Το Γνωρίζατε; Τι έκανε το εσωτερικό ένδυμα του Ιησού τόσο επιθυμητό για τους Ρωμαίους στρατιώτες;

Οι τέσσερις στρατιώτες που επέβλεπαν την εκτέλεση του Ιησού μοιράστηκαν τα ρούχα του. «Αλλά», λέει το εδάφιο Ιωάννης 19:23, «το εσωτερικό ένδυμα [του Ιησού] δεν είχε καμιά ραφή, καθώς ήταν υφασμένο από πάνω μέχρι κάτω». Οι στρατιώτες αποφάσισαν να μην το σκίσουν αλλά να ρίξουν κλήρο για αυτό. Πώς φτιαχνόταν ένα τέτοιο ένδυμα;

Φαίνεται ότι το εσωτερικό ένδυμα ήταν μια πουκαμίσα από λινό ή μαλλί η οποία έφτανε ως το γόνατο ή τον αστράγαλο. Συνήθως, αυτά τα ενδύματα τα έφτιαχναν τοποθετώντας δύο τετράγωνα ή ορθογώνια κομμάτια ύφασμα το ένα πάνω στο άλλο και ράβοντας τρεις από τις πλευρές τους, ενώ άφηναν ανοίγματα για το κεφάλι και τα χέρια.

Με παρόμοιο τρόπο έφτιαχναν και ένα πιο ακριβό είδος χιτώνα, αλλά για αυτόν χρησιμοποιούσαν «μόνο ένα μακρύ κομμάτι ύφασμα, διπλωμένο στα δύο, με άνοιγμα στη μέση για το κεφάλι» και στρίφωμα στον ποδόγυρο, λέει το βιβλίο Ο Ιησούς και ο Κόσμος Του (Jesus and His World). Αυτού του είδους ο χιτώνας χρειαζόταν ραφές στα πλάγια.

Εντελώς άρραφα ενδύματα, όπως αυτό που φορούσε ο Ιησούς, φτιάχνονταν μόνο στην Παλαιστίνη. Υφαίνονταν σε κατακόρυφους αργαλειούς οι οποίοι χρησιμοποιούσαν δύο στρώματα κάθετων νημάτων στημονιού—ένα μπροστά από μια εγκάρσια δοκό και ένα πίσω από αυτήν. Ο υφαντής περνούσε με τη σαΐτα του το οριζόντιο νήμα του υφαδιού από το μπροστινό μέρος του ιστού προς το πίσω και αντίστροφα, «δημιουργώντας έτσι ένα κυλινδρικό κομμάτι ύφασμα», λέει κάποιο σύγγραμμα. Ο άρραφος χιτώνας ήταν κατά πάσα πιθανότητα σπάνιο απόκτημα, γι’ αυτό και ήταν πολύ επιθυμητός στα μάτια των στρατιωτών.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: