Τα μαθήματα που πέρνουμε από την ιστορία της Χήρας απο τα Σαρεπτά

Η ΦΤΩΧΗ χήρα αγκαλιάζει το αγοράκι της, το μονάκριβο παιδί της. Δεν πιστεύει στα μάτια της. Μόλις πριν από λίγο, κρατούσε τρυφερά στην αγκαλιά της το άψυχο σώμα του. Τώρα λάμπει από χαρά καθώς αντικρίζει τον αναστημένο της γιο που της χαμογελάει. «Κοίταξε!» της λέει ο φιλοξενούμενός της, «ο γιος σου είναι ζωντανός».

Αυτή η συγκλονιστική ανάσταση έγινε πριν από σχεδόν 3.000 χρόνια. Μπορείτε να διαβάσετε την αφήγηση στο κεφάλαιο 17 του βιβλίου 1 Βασιλέων. Ο φιλοξενούμενος είναι ένας προφήτης του Θεού, ο Ηλίας. Και η μητέρα; Είναι μια ανώνυμη χήρα που ζούσε στα Σαρεπτά. Η ανάσταση του γιου της ενίσχυσε την πίστη της όσο λίγα άλλα γεγονότα στη ζωή της. Καθώς θα στρέψουμε τον προβολέα πάνω της, θα πάρουμε ορισμένα πολύτιμα μαθήματα.

Αν και η φτωχή χήρα από τα Σαρεπτά ζούσε ανάμεσα σε ειδωλολάτρες, έδειχνε πίστη. Ο Ιεχωβά έστειλε τον Ηλία σε εκείνη τη γυναίκα τόσο για χάρη δική της όσο και για χάρη του προφήτη. Αυτό μας διδάσκει ένα ζωτικό μάθημα.

Δεν ήταν όλοι όσοι ζούσαν στα ειδωλολατρικά Σαρεπτά εντελώς διεφθαρμένοι. Στέλνοντας τον Ηλία σε αυτή τη χήρα, ο Ιεχωβά έδειξε ότι παρατηρεί τα καλοπροαίρετα άτομα που δεν Τον υπηρετούν ακόμα. Πράγματι, «σε κάθε έθνος όποιος τον φοβάται [τον Θεό] και εργάζεται δικαιοσύνη είναι ευπρόσδεκτος σε αυτόν».—Πράξ. 10:35.

Πόσοι από τους ανθρώπους που ζουν στον τομέα σας μοιάζουν με τη χήρα από τα Σαρεπτά; Αν και μπορεί να περιβάλλονται από οπαδούς της ψεύτικης θρησκείας, ίσως ποθούν κάτι καλύτερο. Ίσως έχουν ελάχιστη ή καθόλου γνώση για τον Ιεχωβά και, ως εκ τούτου, χρειάζονται βοήθεια για να ακολουθήσουν την αγνή λατρεία. Ψάχνετε εσείς για τέτοια άτομα και τα βοηθάτε;

Κάτι που μαθαίνουμε από αυτό είναι ότι ο Θεός ευλογεί όσους δείχνουν πίστη. Όταν αντιμετωπίζετε μια δοκιμή ακεραιότητας και δείχνετε πίστη, ο Ιεχωβά θα σας βοηθήσει. Θα αποδειχτεί Προμηθευτής, Προστάτης και Φίλος προκειμένου να σας βοηθήσει να τα βγάλετε πέρα με τη δοκιμασία σας.—Έξοδ. 3:13‐15.

Το 1898, Η Σκοπιά της Σιών (στην αγγλική) τόνισε το εξής μάθημα από την ιστορία της χήρας: «Αν αυτή η γυναίκα είχε την απαραίτητη πίστη για να υπακούσει, ο Κύριος θα τη θεωρούσε άξια να τη βοηθήσει μέσω του Προφήτη. Αν δεν έδειχνε πίστη, ίσως βρισκόταν κάποια άλλη χήρα που θα το έκανε αυτό. Το ίδιο συμβαίνει και με εμάς—καθώς βαδίζουμε στο ταξίδι της ζωής, ο Κύριος φέρνει μπροστά μας καταστάσεις που δοκιμάζουν την πίστη μας. Αν δείχνουμε πίστη, θα λάβουμε την ευλογία· αν όχι, θα τη χάσουμε».

Όταν αντιμετωπίζουμε δοκιμασίες, χρειάζεται να αναζητούμε τη θεϊκή κατεύθυνση στις Γραφές και στα Γραφικά μας έντυπα. Στη συνέχεια, πρέπει να ενεργούμε σε αρμονία με την καθοδήγηση του Ιεχωβά, όσο δύσκολο και αν μας φαίνεται αυτό. Είναι βέβαιο ότι θα ευλογηθούμε αν ενεργούμε σε αρμονία με αυτή τη σοφή παροιμία: «Να εμπιστεύεσαι στον Ιεχωβά με όλη σου την καρδιά και να μη στηρίζεσαι στη δική σου κατανόηση. Σε όλες σου τις οδούς αυτόν να λαβαίνεις υπόψη, και αυτός θα κάνει ευθείς τους δρόμους σου».—Παρ. 3:5, 6.

Η αφήγηση στο κεφάλαιο 17 του βιβλίου 1 Βασιλέων δεν μας λέει περισσότερα για αυτή τη γυναίκα. Αν λάβουμε υπόψη, όμως, το θετικό τρόπο με τον οποίο αναφέρθηκε ο Ιησούς σε αυτήν, είναι πιθανό ότι έζησε την υπόλοιπη ζωή της υπηρετώντας πιστά τον Ιεχωβά. (Λουκ. 4:25, 26) Η ιστορία της μας διδάσκει ότι ο Θεός ευλογεί όσους κάνουν καλές πράξεις προς τους υπηρέτες του. (Ματθ. 25:34‐40) Αποδεικνύει ότι εκείνος προμηθεύει για τους πιστούς, ακόμα και σε πολύ άσχημες καταστάσεις. (Ματθ. 6:25‐34) Αυτή η αφήγηση πιστοποιεί επίσης ότι ο Ιεχωβά και θέλει και μπορεί να αναστήσει τους νεκρούς. (Πράξ. 24:15) Όλοι αυτοί είναι σίγουρα υπέροχοι λόγοι για να θυμόμαστε τη χήρα από τα Σαρεπτά.

διαβάστε όλο το άρθρο εδώ


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: