ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΙΩΒ 11-15

Ιώβ 14:1, 2—Ο Ιώβ συνόψισε την παρούσα κατάσταση της ανθρώπινης ζωής (w15 1/3 3· w10 1/5 σ. 5 ¶2· w08 1/3 σ.3 ¶3)

Γιατί Χρειαζόμαστε Σωτηρία

«Άνθρωπος γεννημένος από γυναίκα είναι λιγόχρονος και χορτασμένος ταραχή. Σαν άνθος βγαίνει και κόβεται, φεύγει σαν σκιά και παύει να υπάρχει».—Ιώβ 14:1, 2.

Οι άνθρωποι ανέκαθεν ονειρεύονταν πόσο υπέροχο θα ήταν να παραμένουν για πάντα νέοι και υγιείς. Δυστυχώς, όμως, η ψυχρή πραγματικότητα είναι μία: Είμαστε θνητοί. Τα παραπάνω λόγια, που είπε ο Ιώβ πριν από τρεις και πλέον χιλιετίες, αποδεικνύονται αληθινά μέχρι σήμερα.

Η επιθυμία να ζούμε για πάντα είναι ισχυρή και παγκόσμια. Η Αγία Γραφή μάς λέει ότι ο Θεός έβαλε στην καρδιά μας λαχτάρα για την αιωνιότητα, καθώς και την επιθυμία να την κατανοήσουμε. (Εκκλησιαστής 3:11) Εφόσον έτσι έχουν τα πράγματα, σας φαίνεται λογικό ένας στοργικός Θεός να έχει δημιουργήσει μέσα μας μια επιθυμία την οποία είναι αδύνατον να εκπληρώσουμε; Αν απαντήσετε όχι, έχετε δίκιο. Ο Λόγος του Θεού αποκαλεί το θάνατο εχθρό και υπόσχεται ότι «θα εκμηδενιστεί».—1 Κορινθίους 15:26.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ο θάνατος είναι εχθρός. Κανένας λογικός άνθρωπος δεν θέλει να πεθάνει. Όταν νιώθουμε κίνδυνο φυλαγόμαστε, κρυβόμαστε ή φεύγουμε μακριά. Όταν αρρωσταίνουμε αναζητούμε τρόπους να γίνουμε καλά. Κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε οτιδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει το θάνατό μας.

Υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι αυτός ο μακραίωνος εχθρός θα εκμηδενιστεί; Ναι, υπάρχει. Ο Ιεχωβά Θεός, ο Δημιουργός, δεν έπλασε τους ανθρώπους για να ζουν απλώς λίγα χρόνια και μετά να πεθαίνουν. Ο θάνατος δεν περιλαμβανόταν στον αρχικό του σκοπό. Ήθελε οι άνθρωποι να ζουν για πάντα στη γη, και ο σκοπός του σχετικά με αυτό θα εκπληρωθεί.—Ησαΐας 55:11.

Πώς, λοιπόν, θα εκμηδενιστεί ο θάνατος; Στο διάβα της ιστορίας, ο άνθρωπος έχει πασχίσει να βρει λύση στο πρόβλημα του θανάτου, αλλά χωρίς επιτυχία. Στις μέρες μας η αναζήτηση συνεχίζεται. Οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει εμβόλια και φάρμακα τα οποία καταστέλλουν διάφορες ασθένειες. Έχουν εισχωρήσει στη γενετική δομή των ζωντανών οργανισμών. Σε πολλά μέρη οι άνθρωποι σήμερα ζουν, κατά μέσο όρο, περισσότερο από όσο ζούσαν πριν από εκατό χρόνια. Ωστόσο, η νίκη επί του θανάτου απέχει πολύ. Σύμφωνα με τη Γραφή: «Όλα επιστρέφουν στο χώμα».—Εκκλησιαστής 3:20.

Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να βασιζόμαστε στην ανθρώπινη επινοητικότητα για να λύσουμε αυτό το μακροχρόνιο πρόβλημα. Ο Ιεχωβά Θεός έχει ήδη διευθετήσει να σωθούμε από το θάνατο, και το πρόσωπο που δεσπόζει σε αυτή τη διευθέτηση είναι ο Ιησούς Χριστός.

Τι Κάνει ο Θεός;

Μην υποτιμάτε τις επιζήμιες συνέπειες αυτού του στασιασμού. Η Γραφή λέει: «Μέσω ενός ανθρώπου [του Αδάμ] μπήκε η αμαρτία στον κόσμο και μέσω της αμαρτίας ο θάνατος». (Ρωμαίους 5:12) Εκτός του ότι επέφερε το θάνατο, η αμαρτία δυσχεραίνει τη σχέση μας με τον Δημιουργό μας και μας επηρεάζει από σωματική, ψυχική και συναισθηματική άποψη. Ως αποτέλεσμα, μοιάζουμε με ετοιμόρροπο σπίτι. Ο δίκαιος Ιώβ συνόψισε με ρεαλισμό την κατάστασή μας, λέγοντας ότι ο άνθρωπος είναι «λιγόχρονος και γεμάτος βάσανα».—Ιώβ 14:1, Το Βιβλίο του Ιώβ, Θ. Παπαθανασόπουλου.

Υπάρχει Ανάγκη Διάσωσης!

Οι περισσότεροι από εμάς δεν θα παγιδευτούμε ποτέ κάτω από τη γη όπως εκείνοι οι εννιά ανθρακωρύχοι ούτε θα χρειαστεί να έρθουμε αντιμέτωποι με το θάνατο εξαιτίας κάποιας συμφοράς. Εντούτοις, όλοι χρειαζόμαστε διάσωση, διότι δεν μπορούμε να διαφύγουμε τις οδυνηρές συνέπειες της αρρώστιας, των γηρατειών και τελικά του θανάτου. «Άνθρωπος γεννημένος από γυναίκα είναι λιγόχρονος και χορτασμένος ταραχή», παρατήρησε ο πιστός πατριάρχης Ιώβ. «Σαν άνθος βγαίνει και κόβεται, φεύγει σαν σκιά και παύει να υπάρχει». (Ιώβ 14:1, 2) Σήμερα, περίπου 3.500 χρόνια αργότερα, αυτά τα λόγια εξακολουθούν να αποδεικνύονται αληθινά, διότι ποιος από εμάς μπορεί να διαφύγει τη μοιραία κατάληξη της ζωής—το θάνατο; Άσχετα από το πού ζούμε ή το πόσο καλά προφυλάσσουμε την υγεία μας, χρειαζόμαστε διάσωση από τη μέγγενη των παθημάτων, των γηρατειών και του θανάτου.

Ιώβ 14:13-15α—Ο Ιώβ ήξερε ότι ο Ιεχωβά δεν θα τον ξεχνούσε (w15 1/8 5· w14 1/1 σ. 7 ¶4· w11 1/3 σ. 22 ¶2-4)

Μπορούν να ξαναζήσουν οι νεκροί; Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ: «Έρχεται η ώρα κατά την οποία όλοι όσοι είναι στα μνημεία θα ακούσουν τη φωνή του [Ιησού] και θα βγουν».—Ιωάννης 5:28, 29.

Με αυτόν τον τρόπο, ο Ιησούς προείπε τον μελλοντικό καιρό κατά τον οποίο, υπό τη διακυβέρνηση της Βασιλείας του, ο Σιεόλ θα αδειάσει. «Έμεινα έκπληκτος την πρώτη φορά που διάβασα τα εδάφια Ιωάννης 5:28, 29», θυμάται ο Φερνάντο που αναφέρθηκε στο προηγούμενο άρθρο. «Μου έδωσαν αληθινή ελπίδα και άρχισα να βλέπω το μέλλον με αισιοδοξία».

Στην αρχαιότητα, ο πιστός Ιώβ προσδοκούσε ότι μετά τον θάνατό του ο Θεός θα τον επανέφερε τελικά στη ζωή. Ο Ιώβ ρώτησε: «Αν ο ακμαίος άνθρωπος πεθάνει, μπορεί να ξαναζήσει;» Κατόπιν απάντησε με πεποίθηση: «Όλες τις ημέρες της υποχρεωτικής μου εργασίας [το διάστημα στον Σιεόλ] θα περιμένω, μέχρι να έρθει η ανακούφισή μου. Θα καλέσεις, και εγώ θα σου απαντήσω».—Ιώβ 14:14, 15.

Η ανάσταση δεν ήταν κάτι καινούριο για την αδελφή του Λαζάρου, τη Μάρθα. Μετά τον θάνατο του Λαζάρου, ο Ιησούς τής είπε: «Ο αδελφός σου θα εγερθεί». Η Μάρθα αποκρίθηκε: «Ξέρω ότι θα εγερθεί στην ανάσταση, την τελευταία ημέρα». Ο Ιησούς τότε της είπε: «Εγώ είμαι η ανάσταση και η ζωή. Αυτός που ασκεί πίστη σε εμένα, ακόμη και αν πεθάνει, θα έρθει στη ζωή». (Ιωάννης 11:23-25) Κατόπιν, ο Ιησούς επανέφερε αμέσως τον Λάζαρο στη ζωή! Αυτή η συναρπαστική αφήγηση μας δίνει μια πρόγευση μεγαλύτερων γεγονότων στο μέλλον. Φανταστείτε τέτοιες αναστάσεις να γίνονται σε παγκόσμια κλίμακα!

Θα εγερθούν κάποιοι στον ουρανό; Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ: Ο Λόγος του Θεού δείχνει ότι η ανάσταση του Ιησού διέφερε από τις άλλες οχτώ που αναφέρονται στο Γραφικό υπόμνημα. Εκείνοι οι οχτώ άνθρωποι επανήλθαν στη ζωή εδώ στη γη. Αλλά για την ανάσταση του Ιησού διαβάζουμε: “Ο Ιησούς Χριστός . . . είναι στα δεξιά του Θεού, γιατί πήγε στον ουρανό”. (1 Πέτρου 3:21, 22) Θα παρέμενε ο Ιησούς ο μόνος που αναστήθηκε στον ουρανό; Νωρίτερα ο ίδιος είχε πει στους αποστόλους του: «Αν πάω και σας ετοιμάσω τόπο, έρχομαι ξανά και θα σας πάρω κοντά μου, ώστε εκεί που είμαι εγώ να είστε και εσείς».—Ιωάννης 14:3.

Ο Χριστός πήγε στον ουρανό και προετοιμάστηκε για την άφιξη κάποιων μαθητών του. Αυτοί που

Δεν Τελειώνουν Όλα με το Θάνατο! Απευθυνόμενος στον Παντοδύναμο Θεό, ο Ιώβ απάντησε στην ίδια του την ερώτηση, λέγοντας: «Θα καλέσεις, και εγώ θα σου απαντήσω. Θα έχεις λαχτάρα για το έργο των χεριών σου». (Ιώβ 14:15) Ο Ιώβ ήταν σίγουρος ότι ο Ιεχωβά λαχταρούσε να έρθει η ημέρα κατά την οποία θα ανέσταινε τον πιστό υπηρέτη Του. Ήταν άραγε αυτό απλώς ένας ευσεβής πόθος του Ιώβ; Ούτε κατά διάνοια.

«Θα Έχεις Λαχτάρα» Σκεφτείτε το σκηνικό. Ο Ιώβ, ένας άνθρωπος εξαιρετικής πίστης, αντιμετωπίζει σφοδρές δοκιμασίες—μεταξύ άλλων την απώλεια των υπαρχόντων του, το θάνατο όλων των πολυαγαπημένων του παιδιών και μια οδυνηρή ασθένεια. Μέσα στην απόλυτη δυστυχία του, κραυγάζει προς τον Θεό: «Μακάρι να με έκρυβες στον Σιεόλ [τον κοινό τάφο του ανθρωπίνου γένους]!» (Εδάφιο 13) Ο Ιώβ βλέπει τον Σιεόλ ως ευπρόσδεκτη ανακούφιση. Εκεί, σαν θησαυρός κρυμμένος από τον Θεό, θα είναι απαλλαγμένος από ταλαιπωρίες και πόνους.*

Θα αποτελέσει άραγε ο Σιεόλ μόνιμο καταφύγιο για τον Ιώβ; Ο ίδιος δεν το πιστεύει αυτό. Στη συνέχεια της προσευχής του, λέει: «Μακάρι . . . να έβαζες προθεσμία σε σχέση με εμένα και να με θυμόσουν!» Ο Ιώβ έχει τη βέβαιη ελπίδα ότι η παραμονή του στον Σιεόλ θα είναι προσωρινή και ότι ο Ιεχωβά δεν θα τον ξεχάσει. Παρομοιάζει τον καιρό κατά τον οποίο θα βρίσκεται στον Σιεόλ με “υποχρεωτική εργασία”—μια επιβεβλημένη περίοδο αναμονής. Πόσο θα διαρκέσει αυτή; «Μέχρι να έρθει η ανακούφισή μου», λέει ο Ιώβ. (Εδάφιο 14) Η ανακούφιση θα σημάνει απελευθέρωση από τον Σιεόλ—με άλλα λόγια, ανάσταση από τους νεκρούς!

Γιατί είναι πεπεισμένος ο Ιώβ ότι θα έρθει η ανακούφισή του; Επειδή ξέρει πώς αισθάνεται ο στοργικός μας Δημιουργός για τους πιστούς λάτρεις Του που έχουν πεθάνει. Ο ίδιος λέει: «Θα καλέσεις, και εγώ θα σου απαντήσω. Θα έχεις λαχτάρα για το έργο των χεριών σου». (Εδάφιο 15) Ο Ιώβ αναγνωρίζει ότι αποτελεί έργο των χεριών του Θεού. Ο Ζωοδότης, που ήταν υπεύθυνος για το σχηματισμό του Ιώβ στη μήτρα, είναι ασφαλώς σε θέση να τον επαναφέρει στη ζωή αφότου θα έχει πεθάνει.—Ιώβ 10:8, 9· 31:15.

Ιώβ 14:15β—Ο Ιεχωβά θεωρεί πολύτιμους τους πιστούς λάτρεις του (w15 1/8 σ. 7 ¶3· w14 15/6 σ. 14 ¶12· w11 1/3 σ. 22 ¶3-6)

Ελπίδα για τους Νεκρούς—Πώς Μπορείτε να Είστε Βέβαιοι; Γιατί έχει διευθετήσει ο Ιεχωβά να γίνει η μελλοντική ανάσταση; Λόγω της αγάπης του. «Αν ο ακμαίος άνθρωπος πεθάνει, μπορεί να ξαναζήσει;» ρώτησε ο Ιώβ. «Θα καλέσεις, και εγώ θα σου απαντήσω. Θα έχεις λαχτάρα για το έργο των χεριών σου». (Ιώβ 14:14, 15) Ο Ιώβ ήταν πεπεισμένος ότι ο στοργικός ουράνιος Πατέρας του θα λαχταρούσε να τον αναστήσει. Έχει αλλάξει ο Θεός; «Εγώ είμαι ο Ιεχωβά· δεν έχω αλλάξει». (Μαλαχίας 3:6) Ο Θεός ακόμα λαχταράει να δει τους νεκρούς να επανέρχονται στη ζωή υγιείς και ευτυχισμένοι. Αυτό ακριβώς θα επιθυμούσε κάθε στοργικός γονέας που έχει χάσει κάποιο παιδί του εξαιτίας του θανάτου. Η διαφορά, φυσικά, είναι πως ο Θεός έχει τη δύναμη να κάνει ό,τι επιθυμεί.—Ψαλμός 135:6. Ο θάνατος είναι τρομερό πρόβλημα, αλλά ο Θεός έχει την τέλεια λύση

«Πρέπει να Αγαπάς τον Ιεχωβά τον Θεό Σου» Ο Θεός μάς έχει δώσει την υπέροχη ελπίδα της ανάστασης. (Πράξ. 24:15) Ο θάνατος κάποιου προσφιλούς μας αναμφίβολα μας θλίβει βαθιά, αλλά χάρη στην προοπτική της ανάστασης “δεν λυπόμαστε όπως εκείνοι που δεν έχουν ελπίδα”. (1 Θεσ. 4:13) Υποκινούμενος από αγάπη, ο Ιεχωβά Θεός λαχταράει να αναστήσει τους νεκρούς, ιδίως εκείνους που ήταν πιστοί, όπως ο δίκαιος Ιώβ. (Ιώβ 14:15) Φανταστείτε τι χαρά θα επικρατεί καθώς οι αναστημένοι θα ξανασμίγουν με τους αγαπημένους τους που θα τους καλωσορίζουν πάλι εδώ στη γη. Η καρδιά μας πλημμυρίζει από αγάπη για τον ουράνιο Πατέρα μας, ο οποίος μας έχει δώσει τη θαυμάσια ελπίδα της ανάστασης!

«Θα Έχεις Λαχτάρα» Θα αποτελέσει άραγε ο Σιεόλ μόνιμο καταφύγιο για τον Ιώβ; Ο ίδιος δεν το πιστεύει αυτό. Στη συνέχεια της προσευχής του, λέει: «Μακάρι . . . να έβαζες προθεσμία σε σχέση με εμένα και να με θυμόσουν!» Ο Ιώβ έχει τη βέβαιη ελπίδα ότι η παραμονή του στον Σιεόλ θα είναι προσωρινή και ότι ο Ιεχωβά δεν θα τον ξεχάσει. Παρομοιάζει τον καιρό κατά τον οποίο θα βρίσκεται στον Σιεόλ με “υποχρεωτική εργασία”—μια επιβεβλημένη περίοδο αναμονής. Πόσο θα διαρκέσει αυτή; «Μέχρι να έρθει η ανακούφισή μου», λέει ο Ιώβ. (Εδάφιο 14) Η ανακούφιση θα σημάνει απελευθέρωση από τον Σιεόλ—με άλλα λόγια, ανάσταση από τους νεκρούς!

Γιατί είναι πεπεισμένος ο Ιώβ ότι θα έρθει η ανακούφισή του; Επειδή ξέρει πώς αισθάνεται ο στοργικός μας Δημιουργός για τους πιστούς λάτρεις Του που έχουν πεθάνει. Ο ίδιος λέει: «Θα καλέσεις, και εγώ θα σου απαντήσω. Θα έχεις λαχτάρα για το έργο των χεριών σου». (Εδάφιο 15) Ο Ιώβ αναγνωρίζει ότι αποτελεί έργο των χεριών του Θεού. Ο Ζωοδότης, που ήταν υπεύθυνος για το σχηματισμό του Ιώβ στη μήτρα, είναι ασφαλώς σε θέση να τον επαναφέρει στη ζωή αφότου θα έχει πεθάνει.—Ιώβ 10:8, 9· 31:15.

Τα λόγια του Ιώβ μάς διδάσκουν πόσο τρυφερός είναι ο Ιεχωβά: Έχει ιδιαίτερη σχέση με όσους, όπως ο Ιώβ, αφήνονται στα χέρια του και του επιτρέπουν να τους διαπλάθει και να τους διαμορφώνει έτσι ώστε να γίνουν επιθυμητοί στα μάτια του. (Ησαΐας 64:8) Ο Ιεχωβά θεωρεί πολύτιμους τους πιστούς λάτρεις του. Έχει «λαχτάρα» για τους οσίους που έχουν πεθάνει. Η αντίστοιχη εβραϊκή λέξη είναι «αναμφισβήτητα μια από τις πιο δυνατές λέξεις που εκφράζουν το συναίσθημα της διακαούς επιθυμίας», λέει κάποιος λόγιος. Ναι, ο Ιεχωβά δεν θυμάται απλώς τους λάτρεις του, αλλά επίσης επιθυμεί διακαώς να τους επαναφέρει στη ζωή.

Ευτυχώς, στο βιβλίο του Ιώβ—ένα από τα βιβλία της Γραφής τα οποία γράφτηκαν πρώτα—ο Ιεχωβά έκρινε κατάλληλο να αποκαλύψει το σκοπό που έχει να αναστήσει τους νεκρούς.* Θέλει να ξανασμίξετε με τους αγαπημένους σας που έχουν πεθάνει. Αυτή η σκέψη είναι δυνατόν να κάνει πιο υποφερτή την απώλεια. Σας προτρέπουμε να μάθετε περισσότερα για αυτόν τον στοργικό Θεό και για το πώς να του επιτρέψετε να σας διαπλάσει έτσι ώστε να γίνετε άτομο που θα δει την εκπλήρωση του σκοπού Του.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια:

Ιώβ 12:12—Γιατί έχουν οι ηλικιωμένοι Χριστιανοί τη δυνατότητα να βοηθούν τους νεότερους Χριστιανούς; (g99 22/7 σ. 11, πλαίσιο)

«Δεν υπάρχει σοφία στους ηλικιωμένους και κατανόηση στη μακρότητα των ημερών;» ρωτάει η Αγία Γραφή. (Ιώβ 12:12) Ποια είναι η απάντηση; Ορισμένοι ειδικοί διεξήγαγαν μια έρευνα ανάμεσα σε ηλικιωμένους με σκοπό να διαπιστώσουν πόσο αναπτυγμένες ήταν ορισμένες ιδιότητές τους, όπως «η ενόραση, η καλή κρίση, η οξυδέρκεια, και η ικανότητα να αξιολογούν αλληλοσυγκρουόμενες αξίες και να δημιουργούν αποτελεσματικές μεθόδους επίλυσης προβλημάτων». Σύμφωνα με το περιοδικό Νέα των Η.Π.Α. & Παγκόσμιες Ειδήσεις (U.S.News & World Report), η έρευνα έδειξε ότι «οι ηλικιωμένοι υπερέχουν σταθερά από τους νεότερους όσον αφορά τη σοφία και την παροχή πιο λογικών και ευφυών συμβουλών». Οι έρευνες δείχνουν επίσης ότι, «μολονότι οι ηλικιωμένοι συχνά χρειάζονται περισσότερο χρόνο από τους νεότερους για να πάρουν μια απόφαση, συνήθως η απόφασή τους είναι καλύτερη». Άρα, όπως υποστηρίζει το Γραφικό βιβλίο του Ιώβ, η ηλικία πράγματι συμβαδίζει με τη σοφία.

Ιώβ 15:27—Τι εννοούσε ο Ελιφάς όταν υπαινίχθηκε ότι ο Ιώβ “κάλυπτε το πρόσωπό του με παχύτητα”; (it-2 σ. 791 ¶6)

Το ότι ένας άνθρωπος ή άγγελος κρύβει ή καλύπτει το πρόσωπό του μπορεί να εκφράζει ταπεινοφροσύνη ή ευλαβικό φόβο και σεβασμό. (Εξ 3:6· 1Βα 19:13· Ησ 6:2) Μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη πένθους. (2Σα 19:4) Αντίθετα, ο Ελιφάς υπαινίχθηκε εσφαλμένα ότι η ευημερία του Ιώβ τον είχε κάνει αλαζόνα έτσι ώστε, στην ουσία, εκείνος “κάλυπτε το πρόσωπό του με την παχύτητά του”. (Ιωβ 15:27) Όπως συνέβη στην περίπτωση του Αμάν, όταν κάποιος άλλος κάλυπτε το πρόσωπο ενός ατόμου, η ενέργεια αυτή μπορεί να συμβόλιζε ντρόπιασμα και πιθανώς καταδίκη.—Εσθ 7:8· παράβαλε Ψλ 44:15· Ιερ 51:51.

14:7, 13-15· Κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε δοκιμασίας που ίσως μας επιφέρει ο Σατανάς, η ελπίδα της ανάστασης μπορεί να μας στηρίξει.

14:13-15 Προσέξτε την ελπίδα που εκφράζουν τα λόγια του Ιώβ

14:7-15 Παρόμοια, ο απόστολος Παύλος πληροφορεί τους Χριστιανούς ότι, εφόσον έχουν την ελπίδα της ανάστασης, δεν πρέπει να λυπούνται «όπως και οι υπόλοιποι οι οποίοι δεν έχουν ελπίδα».

14:4 Όπως γνωρίζουμε πολύ καλά, τα αντρόγυνα μπορεί να έχουν τις χαρές που συνοδεύουν τη γέννηση παιδιών, αλλά έχουν και ευθύνες

14:1,2 Η ανάσταση υπεισήλθε μετά, ήταν δηλαδή μια προσθήκη που έγινε με σκοπό να ξεπεραστεί η έλλειψη αυτής της δυνατότητας, για χάρη όσων παιδιών του Αδάμ θα ήθελαν να είναι υπάκουα στον Θεό.

15:14-16 Στην ουσία, ο Ελιφάς έλεγε στον Ιώβ ότι ο Ιεχωβά δεν θεωρεί κανέναν άνθρωπο δίκαιο.

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: