Σκάβουμε για Πνευματικά Πετράδια ΝΕΕΜΙΑΣ 5-8

5:7—Με ποια έννοια άρχισε ο Νεεμίας να “επικρίνει τους ευγενείς και τους υποκυβερνήτες”; Αυτοί οι άνθρωποι δάνειζαν με τόκο στους συμπατριώτες τους Ιουδαίους παραβιάζοντας το Μωσαϊκό Νόμο. (Λευιτικό 25:36· Δευτερονόμιο 23:19) Επιπλέον, ο τόκος που απαιτούσαν οι δανειστές ήταν υψηλός. Αν απαιτούσαν μηνιαίο τόκο, «το εκατοστό» θα ισοδυναμούσε με 12 τοις εκατό το χρόνο. (Νεεμίας 5:11) Αποτελούσε βαναυσότητα το να επιβάλλουν αυτόν τον τόκο σε ανθρώπους που ήταν ήδη καταβαρημένοι από τους φόρους και την έλλειψη τροφής. Ο Νεεμίας επέκρινε τους πλουσίους για αυτή την κατάσταση με την έννοια ότι, χρησιμοποιώντας το Νόμο του Θεού, τους έλεγξε και τους επέπληξε, και έτσι εξέθεσε την αδικοπραγία τους.

5:1-7—Ο Νεεμίας άκουσε τον λαό και ανέλαβε δράση (w06 1/2 σ. 9 ¶2)
Με ποια έννοια άρχισε ο Νεεμίας να “επικρίνει τους ευγενείς και τους υποκυβερνήτες”; Αυτοί οι άνθρωποι δάνειζαν με τόκο στους συμπατριώτες τους Ιουδαίους παραβιάζοντας το Μωσαϊκό Νόμο. (Λευιτικό 25:36· Δευτερονόμιο 23:19) Επιπλέον, ο τόκος που απαιτούσαν οι δανειστές ήταν υψηλός. Αν απαιτούσαν μηνιαίο τόκο, «το εκατοστό» θα ισοδυναμούσε με 12 τοις εκατό το χρόνο. (Νεεμίας 5:11) Αποτελούσε βαναυσότητα το να επιβάλλουν αυτόν τον τόκο σε ανθρώπους που ήταν ήδη καταβαρημένοι από τους φόρους και την έλλειψη τροφής. Ο Νεεμίας επέκρινε τους πλουσίους για αυτή την κατάσταση με την έννοια ότι, χρησιμοποιώντας το Νόμο του Θεού, τους έλεγξε και τους επέπληξε, και έτσι εξέθεσε την αδικοπραγία τους.

5:14-19—Ο Νεεμίας εκδήλωσε ταπεινοφροσύνη, ανιδιοτέλεια και διάκριση (w06 1/2 σ. 10 ¶4)
Για τους Χριστιανούς επισκόπους, ο Κυβερνήτης Νεεμίας αποτελεί θαυμάσιο παράδειγμα ταπεινοφροσύνης, ανιδιοτέλειας και διάκρισης. Παρότι ήταν ζηλωτής στην επιβολή του Νόμου του Θεού, δεν εξουσίαζε τους άλλους για προσωπικό όφελος. Αντίθετα, έδειχνε ενδιαφέρον για τους καταπιεσμένους και τους φτωχούς. Εκδηλώνοντας γενναιοδωρία, ο Νεεμίας έθεσε εξαιρετικό παράδειγμα για όλους τους υπηρέτες του Θεού.

8:1-8 Παρόμοια, οι συναθροίσεις για τη λατρεία του Ιεχωβά και τη μελέτη των Γραφών αποτελούν ουσιώδες χαρακτηριστικό της Χριστιανικής εκκλησίας του Θεού,

8:8-12—Ο Νεεμίας συμμετείχε στην παροχή πνευματικής διδασκαλίας στον λαό (w06 1/2 σ. 11 ¶4)
Ως δάσκαλοι του Λόγου του Θεού, “του προσδίδουμε νόημα” χρησιμοποιώντας καλή άρθρωση και τονισμό, καθώς και εξηγώντας τις Γραφές ορθά, κάνοντας σαφή την εφαρμογή τους

8:9-18 Παρόμοια οφέλη αποκομίζουμε και εμείς από τις συναθροίσεις και τις συνελεύσεις μας.

8:10. «Η χαρά του Ιεχωβά» έρχεται όταν κάποιος συναισθάνεται και ικανοποιεί την πνευματική του ανάγκη και όταν ακολουθεί τη θεοκρατική κατεύθυνση. Πόσο ζωτικό είναι να μελετούμε επιμελώς τη Γραφή, να παρακολουθούμε τακτικά τις Χριστιανικές συναθροίσεις και να συμμετέχουμε με ζήλο στο έργο κηρύγματος της Βασιλείας και μαθήτευσης!

6:5—Γιατί έστειλε ο Σαναβαλλάτ «ανοιχτή επιστολή» στον Νεεμία; (w06 1/2 σ. 9 ¶3)
Ο Σαναβαλλάτ ίσως σκόπευε να δημοσιοποιήσει τις ψευδείς κατηγορίες που διατύπωσε στέλνοντάς τες με ανοιχτή επιστολή. Πιθανώς έλπιζε ότι αυτό θα εξαγρίωνε τον Νεεμία τόσο πολύ ώστε θα εγκατέλειπε το έργο οικοδόμησης για να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Ή ο Σαναβαλλάτ μπορεί να νόμιζε ότι τα περιεχόμενα της επιστολής θα προξενούσαν τόση αναστάτωση μεταξύ των Ιουδαίων ώστε θα σταματούσαν το έργο τους εντελώς. Ο Νεεμίας δεν τρομοκρατήθηκε και συνέχισε ήρεμα το θεόδοτο έργο του.

6:10-13—Γιατί δεν δέχτηκε ο Νεεμίας την πρόταση του Σεμαΐα; (w07 1/7 σ. 30 ¶15)
Οι εχθροί του Νεεμία χρησιμοποίησαν έναν προδότη, τον Ισραηλίτη Σεμαΐα, για να προσπαθήσουν να κάνουν τον Νεεμία να παραβιάσει το Νόμο του Θεού. Ο Σεμαΐας είπε στον Νεεμία: «Ας συναντηθούμε κατόπιν συμφωνίας στον οίκο του αληθινού Θεού, μέσα στο ναό, και ας κλείσουμε τις πόρτες του ναού· διότι έρχονται να σε σκοτώσουν». Ο Σεμαΐας είπε ότι ο Νεεμίας επρόκειτο να δολοφονηθεί αλλά ότι θα μπορούσε να σωθεί αν κρυβόταν στο ναό. Ωστόσο, ο Νεεμίας δεν ήταν ιερέας. Θα διέπραττε αμαρτία αν κρυβόταν στον οίκο του Θεού. Θα παραβίαζε άραγε το Νόμο του Θεού προσπαθώντας να σώσει τη ζωή του; Ο Νεεμίας απάντησε: «Ποιος σαν εμένα μπορεί να μπει στο ναό και να ζήσει; Δεν θα μπω!» Γιατί δεν έπεσε ο Νεεμίας στην παγίδα που του είχαν στήσει; Επειδή γνώριζε ότι αν και ο Σεμαΐας ήταν Ισραηλίτης ομοεθνής του, «δεν τον είχε στείλει ο Θεός». Άλλωστε, ένας αληθινός προφήτης δεν θα τον συμβούλευε ποτέ να παραβιάσει το Νόμο του Θεού. Και πάλι, ο Νεεμίας δεν άφησε τον εαυτό του να νικηθεί από τους κακούς εναντιουμένους. Λίγο αργότερα, ήταν σε θέση να δηλώσει: «Τελικά το τείχος αποπερατώθηκε την εικοστή πέμπτη ημέρα του Ελούλ, μέσα σε πενήντα δύο ημέρες».
Να Νικάτε το Κακό με το Καλό

6:15 Επρόκειτο για καταπληκτικό επίτευγμα, διότι στη διάρκεια του έργου οικοδόμηση
Κεφάλαια 8 και 9 Τα πιο πρόσφατα χρόνια, η αυξημένη έμφαση που έχει δοθεί στις βασικές ελευθερίες, στα ατομικά δικαιώματα και στα ανθρώπινα δικαιώματα έχει συντελέσει σε μεγάλο βαθμό στην προστασία και στην υπεράσπιση των μη προνομιούχων μειονοτήτων και των διωκόμενων ατόμων.

5:1-11 Ωστόσο, η ύπαρξη τέτοιας ανάρμοστης συμπεριφοράς δεν σήμαινε αναπόφευκτα ότι η είσπραξη τόκου ήταν καταδικαστέα, όπως γίνεται φανερό από το ότι ο Ιησούς μεταγενέστερα επιδοκίμασε έμμεσα τη χρήση του κεφαλαίου για αύξηση των χρηματικών πόρων.

7:6-67 Γιατί διαφέρει ο κατάλογος του Νεεμία για το υπόλοιπο που επέστρεψε στην Ιερουσαλήμ με τον Ζοροβάβελ από τον κατάλογο του Έσδρα ως προς τους αριθμούς ορισμένων σπιτικών; (Έσδρας 2:1-65) Ο λόγος για αυτές τις διαφοροποιήσεις ίσως είναι ότι ο Έσδρας και ο Νεεμίας χρησιμοποίησαν διαφορετικές πηγές. Παραδείγματος χάρη, ο αριθμός εκείνων που εγγράφηκαν για να επιστρέψουν μπορεί να διαφέρει από τον αριθμό εκείνων που όντως επέστρεψαν. Επίσης, τα δύο αρχεία ίσως διαφέρουν επειδή μερικοί Ιουδαίοι οι οποίοι αρχικά δεν ήταν σε θέση να αποδείξουν τη γενεαλογική τους γραμμή το έκαναν αυτό αργότερα. Και οι δύο αφηγήσεις, όμως, συμφωνούν στο εξής: Ο αριθμός εκείνων που επέστρεψαν αρχικά ήταν 42.360 χωρίς τους δούλους και τους υμνωδούς.

7:66-69 Το γεγονός ότι το γαϊδούρι αναγνωρίζει τη θέση του σε σχέση με τον κύριό του χρησιμοποιήθηκε ως παράδειγμα για να δοθεί επίπληξη στον άπιστο Ισραήλ, ο οποίος δεν αναγνώριζε τον Ιεχωβά.
Ας Δείχνουμε Σεβασμό για τις Ιερές Συνάξεις Μας

8:7-11, 17, 18 Αυτές ήταν πραγματικά άγιες περιστάσεις, και οι παρευρισκόμενοι απαιτούνταν να δίνουν σε αυτές προσοχή με σεβασμό.

8:8, 12 Και εμείς εκτιμούμε τη Γραφική εκπαίδευση που παίρνουμε στις συνελεύσεις μας.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: