Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια: ΙΩΒ 6-10

6:1-3, 9, 10, 26· 7:11, 16—Τα όσα λένε εκείνοι που νιώθουν οδύνη μπορεί να μην αντιπροσωπεύουν αυτό που είναι πραγματικά μέσα τους (w13 15/8 σ. 19 ¶7· w13 15/5 σ. 22 ¶13)

Πώς πρέπει να βλέπουμε τα “αχαλίνωτα λόγια” των αποθαρρυμένων ατόμων;

Απευθυνόμενος στην εκκλησία της Θεσσαλονίκης, ο Παύλος είπε: «Να υποστηρίζετε τους αδύναμους». (Διαβάστε 1 Θεσσαλονικείς 5:14) Οι «καταθλιμμένες ψυχές» συγκαταλέγονται στους αδύναμους, όπως και τα αποθαρρυμένα άτομα. Το εδάφιο Παροιμίες 24:10 δηλώνει: «Αποθαρρύνθηκες την ημέρα της στενοχώριας; Η δύναμή σου θα είναι λιγοστή». Τα λόγια ενός πολύ αποθαρρυμένου ατόμου μπορεί να γίνουν «αχαλίνωτα». (Ιώβ 6:2, 3) Καθώς «σκεφτόμαστε» τέτοια άτομα, χρειάζεται να έχουμε κατά νου ότι τα όσα λένε μπορεί να μην αντιπροσωπεύουν πάντα αυτό που είναι πραγματικά μέσα τους. Η Ρασέλ, της οποίας η μητέρα έπαθε βαριά κατάθλιψη, το διαπίστωσε αυτό προσωπικά. «Πολλές φορές η μητέρα μου έκανε κακεντρεχή σχόλια», λέει. «Στις περισσότερες από τις περιπτώσεις αυτές, προσπαθούσα να θυμίσω στον εαυτό μου τι είδους άτομο είναι πραγματικά—στοργική, καλοσυνάτη και γενναιόδωρη. Έμαθα ότι τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη λένε πολλά πράγματα που δεν τα εννοούν. Το χειρότερο που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να ανταποδώσει με άσχημες λέξεις ή ενέργειες». Το εδάφιο Παροιμίες 19:11 αναφέρει: «Η ενόραση του ανθρώπου ασφαλώς καταστέλλει το θυμό του, και είναι ωραίο το να παραβλέπει την παράβαση».

Γιατί πρέπει να προσέχουν οι γονείς ώστε να μη βιάζονται να εκφράσουν τη γνώμη τους;

Οι γονείς θα ενεργούν σοφά αν δεν βιάζονται να εκφράσουν τη γνώμη τους. Ομολογουμένως, δεν είναι πάντα εύκολο να μένετε σιωπηλοί όταν τα παιδιά σας λένε κάτι που σας στενοχωρεί. Αλλά είναι σημαντικό να ακούσετε προσεκτικά προτού απαντήσετε. Ο σοφός Βασιλιάς Σολομών έγραψε: «Όταν κάποιος αποκρίνεται σε ένα ζήτημα πριν το ακούσει, αυτό είναι ανοησία από μέρους του και ταπείνωση». (Παρ. 18:13) Αν παραμείνετε ήρεμοι, θα ακούσετε περισσότερα και τα παιδιά σας θα συνεχίσουν να μιλούν. Για να μπορέσετε να βοηθήσετε, πρέπει να γνωρίζετε όλη την εικόνα. Πίσω από τα “αχαλίνωτα λόγια” ίσως κρύβεται μια ταραγμένη καρδιά. (Ιώβ 6:1-3) Ως στοργικοί γονείς, χρησιμοποιήστε τα αφτιά σας για να αποκτήσετε κατανόηση και τη γλώσσα σας για να γιατρέψετε.

9:20-22—Ο Ιώβ συμπέρανε εσφαλμένα ότι ο Θεός δεν νοιαζόταν για το αν θα διακρατούσε την πίστη του σε Αυτόν ή όχι (w15 1/7 σ. 12 ¶2)

Ο Ιώβ υπέστη αλλεπάλληλες προσωπικές δοκιμασίες που φαίνονταν άδικες. Συμπέρανε εσφαλμένα ότι ο Θεός δεν νοιαζόταν για το αν θα διακρατούσε την πίστη του σε Αυτόν ή όχι. (Ιώβ 9:20-22) Ο Ιώβ ήταν τόσο πεπεισμένος για τη δικαιοσύνη του ώστε έδωσε την εντύπωση ότι ανακήρυσσε τον εαυτό του δικαιότερο από τον Θεό.

10:12—Ακόμη και όταν δοκιμαζόταν σκληρά, ο Ιώβ έλεγε θετικά πράγματα για τον Ιεχωβά (w09 15/4 σ. 7 ¶18· w09 15/4 σ. 10 ¶13)

Πώς έδειξε ο Ιώβ την αφοσίωσή του στον Ιεχωβά; (β) Με ποιους τρόπους μιμούμαστε εμείς το θαυμάσιο παράδειγμα του Ιώβ;

Αυτά που έμαθε ο Ιώβ δημιούργησαν μέσα του την επιθυμία να ευαρεστεί τον Ιεχωβά. Για το ενδεχόμενο να είχαν κάνει τα μέλη της οικογένειάς του κάτι που δυσαρέστησε τον Θεό ή να «καταράστηκαν τον Θεό μέσα στην καρδιά τους», πρόσφερε τακτικά θυσίες. (Ιώβ 1:5) Ακόμη και όταν δοκιμαζόταν σκληρά, ο Ιώβ εξακολουθούσε να λέει θετικά πράγματα για τον Ιεχωβά. (Ιώβ 10:12) Τι θαυμάσιο παράδειγμα! Και εμείς επίσης πρέπει να λαβαίνουμε τακτικά ακριβή γνώση για τον Ιεχωβά και τους σκοπούς του. Τηρούμε ένα ωφέλιμο πρόγραμμα πνευματικών δραστηριοτήτων όπως είναι η μελέτη, η παρακολούθηση των συναθροίσεων, η προσευχή και το κήρυγμα των καλών νέων. Επιπρόσθετα, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να γνωστοποιούμε το όνομα του Ιεχωβά. Και όπως η ακεραιότητα του Ιώβ ευαρεστούσε τον Ιεχωβά, έτσι και η ακεραιότητα των υπηρετών του Θεού σήμερα κάνει την καρδιά του Ιεχωβά να χαίρεται. Αυτό το θέμα θα εξεταστεί στο επόμενο άρθρο.

Πώς βλέπει ο Ιεχωβά τα όσα κάνουμε για εκείνον;
Η αγάπη μάς υποκινεί να τιμούμε το όνομα του Ιεχωβά, ανεξάρτητα από τους περιορισμούς που μπορεί να νιώθουμε ότι έχουμε. Εκείνος βλέπει τα καλά μας κίνητρα και δεν μας κατακρίνει αν δεν μπορούμε να κάνουμε όλα όσα θα θέλαμε να κάνουμε. Αυτό που έχει σημασία δεν είναι μόνο το τι κάνουμε αλλά και το γιατί το κάνουμε. Αν και ο Ιώβ ήταν βαθιά λυπημένος και είχε περάσει πολλά, μίλησε στους κατηγόρους του για την αγάπη που είχε για τις οδούς του Ιεχωβά. (Διαβάστε Ιώβ 10:12· 28:28) Στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου του Ιώβ, ο Θεός εξέφρασε το θυμό του κατά του Ελιφάς, του Βιλδάδ και του Σωφάρ επειδή δεν είχαν πει την αλήθεια. Ταυτόχρονα, ο Ιεχωβά έδειξε ότι επιδοκίμαζε τον Ιώβ χαρακτηρίζοντάς τον τέσσερις φορές «υπηρέτη» του και δίνοντάς του την οδηγία να μεσολαβήσει για χάρη των παραβατών. (Ιώβ 42:7-9) Είθε και εμείς να ενεργούμε με τέτοιον τρόπο ώστε ο Ιεχωβά να μας βλέπει με εύνοια.

Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια: (8 λεπτά)

6:14—Πώς τόνισε ο Ιώβ τη σπουδαιότητα της όσιας αγάπης; (w10 15/11 σ. 32 ¶20)

(α) Γιατί μπόρεσε ο Ιώβ να διακρατήσει την ακεραιότητά του; (β) Πώς μπορούμε να καλλιεργούμε αγάπη για τον Θεό;

Ο Ιώβ μπόρεσε να διακρατήσει την ακεραιότητά του επειδή αγαπούσε τον Ιεχωβά Θεό, όπως και Εκείνος τον αγαπούσε και τον βοηθούσε. Ο Ιώβ είπε: «Ζωή και στοργική καλοσύνη [«όσια αγάπη», υποσ. στη ΜΝΚ] κατεργάστηκες [Ιεχωβά] πάνω μου· και η φροντίδα σου περιφρούρησε το πνεύμα μου». (Ιώβ 10:12) Επιπλέον, ο Ιώβ έδειχνε αγάπη και προς τους άλλους, κατανοώντας ότι, όποιος αρνείται την όσια αγάπη προς τους συνανθρώπους του, θα εγκαταλείψει και τον ευλαβικό φόβο του Παντοδυνάμου. (Ιώβ 6:14) Οι τηρητές ακεραιότητας αγαπούν τόσο τον Θεό όσο και τον πλησίον.—Ματθ. 22:37-40.

7:9, 10· 10:21—Αν ο Ιώβ έλπιζε σε κάποια μελλοντική ανάσταση, γιατί είπε τα λόγια που υπάρχουν σε αυτά τα εδάφια; (w06 15/3 σ. 14 ¶11)

Μήπως αυτές οι δηλώσεις δείχνουν ότι ο Ιώβ δεν πίστευε στην ανάσταση; Αυτά τα σχόλια αφορούσαν το άμεσο μέλλον του Ιώβ. Τι εννοούσε λοιπόν; Μια πιθανή σημασία είναι ότι αν ο Ιώβ πέθαινε, κανένας από τους συγχρόνους του δεν θα τον έβλεπε. Από την άποψή τους, δεν θα επέστρεφε στην κατοικία του ούτε θα λάβαινε περαιτέρω αναγνώριση μέχρι τον προσδιορισμένο καιρό του Θεού. Ο Ιώβ θα μπορούσε επίσης να εννοεί ότι κανένας δεν έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει από τον Σιεόλ μόνος του. Το ότι ο Ιώβ έλπιζε σε κάποια μελλοντική ανάσταση φαίνεται ξεκάθαρα από τα εδάφια Ιώβ 14:13-15.

Απαντήσεις σε Γραφικά Ερωτήματα:

7:1· 14:14—Τι σημαίνει η φράση «υποχρεωτική εργασία»; Η οδύνη του Ιώβ ήταν τόσο μεγάλη ώστε θεωρούσε τη ζωή σκληρή, επίπονη υποχρεωτική εργασία. (Ιώβ 10:17, υποσημείωση στη ΜΝΚ) Εφόσον το χρονικό διάστημα που περνάει κάποιος στον Σιεόλ—από το θάνατό του μέχρι την ανάστασή του—είναι μια αναπόφευκτη περίοδος, ο Ιώβ παρομοίασε αυτόν τον καιρό με υποχρεωτική εργασία.

7:9, 10· 10:21· 16:22—Μήπως αυτές οι δηλώσεις δείχνουν ότι ο Ιώβ δεν πίστευε στην ανάσταση; Αυτά τα σχόλια αφορούσαν το άμεσο μέλλον του Ιώβ. Τι εννοούσε λοιπόν; Μια πιθανή σημασία είναι ότι αν ο Ιώβ πέθαινε, κανένας από τους συγχρόνους του δεν θα τον έβλεπε. Από την άποψή τους, δεν θα επέστρεφε στην κατοικία του ούτε θα λάβαινε περαιτέρω αναγνώριση μέχρι τον προσδιορισμένο καιρό του Θεού. Ο Ιώβ θα μπορούσε επίσης να εννοεί ότι κανένας δεν έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει από τον Σιεόλ μόνος του. Το ότι ο Ιώβ έλπιζε σε κάποια μελλοντική ανάσταση φαίνεται ξεκάθαρα από τα εδάφια Ιώβ 14:13-15.

10:10—Πώς ο Ιεχωβά “έχυσε τον Ιώβ σαν γάλα και τον έπηξε σαν τυρί”; Αυτή είναι μια ποιητική περιγραφή τού πώς σχηματίστηκε ο Ιώβ στη μήτρα της μητέρας του.

Μαθήματα για Εμάς:

10:1. Η πικρία τύφλωσε τον Ιώβ εμποδίζοντάς τον να σκεφτεί άλλους πιθανούς λόγους για τα παθήματά του. Δεν πρέπει να αναπτύσσουμε πικρία όταν υφιστάμεθα παθήματα, ιδιαίτερα επειδή εμείς έχουμε σαφή κατανόηση των ζητημάτων που περιλαμβάνονται.

Πώς Μπορούν να Βοηθήσουν οι Άλλοι

8:1-6 Το γεγονός είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις η κατάθλιψη δεν θα βελτιωθεί αν δεν αντιμετωπιστεί ιατρικά.

8:2-6 Παρ’ όλα τα παθήματά του, όμως, ο Ιώβ αρνήθηκε να διαρρήξει την ακεραιότητά του.

6:1-3 Γονείς, Παιδιά—Να Επικοινωνείτε με Αγάπη Ως στοργικοί γονείς, χρησιμοποιήστε τα αφτιά σας για να αποκτήσετε κατανόηση και τη γλώσσα σας για να γιατρέψετε.

9:20-22 Όπως και στην περίπτωση του Ιώβ, αυτό που προσδίδει πραγματική αξία σε κάποιον και τον καθιστά αξιοσέβαστο είναι η ακεραιότητά του, όχι ο πλούτος του.

Ιωβ 10:6,14,15 Είναι φανερό ότι όσοι δεν υποτάσσονται στο θέλημα του Θεού δεν κατευθύνονται από την τέλεια σοφία και δικαιοσύνη του και συνεπώς αναπόφευκτα θα σφάλλουν.

10:1-3 Ίσως να μην απομακρύνει τις δοκιμασίες μας θαυματουργικά, αλλά σε απάντηση των εγκάρδιων προσευχών μας, μπορεί να μας δώσει σοφία και δύναμη για να τις αντιμετωπίσουμε.

6:2,3 Καθώς «σκεφτόμαστε» τέτοια άτομα, χρειάζεται να έχουμε κατά νου ότι τα όσα λένε μπορεί να μην αντιπροσωπεύουν πάντα αυτό που είναι πραγματικά μέσα τους.

9:25,26 Εντούτοις, όσοι εμπιστεύονται στον Ιεχωβά λαβαίνουν δύναμη για να συνεχίσουν, σαν να ανέβαιναν με τις φαινομενικά ακούραστες φτερούγες του αετού που γλιστράει στον αέρα.

10:1,2 Αν και ο Σατανάς ίσως δεν προξενεί άμεσα αυτά τα προβλήματα σήμερα, πολλοί Χριστιανοί περνούν τέτοιες αντιξοότητες, και ο Διάβολος μπορεί να τις εκμεταλλευτεί.

6:24 Όταν ελέγχουμε τη γλώσσα μας και δεν αποκαλύπτουμε κάποιο εμπιστευτικό ζήτημα, αποδεικνύουμε ότι έχουμε φρόνηση και διάκριση.

10:1 Αν εκμυστηρευτείτε τις ανησυχίες σας σε άλλους, τα αισθήματά σας ίσως καταλαγιάσουν και μπορεί να δείτε με άλλο μάτι τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε

10:1 Θα ωφεληθείς αν κάνεις το ίδιο

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: