πάμε με εσάς, γιατί ακούσαμε ότι ο Θεός είναι με εσάς”».—Ζαχαρίας 8:23.

9:10, 15, 16—Παρότι το διάταγμα επέτρεπε τη λαφυραγώγηση, γιατί δεν το έκαναν αυτό οι Ιουδαίοι; Η άρνησή τους καταδείκνυε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι σκοπός τους ήταν να διασωθούν και όχι να πλουτίσουν.

Μαθήματα για Εμάς:

6:6-10. «Η υπερηφάνεια προηγείται της συντριβής και το υπεροπτικό πνεύμα της πτώσης».—Παροιμίες 16:18.

7:3, 4. Αποκαλύπτουμε εμείς θαρραλέα την ταυτότητά μας ως Μάρτυρες του Ιεχωβά, ακόμη και αν αυτό ίσως συνεπάγεται διωγμό;

8:3-6. Μπορούμε και πρέπει να προσφεύγουμε σε κρατικές αρχές και σε δικαστήρια για προστασία από εχθρούς.

8:5. Η Εσθήρ, ενεργώντας διακριτικά, δεν ανέφερε την ευθύνη του βασιλιά για το διάταγμα που συντάχθηκε με σκοπό τον αφανισμό του λαού της. Παρόμοια, εμείς χρειάζεται να είμαστε διακριτικοί όταν δίνουμε μαρτυρία σε ανώτερους αξιωματούχους.

9:22. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τους φτωχούς που έχουμε ανάμεσά μας.—Γαλάτες 2:10.

κεφ. 8 Σε μερικές περιπτώσεις, η εκδήλωση διακριτικότητας στις επαφές μας με μέλη της οικογένειας που δεν είναι Μάρτυρες του Ιεχωβά ίσως απαιτεί να αφήνουμε τη διαγωγή μας να συστήνει σε αυτούς την οδό της αλήθειας, αντί να εξηγούμε οι ίδιοι τις πεποιθήσεις μας.

7:1-4· 8:3-8 Υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να μάθει ο σύζυγός σας να σας αγαπάει βαθιά αν (1) του παραχωρήσετε χρόνο ώστε να εξοικειωθεί καλά με τον καινούριο του ρόλο ως κεφαλή της οικογένειας και (2) του φέρεστε με σεβασμό, ακόμη και όταν κάνει λάθη.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: