Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια: ΙΩΒ 1-5

Ιώβ 1:8-11—Ο Σατανάς αμφισβήτησε τα κίνητρα πίσω από την ακεραιότητα του Ιώβ (w11 15/5 σ. 17 ¶6-8· w09 15/4 σ. 3 ¶3, 4)

Πώς αμφισβήτησε ο Σατανάς το υπόμνημα ακεραιότητας του Ιώβ, και ποια ευκαιρία δόθηκε στον Ιώβ ως προς αυτό;

Αιώνες αργότερα, ο πιστός Ιώβ είχε την ευκαιρία να δείξει ποιο ήταν το σημαντικότερο Πρόσωπο στη ζωή του. Όταν σε μια αντιπαράθεση με τον Σατανά ο Ιεχωβά αναφέρθηκε στο υπόμνημα ακεραιότητας του Ιώβ, εκείνος ανταπάντησε: «Μήπως δωρεάν φοβάται ο Ιώβ τον Θεό;» (Διαβάστε Ιώβ 1:7-10) Ο Σατανάς δεν αρνήθηκε ότι ο Ιώβ ήταν υπάκουος στον Θεό. Απεναντίας, αμφισβήτησε τα κίνητρα του Ιώβ. Τον κατηγόρησε με πανουργία ότι υπηρετούσε τον Ιεχωβά, όχι από αγάπη, αλλά από ιδιοτελές συμφέρον. Μόνο ο Ιώβ θα μπορούσε να απαντήσει σε αυτή την κατηγορία, και του δόθηκε η ευκαιρία να το κάνει αυτό.

Ποιες δοκιμασίες χρειάστηκε να υποστεί ο Ιώβ, και τι έδειξε υπομένοντας πιστά;

Ο Ιεχωβά επέτρεψε στον Σατανά να πλήξει τον Ιώβ με απανωτές συμφορές. (Ιώβ 1:12-19) Πώς αντέδρασε ο Ιώβ σε αυτή την ξαφνική ανατροπή των περιστάσεών του; Διαβάζουμε ότι «δεν αμάρτησε ούτε καταλόγισε κάτι απρεπές στον Θεό». (Ιώβ 1:22) Αλλά ο Σατανάς και πάλι δεν ησύχασε. Συνέχισε να διαμαρτύρεται, λέγοντας: «Δέρμα για χάρη δέρματος, και όλα όσα έχει ο άνθρωπος θα τα δώσει για χάρη της ψυχής του».* (Ιώβ 2:4) Ο Σατανάς ισχυρίστηκε ότι, αν ο Ιώβ υπέφερε ο ίδιος προσωπικά, θα έπαυε να θεωρεί τον Ιεχωβά ως το σημαντικότερο Πρόσωπο στη ζωή του.

Ο Ιώβ παραμορφώθηκε από μια αποκρουστική αρρώστια και κατόπιν δέχτηκε πίεση από τη σύζυγό του να καταραστεί τον Θεό και να πεθάνει. Αργότερα, τρεις ψευτοπαρηγορητές τον κατηγόρησαν για ανάρμοστη διαγωγή. (Ιώβ 2:11-13· 8:2-6· 22:2, 3) Παρ’ όλα τα παθήματά του, όμως, ο Ιώβ αρνήθηκε να διαρρήξει την ακεραιότητά του. (Διαβάστε Ιώβ 2:9, 10) Υπομένοντας πιστά, έδειξε ότι ο Ιεχωβά ήταν το σημαντικότερο Πρόσωπο στη ζωή του. Κατέδειξε επίσης ότι ο ατελής άνθρωπος είναι σε θέση να απαντήσει, αν και με περιορισμένο τρόπο, στις ψεύτικες κατηγορίες του Διαβόλου.—Παράβαλε Παροιμίες 27:11.

Τι γνωρίζουμε για τον Ιώβ, και γιατί τον έβαλε στόχο ο Σατανάς;

Ο Ιώβ ήταν πλούσιος και σημαίνων άνθρωπος, πατριάρχης με καλή ηθική υπόσταση. Ήταν προφανώς ένας αξιοσέβαστος σύμβουλος που έδειχνε καλοσύνη στους φτωχούς. Το σημαντικότερο είναι ότι ο Ιώβ φοβόταν τον Θεό. Αναφέρεται ότι ήταν άνθρωπος «άμεμπτος και ευθύς, φοβόταν τον Θεό και απομακρυνόταν από το κακό». Η θεοσεβής του αφοσίωση—όχι ο πλούτος και η επιρροή του—ήταν ο λόγος για τον οποίο ο Ιώβ αποτέλεσε στόχο των επιθέσεων του Σατανά του Διαβόλου.—Ιώβ 1:1· 29:7-16· 31:1.

Τι είναι ακεραιότητα;

Η εισαγωγική αφήγηση του βιβλίου του Ιώβ περιγράφει μια ουράνια σύναξη όπου οι άγγελοι στάθηκαν ενώπιον του Ιεχωβά. Παρευρέθηκε και ο Σατανάς, ο οποίος εκτόξευσε κατηγορίες εναντίον του Ιώβ. (Διαβάστε Ιώβ 1:6-11) Παρότι ο Σατανάς αναφέρθηκε στα αποκτήματα του Ιώβ, εστίασε την προσοχή του στην αμφισβήτηση της ακεραιότητάς του. Ο όρος «ακεραιότητα» εμπεριέχει τη σκέψη τού να είναι κάποιος ευθύς, άμεμπτος, δίκαιος και άψογος. Όπως χρησιμοποιείται στη Γραφή, η ακεραιότητα από μέρους των ανθρώπων υποδηλώνει πλήρη αφοσίωση της καρδιάς στο πρόσωπο του Ιεχωβά.

Ιώβ 2:2-5—Ο Σατανάς αμφισβήτησε την ακεραιότητα όλων των ανθρώπων (w09 15/4 σ. 4 ¶6)

Τι συνέβη στη διάρκεια μιας άλλης ουράνιας σύναξης; (β) Ποιους είχε κατά νου ο Σατανάς όταν αμφισβήτησε την ακεραιότητα του Ιώβ στον Ιεχωβά;

Αργότερα, έγινε μια άλλη ουράνια σύναξη. Και πάλι ο Σατανάς εκτόξευσε κατηγορίες εναντίον του Ιώβ, λέγοντας: «Δέρμα για χάρη δέρματος, και όλα όσα έχει ο άνθρωπος θα τα δώσει για χάρη της ψυχής του. Άπλωσε, όμως, τώρα το χέρι σου, παρακαλώ, και άγγιξε τα κόκαλά του και τη σάρκα του και δες αν δεν σε καταραστεί κατά πρόσωπο». Προσέξτε ότι ο Σατανάς διεύρυνε τις κατηγορίες του. Όταν είπε: «Όλα όσα έχει ο άνθρωπος θα τα δώσει για χάρη της ψυχής του», ο Διάβολος αμφισβήτησε την ακεραιότητα όχι μόνο του Ιώβ αλλά και οποιουδήποτε “ανθρώπου” ο οποίος λατρεύει τον Ιεχωβά. Έπειτα από αυτό, ο Θεός επέτρεψε στον Σατανά να πατάξει τον Ιώβ με μια οδυνηρή ασθένεια. (Ιώβ 2:1-8) Αλλά οι δοκιμασίες του Ιώβ δεν τελείωσαν εδώ.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια: (8 λεπτά)

Ιώβ 1:6· 2:1—Ποιοι επιτρεπόταν να έρχονται ενώπιον του Ιεχωβά; (w06 15/3 σ. 13 ¶6)

Ποιοι επιτρεπόταν να έρχονται ενώπιον του Ιεχωβά; Μεταξύ εκείνων που στάθηκαν ενώπιον του Ιεχωβά ήταν ο μονογενής Γιος του Θεού, δηλαδή ο Λόγος, οι πιστοί άγγελοι και οι ανυπάκουοι αγγελικοί “γιοι του Θεού”, περιλαμβανομένου του Σατανά του Διαβόλου. (Ιωάννης 1:1, 18) Ο Σατανάς και οι δαίμονές του δεν εκδιώχθηκαν από τον ουρανό παρά μόνο λίγο μετά την εγκαθίδρυση της Βασιλείας του Θεού το 1914. (Αποκάλυψη 12:1-12) Επιτρέποντάς τους να έρθουν ενώπιόν του, ο Ιεχωβά παρουσίασε μπροστά σε όλα τα πνευματικά πλάσματα την πρόκληση του Σατανά και τα ζητήματα που ήγειρε αυτή.

Ιώβ 4:7, 18, 19—Ποια εσφαλμένη λογίκευση παρουσίασε ο Ελιφάς στον Ιώβ; (w14 15/3 σ. 13 ¶3· w05 15/9 σ. 26 ¶4, 5· w95 15/2 σ. 27 ¶5, 6)

Τι θα μπορούσε να ξυπνήσει μέσα μας αρνητικά αισθήματα;

Τα αρνητικά αισθήματα τέτοιων αδελφών μπορεί να ξυπνήσουν από απογοητεύσεις, αρρώστιες ή τη συνειδητοποίηση των περιορισμών που φέρνουν τα γηρατειά. (Ψαλμ. 71:9· Παρ. 13:12· Εκκλ. 7:7) Επιπρόσθετα, κάθε Χριστιανός αντιμετωπίζει μια πραγματικότητα—η καρδιά μας είναι δόλια και μπορεί να μας καταδικάζει ακόμα και αν ο Θεός ευαρεστείται με εμάς. (Ιερ. 17:9· 1 Ιωάν. 3:20) Ο Διάβολος κατηγορεί ψευδώς τους υπηρέτες του Θεού. Και όσοι έχουν τη νοοτροπία του Σατανά ίσως προσπαθούν να μας μολύνουν με την άποψη που είχε εκφράσει ο άπιστος Ελιφάς—ότι είμαστε άχρηστοι για τον Θεό. Όσο ψέμα ήταν αυτό την εποχή του Ιώβ, άλλο τόσο είναι και σήμερα.—Ιώβ 4:18, 19.

Και στις τρεις ομιλίες του, ο Ελιφάς παρουσίασε την άποψη ότι ο Θεός είναι τόσο απαιτητικός ώστε τίποτα από όσα κάνουν οι υπηρέτες του δεν είναι αρκετά καλό για εκείνον. «Δες! Τους υπηρέτες του δεν εμπιστεύεται», είπε ο Ελιφάς στον Ιώβ, «και τους αγγελιοφόρους του κατηγορεί για ελαττώματα». (Ιώβ 4:18) Ο Ελιφάς είπε αργότερα για τον Θεό: «Τους αγίους του δεν εμπιστεύεται, και οι ίδιοι οι ουρανοί δεν είναι καθαροί στα μάτια του». (Ιώβ 15:15) Επίσης ρώτησε: «Μήπως βρίσκει ευχαρίστηση ο Παντοδύναμος επειδή είσαι δίκαιος;» (Ιώβ 22:3) Ο Βιλδάδ συμφωνούσε με αυτή την άποψη, διότι δήλωσε: «Ακόμη και η σελήνη δεν είναι λαμπρή· και τα άστρα δεν είναι καθαρά στα μάτια του [Θεού]».—Ιώβ 25:5.

Πρέπει να φυλαγόμαστε ώστε να μην επηρεαστούμε από έναν τέτοιον τρόπο σκέψης, ο οποίος μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε ότι ο Θεός απαιτεί πάρα πολλά από εμάς. Αυτή η άποψη αποτελεί επίθεση κατά της ίδιας μας της σχέσης με τον Ιεχωβά. Επιπλέον, αν ενδώσουμε σε αυτό το είδος λογίκευσης, πώς θα ανταποκρινόμαστε όταν θα μας δίνεται η αναγκαία διαπαιδαγώγηση; Αντί να δεχόμαστε ταπεινά τη διόρθωση, η καρδιά μας μπορεί να «εξοργίζεται εναντίον του Ιεχωβά» και ίσως τρέφουμε πικρία απέναντί του. (Παροιμίες 19:3) Πόσο καταστροφικό θα ήταν αυτό από πνευματική άποψη!

Η έκφραση «παρηγορητής του Ιώβ» έχει γίνει συνώνυμο του ανθρώπου ο οποίος, αντί να δείχνει συμπάθεια όταν κάποιος περνάει δυσχέρειες, ρίχνει αλάτι στην πληγή. Αλλά, παρά τη φήμη που έχουν αποκτήσει επάξια για τον εαυτό τους οι τρεις σύντροφοι του Ιώβ, δεν θα πρέπει να υποθέσουμε ότι τα κίνητρά τους ήταν εντελώς άσχημα. Μέχρι κάποιου βαθμού, μπορεί να ήθελαν να βοηθήσουν τον Ιώβ, σύμφωνα με τις εσφαλμένες αντιλήψεις τους. Γιατί απέτυχαν; Πώς έγιναν όργανα του Σατανά, ο οποίος ήταν αποφασισμένος να διαρρήξει την ακεραιότητα του Ιώβ;

Αυτοί βάσισαν σχεδόν όλες τις συμβουλές τους σε μια λανθασμένη υπόθεση: ότι τα παθήματα πλήττουν μόνο εκείνους που αμαρτάνουν. Στην πρώτη του ομιλία, ο Ελιφάς είπε: «Τις αθώος ων απωλέσθη; Και πού εξωλοθρεύθησαν οι ευθείς; Καθώς εγώ είδον, όσοι ηροτρίασαν ανομίαν και έσπειραν ασέβειαν, θερίζουσιν αυτάς». (Ιώβ 4:7, 8) Ο Ελιφάς πίστευε εσφαλμένα ότι οι αθώοι μένουν άτρωτοι από τις συμφορές. Έκανε το συλλογισμό ότι, εφόσον ο Ιώβ περνούσε τέτοιες δυσκολίες, πρέπει να είχε αμαρτήσει εναντίον του Θεού. Τόσο ο Βιλδάδ όσο και ο Σωφάρ επέμεναν και αυτοί να μετανοήσει ο Ιώβ για τις αμαρτίες του.—Ιώβ 8:5, 6· 11:13-15.

Οι τρεις σύντροφοί του αποκαρδίωσαν περαιτέρω τον Ιώβ με το να εκφράσουν προσωπικές ιδέες αντί για θεοσεβή σοφία. Ο Ελιφάς έφτασε ως το σημείο να πει ότι ‘ο Θεός δεν εμπιστεύεται τους υπηρέτες του’ και ότι δεν είχε πραγματικά σημασία για τον Ιεχωβά το αν ο Ιώβ ήταν δίκαιος ή όχι. (Ιώβ 4:18· 22:2, 3) Είναι δύσκολο να φανταστεί κάποιος μια πιο αποθαρρυντική—ή πιο αναληθή—δήλωση από αυτήν! Δεν είναι παράξενο που ο Ιεχωβά αργότερα επέπληξε τον Ελιφά και τους συντρόφους του για αυτή τη βλασφημία. «Δεν ελαλήσατε περί εμού το ορθόν [ό,τι είναι αληθινό, ΜΝΚ]», είπε ο Θεός. (Ιώβ 42:7) Αλλά ο πιο επιβλαβής ισχυρισμός δεν είχε ακόμη διατυπωθεί.

Απαντήσεις σε Γραφικά Ερωτήματα:

1:4—Μήπως τα παιδιά του Ιώβ γιόρταζαν γενέθλια; Όχι, δεν γιόρταζαν. Οι λέξεις του πρωτότυπου κειμένου που αποδίδονται «ημέρα» και «γενέθλια» είναι διαφορετικές, και η καθεμιά έχει τη δική της σημασία. (Γένεση 40:20) Στο εδάφιο Ιώβ 1:4, χρησιμοποιείται η λέξη «ημέρα», η οποία υποδηλώνει ένα χρονικό διάστημα από την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου. Οι εφτά γιοι του Ιώβ διεξήγαν προφανώς μια εφταήμερη οικογενειακή συγκέντρωση μία φορά το χρόνο. Καθώς οι ημέρες του συμποσίου έκαναν τον κύκλο τους, κάθε γιος ήταν ο οικοδεσπότης για το συμπόσιο που διεξαγόταν στο σπίτι του «τη δική του ημέρα».

1:6· 2:1—Ποιοι επιτρεπόταν να έρχονται ενώπιον του Ιεχωβά; Μεταξύ εκείνων που στάθηκαν ενώπιον του Ιεχωβά ήταν ο μονογενής Γιος του Θεού, δηλαδή ο Λόγος, οι πιστοί άγγελοι και οι ανυπάκουοι αγγελικοί “γιοι του Θεού”, περιλαμβανομένου του Σατανά του Διαβόλου. (Ιωάννης 1:1, 18) Ο Σατανάς και οι δαίμονές του δεν εκδιώχθηκαν από τον ουρανό παρά μόνο λίγο μετά την εγκαθίδρυση της Βασιλείας του Θεού το 1914. (Αποκάλυψη 12:1-12) Επιτρέποντάς τους να έρθουν ενώπιόν του, ο Ιεχωβά παρουσίασε μπροστά σε όλα τα πνευματικά πλάσματα την πρόκληση του Σατανά και τα ζητήματα που ήγειρε αυτή.

1:7· 2:2—Μιλούσε ο Ιεχωβά στον Σατανά απευθείας; Η Γραφή δεν αναφέρει πολλές λεπτομέρειες σχετικά με το πώς επικοινωνεί ο Ιεχωβά με τα πνευματικά πλάσματα. Ωστόσο, ο προφήτης Μιχαΐας είδε σε όραμα έναν άγγελο να επικοινωνεί απευθείας με τον Ιεχωβά. (1 Βασιλέων 22:14, 19-23) Φαίνεται, λοιπόν, ότι ο Ιεχωβά μιλούσε στον Σατανά χωρίς μεσάζοντα.

1:21—Με ποιον τρόπο μπορούσε να επιστρέψει ο Ιώβ στην «κοιλιά της μητέρας» του; Εφόσον ο Ιεχωβά Θεός έπλασε τον άνθρωπο «από χώμα της γης», ο όρος «μητέρα» χρησιμοποιείται εδώ μεταφορικά και αναφέρεται στη γη.—Γένεση 2:7.

2:9—Σε ποια διανοητική διάθεση μπορεί να βρισκόταν η σύζυγος του Ιώβ όταν είπε στο σύζυγό της να καταραστεί τον Θεό και να πεθάνει; Η σύζυγος του Ιώβ είχε υποστεί τις ίδιες απώλειες με το σύζυγό της. Πρέπει να πονούσε βλέποντας τον άλλοτε δραστήριο σύζυγό της ταπεινωμένο εξαιτίας μιας απαίσιας ασθένειας. Είχε χάσει τα αγαπημένα της παιδιά. Ίσως ήταν τόσο αναστατωμένη εξαιτίας όλων αυτών ώστε ξέχασε τι ήταν αληθινά σπουδαίο—η σχέση τους με τον Θεό.

Μαθήματα για Εμάς:

1:8-11· 2:3-5. Όπως φάνηκε στην περίπτωση του Ιώβ, εκτός από κατάλληλη δράση και ομιλία, η ακεραιότητα απαιτεί το ορθό κίνητρο για να υπηρετούμε τον Ιεχωβά.

1:21, 22. Παραμένοντας όσιοι στον Ιεχωβά υπό ευνοϊκές καθώς και υπό δυσμενείς περιστάσεις, μπορούμε να αποδείξουμε τον Σατανά ψεύτη.—Παροιμίες 27:11.

2:9, 10. Όπως ο Ιώβ, πρέπει να μένουμε σταθεροί στην πίστη ακόμη και αν μέλη της οικογένειάς μας δεν εκτιμούν τις πνευματικές μας επιδιώξεις ή μας πιέζουν είτε να συμβιβάσουμε είτε να εγκαταλείψουμε την πίστη μας.

2:13. Οι σύντροφοι του Ιώβ δεν είχαν τίποτα παρηγορητικό να πουν σχετικά με τον Θεό και τις υποσχέσεις του επειδή στερούνταν πνευματικότητας.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: