ΤΟΥΡΚΜΕΝΙΣΤΑΝ: Δύο φυλακισμένοι αδελφοί, δύο δεύτερες καταδίκες

Η φυλάκιση στις 6 Αυγούστου για δύο χρόνια, καθένας από τους δύο αδελφούς του Dashoguz – Sanjarbek και Eldor Saburov – φέρνει σε τέσσερις τον γνωστό αριθμό Μαρτύρων του Ιεχωβά που φυλακίστηκαν ως αντιρρησίες συνείδησης το 2020. Έξι άλλοι που φυλακίστηκαν το 2018 και το 2019 εξακολουθούν να εκτίουν ποινή φυλάκισης. Και οι δύο αδελφοί εξέφρασαν την προθυμία τους να κάνουν μια εναλλακτική πολιτική υπηρεσία, αλλά το Τουρκμενιστάν – παρά τις επανειλημμένες συστάσεις των Ηνωμένων Εθνών – απέτυχε να εισαγάγει μια. {Google translate – Source }
Στις 6 Αυγούστου, ένα δικαστήριο στην Περιφέρεια Ντασόγκουζ του βόρειου Τουρκμενιστάν φυλάκισε τον αντιρρησία συνείδησης του Μάρτυρα του Ιεχωβά Σαντζαρμπέκ Σαμπούροφ – ο οποίος πρόκειται να κλείσει 26 στις 12 Αυγούστου – και τον 21χρονο αδερφό του Γέλντορ Σαμπούροφ. Σε κάθε τιμωρήθηκε η μέγιστη ποινή φυλάκισης δύο ετών για άρνηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας για λόγους συνείδησης. Και για τα δύο αδέλφια, αυτή είναι η δεύτερη ποινική καταδίκη τους για τις ίδιες κατηγορίες.
Και οι δύο αδελφοί Saburov κλήθηκαν σε Στρατιωτικό Γραφείο στρατολόγησης τον Απρίλιο για να αναφέρουν στρατιωτική θητεία. Και οι δύο είχαν πει στο Γραφείο Στρατολόγησης (Sanjarbek τον Οκτώβριο του 2019 και Eldor την άνοιξη του 2020) ότι ήταν έτοιμοι να εκτελέσουν μια εναλλακτική πολιτική υπηρεσία. Το Τουρκμενιστάν δεν προσφέρει εναλλακτική λύση στην υποχρεωτική στρατιωτική θητεία (βλ. Παρακάτω).
Οι καταδίκες των αδελφών Saburov φέρνουν σε τέσσερις τον αριθμό των αντιρρησιών συνείδησης στη στρατιωτική θητεία που είναι γνωστό ότι έχουν φυλακιστεί μέχρι το 2020. Επίσης, φέρνουν σε 23 τον αριθμό των γνωστών ποινικών καταδίκων για αντίρρηση συνείδησης από τον Ιανουάριο του 2018.
Οι αδελφοί Saburov κάνουν έφεση κατά των καταδικαστικών τους αποφάσεων στο Περιφερειακό Δικαστήριο του Dashoguz, αν και τα δικαστήρια και οι φυλακές συχνά παρεμποδίζουν τέτοιες προσφυγές (βλ. Παρακάτω).
Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά είναι αντιρρησίες συνείδησης στη στρατιωτική θητεία και δεν αναλαμβάνουν οποιαδήποτε δραστηριότητα υποστήριξης του στρατιωτικού οποιασδήποτε χώρας. Αλλά είναι πρόθυμοι να αναλάβουν μια εναλλακτική, εντελώς μη στρατιωτική μορφή υπηρεσίας, όπως είναι το δικαίωμα όλων των αντιρρησιών συνείδησης στη στρατιωτική θητεία σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Οι ποινές που επιβλήθηκαν στους αδελφούς Saburov φέρνουν σε 10 τον αριθμό των αντιρρησιών συνείδησης στην υποχρεωτική στρατιωτική θητεία που είναι γνωστό – από τις 10 Αυγούστου 2020 – για ποινή. Όλοι τους είναι Μάρτυρες του Ιεχωβά (δείτε την πλήρη λίστα παρακάτω).
Συμπεριλαμβανομένου του Eziz Dovletmuradovich Atabayev (γεννημένος στις 15 Μαρτίου 1998), ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης από το 2018, 10 αντιρρησίες συνείδησης των Μαρτύρων του Ιεχωβά εκτίουν ποινές φυλάκισης μεταξύ ενός και τεσσάρων ετών. Οκτώ από αυτούς φυλακίστηκαν στο Εργατικό Στρατόπεδο Seydi στην ανατολική Περιφέρεια Lebap, και οι δύο αδελφοί Saburov αναμένεται να μεταφερθούν στο ίδιο στρατόπεδο εργασίας (βλ. Πλήρη λίστα παρακάτω).
Το Τουρκμενιστάν αγνόησε τις επανειλημμένες διεθνείς εκκλήσεις, για παράδειγμα από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, να εισαγάγει μια πραγματική μη στρατιωτική εναλλακτική λύση έναντι της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, να σταματήσει να διώκει και να τιμωρεί τους αντιρρησίες συνείδησης και να αποζημιώνει αυτές που έχει τιμωρήσει.
Ερωτηθείς σχετικά με τη δίωξη των αδελφών Saburov και αν είχε εμπλακεί, ο άνδρας που απάντησε στο τηλέφωνο του αναπληρωτή επικεφαλής της Στρατιωτικής Εισαγγελίας της Περιφέρειας Ντασόγκουζ είπε στο Φόρουμ 18: «Δεν υπήρχαν τέτοιες περιπτώσεις εδώ» (βλ. Παρακάτω).
Ο αξιωματούχος που απάντησε στο τηλέφωνο στο γραφείο του διορισμένου από το καθεστώς Διαμεσολαβητή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Yazdursun Gurbannazarova δήλωσε στο Forum 18 στις 10 Αυγούστου ότι βρισκόταν έξω σε συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών. Είπε ότι κανείς άλλος δεν μπορούσε να απαντήσει στις ερωτήσεις του Forum 18.
Ερωτηθείς γιατί το καθεστώς δεν είναι πρόθυμο να εισαγάγει μια μη στρατιωτική εναλλακτική υπηρεσία σύμφωνα με τις επαναλαμβανόμενες συστάσεις των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και γιατί οι νέοι εξακολουθούν να φυλακίζονται, ο Άτα (επώνυμο άγνωστο) του Τμήματος Διεθνών Οργανισμών του Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στο Forum 18 ότι Το Τουρκμενιστάν “ασχολείται με αυτούς τους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών”. Είπε ότι δεν συμφώνησε ότι το Τουρκμενιστάν δεν εφάρμοζε τις συστάσεις των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα (βλ. Παρακάτω).
Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών δημοσίευσε 13 Αποφάσεις υπέρ 15 αντιρρησιών συνείδησης από το Τουρκμενιστάν, όλες μάρτυρες του Ιεχωβά (βλ. Παρακάτω).
Ένας άλλος αντιρρησίας συνείδησης του Μάρτυρα του Ιεχωβά, πρώην φυλακισμένος, ο Αρσλάν Μπέγκενκοφ, υπέβαλε υπόθεση στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ το 2018 και αναμένει απόφαση (βλ. Παρακάτω).
Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά υπέβαλαν καταγγελία στην Ομάδα Εργασίας του ΟΗΕ για την αυθαίρετη κράτηση Τον Μάιο του 2020 εξ ονόματος 19 σημερινών ή πρώην φυλακισμένων αντιρρησιών συνείδησης. Οι 19 άντρες είναι οι οκτώ που φυλακίζονται επί του παρόντος στο Στρατόπεδο Εργασίας Seydi, καθώς και άλλοι που έχουν αφεθεί ελεύθεροι μετά την εκτίμησή τους σε προηγούμενες ποινές (βλ. Παρακάτω).
Άλλοι κρατούμενοι συνείδησης που φυλακίστηκαν επειδή άσκησαν το δικαίωμα στην ελευθερία της θρησκείας ή των πεποιθήσεων – όλοι τους Μουσουλμάνοι – εκτίουν πολύ μεγαλύτερες ποινές φυλάκισης (βλ. Παρακάτω).
Καμία εναλλακτική λύση για την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία
Το Τουρκμενιστάν δεν προσφέρει καμία εναλλακτική λύση στην υποχρεωτική στρατιωτική θητεία του. Η στρατιωτική θητεία για άνδρες ηλικίας μεταξύ 18 και 27 ετών είναι γενικά δύο χρόνια. Το άρθρο 58 του Συντάγματος του 2016 περιγράφει την άμυνα ως «ιερό καθήκον» όλων και αναφέρει ότι η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική για τους άνδρες.
Οι νεαροί άνδρες που αρνούνται τη στρατιωτική θητεία για λόγους συνείδησης αντιμετωπίζουν γενικά δίωξη σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα Άρθρο 219, Μέρος 1. Αυτό τιμωρεί την άρνηση να υπηρετήσει στις ένοπλες δυνάμεις σε ειρηνική περίοδο με μέγιστη ποινή φυλάκισης δύο ετών ή διορθωτική εργασία δύο ετών.
Το άρθρο 219, Μέρος 2 του Ποινικού Κώδικα τιμωρεί την άρνηση να υπηρετήσει στις ένοπλες δυνάμεις σε καιρό ειρήνης “με την πρόκληση τραυματισμού στον εαυτό του ή με προσομοίωση ασθένειας, με πλαστογράφηση εγγράφων ή με άλλους δόλιους τρόπους”. Η τιμωρία είναι ποινή φυλάκισης ενός έως τεσσάρων ετών. Η πρώτη γνωστή χρήση του Άρθρου 219, Μέρος 2 για την τιμωρία ενός αντιρρητή συνείδησης ήταν η περίπτωση του Azat Ashirov, ενώ η υπόθεση του Serdar Dovletov ήταν η δεύτερη (βλ. Παρακάτω).
Από το 2014, τα δικαστήρια τιμωρούσαν τους αντιρρησίες συνείδησης με διορθωτική εργασία ή ανέστειλαν ποινές φυλάκισης και όχι φυλάκιση. Ωστόσο, οι φυλακές συνεχίστηκαν τον Ιανουάριο του 2018.
Τα δικαστήρια φυλάκισαν 12 αντιρρησίες συνείδησης το 2018, δύο από αυτούς για δύο χρόνια και 10 για ένα έτος. Τα δικαστήρια φυλακίστηκαν 7 αντιρρησίες συνείδησης το 2019, ένας από αυτούς για τέσσερα χρόνια, ένας για τρία χρόνια, ένας για δύο χρόνια και τέσσερις για ένα έτος.
Οι προσκλήσεις για εναλλακτική πολιτική υπηρεσία αγνοήθηκαν
Το Τουρκμενιστάν αγνόησε τις επανειλημμένες διεθνείς εκκλήσεις για εισαγωγή εναλλακτικής λύσης στην υποχρεωτική στρατιωτική θητεία Η πιο πρόσφατη πρόσκληση πραγματοποιήθηκε με την τελευταία απόφαση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ), η οποία δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019.
Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέδωσε 13 Αποφάσεις υπέρ 15 αντιρρησιών συνείδησης από το Τουρκμενιστάν, όλες μάρτυρες του Ιεχωβά. Στην πιο πρόσφατη απόφασή της, που δημοσιεύθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2019 (CCPR / C / 126 / D / 2302/2013), έκρινε ότι το δικαίωμα στη θρησκευτική ελευθερία ή την πίστη των πρώην αντιρρησιών συνείδησης Juma Nazarov, Yadgarbek Sharipov και Atamurad Suvhanov είχαν παραβιαστεί από τη φυλάκιση τους.
Ο Ναζάροφ και ο Σάριποφ φυλακίστηκαν το 2012 και ο Σουβάνοφ (για δεύτερη φορά) το 2013. Οι άνδρες υπέβαλαν έφεση στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τον Αύγουστο του 2013.
Και οι τρεις άνδρες παραπονέθηκαν επίσης για «απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση» μετά τις συλλήψεις τους. Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τόνισε ότι το Τουρκμενιστάν έχει την υποχρέωση να αποζημιώσει τους Ναζάροφ, Σάριποφ και Σουβάνοφ για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους βάσει του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της «εξάλειψης των ποινικών τους αρχείων και της παροχής επαρκούς αποζημίωσης» Το συμβαλλόμενο κράτος έχει επίσης την υποχρέωση να αποφύγει παρόμοιες παραβιάσεις του Συμφώνου στο μέλλον “.
Ως εκ τούτου, η Επιτροπή προέτρεψε το Τουρκμενιστάν να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του για αποφυγή παρόμοιων παραβιάσεων, όπως με την αλλαγή του νόμου, “για παράδειγμα, παρέχοντας τη δυνατότητα εξαίρεσης από την υπηρεσία ή εναλλακτική υπηρεσία μη στρατιωτικού χαρακτήρα”.
Ένας άλλος πρώην αιχμάλωτος αντιρρησίας συνείδησης, ο Αρσλάν Μπιγκένκοφ, υπέβαλε υπόθεση στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στις 20 Ιουνίου 2018 και αναμένει απόφαση, δήλωσε στους Μάρτυρες του Ιεχωβά στο Φόρουμ 18. Όταν καταδικάστηκε στο Charjew για φυλάκιση ενός έτους τον Ιανουάριο του 2018, ο Μπέγκενκοφ ήταν ο πρώτος αντιρρησίας συνείδησης θα καταδικαστεί σε φυλάκιση από το 2014.
Γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική πολιτική υπηρεσία;
Το Forum 18 δεν μπόρεσε να ανακαλύψει γιατί οι αρχές δεν θα εισαγάγουν μια εναλλακτική πολιτική υπηρεσία και γιατί οι αντιρρησίες συνείδησης που είναι πρόθυμοι να κάνουν μια τέτοια εναλλακτική υπηρεσία, όπως οι 10 νεαροί μάρτυρες του Ιεχωβά, συνεχίζουν να φυλακίζονται.
Το τηλέφωνο του διορισμένου από το καθεστώς Προέδρου της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Mejlis (κοινοβούλιο) Yusupguly Eshshayev αναφέρθηκε στις 10 Αυγούστου.
Ο αξιωματούχος που απάντησε στο τηλέφωνο στο γραφείο του διορισμένου από το καθεστώς Διαμεσολαβητή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Yazdursun Gurbannazarova δήλωσε στο Forum 18 στις 10 Αυγούστου ότι βρισκόταν έξω σε συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών. Είπε ότι κανείς άλλος δεν μπορούσε να απαντήσει στις ερωτήσεις του Forum 18.
Ερωτηθείς γιατί το καθεστώς δεν είναι πρόθυμο να εισαγάγει μια μη στρατιωτική εναλλακτική υπηρεσία σύμφωνα με τις επαναλαμβανόμενες συστάσεις των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και γιατί οι νέοι εξακολουθούν να φυλακίζονται, ο Άτα (επώνυμο άγνωστο) του Τμήματος Διεθνών Οργανισμών του Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στο Forum 18 ότι Το Τουρκμενιστάν “ασχολείται με αυτούς τους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών”.
Ο Άτα είπε ότι δεν συμφώνησε ότι το Τουρκμενιστάν δεν εφαρμόζει τις συστάσεις του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. “Το Τμήμα μας αντιμετωπίζει δύσκολα ζητήματα, όπως με τα Ηνωμένα Έθνη, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον ΟΑΣΕ”, ισχυρίστηκε. “Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό.”
Πολλοί κρατούμενοι συνείδησης
Οι 10 φυλακισμένοι αντιρρησίες συνείδησης είναι μεταξύ των πολλών ατόμων που το Τουρκμενιστάν έχει φυλακιστεί επειδή ασκεί θρησκευτική ελευθερία ή πίστη.
Πέντε μουσουλμάνοι που συναντήθηκαν για να μελετήσουν τα έργα του θεολόγου Said Nursi απέτυχαν να ανατρέψουν τις 12ετές ποινές φυλάκισης στο Ανώτατο Δικαστήριο του Τουρκμενιστάν τον Ιούλιο του 2018. Τέσσερις από τους πέντε βρίσκονται στη φυλακή υψηλής ασφάλειας στο Ovadan-Depe, όπου οι κρατούμενοι υπέστησαν βασανιστήρια. και θάνατο από κακοποίηση ή παραμέληση.
Περισσότεροι από 60 μουσουλμάνοι από και μέσα στην ανατολική πόλη του Τουρκμενμπαμπάτ φυλακίστηκαν το 2013 και μετά τους τιμωρήθηκαν για τη συμμετοχή τους σε μια ομάδα μουσουλμάνων μελέτης. Οι περισσότεροι ή όλοι οι κρατούμενοι πιστεύεται ότι κρατούνται στο Ovadan-Depe. Οι συγγενείς συχνά δεν έχουν πληροφορίες σχετικά με το αν είναι ακόμα ζωντανοί. Τρεις από την ομάδα είναι γνωστό ότι πέθαναν στη φυλακή.
Δυο χρόνια φυλάκιση
Ο Μάρτυρας του Ιεχωβά Sanjarbek Saburov (γεννημένος στις 12 Αυγούστου 1994), από τη βόρεια πόλη Dashoguz, αρνήθηκε τη στρατιωτική θητεία κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου του 2019. Τον Οκτώβριο του 2019, έγραψε στο Στρατιωτικό Γραφείο στρατολόγησης εξηγώντας την άρνησή του για λόγους συνείδησης και εκφράζοντας την προθυμία του να εκτελέσει μη στρατιωτική εναλλακτική υπηρεσία, ανέφεραν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά στο Forum 18.
Το στρατιωτικό γραφείο στρατολόγησης κάλεσε ξανά τον Sanjarbek Saburov την άνοιξη του 2020. Στις 7 Μαΐου, αξιωματούχοι του έστειλαν επιστολή απειλώντας ποινική δίωξη εάν συνέχιζε να αρνείται την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία.
Το στρατιωτικό γραφείο στρατολόγησης κάλεσε τον μικρότερο αδερφό του Σαντζάρμπεκ Σαμπάροφ Γέλντορ Σαμπάροφ (γεννημένος στις 9 Απριλίου 1999) την άνοιξη του 2020. Είπε επίσης στο Γραφείο Στρατολόγησης ότι δεν μπορούσε να ασκήσει στρατιωτική θητεία για λόγους συνείδησης και εκφράζοντας την προθυμία του να εκτελέσει μη στρατιωτική εναλλακτική θητεία.
Στις 2 Ιουλίου, οι εισαγγελείς έγραψαν και στους δύο αδελφούς Saburov λέγοντάς τους ότι είχε κινηθεί υπόθεση εναντίον και των δύο σύμφωνα με το άρθρο 219, μέρος 1 του Ποινικού Κώδικα («Απόρριψη πρόσκλησης σε στρατιωτική θητεία»). Κλήθηκαν στο δικαστήριο για δίκη στις 6 Αυγούστου. Στις 4 Ιουλίου, η Εισαγγελία κάλεσε και πάλι τον μικρότερο αδερφό Eldor Saburov.
Στη δίκη τους στις 6 Αυγούστου, ο δικαστής έκρινε τόσο τον Sanjarbek όσο και τον Eldor Saburov ένοχο σύμφωνα με το άρθρο 219, μέρος 1 του ποινικού κώδικα. Ο δικαστής καταδίκασε και τους δύο σε φυλάκιση δύο ετών, τη μέγιστη τιμωρία βάσει αυτού του άρθρου, ανέφεραν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά στο Forum 18.
“Πέρα από το συναισθηματικό φόρο, η φυλάκιση θα προκαλέσει οξεία δυσκολία στους γονείς τους”, σημείωσαν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά. «Ο πατέρας τους πάσχει από χρόνιο πόνο στην πλάτη, γεγονός που μειώνει την ικανότητά του να εργάζεται. Τα αδέλφια υποστηρίζουν την οικογένεια καλλιεργώντας βαμβάκι. Δεδομένου ότι και οι δύο αδελφοί φυλακίζονται, οι γονείς τους δεν θα έχουν πλέον την οικονομική υποστήριξη που χρειάζονται. Αντ ‘αυτού, οι γονείς θα έχουν τώρα να φροντίζουν τις ανάγκες των γιων τους στη φυλακή. “
Οι προηγούμενες πεποιθήσεις των αδελφών
Και για τους Sanjarbek και Eldor Saburov, οι καταδίκες τους για το 2020 ήταν η δεύτερη με τις ίδιες κατηγορίες.
Ο Sanjarbek Saburov αρνήθηκε τη στρατιωτική θητεία κατά την άνοιξη του 2016. Στις 17 Ιουλίου 2016 τέθηκε σε προληπτική κράτηση εν αναμονή της δίκης. Στις 9 Αυγούστου 2016, ένας δικαστής του έδωσε ποινή αναστολής δύο ετών σύμφωνα με το άρθρο 219, μέρος 1 του Ποινικού Κώδικα, απελευθερώθηκε στην αίθουσα του δικαστηρίου μετά από κράτηση άνω των τριών εβδομάδων.
Το 2017, ο Eldor Saburov αρνήθηκε επίσης να αναλάβει στρατιωτική θητεία για λόγους συνείδησης. Ένα δικαστήριο τον καταδίκασε σε δύο χρόνια διορθωτική εργασία, με το 20 τοις εκατό των μισθών του να καταλαμβάνει το κράτος.
Δεύτερες πεποιθήσεις
Όπως και οι αδελφοί Saburov, πολλοί άλλοι αντιρρησίες συνείδησης έχουν καταδικαστεί δύο φορές με τις ίδιες κατηγορίες όταν συνεχίζουν να αρνούνται την ανανέωση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας μετά την ολοκλήρωση των πρώτων τους ποινών.
Τον Φεβρουάριο του 2020, ο Vepa Bahromovich Matyakubov (γεννημένος στις 19 Αυγούστου 1998), μάρτυρας του Ιεχωβά από την εθνική μειονότητα των Ουζμπεκιστάν της βόρειας περιφέρειας Dashoguz, καταδικάστηκε για δεύτερη φορά για άρνηση υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας λόγω συνείδησης. Του δόθηκε ποινή φυλάκισης δύο ετών. Τον Φεβρουάριο του 2017 είχε καταδικαστεί σύμφωνα με το άρθρο 219, Μέρος 1 του Ποινικού Κώδικα για άρνηση στρατιωτικής θητείας. Η ποινή του επέτρεψε να ζήσει στο σπίτι υπό περιορισμούς, αλλά κατά τη διάρκεια των δύο ετών το κράτος πήρε το 20 τοις εκατό των μισθών του.
Ο μεγαλύτερος αδερφός του Matyakubov Dovran καταδικάστηκε και φυλακίστηκε δύο φορές για την αντίρρηση συνείδησης για στρατιωτική θητεία, τον Δεκέμβριο του 2010 και ξανά τον Δεκέμβριο του 2012. Ο Dovran Matyakubov αφέθηκε ελεύθερος από τη δεύτερη ποινή του με αμνηστία τον Οκτώβριο του 2014.
Ο Kerven Kakabayev, μάρτυρας του Ιεχωβά από το Koneurgench στην περιφέρεια Dashoguz, καταδικάστηκε τον Δεκέμβριο του 2014 σε διορθωτική εργασία δύο ετών, με το κράτος να παίρνει το 20% του εισοδήματός του, επειδή αρνήθηκε την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία για λόγους συνείδησης. Λίγο μετά την ολοκλήρωση της θητείας του, το Στρατιωτικό Γραφείο στρατολόγησης τον κάλεσε ξανά και φυλακίστηκε τον Ιανουάριο του 2018 για ένα έτος. Απελευθερώθηκε στο τέλος της ποινής του τον Ιανουάριο του 2019.
Ολοκληρώθηκαν οι φυλακές
Ο αντιρρησίες συνείδησης του Μάρτυρα του Ιεχωβά, Muhammetali Charygeldiyevich Saparmyradov (γεννήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 1995) αφέθηκε ελεύθερος από το Εργατικό Στρατόπεδο Seydi στις 19 Μαρτίου 2020, αφού ολοκλήρωσε την πλήρη ποινή φυλάκισης ενός έτους, ανέφεραν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά στο Forum 18. Το δικαστήριο της πόλης Bayramaly καταδίκασε τον Saparmyradov στις 19 Μαρτίου 2019 υπό Άρθρο 219 του Ποινικού Κώδικα, Μέρος 1 έως ένα στρατόπεδο εργασίας ενός έτους από το κανονικό καθεστώς.
Ο αντιρρησίας συνείδησης των Μαρτύρων του Ιεχωβά Mekan Orazdurdiyevich Annayev (γεννημένος στις 22 Ιουνίου 1999) αφέθηκε ελεύθερος από το Εργατικό Στρατόπεδο Seydi στις 26 Ιουνίου 2020, αφού ολοκλήρωσε την πλήρη διετή ποινή φυλάκισης, ανέφεραν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά στο Forum 18. Το δημοτικό δικαστήριο του Τουρκμενμπάσι καταδίκασε τον Αννάγιεφ στις 26 Ιουνίου 2018 υπό Ποινικός Κώδικας Άρθρο 219, Μέρος 1 έως δύο ετών, στρατόπεδο εργασίας με συνηθισμένο καθεστώς.
Η καθυστερημένη ένσταση απορρίφθηκε μετά την ολοκλήρωση της ποινής
Στις 15 Απριλίου 2020, το Ανώτατο Δικαστήριο στο Ashgabat απέρριψε την έφεση του πρώην φυλακισμένου αντιρρητή συνείδησης Ikhlosbek Rozmetov, ανέφεραν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά στο Forum 18. Το Ανώτατο Δικαστήριο ενημέρωσε την οικογένειά του για την απόφαση τον Ιούνιο.
Ο Ροζμέτοφ φυλακίστηκε για ένα έτος τον Ιούλιο του 2018 σε δίκη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του γραφείου στρατιωτικής στρατολόγησης της περιοχής Gurbansoltan eje στην περιφέρεια Dashoguz. Η ετυμηγορία του δικαστηρίου ανέφερε ότι η δίκη ήταν ανοιχτή, αλλά δεν έδωσε κανένα λόγο για την απόφαση να διεξαχθεί η δίκη στο Γραφείο Συνδρομής. Είναι άγνωστο εάν η δίκη είχε σκοπό να στείλει ένα μήνυμα στους ντόπιους νέους για το τι συμβαίνει σε εκείνους που αρνούνται την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία. Το Περιφερειακό Δικαστήριο απέρριψε την πρώτη έφεσή του τον ίδιο μήνα.
Ο Ροζμέτοφ απελευθερώθηκε από το Εργατικό Στρατόπεδο του Σέιντι τον Ιούλιο του 2019, αφού ολοκλήρωσε την πλήρη ποινή ενός έτους.
Οκτώ αντιρρησίες συνείδησης επί του παρόντος στο στρατόπεδο εργασίας Seydi
Η φυλάκιση των αδελφών Saburov φέρνει σε 10 τον αριθμό των αντιρρησιών συνείδησης των Μαρτύρων του Ιεχωβά που είναι γνωστό – από τις 10 Αυγούστου – ότι εκτίουν ποινή φυλάκισης. Οκτώ από αυτούς φυλακίζονται επί του παρόντος στο σκληρό Εργατικό Στρατόπεδο Seydi στην έρημο της περιοχής Lebap. Οι δύο αδελφοί Saburov αναμένεται να μεταφερθούν σε αυτό το στρατόπεδο.
Η διεύθυνση του στρατοπέδου εργασίας Seydi είναι:
746222 Lebap velayat
Σεϋντί
uchr. LB-E / 12
Τουρκμενιστάν
Στην καταγγελία του προς την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), ο πρώην κρατούμενος συνείδησης του Μάρτυρα του Ιεχωβά Αίμπεκ Σαλάγιεφ δήλωσε ότι οι συνθήκες στο Στρατόπεδο Εργασίας του Σεϋδή, όπου κρατήθηκε, ήταν «απάνθρωπες».
Ο Salayev σημείωσε ότι το στρατόπεδο ήταν «γνωστό για τον υπερπληθυσμό του, τις σκληρές κλιματολογικές συνθήκες, τις σπάνιες προμήθειες τροφίμων, φαρμάκων και προϊόντων προσωπικής υγιεινής και για τη φυματίωση, δερματικές παθήσεις, το πολύ υψηλό ποσοστό θνησιμότητάς του και τη σωματική του κακοποίηση». Αξιωματούχοι τον απείλησαν επίσης με βιασμό στο στρατόπεδο.
Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών διαπίστωσε ότι το Τουρκμενιστάν είχε παραβιάσει τα δικαιώματα του Σαλαγιέφ και ενός άλλου πρώην αιχμάλωτου συνείδησης του Μάρτυρα του Ιεχωβά, Βλαντιμίρ Νιουριλάιεφ. Οι απόψεις της επιτροπής για την υπόθεση (CCPR / C / 125 / D / 2448/2014) εγκρίθηκαν στις 18 Απριλίου 2019. Δήλωσε ότι το Τουρκμενιστάν “υποχρεούται επίσης να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψει την εμφάνιση παρόμοιων παραβιάσεων στο το μέλλον”.
Περαιτέρω καταγγελία του ΟΗΕ
Στις 20 Μαΐου 2020, οι Μάρτυρες του Ιεχωβά υπέβαλαν καταγγελία στην Ομάδα Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών για την αυθαίρετη κράτηση εκ μέρους 19 τωρινών ή πρώην φυλακισμένων αντιρρησιών συνείδησης, ανέφεραν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά στο Forum 18. Οι 19 άνδρες είναι οι οκτώ που φυλακίστηκαν επί του παρόντος στο στρατόπεδο εργασίας Seydi, συν άλλοι που έχουν αφεθεί ελεύθεροι μετά την εκτέλεση προηγούμενων ποινών.
Λίστα γνωστών φυλακισμένων αντιρρησιών συνείδησης
Δέκα αντιρρησίες συνείδησης στην υποχρεωτική στρατιωτική θητεία (που αναφέρονται παρακάτω) – όλοι τους Μάρτυρες του Ιεχωβά – είναι γνωστό ότι εκτίουν ποινές φυλάκισης. Επτά φυλακίστηκαν σύμφωνα με το άρθρο 219 του Ποινικού Κώδικα, Μέρος 1 (“Απόρριψη πρόσκλησης σε στρατιωτική θητεία”), Ashirov και Dovletov βάσει του άρθρου 219 του Ποινικού Κώδικα, Μέρος 2, και Atahanov βάσει του άρθρου 344 του Ποινικού Κώδικα, Μέρος 2:
1) Eziz Dovletmuradovich Atabayev; γεννήθηκε στις 15 Μαρτίου 1998 · καταδικάστηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2018 στο Δημαρχείο Dashoguz σύμφωνα με το άρθρο 219, Μέρος 1 του Ποινικού Κώδικα. η προσφυγή απορρίφθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2019 Περιφερειακό Δικαστήριο Dashoguz · δυο χρόνια στρατόπεδο εργασίας.
2) Bahtiyar Amirjanovich Atahanov · γεννήθηκε στις 17 Ιουνίου 2000 · καταδικάστηκε στις 15 Ιουλίου 2019 στο Δημοτικό Δικαστήριο Tejen σύμφωνα με το άρθρο 344, Μέρος 2 του Ποινικού Κώδικα · η προσφυγή απορρίφθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 Ahal Regional Court; στρατόπεδο εργασίας τεσσάρων ετών κανονικού καθεστώτος.
3) Azat Gurbanmuhammedovich Ashirov, γεννημένος στις 7 Ιανουαρίου 1999 · καταδικάστηκε στις 31 Ιουλίου 2019 στο Επαρχιακό Δικαστήριο Abadan σύμφωνα με το άρθρο 219 του Ποινικού Κώδικα, Μέρος 2 · η έφεση απορρίφθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 Ashgabat City Court · δυο χρόνια στρατόπεδο εργασίας.
4) David Andronikovich Petrosov, γεννημένος στις 15 Μαΐου 2001 · καταδικάστηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2019 στο περιφερειακό δικαστήριο του Ashgabat Kopetdag σύμφωνα με το άρθρο 219 του Ποινικού Κώδικα, Μέρος 1 · η προσφυγή απορρίφθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2019 Ashgabat City Court · ένα στρατόπεδο εργασίας ενός κανονικού καθεστώτος.
5) Selim Yolamanovich Taganov, γεννημένος στις 22 Μαρτίου 2001 · καταδικάστηκε στις 3 Οκτωβρίου 2019 στο περιφερειακό δικαστήριο του Ashgabat στο Berkararlyk σύμφωνα με το άρθρο 219 του Ποινικού Κώδικα, Μέρος 1 · η προσφυγή απορρίφθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2019 Ashgabat City Court · ένα στρατόπεδο εργασίας ενός κανονικού καθεστώτος.
6) Serdar Nurmuhammedovich Dovletov, γεννημένος στις 2 Δεκεμβρίου 1993 · καταδικάστηκε στις 12 Νοεμβρίου 2019 στο δικαστήριο της πόλης Bayramali σύμφωνα με το άρθρο 219, μέρος 2 του ποινικού κώδικα έφεση που απορρίφθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2019 Περιφερειακό δικαστήριο Mary. τριών χρόνων στρατόπεδο εργασίας.
7) Kamiljan Ergeshovich Ergashov, γεννημένος στις 27 Ιουνίου 2001 · καταδικάστηκε στις 13 Ιανουαρίου 2020 στο Επαρχιακό Δικαστήριο του Νιάγιαφ σύμφωνα με το Άρθρο 219 του Ποινικού Κώδικα, Μέρος 1 η έφεση απορρίφθηκε Περιφερειακό Δικαστήριο Dashoguz · δυο χρόνια στρατόπεδο εργασίας.
8) Vepa Bahromovich Matyakubov, γεννήθηκε στις 19 Αυγούστου 1998. καταδικάστηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2020 στο περιφερειακό δικαστήριο του Boldumsaz σύμφωνα με το άρθρο 219 του μέρους 1 του ποινικού κώδικα · έφεση που υποβλήθηκε στο περιφερειακό δικαστήριο του Ντασόγκουζ · δυο χρόνια στρατόπεδο εργασίας.
9) Sanjarbek Saburov, γεννημένος στις 12 Αυγούστου 1994 · καταδίκασε στις 6 Αυγούστου 2020 δικαστήριο στην Περιφέρεια Dashoguz σύμφωνα με το άρθρο 219 του Πρώτου Ποινικού Κώδικα δυο χρόνια στρατόπεδο εργασίας.
10) Eldor Saburov, γεννημένος στις 9 Απριλίου 1999 · καταδίκασε στις 6 Αυγούστου 2020 δικαστήριο στην Περιφέρεια Dashoguz σύμφωνα με το άρθρο 219 του Πρώτου Ποινικού Κώδικα δυο χρόνια στρατόπεδο εργασίας.

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: