Το Δικαίωμα Επιλογής του Ασθενούς

▪ Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά αρνούνται τις μεταγγίσεις αίματος. Αυτή η άρνηση βασίζεται σε εντολές της Αγίας Γραφής, η αρχαιότερη από τις οποίες αναφέρει: «Αλλά κρέας με την ψυχή του—το αίμα του—δεν πρέπει να φάτε». Στους Χριστιανούς του πρώτου αιώνα ειπώθηκε με απλά λόγια: «Να απέχετε . . . από αίμα».—Γένεση 9:4· Πράξεις 15:29· Λευιτικό 17:14.

Στο Μοντερέντσιο της Ιταλίας, ζητήθηκε από μαθητές του γυμνασίου να γράψουν μια έκθεση για τη σπουδαιότητα της δωρεάς αίματος. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν η Μπενεντέτα, μια Μάρτυρας του Ιεχωβά, η οποία έγραψε τα εξής:

noblood-bag-tag_0

«Όλοι γνωρίζουν ότι οι Μάρτυρες του Ιεχωβά αρνούνται τη μετάγγιση αίματος επειδή προσκολλούνται στις Γραφικές αρχές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν δέχονται άλλες θεραπείες. Στην πραγματικότητα, οι Μάρτυρες του Ιεχωβά θεωρούν πολύτιμη την υγεία τους. Προσπαθούν με κάθε τρόπο να εξασφαλίζουν την καλύτερη διαθέσιμη ιατρική περίθαλψη για τους ίδιους και για τα παιδιά τους. Είναι πολύ πρόθυμοι να συνεργάζονται με τους γιατρούς, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνονται σεβαστές οι πεποιθήσεις τους».

Κατόπιν, η Μπενεντέτα πρόσθεσε: «Κάθε ασθενής έχει το δικαίωμα να επιλέξει τη θεραπεία που πιστεύει ότι εξυπηρετεί τα καλύτερα συμφέροντά του, το δικαίωμα να τον σέβονται και το δικαίωμα να γνωρίζει τους κινδύνους και τα οφέλη της θεραπείας στην οποία θα υποβληθεί».

Το παράρτημα του Συλλόγου Ιταλών Δωρητών Αίματος (AVIS) στο Μοντερέντσιο απένειμε βραβεία στους μαθητές που εξέφρασαν με τον καλύτερο τρόπο τις προσωπικές τους απόψεις σχετικά με αυτό το ζήτημα. Ένα δημοσίευμα στο περιοδικό Μοντερέντσιο Βιβάτσε (Monterenzio Vivace) ανέφερε: «Ιδιαίτερη μνεία έγινε για την Μπενεντέτα Μπάρμπι της οποίας η έκθεση ήταν ενάντια στο ρεύμα—το περιεχόμενό της απέχει πολύ από τη θέση που διακρατεί η AVIS. Ωστόσο, με αυτή την έκθεση η μαθήτρια μπόρεσε να εκφράσει τις πεποιθήσεις της με μετριοπάθεια και ευπρέπεια».

Μολονότι η στάση των Μαρτύρων του Ιεχωβά σχετικά με το αίμα είναι «ενάντια στο ρεύμα», πολλοί γιατροί σήμερα διακρίνουν ότι η θέση τους είναι αξιόλογη. Η στάση των Μαρτύρων έχει αποτελέσει σημαντικό έναυσμα για πολλές πρωτοποριακές ιατρικές διαδικασίες οι οποίες μειώνουν την απώλεια αίματος κατά την εγχείρηση. Αυτό έχει ωφελήσει τόσο τους Μάρτυρες όσο και άλλους ασθενείς. Ωστόσο, ο κύριος λόγος για τον οποίο οι Μάρτυρες του Ιεχωβά αρνούνται το αίμα στηρίζεται αδιάσειστα στη Γραφή, όπως αναφέρεται και στην εισαγωγή του άρθρου.

Την επόμενη φορά που θα σας επισκεφτούν Μάρτυρες του Ιεχωβά στο σπίτι σας, γιατί να μην τους ρωτήσετε για την άποψη του Δημιουργού σχετικά με το αίμα; Θα είναι πρόθυμοι να τη συζητήσουν μαζί σας, κάνοντάς το αυτό με «βαθύ σεβασμό».—1 Πέτρου 3:15.


Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.


Did you like this? Share it: