Τι Λέει η Αγία Γραφή για την Ομοφυλοφιλία;

Ο ΓΑΜΟΣ ομοφυλοφίλων συνεχίζει να αποτελεί επίμαχο ζήτημα σε πολλές χώρες. Ωστόσο, το 2015 στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ανώτατο Δικαστήριο νομιμοποίησε τον γάμο ομοφυλοφίλων σε όλη τη χώρα. Έπειτα από αυτό, οι αναζητήσεις στο Ίντερνετ γύρω από το θέμα εκτινάχθηκαν στα ύψη. Μια από τις δημοφιλέστερες ερωτήσεις ήταν: «Τι λέει η Αγία Γραφή για τον γάμο ομοφυλοφίλων;»

Η Γραφή δεν αναφέρεται συγκεκριμένα στα νομικά δικαιώματα που αφορούν τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Ένα πιο ουσιώδες ερώτημα είναι: Τι λέει η Αγία Γραφή για την ομοφυλοφιλία;

Χωρίς να έχουν εξετάσει προσεκτικά τη Γραφή, πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι γνωρίζουν την απάντηση—αλλά οι απαντήσεις τους είναι αντιφατικές! Ορισμένοι λένε ότι η Γραφή τάσσεται ξεκάθαρα κατά των ομοφυλοφίλων. Άλλοι ισχυρίζονται ότι η εντολή της Γραφής «να αγαπάς τον πλησίον σου» αφήνει περιθώριο για οποιοδήποτε είδος σεξουαλικού προσανατολισμού.—Ρωμαίους 13:9.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ;

Ποια από τις παρακάτω δηλώσεις πιστεύετε ότι αληθεύει;

  1. Η Γραφή καταδικάζει τις ομοφυλοφιλικές πράξεις.

  2. Η Γραφή ανέχεται τις ομοφυλοφιλικές πράξεις.

  3. Η Γραφή προάγει την ομοφοβία (το μίσος ή την προκατάληψη απέναντι στους ομοφυλόφιλους).

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ:

  1. ΣΩΣΤΟ. Η Γραφή λέει: «Δεν θα κληρονομήσουν τη βασιλεία του Θεού . . . άντρες που πλαγιάζουν με άντρες». (1 Κορινθίους 6:9, 10) Το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες.—Ρωμαίους 1:26.

  2. ΛΑΘΟΣ. Η Γραφή διδάσκει ότι μόνο ένας άντρας και μία γυναίκα που είναι παντρεμένοι μεταξύ τους μπορούν να έχουν σεξουαλικές σχέσεις.—Γένεση 1:27, 28· Παροιμίες 5:18, 19.

  3. ΛΑΘΟΣ. Παρότι η Γραφή καταδικάζει τις ομοφυλοφιλικές πράξεις,δεν προάγει την προκατάληψη, τα εγκλήματα μίσους ή οποιοδήποτε άλλο είδος κακομεταχείρισης των ομοφυλοφίλων.—Ρωμαίους 12:18. [1]

 Τι Πιστεύουν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά;

Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά πιστεύουν ότι ο ηθικός κώδικας της Γραφής θέτει το καλύτερο πρότυπο ζωής και επιλέγουν να συμμορφώνονται με αυτόν. (Ησαΐας 48:17) [2] Συνεπώς, απορρίπτουν κάθε είδος σεξουαλικής ανηθικότητας, περιλαμβανομένης της ομοφυλοφιλίας. (1 Κορινθίους 6:18) [3] Αυτόν τον τρόπο ζωής επιλέγουν οι Μάρτυρες, και αυτή η επιλογή αποτελεί δικαίωμά τους.

Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά προσπαθούν να ακολουθούν τον Χρυσό Κανόνα και να φέρονται στους άλλους όπως θα ήθελαν να τους φέρονται εκείνοι

Παράλληλα, οι Μάρτυρες του Ιεχωβά προσπαθούν “να επιδιώκουν ειρήνη με όλους τους ανθρώπους”. (Εβραίους 12:14) Παρότι απορρίπτουν τις ομοφυλοφιλικές πράξεις, δεν επιβάλλουν την άποψή τους σε άλλους, δεν συμμετέχουν σε ομοφοβικά εγκλήματα μίσους ούτε χαίρονται όταν ακούν για τέτοια περιστατικά. Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά προσπαθούν να ακολουθούν τον Χρυσό Κανόνα και να φέρονται στους άλλους όπως θα ήθελαν να τους φέρονται εκείνοι.—Ματθαίος 7:12.

Προάγει η Γραφή την Προκατάληψη;

Και πάλι όμως, ορισμένοι θα έλεγαν ότι η Γραφή προάγει την προκατάληψη απέναντι στους ομοφυλόφιλους και ότι όσοι ακολουθούν τον ηθικό της κώδικα είναι φανατικοί. “Η Γραφή γράφτηκε σε μια εποχή που οι άνθρωποι ήταν στενόμυαλοι”, διατείνονται. “Σήμερα αποδεχόμαστε ανθρώπους όλων των φυλών, των εθνικοτήτων και των σεξουαλικών προτιμήσεων”. Θεωρούν πως, όταν κάποιος απορρίπτει την ομοφυλοφιλία, είναι σαν να απορρίπτει ανθρώπους με διαφορετικό χρώμα δέρματος. Είναι όμως βάσιμη μια τέτοια σύγκριση; Όχι. Γιατί;

Επειδή άλλο είναι να απορρίπτει κάποιος την ομοφυλοφιλική διαγωγήκαι άλλο να απορρίπτει τα ομοφυλόφιλα άτομα. Η Γραφή λέει στους Χριστιανούς να σέβονται ανθρώπους κάθε είδους. (1 Πέτρου 2:17) [4]Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι Χριστιανοί πρέπει να αποδέχονται κάθε είδους διαγωγή.

Σκεφτείτε κάτι αντίστοιχο: Ας υποθέσουμε ότι θεωρείτε το κάπνισμα επιβλαβές, ακόμη και αποκρουστικό. Τι θα γινόταν αν είχατε έναν συνάδελφο που καπνίζει; Μήπως θα σας χαρακτήριζαν στενόμυαλο μόνο και μόνο επειδή η άποψή σας για το κάπνισμα διαφέρει από τη δική του; Μήπως το γεγονός ότι εκείνος καπνίζει ενώ εσείς όχι θα σήμαινε αυτομάτως ότι είστε προκατειλημμένος απέναντί του; Αν ο συνάδελφός σας απαιτούσε να αλλάξετε άποψη για το κάπνισμα, δεν θα σήμαινε αυτό ότι ο στενόμυαλος και φανατικός είναι εκείνος;

Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά επιλέγουν να ζουν σύμφωνα με τον ηθικό κώδικα που εκτίθεται στη Γραφή. Δεν εγκρίνουν τις πράξεις που απαγορεύει η Γραφή. Ωστόσο, δεν κοροϊδεύουν ούτε κακομεταχειρίζονται τα άτομα που ενεργούν διαφορετικά από εκείνους.

Είναι Σκληρή η Άποψη της Γραφής;

Τι θα πούμε για εκείνους που έχουν ομοφυλοφιλικές τάσεις; Μήπως γεννήθηκαν έτσι; Αν ναι, δεν θα ήταν σκληρό να ισχυριζόμαστε ότι είναι λάθος να κάνουν πράξη τις επιθυμίες τους;

Η Γραφή δεν σχολιάζει τη βιολογική πλευρά της ομοφυλοφιλίας, παρότι αναγνωρίζει ότι ορισμένα χαρακτηριστικά είναι βαθιά ριζωμένα. Λέει όμως ότι, αν θέλουμε να ευαρεστούμε τον Θεό, πρέπει να αποφεύγουμε ορισμένα είδη διαγωγής—μεταξύ των οποίων και τις ομοφυλοφιλικές πράξεις.—2 Κορινθίους 10:4, 5.

Κάποιοι θα έλεγαν ότι η θέση της Γραφής είναι σκληρή. Ο ισχυρισμός τους όμως βασίζεται στον συλλογισμό ότι πρέπει να ενδίδουμε στις παρορμήσεις μας ή ότι ιδίως οι σεξουαλικές παρορμήσεις είναι τόσο σημαντικές ώστε δεν πρέπει—και μάλιστα δεν μπορούμε—να τις ελέγχουμε. Εντούτοις, η Γραφή προσδίδει αξιοπρέπεια στους ανθρώπους δηλώνοντας ότι μπορούν να αντισταθούν στις παρορμήσεις τους. Ανόμοια με τα ζώα, εκείνοι μπορούν να επιλέξουν να μην ενεργούν παρορμητικά.—Κολοσσαείς 3:5. [5]

Σκεφτείτε κάτι αντίστοιχο: Ειδικοί λένε ότι ορισμένα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς, όπως η επιθετικότητα, πιθανόν να οφείλονται σε βιολογικά αίτια. Η Γραφή δεν σχολιάζει συγκεκριμένα τη βιολογική πλευρά της επιθετικότητας,  αλλά αναγνωρίζει ότι μερικοί άνθρωποι είναι “θυμώδεις” και “οργίλοι”. (Παροιμίες 22:24· 29:22) Ωστόσο, η Γραφή λέει επίσης: «Άφησε το θυμό και απομακρύνσου από την οργή».—Ψαλμός 37:8· Εφεσίους 4:31.

Λίγοι θα διαφωνούσαν με αυτή τη συμβουλή ή θα έλεγαν ότι είναι σκληρή προς όσους έχουν επιθετικές τάσεις. Μάλιστα, ακόμη και εκείνοι οι ειδικοί που πιστεύουν ότι ο θυμός οφείλεται κυρίως στη γενετική κατασκευή ενός ατόμου κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν ανθρώπους να ελέγξουν τέτοιες τάσεις.

Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά διακρατούν παρόμοια στάση απέναντι σεοποιαδήποτε διαγωγή συγκρούεται με τους Βιβλικούς κανόνες, κάτι που περιλαμβάνει και τις σεξουαλικές πράξεις ανάμεσα σε δύο άτομα του αντίθετου φύλου που δεν είναι γαμήλιοι σύντροφοι. Σε κάθε περίπτωση, εφαρμόζεται η ακόλουθη Γραφική συμβουλή: «Να γνωρίζει ο καθένας σας πώς να κρατάει το σκεύος του σε αγιασμό και τιμή, όχι σε άπληστη σεξουαλική όρεξη».—1 Θεσσαλονικείς 4:4, 5.

«Τέτοιοι Ήσασταν Μερικοί»

Εκείνοι που ήθελαν να γίνουν Χριστιανοί τον πρώτο αιώνα είχαν ποικίλο παρελθόν και τρόπο ζωής, και μερικοί έκαναν σημαντικές αλλαγές στη ζωή τους. Για παράδειγμα, η Γραφή μιλάει για “πόρνους, ειδωλολάτρες, μοιχούς, άντρες που πλαγιάζουν με άντρες”, και προσθέτει: «Τέτοιοι ήσασταν μερικοί».1 Κορινθίους 6:9-11.

Όταν η Γραφή λέει «τέτοιοι ήσασταν μερικοί», μήπως εννοεί ότι όσοι σταμάτησαν τις ομοφυλοφιλικές πράξεις δεν είχαν ποτέ ξανά ομοφυλοφιλικές επιθυμίες; Αυτό είναι μάλλον απίθανο, επειδή η Γραφή συμβουλεύει επίσης: «Να περπατάτε σύμφωνα με το πνεύμα και έτσι δεν θα εκτελέσετε καμιά απολύτως σαρκική επιθυμία».—Γαλάτες 5:16.

Προσέξτε ότι η Γραφή δεν λέει πως ένας Χριστιανός δεν θα έχει ποτέ κάποια ακατάλληλη επιθυμία. Απεναντίας, λέει ότι θα επιλέξει να μηνεκτελέσει αυτή την επιθυμία. Οι Χριστιανοί μαθαίνουν να θέτουν υπό έλεγχο τέτοιες επιθυμίες, αποφεύγοντας να τις συλλογίζονται μέχρι του σημείου να τις κάνουν πράξη.—Ιακώβου 1:14, 15. [6]

Επομένως, η Γραφή διαχωρίζει τις τάσεις από τις πράξεις. (Ρωμαίους 7:16-25) Ένα άτομο με ομοφυλοφιλικές τάσεις έχει τη δυνατότητα να ελέγξει τι επιτρέπει στη διάνοιά του να σκέφτεται, όπως μπορεί να ελέγξει και κάθε άλλη εσφαλμένη επιθυμία, περιλαμβανομένων και τάσεων προς τον θυμό, τη μοιχεία και την απληστία.—1 Κορινθίους 9:27· 2 Πέτρου 2:14, 15.

Μολονότι οι Μάρτυρες του Ιεχωβά υποστηρίζουν τον ηθικό κώδικα της Γραφής, δεν επιβάλλουν τις απόψεις τους στους άλλους. Ούτε και προσπαθούν να ανατρέψουν νόμους που προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα όσων υιοθετούν έναν τρόπο ζωής που διαφέρει από τον δικό τους. Το άγγελμα των Μαρτύρων του Ιεχωβά είναι θετικό, και το μεταδίδουν ευχαρίστως σε όλους όσους θέλουν να το ακούσουν.—Πράξεις 20:20.

πηγή


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: