Το Ιντερνέτ—Γιατί Χρειάζεται Προσοχή;

ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ σαφώς έχει δυνατότητες για εκπαιδευτική χρήση και καθημερινές επικοινωνίες. Εντούτοις, αν αφαιρέσουμε τη λάμψη της υψηλής τεχνολογίας, το Ιντερνέτ μαστίζεται από τα ίδια προβλήματα που πλήττουν εδώ και καιρό την τηλεόραση, το τηλέφωνο, τις εφημερίδες και τις βιβλιοθήκες. Έτσι, ένα εύλογο ερώτημα μπορεί να είναι το εξής: Είναι το περιεχόμενο του Ιντερνέτ κατάλληλο για εμένα και την οικογένειά μου;

Πολυάριθμες εκθέσεις έχουν σχολιάσει το πόσο διαθέσιμη είναι η πορνογραφική ύλη στο Ιντερνέτ. Μήπως, όμως, αυτό σημαίνει ότι το Ιντερνέτ είναι απλώς ένας οχετός γεμάτος με σεξουαλικά διεστραμμένα άτομα; Μερικοί αντιτείνουν ότι αυτή είναι μια τρομερή υπερβολή. Ισχυρίζονται ότι κάποιος πρέπει να προσπαθήσει συνειδητά και εσκεμμένα για να εντοπίσει αμφισβητήσιμη ύλη.

Είναι αλήθεια ότι κάποιος πρέπει να καταβάλει σκόπιμη προσπάθεια για να βρει ακατάλληλη ύλη, άλλοι όμως ισχυρίζονται ότι μπορεί να βρεθεί με πολύ μεγαλύτερη ευκολία στο Ιντερνέτ από ό,τι αλλού. Με λίγα χτυπήματα των πλήκτρων, ο χρήστης μπορεί να εντοπίσει ερωτική ύλη, όπως πορνογραφικές φωτογραφίες που περιλαμβάνουν ηχητικά και οπτικά αποσπάσματα.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν έντονες αντιλογίες για το πόση πορνογραφική ύλη είναι διαθέσιμη στο Ιντερνέτ. Μερικοί πιστεύουν ότι οι εκθέσεις που χαρακτηρίζουν το πρόβλημα εκτεταμένο ίσως είναι υπερβολικές. Εντούτοις, αν μαθαίνατε ότι δεν υπήρχαν 100 δηλητηριώδη φίδια στην αυλή σας αλλά μόνο λίγα, μήπως θα ανησυχούσατε λιγότερο για την ασφάλεια της οικογένειάς σας; Εκείνοι που έχουν πρόσβαση στο Ιντερνέτ θα ήταν σοφό να είναι προσεκτικοί.

Προσέξτε Εκείνους που Εκμεταλλεύονται τα Παιδιά!

Πρόσφατες ειδήσεις έχουν δείξει ότι μερικοί παιδόφιλοι συμμετέχουν σε ζωντανές αμφίδρομες συνομιλίες με νεαρούς. Παριστάνοντας ότι είναι μικρά παιδιά, αυτοί οι ενήλικοι έχουν αποσπάσει με πανουργία ονόματα και διευθύνσεις από ανυποψίαστους νεαρούς.

Το Εθνικό Κέντρο για την Εξαφάνιση και την Εκμετάλλευση Παιδιών στις Η.Π.Α. (NCMEC) έχει καταγράψει κάποιες τέτοιες κινήσεις. Για παράδειγμα, το 1996, η αστυνομία βρήκε δύο κορίτσια, 13 και 15 ετών, από τη Νότια Καρολίνα των Η.Π.Α., τα οποία ήταν αγνοούμενα επί μία εβδομάδα. Είχαν πάει σε μια άλλη πολιτεία με έναν 18χρονο που είχαν γνωρίσει στο Ιντερνέτ. Κάποιος 35χρονος κατηγορήθηκε ότι παρέσυρε ένα 14χρονο αγόρι σε αθέμιτη σεξουαλική επαφή όταν οι γονείς του δεν ήταν στο σπίτι. Και οι δύο περιπτώσεις ξεκίνησαν με διάλογο σε κάποιο «χώρο συνομιλίας» στο Ιντερνέτ. Ένας άλλος ενήλικος, το 1995, γνώρισε κάποιο 15χρονο αγόρι στο δίκτυο και κατόπιν χωρίς κανένα δισταγμό πήγε στο σχολείο του για να το συναντήσει. Ένας ακόμη ενήλικος παραδέχτηκε ότι είχε σεξουαλικές σχέσεις με κάποιο 14χρονο κορίτσι. Εκείνη είχε χρησιμοποιήσει τον κομπιούτερ του πατέρα της για να επικοινωνήσει με εφήβους μέσω κάποιου ηλεκτρονικού πίνακα ανακοινώσεων. Και αυτή επίσης γνώρισε τον ενήλικο στο δίκτυο. Όλοι αυτοί οι νέοι τελικά πείστηκαν να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους.

Ανάγκη για Καθοδήγηση από τους Γονείς

Ενώ περιπτώσεις σαν τις παραπάνω είναι σχετικά σπάνιες, οι γονείς πρέπει εντούτοις να εξετάσουν προσεκτικά αυτό το ζήτημα. Τι μέσα έχουν οι γονείς για να προστατέψουν τα παιδιά τους ώστε να μη γίνουν στόχος εγκλήματος και εκμετάλλευσης;

Οι εταιρίες αρχίζουν να προσφέρουν «εργαλεία» όπως είναι τα συστήματα κατάταξης του περιεχομένου παρόμοια με εκείνα που υπάρχουν στον κινηματογράφο, λογισμικό ανίχνευσης λέξεων το οποίο αποκλείει το ανεπιθύμητο περιεχόμενο, μέχρι και συστήματα στα οποία πρέπει να αποδείξει κάποιος την ηλικία του. Μερικά συστήματα μπλοκάρουν την ύλη προτού καν φτάσει στον κομπιούτερ της οικογένειας. Τα περισσότερα από αυτά τα συστήματα, όμως, δεν είναι απρόσβλητα, και μπορούν να παρακαμφθούν με διάφορες μεθόδους. Να θυμάστε ότι η αρχική σχεδίαση του Ιντερνέτ έγινε με σκοπό να το κάνει να αντέχει στις διακοπές· επομένως είναι δύσκολο να λογοκριθεί.

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο Ξύπνα! ένας αστυνόμος ο οποίος επιβλέπει μια ομάδα ερευνών για την εκμετάλλευση παιδιών στην Καλιφόρνια έδωσε την εξής συμβουλή: «Δεν υπάρχει υποκατάστατο της καθοδήγησης από τους γονείς. Έχω και εγώ ένα γιο 12 χρονών. Με τη σύζυγό μου του έχουμε επιτρέψει να χρησιμοποιεί το Ιντερνέτ, αλλά αυτό το κάνουμε ως οικογένεια, και θέτουμε σαφή όρια στο χρόνο που θα δαπανήσουμε». Αυτός ο πατέρας είναι ιδιαίτερα προσεκτικός όσον αφορά τους «χώρους συνομιλίας» και θέτει αυστηρούς περιορισμούς στη χρήση τους. Προσθέτει: «Ο κομπιούτερ δεν είναι στο δωμάτιο του γιου μου αλλά σε έναν ανοιχτό χώρο του σπιτιού».

Οι γονείς είναι ανάγκη να ενδιαφερθούν ενεργά και να αποφασίσουν πόσο θα επιτρέψουν στα παιδιά τους να χρησιμοποιούν το Ιντερνέτ, αν τους το επιτρέψουν. Τι πρακτικές και λογικές προφυλάξεις μπορούν να έχουν υπόψη;

Ο Ντέιβιντ Πλότνικοφ, αρθρογράφος της εφημερίδας Σαν Χοσέ Μέρκιουρι Νιουζ (San Jose Mercury News), δίνει μερικές χρήσιμες συμβουλές στους γονείς που αποφασίζουν να έχουν πρόσβαση στο Ιντερνέτ από το σπίτι.

• Η εμπειρία που αποκτούν τα παιδιά σας είναι πολύ θετική όταν εργάζονται μαζί σας, επειδή μαθαίνουν πόσο αξίζει η κρίση και η καθοδήγησή σας. Χωρίς την κατεύθυνσή σας, προειδοποιεί, «όλες οι πληροφορίες που υπάρχουν στο Ιντερνέτ είναι σαν νερό χωρίς ποτήρι». Οι κανόνες τους οποίους επιβάλλετε αποτελούν «επέκταση των λογικών πραγμάτων που ήδη έχετε διδάξει στα παιδιά σας». Ένα παράδειγμα θα ήταν οι κανόνες που έχετε θέσει σχετικά με το να μη μιλάνε με ξένους.
• Το Ιντερνέτ είναι ένας δημόσιος χώρος και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως μπέιμπι σίτερ. «Στο κάτω κάτω, μήπως θα αφήνατε το 10χρονο παιδί σας μόνο του σε μια μεγάλη πόλη λέγοντάς του να πάει να διασκεδάσει λίγες ώρες;»
• Μάθετε να αναγνωρίζετε τη διαφορά ανάμεσα στις διευθύνσεις στο Ιντερνέτ που αφορούν παιχνίδια ή συνομιλίες και στους τόπους όπου μπορεί να βρεθεί βοήθεια για τα μαθήματα.
• Το φυλλάδιο του NCMEC με τίτλο Ασφάλεια για τα Παιδιά στη Λεωφόρο των Πληροφοριών (Child Safety on the Information Highway) δίνει μερικές οδηγίες στους νεαρούς:
• Μην αποκαλύπτετε προσωπικές πληροφορίες, όπως είναι η διεύθυνσή σας, το τηλέφωνο του σπιτιού σας ή το όνομα και η περιοχή του σχολείου σας. Μη στέλνετε φωτογραφίες χωρίς την άδεια των γονέων σας.
• Ενημερώστε αμέσως τους γονείς σας αν λάβετε πληροφορίες που σας κάνουν να νιώθετε άβολα. Ποτέ μην απαντήσετε σε κακόβουλα ή επιθετικά μηνύματα. Μιλήστε αμέσως στους γονείς σας ώστε να επικοινωνήσουν με τον παροχέα υπηρεσιών Ιντερνέτ.
• Συνεργαστείτε με τους γονείς σας για να τεθούν κανόνες βάσει των οποίων θα συνδεθείτε με το δίκτυο, περιλαμβανομένης της ώρας της ημέρας και του χρονικού διαστήματος που θα είστε στο δίκτυο καθώς και των περιοχών που είναι κατάλληλο να επισκεφτείτε· να τηρείτε τις αποφάσεις τους.

Να θυμάστε ότι οι προφυλάξεις είναι ωφέλιμες και για τους ενηλίκους. Μερικοί ενήλικοι έχουν ήδη παγιδευτεί σε ανεπιθύμητες σχέσεις και σε σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της απροσεξίας τους. Η γοητεία των «χώρων συνομιλίας»—η έλλειψη οπτικής επαφής και η ανωνυμία που προσφέρουν τα ψευδώνυμα—έχει μειώσει τις αναστολές μερικών και έχει δημιουργήσει μια ψευδαίσθηση ασφάλειας. Ενήλικοι, προσέξτε!

Διατήρηση Ισορροπημένης Άποψης

Ένα μέρος της ύλης και πολλές υπηρεσίες που υπάρχουν στο Ιντερνέτ έχουν εκπαιδευτική αξία και μπορούν να εξυπηρετήσουν ένα χρήσιμο σκοπό. Όλο και περισσότερες εταιρίες αποθηκεύουν εσωτερικά έγγραφα στα ενδοεταιρικά τους δίκτυα (intranets). Η εμφάνιση των τηλεδιασκέψεων—με εικόνα και ήχο—μέσω Ιντερνέτ δίνει τη δυνατότητα να αλλάξουν μόνιμα οι συνήθειές μας όσον αφορά τα ταξίδια και τις επιχειρηματικές συναντήσεις. Οι εταιρίες χρησιμοποιούν το Ιντερνέτ για να διανέμουν το λογισμικό των κομπιούτερ τους, μειώνοντας έτσι το κόστος. Πολλές υπηρεσίες που τώρα χρειάζονται προσωπικό για να χειρίζονται επιχειρηματικές συναλλαγές, όπως ταξιδιωτικές και χρηματιστηριακές υπηρεσίες, πιθανώς θα επηρεαστούν καθώς στους χρήστες του Ιντερνέτ παρέχεται η δυνατότητα να χειρίζονται μερικές ή όλες τις υποθέσεις τους. Ναι, η επίδραση του Ιντερνέτ είναι τεράστια, και πιθανώς θα συνεχίσει να υπάρχει ως ένα σημαντικό μέσο για την ανταλλαγή πληροφοριών, για τις επιχειρήσεις και για τις επικοινωνίες.

Όπως τα περισσότερα εργαλεία, το Ιντερνέτ έχει ωφέλιμες χρήσεις. Εντούτοις, υπάρχει η δυνατότητα να γίνει κακή χρήση. Μερικοί ίσως επιλέξουν να εξερευνήσουν περαιτέρω τις θετικές πλευρές του Ιντερνέτ, ενώ άλλοι ίσως όχι. Ο Χριστιανός δεν έχει την εξουσία να κρίνει τις αποφάσεις του άλλου σε προσωπικά ζητήματα.—Ρωμαίους 14:4.

Η χρήση του Ιντερνέτ μπορεί να είναι σαν το ταξίδι σε μια άγνωστη χώρα, όπου υπάρχουν πολλά καινούρια πράγματα που μπορείτε να δείτε και να ακούσετε. Το ταξίδι απαιτεί να εκδηλώνετε καλούς τρόπους και να παίρνετε λογικές προφυλάξεις. Το ίδιο χρειάζεται αν αποφασίσετε να μπείτε στο Ιντερνέτ—την υπερλεωφόρο των πληροφοριών.

Η Ανάγκη για Ευγένεια και Προσοχή

Ευγένεια

Μάθετε τους κανόνες ευγένειας και λειτουργίας του δικτύου. Οι περισσότεροι παροχείς υπηρεσιών Ιντερνέτ εκδίδουν λογικές και αποδεκτές οδηγίες για τη συμπεριφορά. Οι άλλοι χρήστες θα εκτιμήσουν την ευαισθησία σας και τους καλούς σας τρόπους.

Προσοχή

Μερικές ομάδες συζήτησης εξετάζουν θρησκευτικά ή αμφιλεγόμενα ζητήματα. Να είστε προσεκτικοί όσον αφορά το αν θα στείλετε σχόλια σε τέτοιες συζητήσεις· πιθανώς η ηλεκτρονική σας διεύθυνση και το όνομά σας θα μεταδοθούν σε όλα τα μέλη της ομάδας. Αυτό συχνά καταλήγει σε χρονοβόρα και ανεπιθύμητη επικοινωνία. Πράγματι, υπάρχουν μερικές θεματικές ομάδες που είναι ακατάλληλο να τις διαβάζει κάποιος, πόσο μάλλον να συμμετέχει.

Τι θα πούμε για τη δημιουργία μιας ομάδας συζήτησης, ή θεματικής ομάδας, για συγχριστιανούς; Αυτό μπορεί να παρουσιάσει μεγαλύτερα προβλήματα και κινδύνους από ό,τι θα αναμενόταν αρχικά. Για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι υστερόβουλα άτομα παρουσιάζονται με άλλη ταυτότητα στο Ιντερνέτ. Αυτή τη στιγμή, το Ιντερνέτ δεν δίνει σε εκείνους που συμμετέχουν τη δυνατότητα να επιβεβαιώσουν την ταυτότητα του άλλου. Επιπλέον, μια τέτοια ομάδα μπορεί να παρομοιαστεί με αρκετούς τρόπους με μια μεγάλη, συνεχή κοινωνική συγκέντρωση, η οποία καταναλώνει το χρόνο και τις ικανότητες του οικοδεσπότη ο οποίος πρέπει να παρέχει την αναγκαία και υπεύθυνη επίβλεψη.—Παράβαλε Παροιμίαι 27:12.

Πόσο Πολύτιμος Είναι ο Χρόνος Σας;

Στον 20ό μας αιώνα, η ζωή γίνεται σταδιακά όλο και πιο πολύπλοκη. Εφευρέσεις που ωφέλησαν μερικούς συχνά αποδείχτηκαν κλέφτες του χρόνου για πολλούς. Επίσης, τα ανήθικα και βίαια τηλεοπτικά προγράμματα, τα πορνογραφικά βιβλία, οι εξαχρειωτικές μουσικές ηχογραφήσεις και τα παρόμοια είναι παραδείγματα κακής χρήσης της τεχνολογίας. Αυτά, όχι μόνο καταναλώνουν πολύτιμο χρόνο, αλλά και καταστρέφουν πνευματικά τους ανθρώπους.

Φυσικά, τα πρώτα πράγματα στη ζωή του Χριστιανού είναι τα πνευματικά ζητήματα, όπως η καθημερινή ανάγνωση της Αγίας Γραφής και η εξοικείωση με τις ανεκτίμητες Γραφικές αλήθειες που εξετάζονται στα περιοδικά Σκοπιά και Ξύπνα! και στα άλλα έντυπα τις Εταιρίας Σκοπιά. Αιώνια οφέλη προκύπτουν, όχι αν κάνετε «σερφ» στο Ιντερνέτ, αλλά αν χρησιμοποιείτε το χρόνο σας ώστε να λαβαίνετε γνώση για τον μόνο αληθινό Θεό και τον Γιο του, τον Ιησού Χριστό, και να την εφαρμόζετε με ζήλο.—Ιωάννης 17:3· βλέπε επίσης Εφεσίους 5:15-17.

*** g97 22/7 σ. 10-13 Το Ιντερνέτ—Γιατί Χρειάζεται Προσοχή; ***

Το υλικό που σας παρουσιάζουμε σε αυτή την σελίδα είναι επιλεγμένο από τον επίσημο ιστότοπο των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά τον οποίο και σας προτρέπουμε να επισκέπτεστε τακτικά για την ποιότητα στην υλη που τον διακρίνει!

This is not the official website of Jehovah’s Witnesses jw.org is the official website of Jehovah's Witnesses and is the authoritative website about our beliefs, teachings, & activities.

Did you like this? Share it: